top of page
proturkka

Bodyswing paras tie oikean swingin oppimiseen


Törmäsin hiljattain tuttuun kollegaan golfkentällä. Kun juttelimme niitä näitä, keskustelu kääntyi swing-tekniikkaan. Tarkemmin sanottuna siihen, kuinka aikoinaan uskalsin profiloitua Bodyswing-valmentajaksi ja aloin valmentaa tätä golfin varsinaista lajitekniikkaa (body release) pelaajille, jotka olivat aloittaneet golfin pelaamisen vasta aikuisena. 



Tätä tekniikkaa, jota myös kilpapelaajat käyttävät, pidetään golfin valmentajapiireissä yleisesti hyvin haastavana. Sen oppiminen edellyttää hyvää kehonhallintaa, koordinaatiokykyä, toimivaa motoriikkaa, kehon monipuolista liikkuvuutta sekä myös hyvää lihaskuntoa - etenkin silloin, jos todella haluaa kehittyä. Siksi lajitekniikkaa suositellaan opetettavaksi pääsääntöisesti liikunnallisille lapsille ja nuorille. Ei siis enää aikuisille klubipelaajille. Saati sitten yli 50-vuotiaille golfareille, jotka ovat aloittaneet golfin pelaamisen aikuisena.



Olen saanut aiemmin - ja välillä myös edelleen - palautetta muilta valmentajilta siitä, että ”oletko sinä ihan hullu, kun yrität opettaa tavallisille tuuppareille lajin oikeaa body release -tekniikkaa eli Bodyswingiä?” Totta, se on haasteellista, mutta se on myös antoisaa. Jos nimittäin pystyn valmentamaan tuupparista Bodyswingaajan, niin olen mielestäni onnistunut valmentajana. Myös oppilaat kiittävät, kun lyönnit ovat vakaampia, tehokkaampia ja tarkempia.


Yhteistyöllä jokainen oppii


Kun siis päädyin keskittymään pelkästään kokonaisvaltaiseen Bodyswing-valmennukseen, en halunnut uskoa väitettä, ettei fyysisesti terveet ja hyväkuntoiset, kohtuullisen liikkuvuuden omaavat ja motivoituneet pelaajat voisi oppia Bodyswing-tekniikkaa. Vähintään siis kohtuulliselle tasolle, joka mahdollistaa todellisen kehittymisen ja pelaamisen nousun aivan eri tasolle.  



Olin silloin alkuaikoina ja olen edelleen täysin vakuuttunut siitä, että tekniikan oppimisen onnistumisessa kyse on pikemminkin käytetyistä menetelmistä ja muutosprosessin hallinnasta, kuin itse oppilasaineksesta. Toki tuli ja tulee eteen erilaisia haasteita ja turhautumisia, mutta ne kuuluvat opettamiseen ja oppimiseen.



Näen Bodyswing-valmentamisen ja -oppimisprosessin tiettynä yhteisenä ”itsensä kehittämisen matkana”, johon kuuluu paljon muutakin kuin vain tekniikan opettelu.

Valmentajana pääsen joka kerta haastamaan itseni löytääkseni sopivimmat ja tehokkaimmat kehittelyt oppimiseen: harjoitteet, sopivimmat mallinäytöt, harjoittelun ohjelmoinnin ja selkeät metaforat kullekin oppilaalle. Oppiminen ei aina onnistu kuin Strömsössä, mutta kun se onnistuu, jaamme yhteisen ilon ja innostuksen. Se on molemmille palkitsevaa!


Tiedostan hyvin, että Bodyswingin opettelu ja oppiminen ovat pelaajalle useimmiten suurten muutosten aikaa ja aivan uusien asioiden oppimista. Tämä tietenkin vaati oppilaalta erittäin paljon sitoutumista, keskittymistä, rohkeutta, avointa mieltä ja motivaatiota.  Siksi pyrin olemaan aidosti kiinnostunut siitä, miten oppilaani oppivat. Pyrin kartoittamaan myös heidän tunnetilaansa poistaakseni vaikkapa jännityksen, epävarmuuden, pelon ja yliyrittämisen.  



Vaikka valmennusprosessi voi joskus olla vaikea, eivätkä kaikki itsellemme asettamamme tavoitteet ole  aina saavutettavissa, niin siitä huolimatta voin todeta, että suurin osa pelaajista, jotka ovat olleet pidemmissä valmennuksissa on oppinut Bodyswing-tekniikan. Ainakin sille sisäistämisen ja toteutuksen tasolle, että he onnistuvat harjoituksissa erinomaisesti, pystyvät tekniikan itsenäiseen ja laadukkaaseen harjoitteluun, ja siten pystyvät myös toteuttamaan oppimaansa tekniikkaa myös paineisimmissa pelitilanteissa. 



Kumpi tärkeämpää: pikakorjaus vai kokonaissuorituksen oppiminen?


Monet klubipelaajat hakevat golfopetusta pääsääntöisesti lyöntiongelmiensa vuoksi eli haluavat pikakorjauksia syihin, jotka aiheuttavat "huonoja" osumia, kuten lyöntien aukeaminen, slaissit ja duffit. Harva siis tulee tietoisesti hakemaan valmennusta kokonaisvaltaiseen suorituksen oppimiseen, vaikka oikeasti pitäisi.


Myös useimmat golfvalmentajat keskittyvät pääsääntöisesti näiden yksittäisten ongelmien korjaamiseen. Lisäksi valmentajien opetusmenetelmät ja -tyylit voivat vaihdella aika paljon, koska monella on oma lähestymistapansa ja painotuksensa, mikä tekee opetuksesta erilaisemman. Erovaisuuksia löytyy esimerkiksi siitä, mihin teknisiin yksityiskohtiin pro keskittyy tai miten he analysoivat pelaajan liikkeitä ja asentoa. Ottavatko videoita, ohjaavatko oppilasta omalla näytöllä ja käsin vai pelkin sanoin.



Jos kuitenkin pohditaan opetuksen oikeaa tarkoitusta, niin eikö golfopetuksen pitäisi pyrkiä tunnistamaan ne syyt, jotka ovat näiden ongelmien taustalla ja korjata niitä? Tähän nimittäin itse törmään mielestäni aivan liian usein.

Melkein aina, kun tulee uusi oppilas, hän ihmettelee, miksi näitä ”bodyswing-juttuja” ei muut valmentajat ole opettaneet tai ”ei minulle ole koskaan puhuttu vartalonkierron kautta mailaan välittyvästä voimantuotosta”. 



Asialla toki on myös toinen puoli, sillä aika harva pelaaja osaa edes hakea oppia oikeisiin asioihin: Haluan oppia oikein toimivan lantionkierron, jotta saisin lisää pituutta lyöntiin ja suoruutta pallon lentoon. Tai haluan oppia hartioiden kierron ja painonsiirron,  jotta saisin painetta palloon ja tehoa osumaan. Tai haluan oppia enemmän vartalojohtoisuutta, isojen vartalolihasten kautta saatavaa voimantuottoa, jotta saisin lyönteihin enemmän toistettavuutta ja swingiin vakautta.


Nyt kun olen jo useamman vuoden tiedottanut monin keinoin ja eri kanavin Bodyswingistä, niin minulle tulevat oppilaat ovat yleisesti tietoisempia ongelman juurisyistä ja siitä, mitä oikeasti pitäisi opetella, jos haluaa esimerkiksi saada lisää pituutta, tai suoruutta lyönteihin. Bodyswing-videot ja -blogit ovat luoneet enemmän ymmärrystä, kuinka tärkeää on vartalon toiminta on.


On täysin ymmärrettävää, että useimmilla perusklubipelaajilla ei ole tarkempaa käsitystä siitä, mistä elementeistä esimerkiksi suora lyönti koostuu. Mutta kun Bodyswing-valmennuksessa käydään eri vaiheita läpi tarkemmin ja toimivin harjoittein, niin suurin osa oivaltaa:


"Jos  opin kiertämään lantiota, niin lyöntikin alkaa kummasti sujua paremmin."   



Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  



תגובות


bottom of page