Useimmat pelaajat, jotka tulevat luokseni valmennukseen, haluavat oppia oikean lyöntitekniikan, Bodyswingin. Lähes poikkeuksetta he ovat seuranneet huippupelaajien swingejä, lukeneet tekniikkaa käsitteleviä kirjoja ja julkaisuja ja katsoneet erilaisia tekniikkavideoita. Tietoisuus ja oikeat mielikuvat hyvästä swingistä ovat siis kohtuullisen hyvällä tasolla.
Mutta jo valmennuksen ensimmäisten haastattelujen aikana kävi selväksi, että vaikka pelaajilla oli melko paljon tietoa ja oikeita mielikuvia swingtekniikasta, pelaajien oli hyvin vaikea itse tunnistaa miten heidän oma swing todellisuudessa toimii. Mikä menee oikein, mikä väärin ja missä kohdissa on parantamisen varaa.
Moni luulekin swingaavansa aivan eri tavalla, miten oikeasti todellisuudessa menee.
Vaikka siis tiedettiin, että usein tulee toppeja, lyönnit aukeaa ja duffaa, pelaajan on hyvin vaikeaa määrittää ja tunnistaa swingin tekohetkellä näiden huonojen lyöntien todelliset syyt.

Usein käykin niin ikävästi, että pelaajat luulevat, että toppareiden, aukeamisten ja slaissien syy on jossain ihan muualla kuin missä se oikeasti on. Ja kun hyvää tarkoittavat ”kotiopettajat” pistävät vielä lusikkansa soppaan ja antavat erilaisia korjausohjeita , on pelaaja aika hukassa omasta tekemisestään, mikä tai mitkä oli syynä huonoihin osumiin. Valitettavan usein pelaajat korjaavat vääriä asioita ja toimintoja, tai niin kuin joku inhottavasti sanoo, korjataan virhe toisella virheellä.
__________________________________________________________________________________
Hyvin usein arvioimme swingiämme ja tekniikkaamme osuman ja jonkinasteisen rentouden perusteella. Mutta voimmeko tehdä johtopäätöksiä tekniikastamme osuman perusteella? On toki selvää, että hyvä osuma kertoo pelaajalle, että ainakin jokin meni sillä hetkellä hyvin, mutta kertooko se itse tekniikasta? On niin monia tapoja saada hyvä osuma ja niin monia erilaisia ”osumatyyppejä” että hyvältä tuntuva osuma ei välttämättä aina ole tehokas, pallo ei lennä pitkälle, tai pallo voi lentää vinoon ja väärään suuntaan.
__________________________________________________________________________________
Valmennuksessa tapahtuu joskus outoja asioita. Muutaman harjoitteen jälkeen, kun kaikki näyttää menevän erinomaisen hyvin ja vaikka osuminen sujuu hyvin, monet pelaajat näyttävät hyvin epäuskoisilta.
Voiko oikea swing muka mennä näin? Onko se näin yksinkertainen, helppo lyödä, osuu hyvin ja pallo lähtee ihan itsekseen? Voiko tässä swingtavassa tekniikan yksityiskohdat muka mennä mitenkään oikein? Tuntuma on täysin erilainen kuin minun omassa swingissäni.
Tässä kohtaa valmennusta on ison todistelun ja vakuuttelun aika, eli videointi ja swingin analyysi. Videokuvaamalla ja analysoimalla lyöntiä pelaajat voivat nähdä, miltä tuo ”kummallisen” tuntuinen lyönti todella näytti.
Monille yllätys on valtava! Lantio ja hartiat on kiertynyt hienosti ennen osumaa, kädet ovat suorat, pääkin oli ihan oikeassa kohdassa jne. Monet kohdat ovat menneet ihan oikein, kuten niiden oikeassa vartaloswingissä pitääkin. Samalla he tietysti näkevät myös niitä vääriä liikkeitä ja puutteita, jotka ovat aiheuttaneet edellä mainittuja toppareita, duffeja ja slaisseja, tai vaikuttaneet lyönnin pituuteen- tai pikemminkin lyhyeksi jäämiseen.
Videolta näemme myös esimerkiksi sen, että jos pallo on liian lähellä pelaajaa, on mahdotonta kiertää vartaloa auki osumahetkellä. On tietysti melko kohtuutonta olettaa, että pelaaja tietäisi mistä kaikki huonot osumat johtuvat. Syitä voi nimittäin olla vaikka kuinka ja paljon ja jotkut huonot toiminnat tulevat ja menevät.
Mutta voimmeko oppia tästä jotain? Voisimmeko olla tietoisempia omista swingeistämme? Monet varmasti pitävät sitä turhana, liian työläänä ja vaikeana, mutta on myös lukemattomia "itsensä kehittäjiä", jotka haluavat oppia mahdollisimman oikean swingtekniikan, ja niin pitkälle kun se on vain mahdollista.


Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että on vain kaksi tapaa saada todellista tietoisuutta oman swingisi toiminnasta:
Paras tapa on videoida oma swing, hidastaa sitä, jakaa se osiin ja verrata osia ja kokonaisuutta huippupelaajien swingeihin.
Toinen tapa on katsoa itseäsi peilistä, kun teet swingiikkeitä. Swingiä on joskus hankala verrata todelliseen oikeaan ja hyvään svingiin, mutta jos tiedät, mikä on oikein, ja sinulla on selkeä mielikuva, tämä menetelmä voi olla erittäin hyödyllinen tietoisuuden ja tuntemuksen työkalu.


Kolmas tapa on tietenkin mennä valmennukseen ja saada valmentajan avustuksella tietoa ja tuntumusta omasta swingistä, mutta se on sitten toinen juttu se.
Terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Comments