top of page
  • proturkka

Swingin perustekniikka! -mitä sillä tarkoitetaan, miksi sitä tarvitaan ja kuka sen on keksinyt?

Päivitetty: 6. maalisk.

Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan erilaisia keskusteluja ja kannanottoja swingtekniikasta. Ne käyvät joskus aika kiivaina.


Aina ei tunnu olevan selkeää käsitystä siitä, mitä perustekniikka on, mitä siihen liittyy ja mitä sillä pyritään saavuttamaan.  Usein unohdetaan, että perustekniikkaan kuuluu paljon muutakin kuin monet pienet tekniikan yksityiskohdat.


Myös toiminnan tärkeimmän elementin, kehon toiminnan, on toimittava tietyllä periaatteella, tavalla ja rytmillä, jotta ne hyvät ja oikeat yksityiskohdat voisivat toimia oikein.


Yksinkertaistettuna perustekniikka tarkoittaa sitä, että sen sisältämät elementit ja toiminnan periaate, vartalojohtoisuus, mahdollistavat swingin luonnollisen toiminnan, tarkkuuden, toistettavuuden, vakauden ja tehokkuuden. Perustekniikka on siis pohja kaikille golflyönneille. 


Onko meillä olemassa svingin perustekniikan yhteneväistä perusmallia, kehystä, johon golfin  harrastaja voi verrata omaa svingiään ja johon  valmentaja  voi valmennuksensa perustaa? Kuka tekniikan on keksinyt, mihin se perustuu ja ketä uskoa?


Kun itse opiskelin golfin ammattivalmentajaksi (GVT 1) v.1990) swingtekniikka ja sen analyysi perustui pitkälle Ben Hoganin ja Gary Wirenin esitysten ja kirjojen pohjalle.


Swingiin liittyi  suorituksen ja tekniikan kriittiset pisteet (11 kpl) pallon lentolait ja lainalaisuudet (5 kpl), ennen swingiä tehtävät toiminnat (3kpl), sekä perusteet ja toiminnan pääperiaate. Nämä muodostivat perustan svingianalyysille, arvioinnille, tekniikan teoriaopetukselle ja swingin käytännön valmennukselle.


Ben Hogan: Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf  


Gary Wiren: PGA Teaching Manual: The Art and Science of Golf Instruction

Koulutuksessa meille kerrottiin myös se tosiasia, että myös huippupelaajilla eli maailman parhailla oli eroavuuksia swingeissään. Ne eroavaisuudet liittyvät pääosin swingin pituuteen, laajuuteen ja tasoon, sekä tempoon ja temmon sisällä olevaan rytmitykseen. 


Kuitenkin tietyt swingin vaiheet, vartalojohtoisuus, voimantuoton mekanismit ja periaate sekä lainalaisuudet, esimerkiksi vähän ennen osumaa, osumahetkellä ja vähän jälkeen osuman, olivat kutakuinkin samanlaisia lähestulkoon kaikilla kilpapelaajilla ja maailman huipuilla. 

Vuonna 2020 teimme Opi Bodyswing -swingaa kuin Pro, kirjan , joka tiivistää ja yksinkertaistaa swingin oikeaa lajitekniikkaa luettavampaan ja ymmärrettävämpään muotoon.

Olisiko tässä käynyt niin hassusti, että puurot ja vellit ovat menneet sekaisin. 

YouTubessa on lukemattomia videoita swingistä. Osa esittelijöistä on ammattivalmentajia, osa entisiä, tai nykyisiä kilpapelaajia,  jotkut mitä lie. Vastaan tulee lukuisia tarinoita, monia esittelyjä ja erilaisia analyysejä. Joidenkin jutut ovat ymmärrettäviä ja hyvin loogisia, joitain on todella vaikea käsittää ja ymmärtää.  Jotkut puhuvat ja esittelevät tekniikan kehittelyjä ja variaatioita, toiset taas spekuloivat svingin perustekniikkaa. Myös monia virheitä, virheellisiä liikkeitä tai kohtia näytetään, jotka muuten hyvin helposti käsitetään oikeiksi suorituksiksi. 


Ei ole ollenkaan  harvinaista, että tavallinen golfari, putoaa kärryiltä, eikä tiedä mitä tekisi ja mihin uskoa

Haluamatta esiintyä minkään valtakunnan valmennusguruna, uskallan sanoa, että swing-valmennuksen pitäisi pääsääntöisesti perustua yksinkertaiseen, ymmärrettävään ja selkeään swingtekniikan perusmalliin, jonka PGA-ammattilaiset -ja järjestöt kaikkialla maailmassa tunnustavat. 


Pelaajien käytännön  valmennuksessa  sitten hienosäädetään,  viritellään ja tehdään vaadittavia kompromisseja  asioihin  ja toimintoihin pelaajakohtaisesti, mutta joku selkeä ja yleisesti hyväksytty pohja, kehikko ja valmennuksellinen tavoite pitää olla. 


Valmentamisen lähtökohta ei voi koskaan  perustua sieltä täältä poimittuihin mieltymyksiin, tippeihin, virityksiin tai eri omakohtaisiin tuntemuksiin ja kokemuksiin. 

Loppuun: Olen monelle valmennettavalle sanonut, että loppupelissä kannattaa kuunnella maailman huippupelaajien puheita ja matkia heidän swingejä . He tekevät oikeita asioita ja osaavat kiteyttää vaikeiltakin kuulostavat asiat yksinkertaisiksi.


Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, PO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page