Viritä ja vapauta – swingin pääydin!

Päivitetty: 24. huhtik.


Mitä tämä sanapari ”viritä ja vapauta” pitää sisällään? Mitä viritetään ja mitä vapautus oikein tarkoittaa?


Bodywingissä eli body releasessa tapahtuvan todellisen voimantuoton avaaminen sanallisesti on haastava tehtävä. Kuvissa ja etenkin hidastetuissa videoissa pystytään kyllä näyttämään tekniikkaan liittyviä yksityiskohtia, mutta niiden kautta ei oikein saa täysin selkeää käsitystä itse kehon biomekaanisesta suorituksesta.


Vaikka ymmärtäisikin suhteellisen hyvin teknisiä yksityiskohtia, ne ovat kuitenkin vasta palapelin osasia. Mutta, jotta swing toimisi mahdollisimman hyvin, nämä eri osaset pitäisi nivouttaa yhteen eli saada ”kone” toimimaan oikealla tavalla ja oikeassa rytmissä. Vasta näin päästään kohti golfin oikeaa lajitekniikkaa, jota myös kilpapelaajat käyttävät – ja tällöin swing näyttää niin helpolta ja luonnolliselta!


Lyönti lähtee lähes itsekseen


Näkee paljon pelaajia, jotka harjoittelevat lantionkiertoa, suoria käsivarsia ja ranne-kyynärkulmaa, vetoa, pumppausta ja kaikkia muita kokonaisuuteen liittyviä yksityiskohtia, mutta miten ihmeessä päästäisiin siihen ytimeen – ihmemaahan – jossa toteutuu Bodyswingin perusperiaate: viritä ja vapauta?


Miten vartalosta tehdään jousi, kiristetty kuminauha, joka vapautetaan ja laukaistaan osumaan? Jossa ylävartalo, hartiat, käsivarret ja maila vauhdittuvat keskivartalon kierrosta? Jossa keskivartalon ja lantion kierron nopeus vauhdittavat ylävartaloa, käsivarsia ja mailaa, ja ne vain vapautetaan osumaan, ilman ajatuksella tehtävää käskytystä?


On selvää, että joidenkin on vaikea ymmärtää, miten keskivartalon virittämisellä ja sen virityksestä päästämisellä voi saada vauhtia ylävartaloon ja mailaan. Ettei hartioita, käsivarsia ja mailaa tarvitsekaan käskyttämällä käskeä vauhdikkaaksi, vaan ne tulevatkin vauhdikkaaksi ihan ”itsekseen”, kunhan keskivartalo kiertyy oikeaan suuntaan ja pää pidetään paikallaan

osumahetkellä.
Kehity golfarina


Tämä ”luonnollisen” swingin biomekaaninen tapahtumasarja on monelle ällistyttävä. Se eroaa niin paljon siitä, mihin suurin osa pelaajista on tottunut – olkoon kyse sitten itseharjoitelleista tai erilaisilla golfkursseilla käyneistä.


Suurin osa opettajista ei opeta body releasen tärkeintä, isoa pääperiaatetta, vaan moni opettaa ja korjaa ainoastaan tämän palapelin teknisiä yksityiskohtia. Näin varsinainen voimantuoton, vauhdittamisen ja vapautuksen mekanismin idea jää opettamatta. Samalla myös bodyswingin ydinperiaate jää toteutumatta. Oppilas ei saa riittävää tuntumaa swingin kokonaisuudesta, eikä kehon toimintaan nivoutuvien eri osa-alueiden ajoituksen merkityksestä.


On siis opetettu käsi-hartia lyönnin periaatetta, joka harjoitustilanteissa saattaa kaukaa katsottuna ”näyttää” bodyswingiltä, mutta se ei ole sitä. Totuus näkyy selkeästi hidastetussa videossa.


Mitä hyötyä tästä ”viritä ja vapauta”- toiminnosta sitten on? Miksi ei saisi ajatuksella käskyttää ylävartaloa ja mailaa? Miksi ei saisi lyödä? Miksi keholla eli kehon toiminnan avulla tehty voimantuotto, käskyttämätön vauhditus ja vapautus ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan on parempi vaihtoehto tällaisessa tarkkuuslajissa? No siksi, että tällöin toistettavuus, tarkkuus, vakaus ja lyöntipituuksien vakiintuminen paranevat. Näin saat enemmän onnistumisia. Nautit enemmän pelaamisesta. Kehityt.


Jokainen voi oppia Bodyswingin


On selvää, että golfia voi harrastaa monenlaisella tekniikalla, siitä ei ole kysymys. Se on jokaisen oma valinta. Pääasia, että harrastus on kivaa ja sen kautta voi saada elämyksiä, parempaa kuntoa ja elämään sisältöä. Mutta muista, että tämä Bodyswing, body release -tekniikka, ei ole vain erityisen liikunnallisten ihmisten yksityisomaisuutta. Ihan tavallinenkin harrastaja voi oppia sen ainakin kohtuu hyvälle tasolle. Tämän ovat saaneet kokea tuhannet Bodyswing-kursseilla ja -valmennuksessa olleet.

Katso video: Rory näyttää mallia: Tämä on Bodyswingiä


Lue blogit: Kumpaan sinä keskityt? Käsien vai vartalon toimintaan?

Hyvän swingin salaisuus

Muut blogit


Syvempää, mutta yksinkertaistettua tietoa saat Opi Bodywing-kirjasta, jonka saat 20 %.n alennuksella (eli hintaan 27,92 €) Fitra-kaupasta koodilla SWING2021971 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki