top of page
  • proturkka

Tiedätkö mitä swingissäsi oikeasti tapahtuu?

Päivitetty: 12. toukok.

Useimmat pelaajat, jotka tulevat luokseni valmennukseen, haluavat oppia oikean lyöntitekniikan, Bodyswingin. Lähes poikkeuksetta he ovat seuranneet huippupelaajien swingejä, lukeneet tekniikkaa käsitteleviä kirjoja ja julkaisuja ja katsoneet erilaisia tekniikkavideoita. Tietoisuus ja oikeat mielikuvat hyvästä swingistä ovat siis kohtuullisen hyvällä tasolla. 

Jo valmennuksen ensimmäisten haastattelujen aikana kävi selväksi se, että vaikka pelaajilla oli melko paljon tietoa ja oikeita mielikuvia swingtekniikasta,  pelaajien oli hyvin vaikea itse tunnistaa ja tietää, miten heidän oma swing todellisuudessa toimii. Mikä menee  oikein, mikä väärin ja missä kohdissa on parantamisen varaa.


Vaikka siis tiedettäisiin, että slicet ovat ongelma, että tulee usein toppeja ja duffeja, pelaajan on hyvin vaikeaa määrittää ja tunnistaa swingin tekohetkellä näiden huonojen lyöntien ja puutteiden todelliset syyt.

Usein käykin niin ikävästi, että pelaajat  luulevat, että toppareiden syy on jossain ihan muualla kuin missä se oikeasti on.  Ja kun hyvää tarkoittavat ”kotiopettajat” pistävät vielä lusikan soppaan ja antavat erilaisia korjausohjeita , on pelaaja aika hukassa omasta tekemisestään, mikä tai mitkä  oli syynä huonoihin osumiin. 


__________________________________________________________________________________


Hyvin usein arvioimme swingiämme ja tekniikkaamme osuman ja jonkinasteisen rentouden  perusteella. Mutta voimmeko tehdä johtopäätöksiä tekniikastamme osuman perusteella?   On toki selvää, että hyvä osuma kertoo pelaajalle, että ainakin jokin meni hyvin, mutta kertooko se itse tekniikasta? On niin monia tapoja saada hyvä osuma ja niin monia erilaisia ”osumatyyppejä”  että hyvältä tuntuva  osuma ei välttämättä aina ole tehokas, pallo ei lennä pitkälle,  tai pallo voi lentää vinoon ja väärään suuntaan.


__________________________________________________________________________________Valmennuksessa tapahtuu joskus outoja asioita. Muutaman harjoitteen jälkeen, kun kaikki näyttää menevän erinomaisen hyvin ja vaikka osuminen sujuu hyvin, monet ihmiset näyttävät hyvin epäuskoisilta.


Voiko oikea swing  muka mennä näin?  Onko se näin rento, helppo lyödä, osuu hyvin ja tuntuu hyvältä? Voiko tässä swingtavassa tekniikan yksityiskohdat muka mennä  mitenkään oikein?  Tuntuma on täysin erilainen kuin minun swingissäni.


Tässä kohtaa valmennusta  on ison todistelun ja vakuuttelun aika, eli videointi ja swingin analyysi. Videokuvaamalla ja analysoimalla lyöntiä pelaajat voivat nähdä, miltä tuo ”kummallisen” tuntuinen lyönti todella näytti. 


Monille yllätys on valtava! Lantiohan on kiertynyt hienosti ennen osumaa, kädet ovat suorat, pääkin oli ihan oikeassa kohdassa jne.. . Monet kohdat ovat menneet ihan oikein, kuten niiden oikeassa swingissä pitääkin. Samalla he tietysti näkevät myös niitä vääriä liikkeitä  ja puutteita, jotka ovat aiheuttaneet edellä mainittuja toppareita, duffeja ja slaisseja, tai vaikuttaneet lyönnin pituuteen- tai pikemminkin lyhyeksi jäämiseen.


Videolta näemme  myös esimerkiksi sen, että jos pallo on liian lähellä pelaajaa, on mahdotonta kiertää vartaloa auki osumahetkellä. On tietysti melko kohtuutonta olettaa, että pelaaja tietäisi mistä kaikki huonot osumat johtuvat. Syitä voi nimittäin olla vaikka kuinka ja paljon ja jotkut asiat tulevat ja menevät. 


Mutta voimmeko oppia tästä jotain? Voisimmeko olla tietoisempia omista swingeistämme?  Monet varmasti pitävät sitä turhana, liian työläänä ja vaikeana, mutta on myös lukemattomia "itsensä kehittäjiä", jotka haluavat oppia mahdollisimman oikean swingtekniikan, ja niin pitkälle kun se on vain mahdollista.


Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on vain kaksi tapaa saada todellista  tietoisuutta oman swingisi toiminnasta: 


  1. Paras tapa on videoida oma swing, hidastaa sitä, jakaa se osiin ja verrata osia ja kokonaisuutta huippupelaajien swingeihin. 


  1. Toinen tapa on katsoa itseäsi peilistä,  kun teet swingiikkeitä. Swingiä on joskus hankala verrata todelliseen oikeaan ja hyvään  svingiin, mutta jos tiedät, mikä on oikein, ja sinulla on selkeä mielikuva, tämä menetelmä voi olla erittäin hyödyllinen tietoisuuden ja tuntemuksen  työkalu.
Kolmas tapa on tietenkin mennä  valmennukseen ja saada opettajan avustuksella tietoa omasta swingistä, mutta  se on sitten toinen juttu se. 


Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.81 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page