"Mikä bodyswingin oppimisessa on vaikeinta"?
- proturkka
- 4.3.2024
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 11.4.
Nuorena ja kokemattomana valmentajana ajattelin, että mitä enemmän pystyn selittämään oppilaille svingin teoriaa, kertomaan hienoimmat ja salaisimmat yksityiskohdat sitä paremmin ja nopeammin he oppisivat oikean swingtekniikan käytännössä. Miten sitten mahtoikaan käydä?

Katso alkuun alla oleva lyhyt haastatteluvideo, jossa pohdin mikä bodyswingin oppimisessa on yleensä vaikeinta, ja miksi.
Vaikeinta on ymmärtää, että vauhti ja voima mailaan tulee vartalonkierrosta ja uskoa, että käsivarret voivat mennä oikein ihan itsekseen
Kysymys kuuluu, riittääkö käytännön taitojen oppimiseen ja swingin pääajatuksen ja kehon toiminnan keskeisen roolin ymmärtämiseen pelkkä opettajan tekniikan esittelyn kuuntelu, ehkäpä joidenkin demonstraatioiden ymmärtäminen, mitä yksityiskohtia swingissä on, mikä on oikein, mikä väärin, ja mitä pitäisi tulevaisuudessa oppia, vai tarvitaanko ”taistelupari”, jossa valmentaja näyttää oikean liikkeen tai sen osan käytännössä, vahvistaa sitä selkein ja ymmärrettävin sanoin ja vertauksin, sekä auttaa pelaajaa oppimaan henkilökohtaisella "kädestä pitäen" avustuksella, jossa pelaaja kokee, miltä ja missä oikea suoritus tuntuu.
Vaikka pelaaja ymmärtäisi molekyylitasolla, mistä osista Rory McIIroyn, tai Nelly Kordan swingin rakennuspalikat, auttaako se oppimista, ellei hän ei ensin matki ja jäljittele heidän swingiään ja sitten katso omaa swingiään videolta nähdäkseen miten se menee ja miten se vertautuu malliin?
Vaikka oppilaalla olisi teoreettista tietoa oikeasta swingistä ja siihen liittyvistä lukuista yksityiskohdista, voiko hän mitenkään tietää, mitä hän käytännössä oman swinginsä tekee, miten yksityiskohdat todellisuudessa menevät ja miten ne vertautuvat oikeaan?

Mallintaminen, matkiminen ja videolta oman suorituksen katsominen on tietysti vasta lähtökohta oppimiselle, varsinkin pidempään pelanneiden ja aikuisina golfin aloittaneiden kohdalla. Todellinen oppiminen vaatii oikeiden toimintojen tuntemista, ja sen miten oikea suoritus mahdollisesti eroaa entisestä tavasta tehdä. Siinä vaiheessa tarvitaan muutosprosessiin vihkiytynyttä valmentajaa, tai vähintäänkin asiantuntevaa avustajaa.
Katso haastatteluvideo: Miten oppilas oppii nopeiten liikettä, tai liikesuoritusta
Liikkeen oppiminen käynnistyy aina matkimisella, eli jonkun liikkeen tai toimenpiteen jäljittelemisellä. Katsot, miten lantio, jalat, olkapäät ja kädet liikkuvat, ja yrität tehdä samoin. Sen jälkeen swing videoidaan edestä ja takaa ja katsotaan miten sujui, ja opettaja näyttää liikkeen uudestaan, jotta voit jäljitellä sitä toistamiseen.
Mikäli jäljittely ei jostain syystä onnistu ja tuota haluttua lopputulosta, valmentaja auttaa kädestä pitäen, jotta oppilas tuntisi kehossaan tai sen osissa, miltä oikea suoritus tuntuu.

Eli tässä matkimisen ja oman kehon tuntemisen, kuuntelun yhteydessä ei puhuta teorioista eikä mitään muutakaan vaikeaselkoista, vaan oppilaiden annetaan matkia annettua mielikuvaa ja tuntea menikö oikein vai väärin. On hyvä muistaa, että jonkin yksittäisen asian pohtiminen on aivan eri asia kuin jonkin liikkeen, tai liikesuorituksen matkiminen (vrt. peilisolut)
Kuten huomaatte, liikkeiden ja liikesarjojen oppiminen on kohtalaisen yksinkertainen prosessi, jossa ei tarvitse opiskella swing-teoriaa samaan aikaan tai miettiä mitään muutakaan vaikeaa.
On vain eläydyttävä mallinäyttöön, tuntea oikea liike, tai liikesuoritus ja heittäydyttävä uusiin toimintoihin
Monet golfarit ovat varmasti käyneet monilla tunneilla, joissa on puhuttu oikean tai ”täydellisen” swingin teoriasta ja tekniikan yksityiskohdista, mutta itse suorituksen ydin, swingin perusajatus tai periaate, (mikä bodyswing oikeasti on) , ei kuitenkaan ole hahmottunut selkeästi mielessä, eikä varsinkaan kehon tunteissa, eli siitä miten kokonaiskuva liittyy heidän omassa swingissään tapahtuvaan.
Vielä kerran, swingiä ei voi oppia ilman selvää mielikuvaa ja tunnetta oikeista liikkeistä ja suorituksesta.
Pelkästään omien virheiden näkeminen, yksityiskohtien kuuntelu, lukeminen tai videoiden katsominen ei ole käytännön oppimista, vaan ennemminkin teorian ja swingiin liittyvän tutkimustiedon oppimista ja se johtaa helposti ylianalysointiin, virheiden pohdiskeluun, tai vääristyneeseen harhaluuloon omasta osaamisesta, ja jopa tilanteisiin, joissa uuden omaksuminen voi mennä mahdottomaksi.
Vasta kun osaat käytännössä bodyswingin keskeisimmät perusliikkeet ja periaatteen voit videoista, luetusta tekstistä, tai puheista kerrata, tai vahvistaa omaa osaamistasi ja tietämystäsi.
Terveisin,
Turkka Stenlund
PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Tutustu myös harjoitevideoihin
Valmennus ja yksityiset opetukset: https://www.bodyswing.fi/shop
Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa
コメント