top of page

Golfopetus oppilaan silmin


Oma golfura on jo yli 30 vuoden mittainen, mutta se oman parhaan svingin etsiminen vain jatkuu. Ensimmäisten 15 vuoden aikana golfopetus ei itseäni kiinnostanut, mistä johtuen oma svingi muodostui sellaiseksi, jolla parhaina päivinä pelasi ihan OK, mutta pienikin rytmi- tai muu virhe sekoitti pelin täysin. Iän karttuessa myös fyysiset ominaisuudet muuttuivat golfille epäedulliseen suuntaan, ja lopulta oman golfsvingin videointi näytti karmean todellisuuden – jotain tarttis tehdä.


Muutama muistikuva yksittäisistä opetustunneista alkuvuosilta on sentään tallella. Ensimmäisessä golfpro halusi näyttää peli-ilonsa kadottaneelle harrastajalle, miten Tiger Woods svingaa. Mielikuvat eivät kohdanneet ja poistuin vieläkin hämmentyneempänä rangelta. Toisella kertaa toinen golfopettaja tarjosi mielikuvaa svingistä kivenheittona, ja vaikka jollain tasolla tuon mielikuvan ymmärsin, kipuilin silti. Halusin oppia svingaamaan, en kiviä heittämään.


Omin päin oppiminen

Kävin ahkerasti harjoittelemassa ja videoin svingiäni nähdäkseni suoritusvirheet, joita voisin korjata. Aloitin myös fysiikkatreenit ja pyysin personal trainerilta täsmäohjeet golfsvingin kehittämiseen. Meni pari vuotta, joiden aikana golfsvingi ei näkyvästi muuttunut, tosin liikkuvuus kropassa lisääntyi hieman ja antoi lupauksia paremmasta. Videolta näin sen saman svingin, mutta en ymmärtänyt mikä siinä oli vikana.

Viime keväänä (keväällä 2020) näin Facebookissa mainoksen, jossa kerrottiin vartalosvingistä. Kiinnostus kypsyi kesän kuluessa ja syksyllä päätin vierailla näytetunnilla katsomassa olisiko tästä metodista apua itselle. Lajin uudelleenopettelu perusasioista alkaen tuntui parhaalta ratkaisulta.


Vartalon käyttö svingissä

Jotkut puhuvat lihasmuistista, toisten mielestä sellaista ei olekaan. Tuhansien toistojen myötä meillä jokaisella on oma golfsvingimme ja lopulta kysymys onkin vain muutamasta ydinasiasta sillä hetkellä kun mailan lapa kohtaa pallon. Toinen tavoiteltava asia on sen svingin toistettavuus. Sen ansiosta pallo lentää haluttuun suuntaan ja lyöntimitat pysyvät hallussa. Monille jo juniorina lajin aloittaneille nämä ovat ihan peruskauraa, meille aikuisena lajiin hurahtaneille tavoittelun kohde.

Vartalosvingin oppiminen ja samaan aikaan poisoppiminen käsisvingistä vaatii kärsivällisyyttä niin opettajalta kuin oppilaalta. Metodin avulla liikerataa harjoitellaan aina käsien heilautuksesta kohti täyttä svingiä lantion käännön toimiessa sen moottorina. Selkeät, yksinkertaistetut harjoitteet miellyttävät ja opettajan videoinneista saa onnistumisen tunteita ja ahaa-elämyksiä. Olen itse vielä alkumatkalla, mutta jo nyt kokemus ”oikeasta” golfsvingistä on työkalulaatikossa.


Tavoitteen saavuttaminen

Mikä tahansa muutos omassa elämässä vaatii kahta asiaa: päätöksentekoa ja vahvaa motivaatiota muutoksen läpiviemiseen. Oman golfsvingin muuttaminen vaatii jatkuvaa perusasioihin palaamista sekä satoja laadukkaita harjoitustunteja. On turha kuvitella, että muutos tapahtuisi helposti, sillä poisoppimista on paljon. Se että prosessissa on mukana tarkkasilmäinen golfopettaja, joka auttaa keskittymään olennaiseen satojen asioiden sekoittaessa päätä, nopeuttaa muutosta. Jukka Rimpiläinen

Viestintäyrittäjä

Bodyswing-opetuksessa näytetään kädestä pitäen oikeat asennot, jotta siitä saa todellista tuntumaa. Lue lisää Bodyswing -blogeja

9 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page