top of page

Mikä Bodyswing.fi on?- Mikä loi tarpeen aikuispelaajien bodyswing-tekniikan valmennukseen?

Päivitetty: 3. lokak. 2023Törmään edelleen silloin tällöin kysymykseen, että mikä tämä Bodyswing oikein on? Useimmat eivät ole kuulleet sanaa aiemmin.

Bodyswing-tekniikka ei ole ajatuksena suinkaan mikään uusi , koska kyseessä on golfin virallinen ja oikea lajitekniikka, body release-tekniikka, jota myös kaikki kilpa-ammattilaispelaajat toteuttavat. Tätä vartalojohtoisuutta, vartalon tehokkaampaa käyttöä sana Bodyswing vain kuvaa hyvin.

Jenkeissä Paul Wilson käyttää The Body Swing-nimeä ja on rekisteröinyt sen sinne. Itse olen käyttänyt Bodyswing-nimeä aktiivisemmin vuodesta 2015 ja vuonna 2020 se vihdoin saatiin rekisteröityä Suomessa virallisesti meille.

Nimen lisäksi olen kehitellyt aikuisina golfin aloittaneille pelaajille valmennuskonseptin, joka sisältää oman opetusmetodin, harjoitekokonaisuuden ja ohjelmoidun harjoitusohjelman.

Valmennuskonsepti kunnioittaa yleisen urheiluvalmennuksen ja liikkeenopetuksen valmennuksellisia perusperiaatteita ja tärkeitä pedagogisia linjauksia.


Katso videolta lisää mitä valmennuksen metodi pitää sisällään: https://www.bodyswing.fi/post/bodyswingin-opetus-oppimismetodiTaustaa


Olen toiminut golfopettajan ja urheiluvalmentajan ammatissa n. 40 vuotta. Sitä edelsi 4 vuoden koulutus liikunnanohjaajaksi ja liikunnanohjaajana toimiminen. Neljän eri urheilulajin valmentajatutkinnot, toimiminen urheiluvalmentajana, liikunnanopettajana, toimiupseerin virkatutkinto ja usean vuoden työskentely puolustusvoimissa liikuntakasvatusupseerina ja kouluttajana. Tulipa siinä sivussa kilpaurheiltuakin vuosikausia useassa urheilulajissa SM ja EM tasolla.

Käytyäni golfliiton valmistavat koulutukset suoritin golfvalmentajan ammattitutkinnon GVT:n ja minut hyväksyttiin Suomen PGA:n täysjäseneksi. Koulutukset kattoivat hyvin sen tarpeen, jota tarvitsinkin eli golfin teoriatiedon, swingin perusteiden ja periaatteiden sekä tiettyjen lainalaisuuksien ymmärtämisen.


Päätin, että jotain konkreettista pitää tehdä aikuisina golfin aloittaneiden pelaajien golfvalmennuksen eteen. Jotain, millä on pysyvämpää merkitystä ja todellista vaikutusta tavallisten klubipelaajien kehitykseen.

Opetusmetodin synty, miksi aloin valmentaa bodyswingiä aikuispelaajille?

Aloin suunnitella golfin opettamis- ja opetteluprosessin konseptia, joka perustuisi erityisesti swingliikkeen kokonaissuorituksen oppimiseen mahdollisimman selkeällä ja tehokkaalla tavalla. Poistin valmennustapahtumasta lähes kokonaan käytännön oppimista vaikeuttavan, hidastavan ja monimutkaisen teoriapainotteisen opetustavan ja pyrin pitämään kaiken sanallisen viestinnän ja näyttämisen hyvin ymmärrettävänä ja yksinkertaisena.


Tavoitteena oli pitää mallisuoritukset, näytöt, liikkeet, kielikuvat ja harjoitteet selkeinä ja jokaiselle pelaajalle ymmärrettävänä. Huomioiden eri taito- ja lähtötasot, sekä mahdolliset liikerajoitukset.


Aloin siis toteuttamaan urheiluvalmennuksen ja liikkeen opettamisen pedagogisia perusperiaatteita.

Bodyswing valmennukselle selkeä tarve ja oppilaiden suuri toive!

Innostustani tähän projektiin lisäsi tieto siitä, kuinka vähän todellista ymmärrystä ja tietoa tavallisilla klubipelaajilla itseasiassa on golfin oikean ja varsinaisen lajitekniikan, body release-tekniikan käytännön toimintaperiaatteesta ja tietyistä perusteista ja tarkkuuteen, sekä toistettavuuteen liittyvistä lainalaisuuksista.


Tekniikan irrallisia yksityiskohtia kyllä jollakin tasolla tiedettiin, mutta varsinainen suorituksen ”iso kuva”, tärkein periaate, lainalaisuudet-teknisten ydinkohtien merkitys, ja suoritukseen liittyvä keskeinen biomekaniikka olivat melko hämärän peitossa.


Oppilaiden kommenteissa on toistunut useasti kysymykset, miksei näitä periaatteita, perusteita ja lainalaisuuksia ole opetettu kyllin selkeästi jo Green Card-kursseilla, tai edes jatkokursseilla?

Kysehän on lajitekniikasta eli tekniikasta, joka on muotoutunut nimenomaan lajin vaatimuksiin, jotka edellyttävät suoritukselta niin tarkkuutta ja tehokkuutta kuin myös toistettavuutta ja vakautta.


Lapsi tai nuori oppii lajin kuin lajin yleensä helpommin kuin aikuinen ja se pätee myös swingtekniikkaan. Tällöin swingiä opitaan ja opetetaankin pääosin malli-mielikuva oppimisen kautta. Näin lapset ja nuoret oppivat siis lähes automaattisesti oikean lajitekniikan perusperiaatteet, liikeketjun ja swingiin nivoutuvat tekniikan ydinkohdat. Heidän ei tarvitse murehtia teorioista, ei poisoppimisesta, eikä paljon muustakaan.Käsilyönti on tapa johon ajautuu


Kun aloittaa aikuisena, jolloin mallioppimisen kyky on jo valitetttavasti monilla hiipunut, suurin osa pelaajista omaksuu, tai ajautuu kovin helposti ja nopeasti "käsiswingiin", tai tekotapaan jolla vain kokee osuvansa helpommin palloon. "Käsilyönnillä" voi toki aluksi osua palloon yksinkertaisemmin ja helpommin, mutta valitettavasti "käsiswing" ei ole yleensä, ainakaan pelitilanteissa, vakaa ja tekniset lainalaisuudet täyttävä, eikä toistettava, ja siksi pelaaminen alkaa helposti hajota ja kehitys pysähtyä.


Pahinta on, kun vartalon painosiirtokierto jää tekemättä, joudutaan pelaamaan palloa ylöspäin, jolloin ei voi saada enää hyvää, tarkkaa ja tehokasta osumaa, pitkää ja suoraa pallon lentoa.

Ikävintä tässä "käsilyönnin" toteuttamisessa on se, että sen sisältämät virheet tuppaavat pitkään tehtynä menemään "lihasmuistiin", hermostoon, mielikuviin ja ajatusmaailmaan, jolloin myöhemmin niiden poistaminen, poisharjoittelu ja poisoppiminen voi olla haastavaa ja paljon aikaa vievää.


Katso video: Mitä tarkoitetaan käsilyönnillä, mitkä ovat yleisimmät virheet ja ongelmat ja miten se eroaa bodyswingistä.


Bodyswing-valmennus sopii lähes kaikille, iästä riippumatta!


Bodyswing-tekniikan oppimisessa ja opettamisessa käytetty metodi sopii kaikille aikuisille. Hyvin myös iäkkäämmille ja erityisesti naisille. Ainakin kun kuuntelee oppilaiden antamia palautteita. Eikö olekin kummallista? Voisi kuvitella, että tekniikka, jota maailman huippupelaajat toteuttavat ei missään nimessä voisi soveltua perusaikuisille, saatikka senioreille. Ajatellaan, että Bodyswing on liian vaikeaa, liian fyysistä. Onneksi näin ei useinkaan ole!


Bodyswing on hyötysuhteeltaan käsiswingiä huomattavasti parempi ja biomekaniikaltaan luonnollisempi eli keholle terveellisempi vaihtoehto.

Seniorit, tai joilla liikkuvuus on hieman heikentynyt, pystyvät hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon tekemään jo erinomaisen tarkkaa, tehokasta ja tarkempaa swingiä, hieman varioitua ja helpotettua bodyswingiä. Siihen kun lisätään vielä rento mailan ja käsivarsien vapautus osumaan johan toimii!

Olen saanut todella paljon kiitosta, että olen kannustanut heitä parantamaan swingiään paremmaksi ja samalla terveellisemmäksi eli ikä ei ole este kehittymiselle.Vielä yhteenvetona:


Vartalojohtoisessa bodyswing-harjoittelussa ja siinä käytettävissä harjoitteissa motoriikka, liikkuvuus ja kehonhallinta paranevat selkeästi. Tulee enemmän hallittavuutta ja tarkkuutta swingiin sekä tietenkin myös tehokkuutta osumaan ja pituutta lyönteihin.


Liike on luonnollisempi ja tehokkaampi, mutta samalla terveellisempi. Metodissa ei näperrellä tieteellisten teorioiden hypoteeseilla, jotka eivät kuulu liikkeen opetukseen- ja jotka jopa ahdistavat useita oppilaita. Teoriat pidetään erillään käytännön tehtävistä. Asiat pidetään yksinkertaisina - "keep it simple" toimii aina paremmin! Tämä jos mikään nopeuttaa todellista käytännön oppimista ja osaamista.


Katso video:Opettamisen peruskaava toimii!

Mielikuva suorituksesta, oma kokeilu, suorituksen vertaaminen mielikuvaan ja malliin (videoanalyysi), korjaukset, avustaminen, kehon liikkeen tunteminen, uusi kokeilu jne. Kun tätä kaavaa jatkaa useita kertoja, uuden oppimista syntyy kohtuullisen nopeaan tahtiin. Riippumatta kohderyhmästä. Tämä sama metodi toimii hyvin myös golfin swingopetuksessa. PGA Pro Turkka StenlundTurkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.


1 219 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page