Painetta palloon- Divot!- Mitä alaspäin pelaaminen tarkoittaa?
- Turkka Stenlund
- 2.9.2021
- 3 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 5 päivää sitten

Mitä ihmettä alaspäin pelaaminen oikeasti tarkoittaa golfissa? Mitä vaikutuksia sillä on itse swingiin ja pallon lentoon?
Alaspäin pelaaminen on avainasemassa. Voisipa jopa sanoa, että hallitessaan tämän, pelaaja on jo erinomaisella tasolla. Eli erittäin tärkeä taito
Oikeanlaisen "downward striken" suorittamiseksi, saadaksesi divotin irtoamaan pallon osumisen jälkeen, on kyettävä kiertämään alavartaloa, lantiota ja hartioita riittävästi osumahetkellä lyöntisuuntaan. (painonsiirtokierto) Liike siis voimakkaasti eteen ja alas!
Hartialinjan ja rintamasuunnan tulee kiertyä riittävästi (noin 40 astetta) kohti lyöntisuuntaa, ja päätä ei saa nostaa tai kääntää osuman hetkellä. Vasen käsivarsi ja ranne pysyvät suorana ja kiertyvät hartioiden kierron myötä heti osuman jälkeen.
Right-kätisillä pelaajilla oikean olkapään, rintakehän ja hartialinjan toiminta määrittelee pitkälti paineen osumaan - kyettävä kiertymään samalla alas ja voimakkaasti eteenpäin.



Ilman lantion oikeaa toimintaa eteenpäin suuntautuva liike ei toteudu tehokkaasti
Jotta hartian kierto kulkisi luonnollisella radalla ja riittävällä vauhdilla osuman ja läpiviennin aikana, on alavartalon ja lantion kääntyä avoimesti lyöntisuuntaan jo ennen kontaktia (noin 60 astetta).
Ylävartalon nopean kierron mahdollistamiseksi osumassa tulee ehdottomasti välttää vasemman olkapään kohoamista!
Katso Tommy Fleetwoodin "alaspäin pelaamista" Erittäin selkeää ja tehokasta toimintaa
Täältä löydät lantionkiertoon liittyvän artikkelin ja videot: https://www.bodyswing.fi/post/lantiolla-iso-merkitys-swingissä
Miksi golfissa lyödään alaspäin, eikä ylöspäin?
Mitä järkeä tuossa alaspäin lyömisessä ylipäätään on? Onko sillä nyt niin väliä, osuuko maila palloon alaspäin vai ylöspäin? Varsinkin harrastelijalle? Kaiken loogisen ajattelun perusteella mailanhan pitäisi osua palloon ylöspäin, että se pahuksen pallo lentäisi ylöspäin? Eikö niin pitäisi olla? Palloahan pitäisi nimenomaan "auttaa" ylöspäin, jotta se varmasti lentäisi?
Totuus kuitenkin on, jos palloa lyödään alhaalta ylöspäin, kädet ja ranteet tahtovat mennä koukkuun, kehon paino jää taakse, ja tuloksena on selkeä käsillä lyöminen.

"Ylöslyönti" vähentää kehänopeutta ja iskuvoimaa sekä vääristää mailanpään linjaa ja nostokulmaa. Tulee hajontaa, lyönnit avautuvat ja eivät lennä pitkälle. Nopeus ja suunta kärsivät. Paino jää osumassa taakse.
Alaspäin pelattaessa käsivarret ja ranteet sen sijaan ovat suorana. Pallo lentää suorempaan ja kehänopeus pysyy hyvänä. Saadaan palloon ”kimmahdusvoima” ja, kas, pallo lentää pidemmälle! Ja tämä onnistuu pienemmällä mailanpään nopeudella ja vähemmällä repimisellä. Ei ehkä ole pelaajan ajatusmaailmassa loogisin ratkaisu, mutta näin se vain toimii.

Miinuskulmassa törmäysvoima
Kun maila iskeytyy palloon yläviistosta alaspäin, se koskettaa palloa sen sivulla ja jatkaa alaspäin myös osuman jälkeen. Tästä syntyy törmäyksessä kohtaamispaine, joka litistää pallon ja sinkauttaa sen eteenpäin kovaa vauhtia - mailan nostokulman määrittämään lentokaareen.
Mailan nostokulmalla siis törmätään pallon kylkeen mailan kulkiessa vielä alaspäin ja pallo kimpoaa ”kovan superpallon” tavoin ylöspäin. Tämä näin karkeasti kiteytettynä.

Käsillä lyöjien vitsaus
Omien havaintojeni pohjalta uskallan sanoa, että kyvyttömyys lyödä alaspäin on yksi keskeisimmistä kompastuskivistä kun tavoitellaan tehokasta ja tarkkaa osumaa ja pitkiä ja suoria lyöntejä. Tämä ilmenee selvästi käsillä lyövillä pelaajilla, joiden lantion ja koko vartalon kierto on lähes poikkeuksetta riittämätön. Ja kun tähän yhdistetään virheellinen käsitys oikeasta lyöntiliikkeestä, eli ylöspäin lyömisestä, on ilmiselvää, että tulokset vaihtelevat kovasti ja tulee paljon niitä huonoja lyöntejä.
Alla kolme harjoitetta jossa käsitellään myös alaspäin pelaamista
Avain parempiin suorituksiin
Tämä alaspäin pelaaminen, divot- painelyönti ei kuitenkaan ole mahdotonta oppia. Ensin on luotava oikea mielikuva osumasta palloon, jonka voi oppia tarkastelemalla tarkasti mallikuvia tai hidastuksia videolta osuman hetkestä. Sitten kannattaa tulla Bodyswing- klinikoille, tai mahdollisesti jopa yksityisvalmennukseen.
Alaspäin lyöminen on avain parempiin osumiin ja sitä kautta parempaan golfiin. Ensin on vain opittava vartalojohtoinen Bodyswing
Katso kesän opetus ja valmennus:
Tulevat kurssit ja klinikat
Terveisin,
PGA Pro Turkka Stenlund
Bodyswing Golf Academyn perustaja ja päävalmentajawww.bodyswing.fi
p. 041 7265860

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä.
Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta

Osta Opi Bodywing-kirja
Kirja antaa konkreettiset käytännön ohjeet, miten voit oppia hyvän Bodyswingin ja pääset eroon käsiswingistä. Näillä harjoitteilla ja ohjeilla tekniikkasi hioutuu vakaammaksi ja tuloksesi paranevat
Comentários