top of page

Mitä aikuisten Bodyswing-valmennus on ja miten se eroaa swingin opetuksesta?

Päivitetty: 20.4.

Monien kokeneiden pelaajien kommenteista on käynyt  hyvin selväksi, että vartaloswing-valmennus on hyvin heterogeeninen käsite.

Itse asiassa ei ole suuri yllätys, että valmennuksesta tiedetään varsin vähän. Siitä ei todennäköisesti kerrota Green Card- kursseilla, käsitellä alan julkaisuissa, eikä bodyswing-valmennuksesta löydy juurikaan tietoa Googlesta tai YouTube videoista. Mistä siis on kyse?  



Alkuun muutama sana itse tekniikasta. Body release- tekniikka, eli bodyswing, on PGA:n  yleisesti hyväksymä golfin varsinainen ja virallinen lajitekniikka. Sitä tekniikkaa toteuttavat myös kaikki lajin kilpapelaajat.  Sen tärkeimpänä tehtävänä on auttaa pelaajia saamaan tarkempia ja tehokkaampia osumia, suorempia ja pidempiä lyöntejä, sekä toistettavuutta, vakautta ja myös luonnollisuutta swingiin. 


Body release -tekniikan ydinajatukset, perusperiaatteet, säännönmukaisuudet ja mikä olennaisinta, tekniikan vartalolähtöisyys, sekä pääperiaate voiman siirtymisestä kehonkierroista käsivarsiin ja mailaan, ovat tiedettyjä jo aikoja sitten. (vrt. Ben Hogan, jonka ajatellaan olevan tämän tekniikan "isä")


On siis käynyt hyvin selväksi, että itse swingin valmentaminen itsessään on kovin vieras aihe ja käsite. Kun kuuntelen valmennukseeni tulleita kokeneita pelaajia, järjestään jokainen toteaa, että menetelmät, harjoittelun ohjelmointi, käytettävät harjoitteet ja mieli-kielikuvat joita valmennuksessani toteutan poikkeavat kuin yö ja päivä siitä,  miten heille on swingiä aikaisemmin opetettu.


Mikä siis erottaa Bodyswing-valmennuksen swingin opettamisesta?



Bodyswing-valmennuksessa opitaan kehonhallintaa, liikesarjoja ja suoritusten rytmitystä, mitkä avaavat väylän oikean swing-tekniikan omaksumiseen!


Swingin opettamisessa ja vartaloswingin valmentamisessa on yleensä merkittäviä eroja.


Swingin opetuksessa pääpaino näyttäisi olevan teoreettisten asioiden ja swingin  yksittäisten yksityiskohtien läpikäymisessä, eli mitä asioita pitäisi oppia, mitä yksityiskohtia swingiin liittyy sekä swingissä olevien, usein irrallisten yksityiskohtien korjaamisessa ja säätämisessä. Käytännössä korjaillaan, tai säädetään eniten käsien ja ranteiden toimintaa swingin eri vaiheissa.


Bodyswing- valmennus taasen  lähtee urheiluvalmennuksen ja liikkeen opetuksen tutuista kehittämisperiaatteista, jossa ensin opitaan ja toteutetaan tärkeimmät isot kokonaisuudet, vartalon perusliike, lantion ja hartioiden kierrot, niiden liikeradat, kehon painonsiirto, vartalon "lataukset" ja vapautukset sekä ranne-kyynärkulman laukaisu, suora yläkäsi ja vartaloswingiin liittyvät mielikuvat ja ideat.


Rakennetaan perusta ja kivijalka, joka mahdollistaa kaikkien muidenkin asioiden oikean toiminnan. (käsivarsien, ranteiden ja ranne-kyynärkulman toiminnan, oikeat lyöntiradat, osumakulmat, saattoradan, painonsiirron, läpiviennin, tehon ja vauhdikkuuden)

Kun isot vartalontoimintaan liittyvät kokonaisuudet ja kaikkein tärkeimmät ydinkohdat ovat kutakuinkin hallinnassa, ja vartalon kierron kautta käsivarsiin ja mailaan välittyvä voimantuotto, swingin pääperiaate on opittu, vasta sitten aletaan tarttumaan pienempiin yksittäisiin yksityiskohtiin, säätämään niitä tarkemmiksi ja sellaisiksi joiden kautta swing voisi tulla vieläkin tehokkaammaksi, tarkemmaksi ja toistettavammaksi. 




Käytännössä useimmille pelaajille perusasioiden ja periaatteen, (vartalojohtoisuus, vartalon liikerata, kierrot, voimantuotto ja tekniikan keskeiset ydinkohdat) oppiminen riittää oikein hyvin, eikä tehon ja tarkkuuden "säätötoimenpiteisiin" edes tarvitse lähteä.


Pähkinänkuoressa valmentamisessa on kyse onnistuneesta kehitys, muutos -ja "askel askeleelta" rakentamisprosessista kohti toimivaa kokonaisuutta.


Miksi sitten pitäisi rakentaa swing alusta loppuun periaatteella, eikö yksittäisten yksityiskohtien oppiminen riitä? 


Bodyswing perustuu liikeketjuun jossa vartalo johtaa liikettä ja jossa jokainen oikein tehty toiminta mahdollistaa toisenkin kohdan oikean toiminnan. Vanha sanonta; "yksikin heikko lenkki voi tuhota koko suorituksen", eli on ehdottoman tärkeää, että erityisesti vartalon liikkeet toimivat oikein, eli oikea vartalontoiminta mahdollistaa myös käsivarsien, ranteiden ranne-kyynärkulmien, lyöntiratojen ja tulokulmien oikean toiminnan.


Siksi tarvitaan askel askeleelta toimintojen opettelu, ihan kaikille tasoille, myös single-tason pelaajille .Vartalojohtoisuus, vartalon liikeradat, lantion, keskivartalon ja hartioiden toiminta ja vartalon kierron kautta käsivarsiin ja mailaan välittyvän voimantuoton oppiminen ei nimittäin ole ihan läpihuutojuttu. 


Oman tuntumani mukaan alle 10% pelaajista osaa ja hallitsee voimantuoton mekanismit; vartalojohtoisuuden, vartalon liikeradat ja vartalon kierron kautta käsivarsiin ja mailaan välittyvän voimantuoton. Kääntäen yli 90% klubipelaajista tekee swingin enemmän tai vähemmän epävarmalla, vaihtelevalla ja paljon hajontaa tuottavalla käsilyönnillä.



Saattaa olla paikallaan tässä kohtaa mainita, että kehityskulut sekä treenit ja harjoitusohjelmat muuntuvat ajoittain merkittävästikin pelaajien välillä, riippuen heidän lähtötasostaan, mahdollisista rajoitteista tai kehittymisvauhdista. Aina ei ole tarvetta aloittaa "nollasta", eikä kirjaimellisesti alusta loppuun. Joskus 3-5 treenin valmennuspaketti riittää oikein hyvin opettamaan bodyswingin vartalotyöskentelyn, voimantuoton idean ja keskeiset tekniikan yksityiskohdat, sekä antamaan hyvät lähtökohdat omatoimiselle harjoittelulle, mikäli korjattavaa ei ole kovin paljon ja liikunnallista potentiaalia on riittävästi. 


Katso videolta miten ja millä periaatteilla vartaloswingiä valmennetaan:


Olennaista on myös ymmärtää, että juniorien ja kilpailevien golfareiden valmennusmenetelmät sekä -toimet eroavat merkittävästi aikuisina lajin aloittaneiden valmennuksesta. Aikuisten kohdalla on otettava huomioon oppimisen, motoristen taitojen ja liikkuvuuden mahdolliset rajoitukset, sekä uuden oppimisen tai, kuten usein sanotaan, "vanhan tavan poisoppimisen" tuoman haasteen. 


Lapsena golfin aloittaneet oppivat hyvän ja periaatteeltaan oikeaoppisen swingin pääsääntöisesti malli- mielikuvaoppimalla, eli matkimalla joko opettajaansa, tai jotain muuta hyvää pelaajaa. Oppiakseen he eivät tarvitse niinkään swingin kehittelyä, kädestä pitäen avustamista, muutosprosessiin liittyvää vanhan poisoppimista, motoriikan ja liikkuvuuden kehittämistä, eivätkä he edes tiedä mikä on käsilyönti, ja sen aiheuttamat ongelmat. 


Lapset ja nuoret tarvitsevat vain paljon hyviä roolimalleja, motivoivia harjoituksia, kisailuja, pelejä, kilpailuja ja paljon oikeita toistoja joiden kautta hyvät toiminnat ajautuvat lihasmuistiin, sinne kuuluisaan selkäytimeen.


Alla 11 vuotiaan, juuri golfin aloittaneen nuoren Drive-osumakuva. Valmennuksessa meni n. 25 min jonka jälkeen hän pystyi toteuttamaan näin hyvän swingin. Ei siis tarvitse olla kovinkaan "suuri valmentajaguru" saadakseen liikunnallisen nuoren oppimaan hyvän swingliikkeen. Osumatarkkuuden ja tehon saamisen kanssa meneekin sitten vähän enemmän aikaa.



Swingin oppiminen aikuisena vaatii lähes aina oppimismenetelmän sekä kehitys- muutos -ja rakentamisprosessin, jotta swing saadaan vähintään kohtuullisen lähelle niitä toimintoja, jolla lyönti saadaan haltuun, tarkaksi, tehokkaaksi ja toistettavaksi.  



On täysin selvää, että aikuisina golfin aloittaneita, mahdollisesti jo pitkään esimerkiksi käsilyöntiä tehneitä pelaajia ei väkisin pyritä valmentamaan kaiken tietäviksi kilpapelaajiksi, tai pelaajiksi joiden pitäisi osata kaikki pienimmätkin yksityiskohdat prikulleen oikein.  Ei, jokainen pelaaja on oma yksilönsä, jota valmennetaan ottaen huomioon hänen oppimistapansa, lähtökohtansa, tasonsa, mahdolliset rajoituksensa, tavoitteensa ja tarpeensa.


Valmennuksen tärkeimpänä tavoitteena on aina auttaa  pelaajaa saamaan swingin haltuun, oppimaan keskeisimmät tekniikan yksityiskohdat ja perusperiaate, vartalojohtoisuus ja vartalon kautta mailaan välittyvä voimantuotto.


Näiden asioiden ja toimintojen oppiminen käytännössä on lähes kaikille mahdollista, iästä ja taustoista riippumatta, kohtuullisella aikataululla ja valmennuksen määrällä. Toki jos potentiaalia ja harjoitteluintoa riittää, swingistä voidaan valmentaa vaikka kuinka tehokas ja tarkka. 


Terveisin,

Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  



Comments


bottom of page