Eroon käsilyönnistä kannattaa!


Mitä nyt tein väärin? Miksi aina lentää vasemmalle, miksi tulee toppereita? Nostinko taas päätä? Vai onko grippi jotenkin väärin? Miten sitä voi tietää, mistä kaikki virheet johtuvat? Mitä kehossa, kehon osissa tapahtuu, kun pallo lentää vasemmalle, slaissaa, duffaa tai tulee toppereita? Näitä virheitä tai puutteita voi olla kymmenittäin, jos nyt oikein aletaan pikkutarkasti etsimään ja vertailemaan vaikkapa täydelliseen swingiin.

Osatakseen analysoida omaa suoritustaan, pitäisi olla kirkas mielikuva oikeasta suorituksesta. Pitäisi tietää ja ymmärtää swingteorian perusteet, pallon lentolait ja swingtekniikan periaatteet. Moni pelaaja kyllä tietää swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia kohtalaisen hyvin, mutta ongelma on siinä, että ymmärtääkseen ja tunteakseen näiden asioiden käytännön merkityksen, pitäisi hallita itse tekniikkakin käytännössä jo suhteellisen hyvin. Pitäisi olla selkeä tuntemus omassa kehossa, mikä on oikein, mikä väärin, mikä lyönnissä onnistui ja mikä ei. Pitäisi oivaltaa, että toimivin tekniikka on myös ammattilaisten käyttämä lajitekniikka, bodyrelease eli Bodyswing, joka perustuu vartaloswingiin, ei käsiswingiin. Virheiden pääsyy on useimmiten käsilyönti Jos käsiswingaaja yrittää noudattaa swingteorian ohjeistusta, menee helposti metsään. Syy- ja seuraussuhteet, kineettisessä liikeketjutuksessa olevat tekniset yksityiskohdat eivät tällöin toimi saumattomasti. Yksikin heikko lenkki ketjutuksessa voi tuhota koko suorituksen. Kun lyönnin voimantuotto - mailan vauhdin kehittäminen - tehdään pääosin hartioilla ja käsivarsilla ja kyynärvarsilla, puhutaan käsilyönnistä. Tämä tapahtuma on äärimmäisen herkkä erilaisille virheille, väärille asennoille ja kehon liikkeille, jotka heijastuvat mailan liikkeeseen ja täten myös mailan osumiseen palloon. Voisi helposti luetella kymmeniä erilaisia virheitä, jotka ilmenevät nimenomaan käsilyöjillä.

Korjaa käsilyönti paremmaksi?


Jos ollaan rehellisiä, käsilyönnin säätäminen ja siinä esiintyvien virheiden korjaaminen on tavallisen turhaa puuhaa. Rahan ja ajan tuhlausta. Joku pikkujuttu voidaan saada hetkellisesti paranemaan rangella, mutta jos juurisyytä eli sitä käsillä lyömisen periaatetta ei poisteta, virheet palaavat varmuudella pelissä.

Käsilyöntiä on melko mahdotonta saada vakioksi, toistettavaksi, tarkaksi ja rennon tehokkaaksi. Rangella, rennossa ilmapiirissä, ilman tarkkaa maalia, ilman vesiesteitä, bunkkereita ja monilla harjoituspalloilla, lyönnit voivat tuntua ihan hyviltä ja kaikki sujuu melkein kuin tanssi. Auta armias, kun mennään pelaamaan! Kun pitäisi lyödä pitkälle ja tarkasti. Kun on kiire tai kun kaikki katsoo. Silloin alkaa tapahtua. Kas kummaa - lyönnit eivät meinaa pysyä kasassa. Bodyswing on parhaimmillaan luonnollisen yksinkertainen

Bodyswingissä, jossa voimantuotto eli vauhti mailaan tehdään pääasiassa vartalon kierroilla, käsivarret toimivat osumahetkellä vain vipuvarren jatkona. Käsivarret pysyvät vakioina eli ovat huomattavasti vähemmän virheitä tuottavia heijastuksia. Bodyswing on yksinkertaisuudessaan ylivoimainen golfin kaltaiseen tarkkuuspeliin, jossa tarvitaan ja edellytetään toistettavuutta, tarkkuutta, vakautta ja samalla rentoa tehokkuutta. Tämä yksinkertaisuus hämmentää monia harrastajia. On kuultu ja luettu monia pikkutarkkoja ohjeita, on viilattu ja säädetty, katseltu Youtube-videoita. Golfswingistä on muodostunut monimutkaisempi kuin se itseasiassa onkaan. Kannattaa aina muistaa lapset, jotka eivät ole kuullutkaan mistään swingin teorioista ja silti heidän swinginsä täyttää vartaloswingin – bodyswingin - perusperiaatteet. Kyse on siis pitkälti luonnollisesta liikkeestä, jossa vain asioita tapahtuu tietyssä järjestyksessä.


Bodyswingin oppiminen on helppoa!


Ensin pitää oikeasti ymmärtää, mikä on koko swingin idea. Miten vartalon kierrolla voi saada mailaan ja käsiin vauhtia? Miten suorilla osumakäsillä voi saada pituutta ja suoruutta.? Miten mailan tulisi osua palloon, että osumasta tulisi tehokas? Mikä merkitys on kehon, käsivarsien ja mailan liikejärjestyksellä? Miksi päätä pitää paikallaan, kun vartalo tekee kierron osumaan? Mikä merkitys on biomekaniikalla voimantuottoon ja vauhtiin?


Bodyswing-valmentajiemm missio on parantaa aidosti ja rehellisesti pelaajien pelaamisen nautittavuutta ja samalla tietenkin pelaamisen tasoa. Teetättää ja opettaa asioita, joilla on todellista merkitystä. Emme sorru kikkailuihin, emmekä halua tehdä swingistä vaikeampaa, teoreettisempaa ja monimutkaisempaa kuin se on. Jokainen voi oppia Bodyswingin. Ja se kannattaa!


Tule Bodyswing-kursseille, joilla pääset eroon käsiswingistä!


Tutustu myös

Opi Bodyswing-kirja kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia Bodyswingin, jopa itsenäisesti. Lukijat suosittelevat!
443 katselukertaa0 kommenttia