top of page

Hyvän swingin ”salaisuus”

Päivitetty: 4. jouluk. 2023

Ihan alkuun voi paljastaa: ”Meiltä jokaiselta löytyy hyvän swingin"salaisuus". Se pitää vaan ottaa käyttöön!”


Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan, miten paljon erilaista keskustelua käydään swingtekniikasta. Milloin jokaisella pelaajalla on aivan omanlaisensa swing, milloin käsien ja ranteiden käyttäminen aktiivisesti on hyvä asia, milloin häntäluun astekulmalla on ratkaiseva merkitys swingin onnistumisessa jne..

Kannanotot ovat hyvinkin erilaisia ja väittelyt paisuvat välillä kovinkin kiivaiksi.


Bodyswing- tekniikka perustuu yleisesti hyväksyttyyn swingteoriaan


Kun itse opiskelin golfvalmentajaksi, swinganalyysi perustui yleisesti hyväksytyn swingteorian pohjalle. Teoriaan liittyi tietyt suorituksen kriittiset pisteet, lainalaisuudet, perusteet ja periaate, joita sitten vertasimme valmennuksessamme olleiden pelaajien tekemisiin.


Meille kerrottiin myös se tosiasia, että myös huippupelaajilla eli maailman parhailla oli eroavuuksia swingeissään. Ne eroavaisuudet liittyvät pääosin swingin pituuteen, laajuuteen ja tasoon, sekä tempoon ja rytmitykseen.

Kuitenkin tietyt swingin vaiheet, vartalojohtoisuus, voimantuoton periaate ja lainalaisuudet, esimerkiksi vähän ennen osumaa, osumahetkellä ja vähän jälkeen osuman, olivat kutakuinkin samanlaisia lähestulkoon kaikilla kilpapelaajilla ja maailman huipuilla.



Tietyt fyysiset, sekä osuman ja mailan toimintaan liittyvät lainalaisuudet pitäisi täyttää, jotta suoritus olisi optimaalinen, eli tehokas, tarkka ja vakaa.

Nykyään digitaalisten laitteiden, huipputarkkojen tutkien, analysaattoreiden ja erittäin tarkkojen videoiden avulla pääsemme lähes solutasolle vertaamaan omia tekemisiämme huippujen analyyseihin. Painojakatumat, prosentit, selkärangan kulmat, asteet, kyynärkulmien aukeamisvaiheet, kulmakiihtyvyydet, osumapaineet, tulokulmat, asteet jne.


Vaikeus on nähdä metsä puilta!


Vaarana kuitenkin on, että lähdemme etsimään hyvän lyönnin salaisuutta liiankin pienistä yksityiskohdista ja irrallisista seurauksista. Opettelemme, vertaamme ja tutkimme asioita, jotka eivät olekaan suorituksen kannalta niin merkityksellisiä kuin voisi kuvitella - eivätkä edes mahdollisia toteuttaa, mikäli itse swingin perimmäiset perusperiaatteet eivät toteudu kuten niiden pitäisi.


Korjataan, säädetään ja harjoitellaan pieniä tekniikan yksityiskohtia eikä opetella varsinaista toiminnan pääperiaatetta, joka mahdollistaisi yksityiskohtien oikean toiminnan.

Ymmärrän ja hyväksyn kyllä, että ”tieteellisellä" -teknis-teoreettis painotteisella opetuksella voi olla rooli pelaajan kehityskulussa. Sen avulla voimme konkreettisemmin mitata, dokumentoida ja todistaa kehitystä ja joidenkin asioiden oikein menemisen ja myös kohdentaa harjoittelua tarkoituksenmukaisemmin, varsinkin vanhojen, hyvin pinttyneiden virheiden poisopettelussa. Se voi luoda motivaatiota, mielenkiintoa, systemaattisuutta ja intoa harjoitteluun. Mutta se voi myös ahdistaa ja hämärtää sitä tosiseikkaa, että golfswing on kuitenkin kohtalaisen yksinkertainen tapahtumasarja.


Jotta pelaajille olisi analyyseista varsinaisesti mitään konkreettista hyötyä, olisi swingin iso kuva eli toiminnan varsinainen vartalojohtoisen swingin toiminta periaate oltava kutakuinkin kunnossa.


Bodyswing-tekniikka itsessään on kuitenkin kohtalaisen yksinkertainen tapahtumasarja, jossa monet asiat toimivat ihan itsekseen oikein


Ben Hogan, Bodyswingin isä


Vanhemmat pelaajat muistanevat, ketä pelaajaa pidetään yleisesti bodyswing-tekniikan isänä. Hän on Ben Hogan, jonka swingistä on muodostettu pitkälti koko swingteorian pohja: 11 kriittistä pistettä, 5 pallon lentolakia ja 3 ennen swingiä tehtyä asetelmaa. Nämä tehtiin ilman videoita ja analysaattoreita. Aika hyvin, eikös? Tiedetään, että kyseinen herra oli kova harjoittelija, tekniikan analysoija ja erittäin kuuluisa kirjoittaja. Hänen golfkirjojaan on myyty miljoonia ja niitä luetaan edelleen. Myös kilpapelaajana Ben Hogan voitti lukusia suuria kilpailuja.


Swingin salaisuus!

Luulenpa, että Ben siinä harjoitellessaan huomasi tiettyjen asioiden toimivuuden. Huomasi, että jos ensin kiertää selän "maaliin" päin vasen käsivarsi suorana ja sormet löysänä. Sitten vaan päästää "viritetyn" vartaloa menemään kohti "maalia" mailan tulessa perässä. Ja, kun pääkin on vähän kallellaan oikealle osumahetkellä, pallo lähtee niin pirun helposti – ja vielä suoraan ja pitkälle! Ben oivalsi, kuinka vartalosta itsestään voi purkautua energiaa, joka välittyy vauhtina mailaan ja maila laukeaa osumaan ihan itsekseen, lyömättä!


Vartalosta muodostetaan ikään kuin jousi, viritetty kuminauha, joka sitten päästetään vapaaksi- kierretään kohti lyöntisuuntaa.


Kehosta purkautuu energiaa, joka välittyy kyynärkulman auetessa suoriksi vapautettujen käsivarsien kautta mailaan. Elastista energiaa, voimaa ja nopeutta, jota ei oikeastaan tajua voimakkaana. Ja PAM! Lyönti lähtee kuin itsestään! Luonto, keskipaikoisvoima hoitaa mailan päästön osumaan. Sormien ollessa hellät, lähes irti gripistä. Kehon viritys ja vapautus voimakkaasti lyöntisuuntaa, oikeassa järjestyksessä. Siis pelkkää biomekaniikkaa ja vapautettuja mailoja! Vartalolla avulla tehty swing eli Bodyswing. Että sellainen salaisuus!


Tässä yksi harjoite jolla pääset kiinni vartalontoiminnan ja vapautuksen ideaan:

-vetoharjoitus


Alla olevasta videosta näet selkeästi vartalon toiminnan ja mailan vapautuksen.


Tämä kannattaa katsoa: Bodyswing-tekniikan pääidea ja toiminnan periaatteen kuvaus: https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin


Suurin oivallus on siis tuntea, miten kädet ja maila seuraavat vartalonkiertoa ja maila vapautuu itsekseen osumaan ja saattoon.


"Kierrä vaan kroppaa, kyllä se maila sieltä perässä tulee"


Bodyswing-tekniikassa havaitsee konkreettisesti, miten vartalon kiertoliike välittyy mailaan ja miten vartalonkierron nopeus saa mailan liikkeelle, heilahtamaan nopeammin. Lisäksi saa ymmärryksen ja tuntemuksen siitä, ettei käsillä ja hartioilla tarvitsekaan laittaa lisävauhtia, vaan pelkkä vartalonkierto ja ranne/kyynärkulmien vapautuminen pitkälti riittää.


Kierto tuottaa keskipakovoimaa, joka välittyy käsivarsien kautta mailanpäähän. Kun vartalo kiertyy akselillaan esim. 40 mph, varren päässä olevaan mailanpäähän voi tulla yli 100 mph.


Loppuun:


Olet nyt saanut tietoisuutta ja hyviä mielikuvia oikeasta swing-tekniikasta. Mikäli olet jo pitempään pelannut ja haluat oppia bodyswing-tekniikan kunnolla, varaudu siihen, että tulet tarvitsemaan opettajan apua vanhan swingin muutoksen prosessissa, ennen kuin uusi tekniikka alkaa toimimaan.

Lihasmuistiin ja hermostoon menneen vanhan tekemisen muutokset vaativat lähes aina kädestä pitäen avustamista, uusien mielikuvien oivaltamista ja toimintaan liittyvien tuntemusten tunnistamista. Lisäksi tarvitaan runsaasti välitöntä palautetta, videointeja ja erityinen oppimisen ja opettelun metodi ja kehitysharjoitteet. Ilman näitä toimenpiteitä Bodyswing- tekniikan käytännön oppiminen saattaa muodostua kovin haastavaksi ja pitkäksi prosessiksi.


Katso kaikki Bodyswing-harjoitteet:https://www.bodyswing.fi/harjoitteet



Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT

Bodyswing Golf Academy



Alla vielä Ben Hoganin kiteytys Bodyswingistä. Kannattaa katsoa! .


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA Pro) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Katso Bodyswingkurssit tai kysy yksityisopetusta: proturkka (at)gmail.com, tai p. 041 7265860

541 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page