top of page
  • proturkka

Miten saat vartalosta voimaa ja pituutta lyöntiin?

Päivitetty: 4. elok.

Sanotaan, että swingin "moottori" on jalat ja voima tulee maasta? En tiedä, mutta jos olisin pelaaja, joka ei ole saanut swingvalmennusta, saattaisin hieman ihmetellä mistä on kyse? Eikö mailaa pidetä käsissä, joten eikö käsien, ei jalkojen, pitäisi antaa mailalle vauhtia ja pituutta lyöntiin?


Valmennuksessa olleen oppilaan videoanalyysistä otettu pysäytyskuva



Voiman tuottamisesta, sen eri mekanismeista ja vartalonkierron merkityksestä on puhuttu ja kirjoitettu paljon, mutta kokemukseni mukaan, ellei näistä toiminnoista ole itselläsi käytännön  kokemusta ja harjoittelusta saatua oivallusta, tuntumaa, tai et ole harrastanut vastaavaa urheilua tai liikkeitä, on aiheen ymmärtäminen luetun tekstin, tai videoiden katselun kautta kohtuullisen vaikeaa.  On toki rehellisesti todettava, että tästä aiheesta kirjoitettu tieto on usein sellaisessa muodossa, jota voi olla jokseenkin vaikea ymmärtää.


Teen nyt parhaani tuodakseni tämän erittäin tärkeän aiheen käytännönläheisemmälle tasolle.



Tapahtuma liittyy pitkälti biomekaniikkaan, elastisen energian käyttöön, kehon ja kehon osien ja mailan liikejärjestykseen, liikkeiden oikeaan suuntaan ja painonsiirtokiertoon, sekä keskipakovoiman aiheuttamaan ranne-kyynärkulmien automaattiseen avautumiseen, ja mailan vapautukseen.  



Aloitetaan esimerkeillä,  joka ovat teille kaikille tuttuja: 


1.Nuoskalumen heitto korkean kinoksen yli suurella lapiolla.


Lapion heittäminen pelkillä käsillä ja hartioilla voi nopeasti tuntua melko raskaalta.  Kun kuitenkin alat kiertää keskivartaloasi ja jalkojasi heiton suuntaan ennen varsinaista lapion heittoa , lapion ja lumen heittäminen helpottuu huomattavasti, joskus tuntuu kuin  kuin heitto menisi ihan itsestään. 


2. Pallon heittäminen eteenpäin


Jos yrität heittää palloa eteenpäin pelkillä käsillä ja hartioilla normaalissa suorassa seisoma-asennossa, se tuntuu hyvin hankalalta eikä pallo mene kovin pitkälle. Jos kuitenkin "avaat asentoa" ja kierrät jalat, lantion ja keskivartalon ennen heittoa heiton suuntaan ja  pidät pään hieman kallellaan oikealle, niin pallo lentää pitkälle ja suoraan. 


Katso video:



Vartaloswingissä mailaan annetaan vauhtia käynnistämällä liike jaloilla, lantiolla ja keskivartalolla. Liike siirtyy ylävartaloon ja käsivarsien kautta mailaan, joka voi sitten vapaasti heilahtaa lyönnin suuntaan. Pallo vain sijaitsee heiton radalla, sitä ei siis tarvitse erikseen lyödä.  


Voimantuotossa isoin rooli on eteenpäin suuntautuvassa vartalon  painonsiirtokierrossa. Käsivarsien tehtävänä on toimia ainoastaan vipuvarsina  ja kehosta tulleen voimantuoton välittäjinä.

Pään on oltava paikallaan osumahetkellä tapahtuvan kierron aikana. Lyhyellä raudalla pallolinjalla ja driverilla  pallolinjan takana osumahetkeen asti. (huomaa: osumahetkellä vartalo on jo kiertynyt, joten sinusta tuntuu, että pään asento on kovasti kallellaan oikealle, mitä se kuitenkaan ei ole)

Näin estetään ylävartaloa ja hartioita kiertymästä liikaa lyönnin alkuvaiheessa ja häiritsemästä oikeaa kehonliikettä, kineettistä liikeketjua ja mailan ja kehon välistä synkroniaa.


Katso video maailmanlistan kolmoselta ja ehkä yhdeltä tämän hetken tunnetummalta golfin pelaajalta:



Pään pitäminen oikeassa asennossa osumahetkellä on siis kriittinen tekijä voimantuoton ja sen siirtymisen kannalta mailaan.

Lisäksi ranne-kyynärkulma vapautus juuri viime hetkellä, jotta maila saa kulmien vapautuksista tulevaa kulmakiihtyvyyttä. Ranne-kyynärkulma on eräänlainen vipuvarsijärjestelmä, joka vapautuu ja toimii automaattisesti, kun pelaaja kiertää vartaloaan eteenpäin, lyönnin suuntaan painonsiirtokierrossa.


Vartaloswingissä käytetään hyödyksi myös elastisen energian lataamista, varaamista ja vapauttamista. Toisin sanoen taakse viennissä ladataan ja viritetään keho oikealla tavalla ja alas tuonnissa vapautetaan kehoon tehty  "jousi” oikeassa järjestyksessä ja oikeaan suuntaan.


Videolla oleva pelaaja on yksi maailman parhaista pelaajista, joka osaa käyttää erityisen hyvin vartalosta saatua voimaan hyväkseen.




Tämä elastisen energian, ”kimmoenergian” (kierto maata vasten ja vapautus maasta ponnistaen) - "voima tulee maasta" , tai "viritä ja vapauta" käyttö on tietysti huippupelaajille tuttua, ja klubipelaajat voivat varmasti kokeilla sitä, mutta kokemus on osoittanut, että useimmille aikuisiällä golfin aloittaneille pelaajille riittää, että keskivartalo ja jalat "käskytetään"  harkitusti ja  ajatuksella toimimaan ennen lyöntiä.


Alla yksi suosituimmista pelaajista, erittäin hyvä ja vahva pallonlyöjä:




On käsittämätöntä, kuinka paljon energiaa kehosta voidaan saada irti, jos kehonkierto ja painonsiirto saadaan toimimaan oikeassa aikataulussa, järjestyksessä, liikeradoilla ja oikeaan suuntaan. Keho ja maila synkronissa oikeassa ajoituksessa.

Ja kun vielä ranne- kyynärkulmatkin toimivat oikein ja automaattisesti, jopa pieni lapsi voi saada pallon lentämään todella pitkälle. 


Muista erityisesti, ota sellainen alkuasento, yleensä hieman valmiiksi avattu asento (jalkaterät, lantio, hartiat) jossa sinulla on tukeva, tasapainoinen, ja rento olotila, ja josta asennosta sinun on helppo kiertyä vauhdikkaasti eteenpäin kohti kohdetta, pidä sormet rentoina, olkapäät alhaalla ja hymynkare huulilla, jotta keho ei jännittyisi. - ja pahimmillaan alettaisiin lyödä palloa käsillä.


 Katso vielä kuuluisan "Boom Boom" Fred Couplesin supervaivaton ja rento, mutta silti vartalosta voimantuottonsa saava swing!



Lopuksi haluan sanoa, että lähes jokainen motivoitunut, omistautunut ja harjoittelua rakastava pelaaja voi oppia tämän voimantuoton, kehontoiminnan ja siihen liittyvän ranne- ja kyynärkulma- vipuvarsisysteemin.  Parhaiten ja varmuudella kuitenkin asiantuntevan valmennuksen kautta.


Katso lisää tietoa aiheesta:





Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT




Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.

Comments


bottom of page