Me golfarit, keitä me sitten olemmekin, tiedämme, miten tärkeää on osua palloon tarkasti ja saada pallon lento kohtuullisen suoraksi ja pitkäksi, ja vaikka pallo on paikallaan, golf voi olla yksi vaikeimmista mailapeleistä.
Loppujen lopuksi golf on outo peli, koska siinä lyödään paikallaan olevaa palloa. Jotkut saattavat pitää sitä lapsellisena ja helppona, mutta kannattaa kokeilla. Golfia ei turhaan kutsuta tarkkuuslajiksi, jota tekniikka hallitsee.
Jotta palloon osuisi tarkasti ja se lentäisi suoraan ja tarvittaessa pitkälle, kehon, käsivarsien ja mailan pikkuruisen lavan on toimittava säännöllisesti, tarkasti ja tarvittaessa melko tehokkaasti ja vauhdikkaasti.
Mitä siis tarvitaan, jotta golfarista tulee tarkkuuslajin vaatimukset täyttävä pelaaja? Ja toiseksi, mitä vaaditaan, jotta pystyy harjoittelemaan itsenäisesti ja spontaanisti tavalla, joka parantaa omia kykyjä ja taitoja tämän haastavan pelin hallitsemiseksi?
Onneksi tästä ei tarvitse tehdä sitä kuuluisaa ”rakettitiedettä”, vaan uskon, että kohtuullisella vaivannäöllä jokainen voi parantaa omia taitojaan ja tekniikkaansa huomattavasti. Olen tavannut monia golfareita, jotka ovat lähes yksin tehneet tekniikastaan erittäin hyvän ja toimivan.
Lähtökohtana on olla tietoinen siitä, mitä on tehtävä, mitkä ovat tekniikan keskeiset kohdat, mitkä ovat tärkeitä opittavia asioita ja mikä on tavoite.
- Swingin teoriassa on 11 tekniikan ydinkohtaa, kriittistä havainto pistettä
- 5 Lainalaisuutta ja 3 ennen swingiä tapahtuvaa asetelmaa.
Mistä näitä keskeisiä elementtejä voi siis oppia ja mistä niitä voi löytää?
Tekniikan ydinkohtia voi olla vaikea löytää, mutta ainakin ne löytyvät kirjastamme: Opi Bodyswing - swingaa kuin Pro. Yksi tapa on tietenkin käyttää mallina jotakuta huippupelaajaa, josta pidät. Katso hänen hidastettua videotaan ja katso, miten hänen lantionsa toimii lyönnin aikana, miten hänen hartiansa ja kätensä liikkuvat lyönnin aikana. Poimi sieltä tärkeät kohdat niin mieleesi kuin myös joihinkin avainsanoihin kirjallisesti.
Tämä on vasta alkua. Sitten on siirryttävä tärkeimpiin vaiheisiin. Mikä on oikein, mikä väärin, mitä harjoitella ja mihin keskittyä?
Ainoa vaihtoehto on videoida oma swing ja verrata siinä olevia liikkeitä, asentoja ja asemia oikeaan suoritukseen. Noudatinko mallin, kuvan, tai ohjeiden esimerkkiä? Oliko vartalo kääntynyt, kiertynyt ennen osumaa, tapahtuiko painonsiirto, oliko lantio oikeassa asennossa, olivatko kädet suorassa, oliko pää oikeassa asennossa jne. (- rohkenisin sanoa, että kovin monella klubipelaajalla ei ole kovinkaan tarkkaa käsitystä ja tuntumaa siitä, miten oma swing ihan todellisuudessa menee ja vertautuu oikeaan suoritukseen. Illuusio omasta tekemisestä ei vastaa todellisuutta)
Myönnän, että oman tekniikan analysointi ei kuulosta ja tunnu helpolta. Pitäisi opetella kuvaamaan videokuvaa ainakin kahdesta suunnasta, edestä, sivulta ja joskus jopa takaa. Ja pitäisi olla swingin analyysisovellus, puhelimessa riittävästi muistikapasiteettia, teline puhelimelle ja riittävästi tilaa.
Toki on myös niin, että kaiken ei tarvitse olla täsmälleen samanlaista kuin mallissa, tai teorian tarkoissa ohjeissa. Useimmissa tapauksissa se on mahdotonta, eikä edes tarpeellista. Usein riittää, kun menee edes sinnepäin. Meillä jokaisella on omat henkilökohtaiset muuttujamme, kykymme ja lähtökohtamme, joiden puitteissa työskennellä.
Jos ymmärrät tekniikan keskeiset ydinkohdat hyvin ja sinulla on hyvin selkeä mielikuva ja näkemys oikeasta suorituksesta, voit aivan hyvin harjoitella tekniikkaa tiedostamatta omia puutteita. Sinun ei siis aina tarvitse videonauhoittaa itseäsi, vaan voit aloittaa liikkeiden, asentojen ja toimintojen tekemisen katsellessasi itseäsi peilin edessä.
Ehkä täältä löydät joitain virikkeitä, mielikuvia ja sisältöä harjoitteluusi:https://www.bodyswing.fi/harjoitteet
Tällainen kehittämisprojekti tulee mieleen omasta harjoittelustani Vierumäen hämyisessä kuplahallissa. Teen edelleen aika ajoin kuivaharjoittelua peilin edessä salilla.
Parhain terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen,
Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.
KIRJATILAUKSET SUORAAN OPETTAJALTA: proturkka(at)gmail.com
Hinta: 25e + postikulut 10e
コメント