top of page

Älä tule huono kierros!



Meille klubipelaajille ensimmäiset pelatut reiät kertovat usein ”päivän kunnon ja fiiliksen”. Eli kierros lähtee muotoutumaan sen mukaan, miten peli kulkee itseluottamuksen kasvaessa tai murentuessa. Millainen valmistautuminen kierrokselle tarvitaan, jotta startti olisi paras mahdollinen? Tätä olen pohtinut ja nyt olen mielestäni siihen löytänyt myös ratkaisun.

Kohtuullinen lämmittely auttaa

Golfissa tarvitaan liikeratoja, joustavuutta, rytmiä ja voimaa. Swing on fyysinen suoritus, joka vaatii onnistuakseen lihasten lämmittelyn. Käytän lämmittelyyn enintään 10 minuuttia, jonka aikana käyn läpi keskivartalon kierron, hartiaseudun ja lapojen lämmittelyn. Jonkin verran myös jalkojen lämmittelyä. Tällä lämmittelyllä on kaksi eri vaikutusta: fyysinen ja henkinen. Tunnen olevani fyysisesti valmiimpi suoritukseen ja henkisellä tasolla koen ansaitsevani parempia lyöntejä, koska olen nähnyt vaivaa lämmittelyssä.


Varmuutta swingin liikerataan ja rytmiin

Lämmittelyn lisäksi tarvitsen oikeanlaisen golfswingin eli sellaisen, joka lennättää palloa suoraan ja oikeille mitoille. Tämän uskon aiheuttava monille muillekin klubipelaajille harmaita hiuksia, kun lyöntimitoissa samalla mailalla saattaa olla jopa kymmenien metrien eroja. Rautaseiskalla lyöty pallo saattaa lentää 90 metriä tai 140 metriä – ja muka lähipeli ratkaisee, ne sanoo. Toki se ratkaiseekin paljon, mutta jos peruslyönneissä on liikaa heittoa, on niilläkin iso vaikutus lopputulokseen.


Swingin liikerataan lähdin tänä keväänä hakemaan tasaisuutta Bodyswing-opeista. Aloitan lämmittelyn jälkeen swingaamaan palloa Bodyswingistä tutuilla metodeilla, lyhyellä liikeradalla ja vartalo mukana kiertäen. Teen ensin ilman palloa 10–20 lyöntiä pikkuhiljaa lyöntikaarta laajentaen. Aloitan pallojen lyönnin puolikkaalla swingillä ja hämmästyn aina, kuinka pitkälle pallo jo tuolloin lentää! Hyvät puhtaat osumat lisäävät itseluottamusta, swing selvästi rentoutuu ja rytmi löytyy. Lopulta lyön täydellä swingillä eri mailoilla keskittyen erityisesti vartalon käyttöön.

Bodyswingillä tasaisuutta peliin

Hyvillä pelaajilla hyvien ja huonojen lyöntien ero on pienempi kuin meillä klubipelaajilla. Ja vaikka pelitulos ei nyt aina olekaan lajin tärkein osa-alue, on hyvää tuloskierrosta mukavampi muistella. Olen yli 60-vuotias ja edelleen - yli 30 vuoden harrastamisen jälkeen ”ihan kehityskelpoinen”. Pelaan tasoituksella 15,6. Olen pelannut viimeisimmät kierrokset tasoitukseeni ja väittäisin kertomallani valmistautumisella olleen merkittävimmän vaikutuksen. Huonojakin lyöntejä tulee kierroksen aikana edelleen, mutta hyväksyn nekin. Jokaisen meistä tulisi löytää omat ”ankkurinsa” kierrokselle valmistautumiseen, minä löysin ne Bodyswing-harjoitteista. Aikuisiällä golfin aloittaneelta puuttuu junnuikäisenä hankittu golf-motoriikka, jota onneksi Bodyswing-opeilla korjataan yllättävän helposti, jossa keskitytään swingin kannalta oleellisimpiin asioihin eikä liikaa pikkuseikkoihin.

Klubipelaaja Jukka Rimpiläinen














Katso muut Bodyswing-blogit


7 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page