top of page

"Minulle on opetettu, että saatto menee suoralla mailanlavalla pallon lentosuuntaan?"

  • proturkka
  • 21 tuntia sitten
  • 3 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 2 tuntia sitten

Toisinaan, varsinkin lyhyillä Bodyswing-klinikoilla tulee eteen hieman haasteellisia, jopa ikäviä tilanteita. Nimittäin, osa oppilaista voi uskoa osaavansa joitain tekniikan osa-alueita täysin oikein,  kun he ovat saaneet opetusta tunnetulta valmentajalta tai saaneet tekniikan yksityiskohtiin opetusta Green Card -kurssilta. Valmennuksen aikana kuitenkin selviää, että heidän aiemmin saatu opetus, ja myös oma osaaminen eroavat huomattavasti siitä, mitä itse tekniikasta esittelen ja opetan.





Jotkut rohkeat pelaajat jopa kysyvät, mikä swing tämä oikein on, onko kyseessä todellinen swing, kun käyttämäni metaforat, malliesimerkit, harjoitteet ja harjoitukset poikkeavat niin merkittävästi siitä, miten ja mitä heille on aiemmin swingistä opetettu. Lienee hyvä mainita, että opettamani body release- tekniikka on kaikkien PGA-järjestöiden hyväksymä ja virallinen lajitekniikka, jota myös huippupelaajat toteuttavat. 


On hyvä tietää, että kaikki valmentajat eivät suinkaan tähtää opettamaan oppilailleen oikean, tai edes kohtuullisen oikean Bodyswing-tekniikan kokonaisuutta. Osa opettajista keskittyy opettamaan tekniikan yksittäisiä osasia, usein erillisinä ja irrallisina, tekemällä niihin tarvittavia muutoksia, säätöjä ja korjauksia. Tavoitteena ei siis niinkään ole opettaa toimivaa kokonaisuutta, vaan varmistaa ja taata pelaajalle parempi osumaprosentti, pallon saaminen ylöslentoon ja ainakin kohtuullinen lennon suoruus ja pituus. Jotkut opettajat taasen nojaavat filosofiaan, jonka mukaan jokaisella meistä on ”oma svingi” joka kehittyy ja mukautuu omien vahvuuksiemme, kykyjemme ja pelaamisen kautta.


Tämänkaltaisessa valmennuksessa ei välttämättä keskitytä ensisijaisesti oikean swing-tekniikan kriittisimpiin kohtiin, kuten vartalon toimintaan, kiertoihin, niiden määrään, rytmiin ja suuntaan, kehon, käsivarsien ja mailan liikeketjuun, ketjutuksessa tapahtuviin ajoituksiin, kehon ja mailan liikeratoihin, elastisen energian käyttöön, voiman tuottamisen mekanismeihin, mailan vapautuksiin tai kokonaisvaltaisen swingin rakentamisprosessiin ja kehittämiseen.





Olen itsekin joskus aiemmin kokeillut, tai pikemminkin olosuhteiden pakosta joutunut valmentamaan tällä lähestymistavalla ja siihen liittyvällä metodilla, mutta  jossain vaiheessa,  kun olin muun muassa riittävästi kuunnellut pelaajien kommentteja pelaamisen jälkeen; harjoituksissa saatan jotain osatakin, mutta peli ei kehity, on yhtä vuoristorataa ja jatkuvasti tulee slaisseja, toppereita ja duffeja, päätin,  että swing- valmennukseni tulee jatkossa perustua oikean lajitekniikan, body release- tekniikan kokonaisuuden valmentamiseen. 



Vaikka  tällainen lähestymistapa voi vaikuttaa varsin perustellulta, ja osittain jopa hyvin kiehtovalta, löytää itselle hyvin toimiva swing, joka perustuu omiin kykyihin ja vahvuuksiin, on vaarana, että siitä tulee liiallisesti analysoitu,  mietitty, kontrolloitu ja jopa biomekaanisesti  luonnoton. Tällöin esimerkiksi  tarkkuudelle, toistettavuudelle ja pituudelle oleelliset, rentouden kautta syntyvät mailan itsenäinen vapautus, kehon kierron sulavuus, vauhdikkuus ja loppuun asti pelaaminen voivat pahasti heikentyä. 


Ymmärrän toki, että monelle pelaajalle riittää varsin hyvin  jo palloon osuminen, kiva ja sujuva pelaaminen, mielekäs luonnossa liikkuminen, ja monet elämyksiä tuovat pitkät lyönnit. Se, onko tekniikka jonkin teoreettisen mallin mukainen, ei ehkä olekaan se pääasia. Kuitenkin tuloksenteko, tasaisuus ja jatkuva kehittyminen golfissa vaatii  ihan oikeaa osumaa, joka on tehokas, tarkka, vähäisellä lentoratojen hajonnalla ja riittävän pitkällä pallon lennolla, swingin ollessa vakaa ja toistettavissa. Tällöin tiettyjen perusasioiden, lainalaisuuksien  ja toimintojen on yksinkertaisesti tapahduttava tietyllä tavalla, oikotietä on hyvin vaikea löytää. 





On täysin selvää, että kaikki aikuisena golfin aloittaneet eivät opi Bodyswing- tekniikkaa täydellisesti, ei lähellekään, mutta suurin osa valmennukseen osallistujista pääsee kohtuullisen, tai jopa hyvin lähelle.  Kohtuullisellakin tasolla tämän tekniikan osaaminen vähentää huomattavasti hajontaa, huonoja osumia ja pituuden vaihteluja paineisemmassa pelitilanteissa. Mikä parasta, tekniikka toimii lähes samankaltaisena kaikilla mailoilla pelatessa. 


Valmennuksessa olevia pelaajia. Aiheena lyhyen raudan painelyönti.



Vaikka toisinaan tuntuu ikävältä, mutta on täysin ymmärrettävää, että swingiä voi ja saa opettaa monin eri menetelmin ja tavoittein. Oletan silti, että suurin osa PGA-koulutuksen läpikäyneistä jäsenistä ja valmentajista pohjaa swing-opetuksensa body release, eli Bodyswing- tekniikkaan, jo Green Card- kurssista alkaen. 


Ystävällisin terveisin,

Turkka Stenlund






Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Katso kaikki Bodyswing- harjoitteet:  https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Comments


bottom of page