top of page

Golfswingin kriittiset pisteet, lait ja periaate- katso kuka on näiden "isä"

Päivitetty: 22.4.

Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan erilaisia keskusteluja ja kannanottoja swingtekniikasta. Ne käyvät joskus aika kiivaina. Välillä ei tunnu olevan selkeää käsitystä siitä, mitä golfswingin perustekniikalla tarkoitetaan, mitä se sisältää ja mitä sillä tavoitellaan.  Usein unohdetaan, että perustekniikkaan liittyy paljon muutakin kuin vain monet tekniikan yksittäiset yksityiskohdat, kuten esimerkiksi grippi, pallon paikka ja lyöntiasento.


Myös tärkeimmän elementin, eli kehon , on toimittava tietyn liikeradan, periaatteen, ajoituksen ja rytmin mukaisesti, jotta hyvät ja oikeat tekniikan yksittäiset yksityiskohdat toimisivat optimaalisesti.


Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa sitä, että toiminnan pääperiaate, vartalojohtoisuus ja vartalon kierron kautta käsiin ja mailaan välittyvä voimantuotto mahdollistavat swingin luonnollisen toiminnan, toistettavuuden, vakauden, tarkkuuden ja tehokkuuden. Vartalojohtoinen Bodyswing-tekniikka on siis kaikkien golflyöntien perustana. . 





Onko meillä olemassa svingin perustekniikan yhteneväistä perusmallia, kehystä, johon golfin  harrastaja voi verrata omaa svingiään ja johon  valmentaja  voi valmennuksensa perustaa? Kuka tekniikan on keksinyt, mihin se perustuu ja ketä uskoa?



Gary Wiren: PGA Teaching Manual: The Art and Science of Golf Instruction



Kun itse opiskelin golfin ammattivalmentajaksi (GVT 1) v.1990) swingtekniikka ja sen analyysi perustui pitkälle Ben Hoganin ja Gary Wirenin esitysten ja kirjojen pohjalle.


Swingiin liittyi  suorituksen ja tekniikan kriittiset pisteet (11 kpl) pallon lentolait ja lainalaisuudet (5 kpl), ennen swingiä tehtävät toiminnat (3kpl), sekä toiminnan pääperiaate, vartalojohtoisuus, ja vartalon kierron kautta käsivarsiin ja mailaan välittyvä vauhditus ja voimantuotto. Nämä muodostivat perustan svingianalyysille, arvioinnille, tekniikan teoriaopetukselle ja swingin käytännön valmennukselle.


Ben Hogan: Five Lessons: The Modern Fundamentals of Golf  


Koulutuksessa meille kerrottiin myöskin se seikka, että myös huippupelaajilla eli maailman parhailla oli eriävyyksiä swingeissään. Ne eroavaisuudet liittyvät enimmäkseen swingin pituuteen, laajuuteen ja tasoon, sekä tempoon ja temmon sisällä olevaan rytmitykseen. 


Kuitenkin tietyt swingin vaiheet, vartalojohtoisuus, voimantuoton mekanismit ja periaate sekä lainalaisuudet, esimerkiksi vähän ennen osumaa, osumahetkellä ja vähän jälkeen osuman, olivat kutakuinkin samankaltaisia lähes kaikilla kilpapelaajilla ja maailman huipuilla. 






Vuonna 2020 julkaisimme Opi Bodyswing -swingaa kuin Pro, kirjan. Tämä teos tiivistää ja yksinkertaistaa swingin oikean lajitekniikan, body release-tekniikan, eli bodyswingin luettavaan ja helposti ymmärrettävään muotoon.




YouTubesta löytyy loputon määrä swing-aiheista materiaalia. Joukossa on ammattivalmentajien videoita, entisten tai nykyisten kilpapelaajien opetusvideoita, sekä monenlaista muuta sisältöä. Saatavilla on lukuisia kertomuksia, esittelyjä ja analyysejä eri näkökulmista. Osa selityksistä on selkeitä ja loogisia, toiset taas voivat olla todella haastavia ymmärtää.


Osa esittelyistä keskittyy teknisten osa-alueiden kehittämiseen, harjoituksiin, jotka tähtäävät virheellisten toimintojen korjaamiseen, ”poisoppimiseen”, jotkut keskittyvät erilaisiin lyöntitapoihin. Toiset taas pureutuvat swingin perusasioihin, toiset eri koulukuntien teorioihin, painotuksiin ja tyyleihin. Lisäksi näytetään yleisesti virheellisiä swing-liikkeitä tai kohtia, joita helposti voidaan tulkita ja ymmärtää oikeaoppisiksi.


Ei ole lainkaan harvinaista, että ”tavallinen golfari” putoaa kärryiltä, alkaa harjoittelemaan jonkinlaisia liioiteltuja, tai ”ylinäyteltyjä” harjoitteita, tai keskittyy jonkin tietyn ongelman ”poisoppimiseen” tähtäävään harjoitteeseen, tai sitten ei vain tiedä, mitä osaa lyönnistään pitäisi harjoittaa ja miksi, tai miten se vaikuttaa parantavasti hänen swingiinsä

En halua maalailla kuvaa itsestäni kaiken tietävänä valmennusguruna, mutta uskallan silti väittää, että swing-opetuksen tulisi pohjautua ensisijaisesti selkeään, helposti ymmärrettävään ja yksinkertaiseen perusrakenteeseen, kehonliikepohjaiseen eli "body release"-swingiin, jonka PGA-ammattilaiset ja -järjestöt maailmanlaajuisesti ovat hyväksyneet. 


Varsinaisessa pelaajien valmennuksessa sitten hiotaan, säädetään ja toteutetaan erilaisia harjoituksia sekä sovitellaan asioita ja toimintoja yksilöllisesti, ottaen huomioon kunkin pelaajan lähtökohdat ja tavoitteet. Kuitenkin jonkinlainen selkeä ja laajasti hyväksytty perustekniikan pohja sekä selkeä valmennuksellinen tavoite on oltava, ja tämä tarkoittaa nimenomaan vartaloliikkeisiin perustuvan swingin opettamista, sen sijaan että tyydyttäisiin pelkästään "paikkailemaan käsilyöntipohjaista lyöntiä".


Valmentamisen lähtökohta ei voi koskaan  perustua satunnaisiin mieltymyksiin, tippeihin, vinkkeihin tai eri opettajien omakohtaisiin kikkoihin. 

Loppuun: Olen monnille valmennettaville sanonut, että loppupelissä kannattaa kuunnella maailman parhaiden pelaajien puheita ja yrittää jäljitellä heidän swingejään . He ovat omaksuneet oikeat tekniikat ja pystyvät kiteyttämään vaikeatkin asiat ymmärrettävästi.


Terveisin,

Turkka Stenlund




Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
















Yorumlar


bottom of page