top of page

Bodyswingin pääydin, toiminnan periaate ja voimantuoton mekanismi?

Päivitetty: 16. marrask. 2023
Bodywingissä eli virallisesti body release- tekniikassa tapahtuvan todellisen voimantuoton avaaminen sanallisesti on usein aika haastava tehtävä. Tapahtuma liittyy pitkälti biomekaniikkaan ja nk. elastisen energian käyttöön, sekä keskipakovoiman aiheuttamaan kulmien avautumiseen ja mailan vapautukseen.


Kuvissa ja etenkin hidastetuissa videoissa pystytään kyllä näyttämään tekniikkaan liittyviä yksityiskohtia, mutta niiden kautta on lähes mahdotonta saada käsitystä itse kehon biomekaanisesta tapahtumasta ja mailaan välittyvästä voimantuotosta.


Vaikka ymmärtäisikin suhteellisen hyvin swingin teknisiä yksityiskohtia, ovat ne kuitenkin vasta palapelin osasia. Jotta swing toimisi mahdollisimman hyvin, nämä eri osaset pitäisi nivoutua yhteen eli saada vartalonkierto toimimaan oikealla tavalla ja oikeassa rytmissä.


Näin päästään kohti golfin oikeaa lajitekniikkaa, jota myös kilpapelaajat käyttävät – ja tällöin swing näyttää niin helpolta ja luonnolliselta!

Lyönti lähtee kuin itsekseen!


Näen paljon pelaajia, jotka harjoittelevat suoria käsivarsia ja ranne-kyynärkulmaa ja monia muita pieniä yksityiskohtia, mutta miten ihmeessä päästäisiin siihen ytimeen – ihmemaahan – jossa toteutuu Bodyswingin perusperiaate: Vartalon kautta mailaan välittyvä vauhditus ja laukaisu.


Katso video:


Vartalosta tehdään jousi, kiristetty kuminauha, joka vapautetaan downswingiin ja maila laukeaa itsekseen osumaan!


Jossa ylävartalo, käsivarret ja maila vauhdittuvat vartalon oikeaoppisesta kiristyksen vapautuksesta. Jossa keskivartalon ja lantion kierron nopeus vauhdittavat ylävartaloa, käsivarsia ja maila vain vapautuu itsekseen osumaan, ilman ajatuksella tehtävää lyömistä.


Lantionkierron suunta ja kierron määrä suhteessa ylävartaloon ja mailanpäähän on tärkein asia ajoituksen ja voimantuoton kannalta


Fred Boom boom Couples näyttää mallia kehon ja mailan vapautuksesta.

Body release


On selvää, että on vaikea ymmärtää ja uskoa miten vartalon virittämisellä taaksevientiin, sen virityksestä vapauttamisella ja vartalon vaiheisella kierrolla voi saada vauhtia käsivarsiin ja mailaan.

Ettei hartioita, käsivarsia ja mailaa tarvitsekaan käskyttämällä käskeä vauhdikkaaksi, vaan ne tulevatkin vauhdikkaaksi ihan ”itsekseen”, kunhan keskivartalo ja lantio kiertyy oikeaan suuntaan ja pää pidetään paikallaan ja lantion takana osumahetkellä.Kehity golfarina- opi Bodyswing!


Tämä swingin biomekaaninen tapahtumasarja on monelle ällistyttävä. Se eroaa niin paljon siitä, mihin suurin osa pelaajista on tottunut – olkoon kyse sitten itseharjoitelleista tai erilaisilla golfkursseilla käyneistä.

Bodyswing-tekniikka: Turkan esitys


Alla olevassa videossa näet yksinkertaistetun esityksen vartaloswingistä, lantion toiminnasta ja vapautuksesta. Ben Hogan on bodyswing-tekniikan oppi-isä ja yksi maailman tunnetuimmista, seuratuimmista ja luetuimmista suurpelaajista.Mitä hyötyä tästä Bodyswingin ydinperiaatteesta sitten on?


Miksi ei saisi ajatuksella käskyttää ylävartaloa ja mailaa? Miksi ei saisi lyödä mailalla palloa? Alla olevasta hyvin seikkaperäisestä videoesityksestä näet käsilyönnin ongelmat, tekotavan ja sen erot verrattuna Bodyswingiin. Kannattaa ehdottomasti katsoa: https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingin-ja-käsiswingin-erotBodyswingissä keholla eli kehon toiminnan avulla tehty voimantuotto, käskyttämätön vauhditus ja vapautus ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan on parempi vaihtoehto tällaisessa tarkkuuslajissa, siksi, että tällöin toistettavuus, osumatarkkuus, vakaus ja lyöntipituuksien vakiintuminen paranevat. Näin saat enemmän onnistumisia. Nautit enemmän pelaamisesta. Kehityt golfissa!


Jokainen voi oppia Bodyswingin, ainakin kohtuullisen hyvälle tasolle!


On selvää, että golfia voi harrastaa monenlaisella tekniikalla, siitä ei ole kysymys. Se on jokaisen oma valinta. Pääasia, että harrastus on kivaa ja sen kautta voi saada elämyksiä, parempaa kuntoa ja elämään sisältöä.


Mutta muista, että tämä Bodyswing, body release -tekniikka, ei ole vain erityisen liikunnallisten ihmisten yksityisomaisuutta. Ihan tavallinenkin harrastaja voi oppia sen ainakin kohtuu hyvälle tasolle. Tämän ovat saaneet kokea tuhannet Bodyswing-kursseilla ja -valmennuksessa olleet.


Katso Bodysingin opetteluun liittyviä harjoitteita: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet

Katso video: Rory näyttää mallia: Tämä on Bodyswingiä


PGA Pro Turkka Stenlund


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV
Syvempää tietoa saat Opi Bodywing-kirjasta

Voit tilata sen suoraan Turkalta: proturkka (at)gmail.com


Hinta: 25e + postikulut 9.80e

604 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page