Lantiolla ISO merkitys swingissä!

Päivitetty: 24. huhtik.Maataloudessa on paljon yhteistä golfin kanssa. Kaiken kivijalka on pohjatyöt. Viljelyssä salaojitus ja kalkitus pitää olla ensin kunnossa ennen kuin tehdään muita säätöjä. Ensin siis pitää saada kasvun edellytykset kuntoon ja vasta sen jälkeen tehdään muita virityksiä. Sama periaate on myös talonrakennuksessa ja kas kummaa, myös golfswingissä.

Jostain syystä nämä tärkeät perusasiat ja niiden merkitys tuntuvat koko ajan saavan yhä vähemmän painoarvoa ja palstatilaa. Erityisesti tämä tulee esiin, kun seuraa kaupallisia tiedotteita Facebokissa tai YouTubessa. Sinänsä outoa, koska perusta pitää olla oikeasti kunnossa, ennen kuin kuin voidaan alkaa rakentamaan jotain sen päälle.

Ensin perusta kuntoon, sitten vasta yksityiskohdat

Kun me Bodyswing-valmentajat puhumme swingin periaatteista ja perusteista, tarkoitamme usein jotain ihan muuta kuin grippiä, alkuasentoa, pallon paikkaa tai muuta yksittäistä teknistä yksityiskohtaa. Näiden osaaminen, kuten ranne-kyynärkulma tai suorat käsivarret eivät tee swingistä vielä toimivaa. Toki nämä tekniset yksityiskohdat pitää sovittaa swingin kokonaisliikkeeseen, mutta perusta pitää olla ensin kunnossa.


Golfissa on jo kauan aikaa sitten havaittu, että rennoksi osumaan vapautetut käsivarret ja oikeaan liikerataan päästetty ylävartalo antavat parhaan tuloksen golfpelissä. Näin saadaan pienet hajonnat ja riittävän pitkät lyönnit. Siksi tätä periaatetta maailman parhaatkin pelaajat toteuttavat.


Tämä periaate tuottaa pelaajille paljon kysymyksiä ja ihmettelyä. Miten on mahdollista toteuttaa käsien ja mailan vapautukset? Voiko vapautus olla tarkka ja nopea? Voivatko tekniset yksityiskohdat toteutua oikealla tavalla, kun vartalon toiminnan kautta kädet ja maila vapautetaan? Tätä on tietenkin vaikea uskoa, koska useimmille pelaajille on opetettu swingiä erillisten teknisten yksityiskohtien kautta. On keskitytty niihin, eikä kaiken perustaan eli vartalon toimintaan - erityisesti alavartaloon ja lantioon, jonka mahdollistaisi niiden yksityiskohtien toiminnan.


Lantionkierto johtaa koko swingiä

Jos karkeasti kiteytetään, kaiken onnistumisen takana ja perustana on lantio. Jos ennen osumaa tapahtuvaa lantionkiertoa ei toteudu, mikään oikean swingin periaatteista ja teknisistä yksityiskohdista ei voi toimia kuten niiden pitäisi. Tämä on miltei mahdotonta. Lantio johtaa siis koko toimintaa, ja koko muu kroppa seuraa perässä. Oleellista on lantionkierron suunta, ajoitus, jalan tuelle meno ja lantion ojennus osumassa.


Väärään suuntaan tai väärään aikaan tapahtuva lantionkierto ei tuota vapautukseen tarvittavaa vauhtia ja voimaa. Se ei tue Bodyswingin periaatetta, kehon kautta mailaan välittyvää voimantuottoa ja vauhtia. Näitä esimerkkejä näen paljon. Lantiota kyllä kierretään, mutta väärään suuntaan ja alta pois, tehottomasti. Se kyllä avaa lyöntiradan ylävartalolle ja käsivarsille, mutta swing on edelleen käsilyönti.


Oikea lantionkierto mahdollistaa vapauksen


Oikein tehty lantionkierto mahdollistaa kehon liikeketjun oikearytmisen toiminnan, voimantuoton välittymisen alavartalon kautta ylävartaloon ja käsivarsiin sekä sitä kautta vauhdikkaaseen ja oikeassa suunnassa pysyvään mailaan. Lantio siis mahdollistaa myös vapaan tilan lyöntirataan vapautetulle mailalle.


Uskoisin, että monet golfarit tietävät lantion merkityksen – tai ainakin tiedostavat – että sillä on tärkeä rooli swingissä. Liikkeellä on kuitenkin huomattavan paljon väärää tietoa ja tietämättömyyttä sekä erilaista, jopa ammattitaidotonta opetusta, joka hämärtää ja sekoittaa tähän asiaan keskittymisen ja siihen panostamisen.


On surullista havaita, kuinka paljon pelaajat käyttävät aikaa ja rahaa monenlaisten tippien, knoppien ja pienten säätöjen kanssa ja etsivät niistä sitä hyvän swingin salaisuutta. Niistä se ei löydy, vaan vartalosta, erityisesti lantiosta.

Katse palloon!

Swing on sujuva liikeketju, jonka tulee toimia oikeassa järjestyksessä. Tärkeää on myös pään asennon paikallaan pitäminen osumahetkellä, jotta liikeketju olisi ajoituksellisesti osuva ja mailan vapautus tehokas. Jos tämä kuvio toimii myös rytmisesti oikein ja ollaan rentona, myös tekniset yksityiskohdat menevät automaattisesti oikein. Näin lyönti lähtee kuin itsekseen!

Hyvä testi nähdä, onko lantionkierto kutakuinkin kohdillaan, on osuman näkeminen niin, että pää on paikoillaan osumahetkellä. Jos se ei onnistu, on melko varmaa, että lantio on kiertynyt myöhässä ja hartiat ovat kiertyneet liian aikaisin osumahetkellä. Ensin siis lantion kierto. Sitten odota, että takaolkapää tulee leuan alle ja keskity siihen, että näet, mitä pallon alta paljastuu. Näillä vinkeillä pääsee jo pitkälle!


Bodyswing-tekniikkaa voi opetella joko kursseilla tai yksityisvalmennuksessa. Näin onnistuu helpommin ja nopeammin sekä tulokset paranevat oikeasti.


PGA Pro Turkka Stenlund


Lue blogit:

Vartalo käyttöön ja kehityt golfarina

Kumpaan sinä keskityt: käsien vai vartalon toimintaan?

Viritä ja vapauta – swingin pääydin

Lue myös muut blogit
Osta Opi Bodywing-kirja, jossa swingin ydinasiat on kerrottu yksikertaisesti ja jossa paljon hyviä harjoiteita, miten itsekin kehität swingiäsi! Myös harjoitteita, joilla pääset eroon käsiswingistä.


Saat sen nyt 20 %.n alennuksella (eli hintaan 27,92 €) Fitra-kaupasta koodilla SWING2022


133 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki