Näillä menetelmillä opit Bodyswingin!
- proturkka
- 23.11.2024
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 26.4.
On monia urheilulajeja, joissa on tärkeää oppia uutta tekniikka kohta kerrallaan ja askel askeleelta. Uskallan väittää, että oikealla periaatteella ja tekniikalla toimiva golfswing kuuluu tähän ryhmään.

Vartalonkierto vetää käsivarret ja mailan osumaan. Ranne-kyynärkulma laukeaa itsenäisesti kierron aiheuttaman keskipakovoiman vaikutuksesta.

Hyvä swing perustuu enimmäkseen liikesarjaan, jossa kehon, sen osien ja mailan tulee liikkua tietyssä järjestyksessä, liikeradalla, rytmillä ja ajoituksella, jotta aikaansaadaan toimiva kokonaisuus. Kehon liikkeet ovat oleellisimmat tekijät, jotka määrittelevät ja takaavat swingin tarkkuuden, toistettavuuden ja tehokkuuden.
Toisin sanoen, jos keho ei toimi oikein, mikään muukaan ei voi toimia niin kuin sen kuuluisi.
Miksi Bodyswing-tekniikan omaksuminen vaatii opetusmenetelmän ja ohjelmoidun harjoittelujärjestelmän?
Minun havaintojeni mukaan suurin osa aikuisena golfin aloittaneista pelaajista kamppailee jonkinasteisten ongelmien kanssa. Näihin lukeutuvat kehon liikkeiden koordinaatio, kehon hallinta, tasapaino tai liikkuvuus. Tai sitten he ovat jossain vaiheessa päätyneet pelaamaan pääosin käsillä, mikä usein sisältää runsaasti muun muassa ”vääriä” liikeratoja ja liikkeitä.
Olipa tilanne mikä tahansa, lähes aina tarvitaan asteittainen, vaihe vaiheelta etenevä kehitysohjelma, jonka avulla oppii oikean Bodyswing-tekniikan ja hallitsee funktionaalisen kokonaisuuden.

Kehitysprosessiin kuuluu yleensä monenlaisia harjoitteita, jotka valmistelevat pelaajaa teknisesti oikeaan kokonaissuoritukseen. Harjoitteiden tarkoitus on myös parantaa oppimisen ja suorituskyvyn kannalta tärkeitä motorisia taitoja, kehonhallintaa ja liikkuvuutta. Tästä syystä harjoitteet ovat usein "liioiteltuja", ja niissä usein korostetaan, tai painotetaan jotain suorituksen keskeisiä ja olennaisia yksityiskohtia. Kehittymiseen tähtääviä harjoitteita voidaan myös muunnella pelaajan kykyjen ja perustason mukaisesti..
Liikkeiden, liikeratojen, asentojen ja asemien ohella kehitysharjoitteiden merkittävä tehtävä on, että niiden opettelu luo intensiteettiä ja laatua joidenkin keskeisten kohtien tai osa- alueiden harjoitteluun, parantaa keskittymistä kehon ja sen osien toimintoihin ja opettaa näin harjoitteluun ja oppimiseen tarvittavaa kehon tuntemusta.
Katso täältä harjoitteet: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet

Kehitysprosessi on suunnattu golfin harrastajille, jotka ovat aloittaneet aikuisena.
Bodyswing-opetusmetodini harjoitteissa ja niiden opettelussa sovelletaan aluksi tarkkaa suunnittelua: järjestyksen, rytmityksen ja painotuksen osalta. Tämä lähestymistapa on luonnollisesti joustava ja mukautuu pelaajan kehittymiseen, mahdollistaen sen räätälöinnin eri tasoisten oppilaiden tarpeisiin.
Tiedämme, että uusia taitoja oppiessa oppijat eroavat toisistaan suuresti. Esimerkiksi vahvaa urheilutaustaa omaavat nuoret, jotka ovat kokeilleet monia eri lajeja, saattavat oppia hyvän swingin pelkästään mallista oppimalla.
Tosiasiassa lienee niin, että suurin osa harrastajista aloittaa kentällä pelaamisen ennen kuin he ymmärtävät swing-tekniikan perusasioita, analysoivat omaa suoritustaan tai kehittävät tekniikkaansa harjoitusalueella. Tämä voi valitettavasti johtaa liikkeisiin, asentoihin ja periaatteisiin, jotka eivät tue toimivaa ja toistettavaa tekniikkaa

Vaikka tämä prosessi ja metodi saattaa kuulostaa hankalalta ja pitkältä, niin todellisuudessa se auttaa ja vauhdittaa uuden omaksumista, ja mikä tärkeintä, se mahdollistaa useita pelaajia oppimaan oikeanlaista tekniikkaa. Yleisesti ottaen 3-6 kerran valmennus riittää siihen, että pystyt sen jälkeen itsenäisesti kehittämään ja harjoittelemaan tekniikkaa vieläkin tehokkaammaksi ja kestävämmin.
Kädestä pitäen avustaminen ja mallista oppiminen
Koska monille harrastajille kehittelyt, erilaiset harjoitukset, liikkeisiin keskittyminen ja muun muassa suorituksen pilkkominen pienempiin osiin eri harjoitteiden muodossa vaikuttaisi olevan varsin vierasta toimintaa, opetuksessa käytetään runsaasti käsin avustamista ja videointeja, jotta oppilas oppisi miten harjoitteet ja eri harjoitukset tehdään, tuntisi miltä oikea liike tuntuu ja miten se eroaa mahdollisista vanhasta väärästä toiminnasta. Toki tekniikkaa opitaan edelleen myös matkimalla opettajan näyttöjä


Jatkoharjoittelu, omaksuminen ja lihasmuistiin juurruttaminen
Kun olet omaksunut kehittelyharjoitteet, miten niitä harjoitellaan, sekä saavuttanut hyvän Bodyswing- perustekniikan ja osaat soveltaa sitä itsenäisesti, todellinen urakka vasta alkaa. Tarkoituksena sisäistää tekniikka, löytää omat henkilökohtaiset ”säädöt” sekä ”ajaa” tekniikka lihasmuistiin. Tämä omaehtoinen harjoitteluprosessi saattaa jatkua ikuisesti, mutta se ei tarkoita sitä, että valmennuksessa hankitun tekniikan omaksuminen olisi ollut turhaa.
Katso: yksityisopetus, kurssit ja klinikat: https://www.bodyswing.fi/shop
Tiedustelut ja varaukset: proturkka@gmail.com, tai p. 041 7265860
Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa
Terveisin,
Turkka Stenlund
PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
コメント