top of page

Kehon painonsiirtokierto! -vartaloswingin tärkein toiminta! - katso miten se tehdään!

proturkka

Päivitetty: 1 päivä sitten

 Kun kysyn pelaajilta kurssin tai valmennuksen alussa, mitä he haluavat eniten oppia, tai syy tulla valmennukseen, lantion kierto on ylivoimaisesti yleisin vastaus. Toinen kiinnostuksen kohde on painonsiirtokierto, mutta se onkin jo monelle pelaajalle hieman ”mystisempi” juttu. 





Valmentajana ihmettelen toisinaan, miksi yhteen aiheeseen kohdistuu niin paljon kiinnostusta ja jopa tiettyä ”intohimoa”. Johtuuko se siitä, että lantion merkitystä on korostettu eri ohjeissa ja videoissa? Vai johtuuko se siitä, että kun pelaajat videoivat omia lyöntejään, he huomaavat, että heidän lantionsa ei toimi kunnolla? Vai voisiko se johtua yksinkertaisesti vain siitä, että tätä ratkaisevan tärkeää swingin perustoimintoa ei ole aiemmin opetettu oikein, tai riittävästi aiemmilla oppitunneilla ja kursseilla? 


Oli miten oli, lähes kaikki oppitunneille tai kursseille tulevat pelaajat haluavat saada lantionsa toimimaan oikein.


Lantion kierto, tai kääntyminen toisen jalan päälle ei yleensä ole vaikeaa, ellei polvet, nilkat tai alaselkä ole todella huonossa kunnossa. Sen oppiminen ei siis ole niinkään fyysinen, liikkuvuudesta tai kehonhallinnasta riippuva ongelma.


Miksi lantion kiertäminen on sitten niin vaikeaa, kun otetaan maila käteen ja aletaan lyömään palloa?  Olisiko lantion kiertymättömyyden syy jossain muualla kuin lantiossa? Mikä voisi aiheuttaa lantion kierron puuttumisen swingissä? 


________________________________________________________________________________


Tässä blogissa en käsittele syitä siihen, miksi lantion kiertäminen oikeaan suuntaan ja oikeaan aikaan on tärkeää toimivan swingin kannalta, mutta yritän parhaani mukaan selittää, mitä lantion kiertäminen - ja avaaminen ennen osumahetkeä vaatii.


Mikäli haluat tietää, miksi lantiolla on niin tärkeä rooli swingin toimivuuden kannalta katso tämä suosittu blogi:)https://www.bodyswing.fi/post/lantiolla-iso-merkitys-swingissä


Oppilaan tekemä vartalon painonsiirtokierto. Lyhyen raudan painelyönti-divot (kuva otettu videoanalyysistä) Golf Lounge, Espoo




5 kohtaa mitä pitäisi oppia:


  1. Ensinnäkin pitää päästä eroon käsillä lyömisestä ja nopeista käsivarsista. 

  2. Miten oikea ranne- kyynärkulma rakentuu backswingissä.

  3. Miten ranne- kyynärkulma ja vasen käsivarsi vedetään alas- ja eteenpäin downswingissä, ja että kulmat laukeavat ihan itsekseen jo ennen osumaa. 

  4. Miten pidetään kasvot kutakuinkin pallolinjassa osumahetkellä


  5. Ja tärkein, pitää oppia painonsiirtokierron alku, downswingin startti,

joka tapahtuu vartalon lyöntisuuntaan kulkevalla "painoliulla" ja samaan aikaan tapahtuvalla lantion nopealla kierrolla vasemmalle, jossa käsivarret pysyvät ylävartalossa kiinni ja maila vain tulee mukana. Ranne- kyynärkulma aukeaa automaattisesti kierron aikana, mailanpää vapautuu palloon ja käsivarret päästetään saattokiertoon.


Tommy Fleetwood Rauta 5


Tommy näyttää miten vartalon painonsiirtokierto tehdään. Ehkä yksi maailman parhaista! Kannattaa ehdottomasti katsoa!


Mikäli downswing aloitetaan  "käsistartilla", eikä eteenpäin suuntautuvalla vartalon painonsiirtokierrolla, peli on menetetty ja swingistä tulee väistämättä käsillä lyönti. 

Toisin sanoen, jos opit lukitsemaan käsivarret ylävartalopakettiin, teet käsivarsien ja hartioiden muodostaman kolmioon -ja opit aloittamaan lantiolla eteenpäin suuntautuvan  painonsiirtokierron, olet jo hyvin lähellä tilannetta, jossa vartalo on riittävästi kiertynyt ja avoinna ennen mailanpään osumista palloon. 


Katso video! - käsihartiakolmio


Vartalonkierron harjoite "ovi kiinni" -hyvin suosittu harjoite



Tehokas lantionkierto ja mailan vapautusharjoite (vetoharjoitus) Kannatta kokeilla


Tietenkin on myös erittäin tärkeää osuman ajoituksen kannalta, että ranteen ja kyynärpään kulmaa ei puristeta, ”virvelöidä”,  tai työnnetä auki harkitusti ja nopeasti, ja että pää pysyy paikallaan painonsiirtokierron aikana osumahetkeen asti.


Kuten huomaat, nämä manööverit saattavat tuntua vaikeilta ymmärtää kirjallisesti kuvattuna,  mutta ne ovat itse asiassa melko helppoja oppia, jos ne näytetään selkeästi ja ymmärrettävästi sekä oppimiseen suunnitellulla metodilla ja kehittelyharjoitteilla . Jotkut vähemmän aikaa pelanneet oppilaat (ei niin paljon vanhan "väärän" toiminnan poisopittavaa) ovat oppineet ne ainoastaan katsomalla ja jäljittelemällä tekemiäni mallisuorituksia ja demonstraatioita, mutta viimeistään silloin kun on annettu riittävästi kädestä pitäen avustamista, jolloin tunne liikkeestä on syntynyt. Kun nämä asiat ja liikkeet ovat hallussa, omatoiminen lihasmuistiin harjoittelu ja omien "säätöjen, ideoiden ja fiilisten" löytäminen voi alkaa.


Ehkä  haastavimmaksi tehtäväksi on osoittautunut ranteen ja kyynärpään vetäminen alas ja eteenpäin samalla kun lantio tekee voimakkaasti eteenpäin ja samalla vasemmalle menevää painonsiirtokiertoa. Luottaa siihen, että kyllä ne kulmat aukeavat ihan itsekseen keskipakovoiman aiheuttamana, ja käsivarret suoristuvat ja mailanpää on oikeassa asennossa osumahetkellä.

________________________________________________________________________



No, tämän ranne- kyynärkulman, vipuvarsisysteemin ja painonsiirtokierron ja osuman ajoituksen kanssa kilpapelaajatkin taiteilevat. On hyvä muistaa, että mitä nopeammiksi kierrot tulevat, sen vaikeammaksi toiminnan ja osuman ajoitusta on saada ihan kohdilleen.  



Alla pari harjoitetta joilla voit lähteä opettelemaan vartalon ja lantionkiertoja ja vapautuksia. Huomaa, että harjoitteet ovat vasta kehittelyjä kohti kokonaisuutta ja oikeaa teknistä suoritusta. Harjoitteissa usein painotetaan ja ylikorostetaan tiettyjä oppimisen, oivaltamisen ja vanhan "poisoppimisen" kannalta tärkeitä kohtia.


Ranne- kyynärkulman vapautusharjoite: Tässä kiteytyy vartalosta mailaan välittyvä voimantuotto


Lantionkierron harjoite -tasku kiertyy



Mikäli koet että sinun on vaikea oppia omatoimisesti, ole yhteydessä ja varaa yksityinen valmennusaika, tai paikka Bodyswing-klinikalle, niin opetan sinulle painonsiirtokierron, siihen liittyvän lantion kiertoliikkeen ja ranne-kyynärkulman toiminnan ja mailan vapautuksen.


Katso täältä yksityis-ja parivalmennus ja bodyswing-klinikat:  https://www.bodyswing.fi/shop


Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa (kehä 3 varrella)


Mail: proturkka(at)gmail.com 

p. 041 7265860


Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.


Comments


bottom of page