top of page

Talvella parannetaan, muutetaan ja kehitytään!

Päivitetty: 29. huhtik.

Sanotaan, että talvella kehitytään ja kesällä ollaan mestareita. Ensi kesänä pelataan alle sata, 90 tai 80 lyöntiä, parhaimmillaan tiputetaan tasoitus singeliin.


Viime vuosina Suomeen on noussut lukemattomia golfin sisäharjoituspaikkoja. On suurempia ja pienempiä tiloja, joista löytyy vaikka mitä mukavaa. On simulaattoreita, analysaattoreita ja kaikkea muutakin golfaria kiinnostavaa. Osasta löytyy jopa baari. Harjoitteluolosuhteet suorastaan kutsuvat harjoittelemaan ja kehittymään pelaajina ja hyvä niin.


Mutta mitähän se talviharjoittelulta ihan oikeasti vaatii, jos haluaa kehittyä kevääseen mennessä paremman golfin pelaajaksi?Mitä swingin kehittäminen paremmaksi vaatii?


Riittääkö simulaattorissa pelaaminen, lyöntianalysaattorin muuttujien tutkiminen ja omien arvojen parantaminen? Pystyykö pelaaja itsenäisesti hiomaan ja säätämään teknisiä yksityiskohtia simulaattorin lukujen perusteella?


Voiko kehittymiseen riittää jonkin teoreettisen asian tai teknisen yksityiskohdan parempi ymmärtäminen? Tai jonkin yksityiskohdan parempi käytännön osaaminen? Entä jonkin virheliikkeen poistaminen tai puutteen korjaaminen? Vai vaatiiko kehittyminen vain säännöllistä osumatarkkuuden viikoittaista ylläpitämistä?


Juttelen usein pelaajien kanssa, ja useimmat kertovat talvikaudella harjoitelleensa mielestään riittävästi swingin yksityiskohtia, käyneensä opetuksessa ja kursseillakin sekä pelanneensa simulaattoreissa. Ahkerasta harjoittelusta huolimatta kesän peleissä mikään ei ole sittenkään niin kauheasti muuttunut. Kentällä edelleen slaissataan ja duffataan, eivätkä lyönnit ole yhtään aiempaa paremmin hallinnassa, eivät tarkempia eivätkä pitempiä. Olisiko jotain sittenkin pitänyt tehdä toisin?


On tärkeää tietää mitä ja miten käytännössä harjoitella


On tärkeää kysyä itseltään, onko harjoiteltu oikeita asioita riittävästi? Onko mahdollisesti keskitytty liikaa pieniin teknisiin hienosäätöihin joilla ei ole mitään olennaista merkitystä oman kehittymisen kanssa? Onko videoitu kehon liikeratoja kokonaisuutena ja yksittäisiä kehon osia riittävästi? Onko verrattu omia liikeratoja oikeaan suoritustekniikkaan?


Onko tehty vertailevaa analyysiä? Ovatko mielikuvat tavoiteltavasta suorituksesta olleet oikeita ja itselle ymmärrettäviä? Onko kehittymistä ja poisoppimista aidosti tiedostettu ja tunnistettu? Vai onko harjoittelu sittenkin huomaamatta ollut enemmänkin vanhan swingin ylläpitämistä?


Jos swing on käsilyönnin periaatteella, sen korjaaminen on turhaa puuhaa!

Katso video:


Bodyswing- tekniikka on tie parempaan golfiin!


On ihan pakko todeta ja ääneen sanoa tämä: Jos haluaa tekniikkansa paranevan tai muuttuvan kestävästi ja pysyvästi, on keho harjoiteltava sellaiseen valmiuteen, että vartalojohtoinen Bodyswing-tekniikka on mahdollista toteuttaa ja oppia.


Hyvä ja oikea-aikainen vartalon toiminta mahdollistaa tekniikan yksityiskohtien onnistuneen toteutumisen.

Ilman osoittavaa sormea, totean myös sen, etteivät swingin lainalaisuudet ja tekniikan tärkeät yksityiskohdat yksinkertaisesti voi toteutua ilman hyvää tai vähintään kohtuullisen oikeaoppista vartalon toimintaa.


Tämä liikeketjutukseen ja isojen vartalolihasten hallintaan perustuva swingin toimintaidea on toisinaan jokseenkin väärin ymmärretty, tai sitä ei ole pelaajille riittävän painokkaasti kerrottu ja käytännössä valmennettu.


Kyse on koko swingin alkujuuresta ja onnistuneen suorituksen perimmäisestä lähtökohdasta.


Tärkeää tietoa: Mitä on Bodyswing? Katso: https://www.bodyswing.fi/post/mitä-bodyswing-on-mikä-golfin-opetusmetodi


Bodyswing-tekniikan pääydin Katso: https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin


Olisiko talvi myös enemmän kokonaisvaltaisen "jumpan" aikaa? Kaipaisiko keho pelikauden jälkeen lisää liikkuvuutta, kiertoja, voimaa ja venyttelyä? Olisiko swingaamisen lisäksi hyvä panostaa myös kuivaharjoitteluun ja lajissa tarvittavien lihasten vahvistamista sekä niiden sopeuttamista swingin liikerataan. Voisiko myös mielikuvaoppimista tehostaa katsomalla hidastettuna hyvien pelaajien swingejä?Swing perustuu liikeketjuun, koko vartalon hyvään toimintaan!


Talven työmaa ei ole käsissä, ranteissa tai kyynärkulmassa, ei gripissä, eikä niskanikaman, häntäluun tai mailan osumakulman asteluvussa. On selvää, että swingin harjoitteluun pitää liittyä myös kohtuullinen määrä pallojen lyömistä ja lyönnin säätämistä, toisinaan myös vanhojen virheiden keskittynyttä ja intensiivistä poisoppimisen harjoittelua. Toisaalta juuri se tekee swingin kehittämisprojektista mielenkiintoista. Talvella siihen onneksi on hyvin aikaa.

Tavoitteellisella harjoittelulla parannetaan koko swing, ei ainoastaan yksittäisiä onnistuneita lyöntejä, tai pieniä irrallaan olevia yksityiskohtia

On tutkittu suoritustekniikan olevan hyvässä lihasmuistissa 10 000 toiston jälkeen. Jos harjoittelee tunnin verran 2–3 kertaa viikossa, saavuttaa noin 7 000 toistoa kuuden kuukauden aikana. Tämän määrän voi helposti kaksin- tai kolminkertaistaa kuiva- ja mielikuvaharjoittelun avulla. Lihas ei tiedä, onko pallo mukana harjoittelussa, joten kotona tehty swingharjoittelu on ihan yhtä tehokas kuin hallissa tai simulaattorissa tehty. Toistojen tulee kuitenkin olla mahdollisimman oikeita, jotta uusi tekniikka alkaa kehittyä oikeaan suuntaan.


Bodyswing-valmennuksella kehityt!


Bodyswing-kurssien ja valmennusten suurin tavoite ja tarkoitus on antaa oppilailleen mahdollisimman hyvät valmiudet parempaan, kehittyvään ja nautittavampaan pelaamiseen.


Opettaa- ja valmentaa jokaiselle pelaajalle, lähtötasosta riippumatta, niin hyvä bodyswing-tekniikka kuin vain mahdollista, sekä poisopettaa käsilyönti - ja sen kautta tulleet mahdolliset virheet.


Kursseilla ja yksityisopetuksissa opetellaan lukuisia erilaista Bodyswin-tekniikan ydinharjoitteita, joita tehdään hyvällä keskittymisellä. Harjoitusten periaatteena on edetä hitaasta nopeaan, pienestä suureen ja helposta vaikeaan.


Ohjattuja lyöntiharjoituksia tehdään riittävästi ja harjoitteissa pyritään aina parhaaseen mahdolliseen tulokseen. Harjoituksissa analysoidaan videoitua swingiä ja liikerataa haetaan valmentajan "kädestä pitäen" avustamana välittömän kehollisen palautteen saamiseksi.


Harjoituskerroilla vahvistetaan runsaasti omaa kehotietoisuutta, kehon hallintaa ja liikeratoja sekä opetellaan tuntemaan, miten keho ja kehon osat toimivat lyönnin aikana yhteistyössä mailan kanssa.


Valmennusmetodin esittelyvideo (kesto 18min)


Kuten edellä mainitsin, usein uuden oppimisen rinnalla kulkee myös vanhasta poisoppiminen ja aiemman unohtaminen. Joskus vanha virhe vaatii ihan oman harjoitteensa ja metodinsa, jotta se saadaan lähtemään lihasmuistista. Näitä harjoitteita meillä on riittävästi varastossa jokaiselle pelaajalle.


Kehon liikehallintaan liittyvissä swingharjoitteissa opit ja saat parempaa liikkuvuutta, kehonhallintaa ja tasapainoa. Samalla kehität myös koordinaatiotasi ja motoriikkaasi. Talvi on golfarin parasta harjoitteluaikaa, hyödynnäthän sen viisaasti.


Katso: Poisoppiminen: https://www.bodyswing.fi/post/keskittymisen-merkitys-vanhan-poisoppimisessa-ja-uuden-oppimisessa


Turkka Stenlund

Bodyswing Golf Academy

Perustaja, pääopettajaTurkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa. Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV
Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin


Katso talven 2023 Bodyswingkurssit


273 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page