top of page

Kumpaan sinä keskityt swingissä? Käsiin vai vartaloon?


Voitko uskoa, että käsien rooli swingissä onkin aika pieni?


Niitä ei juurikaan tarvitse erikseen nostaa, asetella tai viedä. Ainoa asia, joka pitää yrittää osata on se, että yläkäsi pitäisi pysyä suorana koko taaksekierron ajan. Alakäsi kyllä kiertyy ja taipuu ihan oikein, kun sen vaan annetaan mennä ihan itsekseen. Myös ranteet taipuvat ihan itsekseen, kun niiden annetaan taipua. Käsiä ei siis puristeta, jännitetä tai pistetä vastaan. Eikä mietitä, miten ja mihin niiden pitäisi mennä!

Keskivartalo ja lantio pääroolissa

Bodyswing-tekniikassa alastuonti (downswing) aloitetaan alavartalon painonsiirtokierrolla kohti lyöntisuuntaa, yläkäden pysyessä ylävartalossa kiinni ja alakäden seuratessa vartalonkiertoa. Käsivarsilla ei siis tehdä mitään, ne vain seuraavat vartalon liikettä. Ranteillakaan ei tehdä mitään. Kädet eivät siis aloita downswingiä.Kun vartalonkierto kiihtyy nopeammaksi, alakäden kulma ja rannekulmat aukeavat automaattisesti suoristuen osumaan- johtuen kierron tuottaman keskipakovoiman ansiosta.


Yläkäsi, vasenkäsi, tulee myös osumaan suorana, kun sillä ei tehdä mitään, annetaan vaan tulla vartalonkierron mukana. Yläkäsi siis toimii eräänlaisena törmäyskätenä, mailanvarren jatkeena osumassa. Jos sormet ovat rentoina, käsivarret ja olkapäät rentoina, tapahtuu vapautus (release), joka saa käsivarret ja mailanpään kiertymään heti osuman jälkeen.


Tämä liikerata tulee siis automaattisesti. Sitä ei tarvitse erikseen opetella, suunnata, ei ohjata, ei miettiä - eikä missään tapauksessa kontrolloida mitenkään!

Ammattilaiset esimerkkinä

Miksi haluan puhua niin paljon käsistä? Siksi, koska se näyttäisi olevan pelaajille niin kovin mielenkiintoinen ja tärkeä aihe. Myös opettajia tämä aihe tuntuu paljon työllistävän. On selvää, että käsivarsien, kyynärkulmien ja ranteiden asennot sekä linjaukset ovat tärkeässä roolissa, kun puhutaan vaikkapa tehokkaasta ja tarkasta osumasta ja suorasta pallon lennosta. On hyvä tietää, miten vipuvarsisysteemi toimii ja miten käsivarret ja ranteet toimivat vapautuksessa. Missä asennossa, missä linjauksessa käsivarret ja ranteet ovat lyhyellä raudalla tai driverilla osumahetkellä.


Mutta miksi erityisesti käsivarsiin ja ranteisiin tulee niin paljon niitä virheitä ja korjattavaa? Miksi ne eivät toimi kuten pitäisi? Kun katsoo ammattilaisia, heidän kätensä näyttäisi menevän niin helposti. Pitäisi ymmärtää syy-seuraussuhteet, mistä virhe johtuu, mistä se saa alkunsa.


Alla lyönti jossa vartalonkierto on pahasti myöhässä ja käsivarret menevät väkisinkin koukkuun

Haasteen pointti on tämä: jotta käsivarsilla mukaan lukien ylävartalo, olisi mahdollisuus toimia kuten niiden pitäisi toimia, olisi koko suorituksen kuljettava tietyllä liikeradalla jota lantio johtaa.


Liikeradalla, joka mahdollistaa muun muassa mailan vapautuksen lyöntilinjaan. Jotta päästään oikealle liikeradalle, on vartalon kierryttävä jo ennen osumahetkeä avonaiseen asentoon. Jos halutaan, että liikerataan ja mailan vapautukseen tulee vauhtia, on alavartalon/lantion oltava nopea tässä avauskierrossa. Tämäkään ei vielä riitä. Käsivarsia ja hartioita ei saisi käskyttää, ajatella, eikä ohjata, vaan niiden pitäisi olla rennot sormenpäitä myöten.


Eli kiteytettynä: käsivarsilla ja ylävartalolla ei ole mitään mahdollisuutta mennä oikein, jos alavartalo ei toimi oikein. Piste! Omalla tavallaan on kovin surullista, että pelaajat ja usein opettajatkin ahkeroivat ja käyttävät suuriakin summia rahaa sellaisten tekijöiden kanssa, jotka voisivat mennä helpomminkin. Opeteltaisiin ensin ne syyasiat, oikealla tavalla toimiva vartalonkierto. Tämän jälkeen joku muukin liike menisi oikein, eikä laastaroitaisi puutteellisen toiminnan aiheuttamia seurauksia, kuten usein näkee.

PGA Pro Turkka Stenlund

Tiger näyttää huippumallisuorituksen, katso >


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös muihin harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin


Katso tulevat Bodyswingkurssit


227 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page