top of page
  • proturkka

Tunne mailanpää!

Päivitetty: 12. huhtik.

Se, että olen vapaa-ajan "metsuri", jolla on intohimo hyötyliikuntaan, on opettanut minulle paljon. Kun hakkaan käsivarren paksuisia männyn oksia vesurilla rankametsällä, opin nopeasti, miten ja millä systeemillä oksat katkeavat parhaiten.





Vesurin käytössä on paljon samaa kuin golfswingissä. Myös swingissä yritetään saada voimaa ja vauhtia mailanpäähän vartalonkierrolla ja ranne- kyynärkulman laukeamisella.  Vartalon tulee siis kiertyä eteenpäin ja vasemmalle ennen osumaa ja kyynärkulman tulee olla jyrkkä, sormet ja ranteet rentoina. Vartalonkierto eteenpäin ja vasemmalle ”vetää” ja laukaisee ranne-kyynärkulman auki ja mailan osumaan. 


Kuten huomaatte, tätä tapahtumaa on kohtuullisen vaikea selittää kirjallisesti 


Tämä harjoitevideo ehkä selventää:





Swingissä sinun on tunnettava mailanpää. Missä asennossa se on taakseviennissä, missä asennossa, vaiheessa ja tasossa se kulkee alasviennissä, miten se vapautuu osumaan ja erityisesti, mihin linjaan se päästetään saattoon. Lisäksi on tunnettava, miten eteenpäin kulkeva kehon liike ja kierto kiihdyttää mailan päätä.  





Valitettavan usein menetämme mailan tuntemisen ja hallinnan, sekä samalla koko swingin idean.  Swingin pääideahan on antaa vartalolla voimaa ja vauhtia mailanpäähän. 


Suurin ongelma lienee kova puristaminen mailasta, jolloin vedot , vapautukset ja  laukeamiset eivät toimi kuten niiden pitäisi, mutta varmasti löytyy muitakin selityksiä, miksi tätä kohtuullisen yksinkertaista ideaa ei ole opittu. 

Voi olla, että tämä vartalontoiminnan, kiertojen ja kulmien vapautusten merkitys mailanpään vahdituksessa ei ole auennut Green Card- kurssilla, tai opetuksissa, tai sitä ei ole ollenkaan läpikäyty, tai sitten on vain itse opittu lyömään vauhtia mailaan lähes pelkillä käsillä. 


Toisin sanoen aiemmin kuvattu ranne- kyynärkulmien veto, vapautus ja päästöt edellyttää oikeaa vartalontoimintaa, rentoja sormia ja ranteita.


Olisi sääli, jos tämä kuvio ei ole auennut, koska kyseessä on kuitenkin kohtuullisen yksinkertainen ja ymmärrettävä idea, joka tekee swingistä huomattavasti tehokkaamman ja monin tavoin helpomman ja luonnollisemman. 


Tämä video kannattaa katsoa:




Terveisin,

Turkka Stenlund PGA Pro, LO, GVT





Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  

ja muihin blogeihin  


Katso tulevat Bodyswingkurssit 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page