top of page

Eroon käsilyönnistä kannattaa!



Mitä tein väärin?

Mitä nyt tein väärin? Miksi aina lentää vasemmalle, miksi tulee toppereita? Nostinko taas päätä? Vai onko grippi jotenkin väärin? Miten voisi tietää, mistä virheet johtuvat?


Mitä kehossa, kehon osissa tapahtuu, kun pallo lentää vasemmalle, slaissaa, duffaa tai tulee toppereita? Näitä virheitä tai puutteita voi olla kymmenittäin, jos nyt oikein aletaan pikkutarkasti etsimään ja vertailemaan vaikkapa "täydellisen" swingtekniikan teoriamalliin.


Pelaajalla pitäisi olla selkeä tuntemus omassa kehossa, mikä on oikein, mikä väärin, mikä lyönnissä onnistui ja mikä ei. Pelkkä tekniikan teorian tietämys ei riitä.


Osatakseen analysoida omaa suoritustaan, pitäisi olla kirkas mielikuva ja tunne oikeasta suorituksesta. Pitäisi ymmärtää swingin perusteet ja swingtekniikan periaate.


Moni pelaaja kyllä tietää swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia kohtalaisen hyvin, mutta ongelma on siinä, että ymmärtääkseen näiden asioiden käytännön todellisen merkityksen, pitäisi hallita itse tekniikan toimintaperiaate käytännössä jo suhteellisen hyvin.


Katso Bodyswingin pääidea ja toimintaperiaate: https://www.bodyswing.fi/post/vitritä-ja-vapauta-swingin-pääydin


Virheiden juurisyy on käsilyönti

Jos käsillä swingaava käsilyöjä yrittää noudattaa yleisen swingteorian ohjeistusta, joka on siis perustuu Bodyswing-tekniikkaan, menee helposti metsään. Syy- ja seuraussuhteet, kineettisessä liikeketjutuksessa olevat tekniset yksityiskohdat eivät tällöin toimi saumattomasti. Yksikin heikko lenkki ketjutuksessa voi tuhota koko suorituksen.


Kun lyönnin voimantuotto - mailan vauhdin kehittäminen - tehdään pääosin hartioilla ja käsivarsilla ja kyynärvarsilla, puhutaan käsilyönnistä.

Tämä tapahtuma on äärimmäisen herkkä erilaisille virheille, väärille asennoille ja kehon liikkeille, jotka heijastuvat mailan liikkeeseen ja täten myös mailan osumiseen palloon. Voisi helposti luetella kymmeniä erilaisia virheitä, jotka ilmenevät nimenomaan käsilyöjillä.



Käsilyönnin korjaaminen ja säätäminen on turhaa puuhaa


Jos ollaan rehellisiä, käsilyönnin säätäminen ja siinä esiintyvien virheiden korjaaminen on tavallisen turhaa puuhaa. Rahan ja ajan tuhlausta. Joku pikkujuttu voidaan saada hetkellisesti paranemaan rangella, mutta jos juurisyytä eli sitä käsillä lyömisen periaatetta ei poisteta, virheet palaavat varmuudella pelissä.


Käsilyönnin säätäminen ja siinä esiintyvien virheiden korjaaminen on tavallisen turhaa puuhaa. Rahan ja ajan tuhlausta.


Käsilyöntiä on melko mahdotonta saada vakioksi, toistettavaksi, tarkaksi ja rennon tehokkaaksi. Rangella, rennossa ilmapiirissä, ilman tarkkaa maalia, ilman vesiesteitä, bunkkereita ja monilla harjoituspalloilla, lyönnit voivat tuntua ihan hyviltä ja kaikki sujuu melkein kuin tanssi. Auta armias, kun mennään pelaamaan! Kun pitäisi lyödä pitkälle ja tarkasti. Kun on kiire tai kun kaikki katsoo. Silloin alkaa tapahtua. Kas kummaa - lyönnit eivät meinaa pysyä kasassa.

Bodyswing on yksinkertainen- siksi se on tarkka, vakaa ja toistettava!


Bodyswingissä, jossa voimantuotto eli vauhti mailaan tehdään pääasiassa vartalon kierroilla ja tiedostamattomilla vapautuksilla, käsivarret toimivat osumahetkellä vain vipuvarren jatkona. Käsivarret pysyvät osumassa vakioina eli tuottavat huomattavasti vähemmän virheitä aiheuttavia heijastuksia.




Bodyswing-tekniikka on yksinkertaisuudessaan ylivoimainen golfin kaltaiseen tarkkuuspeliin, jossa tarvitaan ja edellytetään toistettavuutta, tarkkuutta, vakautta ja samalla rentoa tehokkuutta.

Tämä yksinkertaisuus hämmentää monia harrastajia. On kuultu ja luettu monia pikkutarkkoja ohjeita, on viilattu ja säädetty, katseltu YouTube- korjausvideoita. Golfswingistä on muodostunut monimutkaisempi kuin se itseasiassa onkaan.



Kannattaa aina muistaa lapset, jotka eivät ole kuullutkaan mistään swingin teorioista ja silti heidän swinginsä täyttää helposti vartaloswingin – bodyswingin - perusperiaatteet.


Kyse on siis pitkälti luonnollisesta liikkeestä, jossa vain asioita tapahtuu tietyssä järjestyksessä.


Bodyswingin oppiminen on helppoa kun tietää mitä pitäisi tehdä!


Ensin pitää oikeasti ymmärtää, mikä on koko swingin idea. Miten vartalon kierrolla voi saada mailaan ja käsiin vauhtia? Miten suorilla osumakäsillä voi saada pituutta ja suoruutta.?

Miten mailan tulisi osua palloon, että osumasta tulisi tehokas? Mikä merkitys on kehon, käsivarsien ja mailan liikejärjestyksellä?

Miksi päätä pitää paikallaan, kun vartalo tekee kierron osumaan? Mikä merkitys on biomekaniikalla voimantuottoon ja vauhtiin?


Missiomme on parantaa aidosti pelaajien pelaamisen nautittavuutta ja samalla tietenkin pelaamisen tasoa. Opettaa ja valmentaa asioita, joilla on todellista merkitystä. Emme sorru kikkailuihin ja laastarointeihin, emmekä halua tehdä swingistä vaikeampaa, teoreettisempaa ja monimutkaisempaa kuin se on. Jokainen voi oppia Bodyswingin. Ja se kannattaa!

Tule Bodyswing-kursseille, joilla pääset eroon käsiswingistä!



Terveisin

PGA Pro Turkka Stenlund


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV opettajasta



Tutustu myös


Opi Bodyswing-kirja kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia Bodyswingin, jopa itsenäisesti. Lukijat suosittelevat!

















86 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page