Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan erilaisia keskusteluja ja kannanottoja swingtekniikasta. Ne käyvät joskus aika kiivaina. Aina ei tunnu olevan selkeää käsitystä siitä, mitä swingin perustekniikalla tarkoitetaan, mitä siihen liittyy ja mitä sillä pyritään saavuttamaan. Usein unohdetaan, että perustekniikkaan kuuluu paljon muutakin kuin tekniikan yksityiskohdat, grippi, pallon paikka ja lyöntiasento.
Myös toiminnan tärkeimmän elementin, kehon , on toimittava tietyllä liikeradalla, periaatteella, ajoituksella ja rytmillä, jotta ne hyvät ja oikeat tekniikkaan liittyvät pienet ja yksittäiset yksityiskohdat voisivat toimia oikein.
Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että toiminnan pääperiaate, vartalojohtoisuus ja vartalon kierron kautta käsiin ja mailaan välittyvä voimantuotto mahdollistavat swingin luonnollisen toiminnan, toistettavuuden, vakauden, tarkkuuden ja tehokkuuden. Vartalojohtoinen Bodyswing-tekniikka on siis pohja kaikille golflyönneille.
Onko meillä olemassa svingin perustekniikan yhteneväistä perusmallia, kehystä, johon golfin harrastaja voi verrata omaa svingiään ja johon valmentaja voi valmennuksensa perustaa? Kuka tekniikan on keksinyt, mihin se perustuu ja ketä uskoa?
Kun itse opiskelin golfin ammattivalmentajaksi (GVT 1) v.1990) swingtekniikka ja sen analyysi perustui pitkälle Ben Hoganin ja Gary Wirenin esitysten ja kirjojen pohjalle.
Swingiin liittyi suorituksen ja tekniikan kriittiset pisteet (11 kpl) pallon lentolait ja lainalaisuudet (5 kpl), ennen swingiä tehtävät toiminnat (3kpl), sekä toiminnan pääperiaate, vartalojohtoisuus, ja vartalon kierron kautta käsivarsiin ja mailaan välittyvä vauhditus ja voimantuotto. Nämä muodostivat perustan svingianalyysille, arvioinnille, tekniikan teoriaopetukselle ja swingin käytännön valmennukselle.
Ben Hogan: Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf
Gary Wiren: PGA Teaching Manual: The Art and Science of Golf Instruction
Koulutuksessa meille kerrottiin myös se tosiasia, että myös huippupelaajilla eli maailman parhailla oli eroavuuksia swingeissään. Ne eroavaisuudet liittyvät pääosin swingin pituuteen, laajuuteen ja tasoon, sekä tempoon ja temmon sisällä olevaan rytmitykseen.
Kuitenkin tietyt swingin vaiheet, vartalojohtoisuus, voimantuoton mekanismit ja periaate sekä lainalaisuudet, esimerkiksi vähän ennen osumaa, osumahetkellä ja vähän jälkeen osuman, olivat kutakuinkin samanlaisia lähestulkoon kaikilla kilpapelaajilla ja maailman huipuilla.
Vuonna 2020 teimme Opi Bodyswing -swingaa kuin Pro, kirjan , joka tiivistää ja yksinkertaistaa swingin oikeaa lajitekniikkaa, vartaloswingiä luettavampaan ja ymmärrettävämpään muotoon.
Olisiko tässä käynyt niin hassusti, että puurot ja vellit ovat menneet sekaisin.
YouTubessa on lukemattomia videoita swingistä. Osa esittelijöistä on ammattivalmentajia, osa entisiä, tai nykyisiä kilpapelaajia, jotkut mitä lie. Vastaan tulee lukuisia tarinoita, monia esittelyjä ja erilaisia analyysejä. Joidenkin jutut ovat ymmärrettäviä ja hyvin loogisia, joitain on todella vaikea käsittää ja ymmärtää.
Jotkut puhuvat ja esittelevät tekniikan kehittelyjä, "virheiden" poisoppimiseen liittyviä harjoitteita ja erilaisia lyöntivariaatioita, toiset taas spekuloivat svingin perustekniikkaa, eri koulukuntia. Myös monia swingiin liittyviä virheellisiä liikkeitä tai kohtia näytetään, jotka muuten hyvin helposti käsitetään oikeiksi suorituksiksi.
Ei ole ollenkaan harvinaista, että tavallinen golfari, putoaa kärryiltä, eikä tiedä mitä tekisi ja mihin uskoa
Haluamatta esiintyä minkään valtakunnan valmennusguruna, uskallan sanoa, että swing-valmennuksen pitäisi pääsääntöisesti perustua yksinkertaiseen, ymmärrettävään ja selkeään swingtekniikan perusmalliin, body release, bodyswing-tekniikkaan, jonka PGA-ammattilaiset -ja järjestöt kaikkialla maailmassa tunnustavat.
Pelaajien käytännön valmennuksessa sitten hienosäädetään, viritellään ja tehdään erilaisia harjoitteita ja harjoituksia ja tarvittavia kompromisseja asioihin ja toimintoihin pelaajakohtaisesti, mutta joku selkeä ja yleisesti hyväksytty perustekniikan pohja ja valmennuksellinen tavoite pitää olla, opettaa vartaloswingiä eikä ainoastaan tyytyä "laastaroimaan käsilyöntiä"
Valmentamisen lähtökohta ei voi koskaan perustua sieltä täältä poimittuihin mieltymyksiin, tippeihin, virityksiin tai eri opettajien omakohtaisiin tuntemuksiin ja kokemuksiin.
Loppuun: Olen monelle valmennettavalle sanonut, että loppupelissä kannattaa kuunnella maailman huippupelaajien puheita ja matkia heidän swingejä . He tekevät oikeita asioita ja osaavat kiteyttää vaikeiltakin kuulostavat asiat.
Terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, PO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
댓글