top of page
proturkka

Mihin talvikaudella kannatta panostaa? - tekniikan yksityiskohtien opetteluun vai fyysiseen kykyyn?

Päivitetty: 8. tammik.

Kuulen usein oppilailtani, että he kyllä haluaisivat harjoitella, jos he tietäisivät, mitä ja miten harjoitella ja mihin panostaa eniten.


Swingtekniikan harjoittelu kehittävällä ja laadukkaalla tavalla ei ole aina helppoa. Kehitettäviä osa-alueita on monia, ja pelaajat eivät useinkaan tiedä tai muista tarkalleen, miten eri kohtien pitäisi mennä ja miten paljon ja millaisilla menetelmillä-ja harjoitteilla eri osa-alueita tulisi harjoitella.  Hyvin helposti harjoittelu ajautuukin vain hyvän osuman  ja jonkinlaisen rentouden, tai hyvän olon löytämiseen. 



Hyviä pelaajia katsellessa on helppo unohtaa, että teknisen taidon taustalla on valtava määrä "tuki" harjoittelua, joka on ollut pääosin ilman palloa ja mailaa tehtyä harjoittelua. Sellaista toimintaa, joka on mahdollistanut swing-tekniikan oppimisen ja rakentanut vankan pohjan jatkokehitykselle. Joku voisi ajatella, että tekninen taito viittaa yksinkertaisesti vain urheilullinen kykyyn, jota hyödynnetään ja sovelletaan swingliikkeessä yhdessä mailan kanssa.





Alkuun hieman taustaa; 


Kuten tiedätte, bodyswing- valmennuksen kunnianhimoisena tavoitteena on valmentaa pelaajille, jotka ovat  aloittaneet golfin pelaamisen aikuisena, mahdollisimman oikeaoppinen swing- tekniikka, PGA:n yleisesti hyväksymä body release- tekniikka. Valmennustilaisuudet toteutetaan yleensä rangella mailojen ja pallojen kanssa ja valmennuspaketit sisältävät yleensä 3-10 valmennuskertaa, riippuen pelaajan tavoitteista, toiveista ja lähtötasosta. 




Sitten itse otsikon aiheeseen;  Tekniikka vai fyysinen kyky? 


Useimmat pelaajat haluavat luultavasti oppia oikeaoppista swing-tekniikkaa, jotta he voisivat osua palloon mahdollisimman hyvin, saada pallon lentämään suoraan ja hallita svingiänsä siten, että saisi pallon lentämään haluamallaan tavalla ja tarvittaessa saada sen myös  lentämään riittävän pitkälle. 


Mitä tämä sitten voisi tarkoittaa harjoittelun ja opettelun kannalta? 


Pitäisikö pelaajien keskittyä ensisijaisesti swingin teorian, pallon lennon eri lakien ja tekniikan monien yksittäisten yksityiskohtien oppimiseen, vai pitäisikö heidän keskittyä enemmän swingin periaatteen ja perusteiden oppimiseen, jotka liittyvät läheisesti juuri kehonhallinnan, koordinaation, motoristen taitojen ja liikkuvuuden parantamiseen? Ja onko mahdollista oppia ja hallita kaikkia näitä samanaikaisesti?


Oikea swing- tekniikka- bodyswing on tekniikan osalta suhteellisen yksinkertainen  ja sitä pidetään hyvin luonnollisena liikkeenä. Voidaan sanoa, että tehokkaan, tarkan ja toistettavan lyönnin takana on vain muutama ns. ”kriittinen” kohta, joiden olisi toteuduttava. On tietenkin selvää, että eri mailoilla ja eri pelitilanteissa perussuoritusta  joudutaan varioimaan, ja joskus muuttamaan paljonkin. 



Olen toiminut päätoimisena golfopettajana- ja viime vuodet myös valmentajana lähes 35 vuotta ja tuona aikana swingin opetus  on perustunut  mailojen  ja pallon kanssa tehtävään tekniikan harjoitteluun, ja siihen, että opettelun yhteydessä yritetään samaan aikaan osua palloon kohtuullisen hyvällä prosentilla.  


Swing-tekniikan opettelu ja opettaminen on siis perustunut pääasiassa pallon lyömiseen samalla  kun on yritetty oppia uutta tekniikkaa ja muutettu vanhaa tekemistä uudeksi. Valmennuksen yhteydessä on toki käytetty erilaisia harjoitteita, tapoja ja menetelmiä, sekä ulkoisia apuvälineitä oppimisen helpottamiseksi. 





Tämä toiminta kuulostaa varmaankin hyvin järkevältä, laadukkaalta ja tehokkaalta. Opitaan tekniikkaan liittyviä uusia toimintoja, puretaan vanhoja virheitä ja samalla kertaa opitaan hyviä, tarkkoja ja tehokkaita osumia. 


Käytännössä tilanne on kuitenkin hieman haastavampi, kuin miltä se äkkiseltään kuulostaa. Vaikka tekniikkaan  liittyvät liikkeet, asennot ja liikeradat eivät näytä ja kuulosta kovin vaikeilta oppia, ovat ne suurimmalle osalle pelaajista uusia ja poikkeavat joskus hyvinkin paljon siitä miten ne on aiemmassa elämässä, tai golfin peluun parissa tehty. Muutostarve on usein iso ja muutosten tekeminen ottaa väkisinkin aikaa.- ja kun samaan aikaan vielä pitäisi yrittää osua siihen pieneen palloon?  


Tekniikan oppiminen ja muuttaminen on pallon kanssa hyvin haastavaa

Rohkenen väittää, että  ensinnäkin tarve, pakko, tai liiallinen yritys osua ja lyödä palloa vie suurimman osan pelaajan energiasta ja keskittymiskyvystä ja se vaikeuttaa huomattavasti niin uusien tekniikkaan liittyvien asioiden oppimista, mutta erityisesti muutosprosessia, jossa yritetään oppia kehon sisäistä koordinaatiota, kehonhallintaa, tasapainokykyä ja motoriikkaa, sekä ”poisoppia” vanhoja ”virheellisiä” tekotapoja. 


Ihminen on sellainen, että se haluaa eniten ja ensisijaisesti osua palloon. Ja jos sitä kohtuullisen hyvää osumaa ei heti tule, aletaan väistämättä käyttämään vanhaa, tutulta ja turvalliselta tuntuvaa  tekotapaa osuman löytämiseksi. Usein tämä tapa on kaukana oikeasta tekniikasta. 


Olen tavannut valmennuksessa monia pelaajia, jotka ovat kyllä käyneet useilla kursseilla, joilla heidän on annettu lyödä ”omatoimisesti” paljon palloja opetuksen aikana, ja oppilaiden mukaan osumat ovat saattaneet hieman parantua, mutta itse kehon toimintaan liittyvät tekniset toiminnat eivät ole juurikaan muuttuneet ja tulleet sen paremmaksi. 


Eli vielä selvyyden vuoksi, mikäli pelaajan perustaidot, ”pohjaosaamiset” , muuntautumiskyky ja muokkautuvuus eivät ole riittävän korkealla tasolla ja toivotaan, että swingtekniikkaan liittyvät taidot opittaisiin nopeammalla tahdilla, niin silloin opettelun yhteydessä ei saisi tehdä paljon pallon kanssa tehtävää harjoittelua. 


Olenkin joskus harjoituksissa puolileikilläni todennut, että jos meillä ei olisi pallo mukana harjoituksissa, tekniikan oppiminen nopeutuisi moninkertaisesti.  No, vienoa hymyilyä tämä letkautus on saanut aikaiseksi, mutta totuus lienee kuitenkin, että kuka hullu nyt oikeasti maksaisi valmennuksesta, kursseista, klinikoista, tai tunneista, jos siellä ei lyötäisi palloja.  


Kuten aiemmin mainitsin, oikea swing- tekniikka ei ole ” käytännön valmennuksen paperilla” ollenkaan monimutkainen asia.  Tiedän, että siitä kyllä helposti saadaan vaikea, jos oikein yritetään, tai halutaan,  mutta vaikeaksi sen oppiminen tulee varmuudella, jos yritetään osua koko ajan mahdollisimman hyvin palloon, mikäli oppilaalla ei ole riittävästi kehonhallintaa ja motoriikkaa, eikä riittävästi koordinaatiokykyä ja tarvittavaa liikkuvuutta. -Lähtökohtia oppia ja omaksua swingiin liittyvä tekniikka, ja valmiuksia selättää jokaiselle pelaajalle eteen tuleva muutosprosessi



Golfin ”ihannemaailmassa”, jossa olisi aikaa, kärsivällisyyttä ja ehkä myös hieman enemmän rahallisen panostamisen mahdollisuutta, lähettäisin  bodyswing- valmennuksesta kiinnostuneille ohjelman, jossa harjoiteltaisiin liikkuvuutta, tasapainoa, kehonhallintaa, erilaisia heittoliikkeitä kuntopalloilla ja lajinomaisia lihaskuntoliikkeitä.  Eniten treenattaisiin lantionkiertoja, vatsalihaksia, jalkoja ja kiertymiseen liittyviä harjoitteita. 


Tätä ohjelmaa tehtäisiin lähes päivittäin puolivuotta, ja vasta sitten  osallistuttaisiin varsinaisen Bodyswing- tekniikan oppimisen sessioille. Voisin olettaa, että lopputulos muodostuisi jokseenkin toisen näköiseksi.  


No, tällaista kokonaisvaltaista kehitysohjemaa tuskin tulee enää järjestettyä, mutta ei kai se olisi täysin mahdotonta, että nämä asiat voitaisiin tehdä vähän selvemmiksi heille, jotka tavoittelevat mahdollisimman oikeaa swing-tekniikkaa ja haluavat kehittyä pitkälle golfarina.  Paras foorumi näiden asioiden selvittämiseen olisi varmaankin näillä  nykypäivän lyhyillä ”tutustu golfiin” Green- Card kursseilla.  



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Katso: Bodyswing- harjoitteet:  https://www.bodyswing.fi/harjoitteet



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page