Mitä ihmettä alaspäin pelaaminen oikeasti tarkoittaa golfissa? Mikä merkitys sillä on itse swingiin ja pallon lentoon?
Alaspäin pelaamisella on iso merkitys. Voisi jopa väittää, että kun osaa alaspäin pelaamisen, on golfarina jo erinomaisella tasolla. Tärkeä taito siis.
Osatakseen pelata palloa alaspäin oikealla tavalla, saada divot irtoamaan pallon osumisen jälkeen, pitää pystyä kiertymään alavartalolla, lantiolla ja hartioilla riittävästi osumahetkellä lyöntisuuntaan. (painonsiirtokierto) Liike on siis voimakkaasti eteen ja alas suuntautuva!
Hartialinja ja rintamasuunta pitää kiertää riittävästi (n.40 astetta) kohti lyöntisuuntaa, jossa päätä ei saa nostaa, tai kääntää osumahetkellä. Vasen käsivarsi ja ranne pitää pysyä suorana ja kiertyä hartioiden kierron mukana heti osuman jälkeen.
Rightin pelaajilla siis oikean olkapään, rintakehän ja hartialinjan toiminta määrittää hyvin pitkälti saatko painetta osumaan - pitää pystyä kiertymään samalla alas ja voimakkaasti eteenpäin.
Ilman lantion oikeaa toimintaa eteenpäin suuntautuva liikesuunta ei toimi oikein
Saadakseen hartiakierron kulkemaan oikealla liikeradalla ja hyvällä nopeudella osumaan ja saattoon, tulee alavartalon ja lantion olla kierretty auki lyöntisuuntaan jo ennen osumaa (n.60 astetta)
Katso tämä lantioon liittyvä artikkeli ja videot:https://www.bodyswing.fi/post/lantiolla-iso-merkitys-swingissä
Jotta hartioiden-ylävartalon kierto saataisiin nopeaksi, tulee varoa vasemman olkapään nousua osumassa!
Fred Couples kiteytti seminaarissa, kun häneltä kysyttiin, millainen on hyvä lyönti: ”Well, se on, kun näen pallon taakseviennissä vasemman olkani yli ja osumassa oikean olkani yli.” Miettikääpä tätä loistavaa, hyvin yksinkertaista kiteytystä oikein tarkkaan!
Katso videolta Fredin swingailua
Miksi golflyönti alaspäin eikä ylöspäin?
Mitä ihmeen hyötyä alaspäin pelaamisesta sitten on? Onko sillä nyt niin hirveästi väliä, tullaanko palloon alaspäin vai ylöspäin? Varsinkaan klubipelaajalla? Kaiken loogisen järkeilyn mukaan palloonhan pitäisi mailalla pelata ylöspäin, jotta pahuksen pallo lentäisi ylöspäin? Eikös? Palloahan pitäisi oikein saattaa ylöspäin, että varmuudella lentäisi?
Fakta kuitenkin on, jos palloa pelataan ylöspäin, käsivarret ja ranteet menevät helposti koukkuun, tulee selkeä käsilyönti.
Tämä vie kehänopeutta ja osumapainetta sekä muuttaa mailanlavan asentoa ja nostokulmaa. Tulee hajontoja, lyönnit aukeavat ja eivät lennä pitkälle. Nopeus ja suunta kärsivät. Paino jää osumassa taakse.
Sen sijaan alaspäin pelatessa käsivarret ja ranteet ovat suorina. Pallo lentää suorempaan ja kehänopeus pysyy hyvänä. Saadaan kimmoisa osumapaine ja kas, pallo lentää pidemmälle! Ja tämä onnistuu vähemmällä mailanpään nopeudella ja vähemmällä riuhtomisella. Ei siis ehkä loogisinta, mutta näin se vaan on.
Miinuskulmassa kohtaamispaine
Kun maila tulee kohti palloa miinuskulmassa ylhäältä alaspäin, se törmää pallon kylkeen ja jatkaa vielä osuman jälkeenkin alaspäin. Näin törmäystilanteessa muodostuu kohtaamispaine, joka saa pallon litistymään ja kimpoamaan eteenpäin kovalla vauhdilla - mailan nostokulman määrittämään nousukorkeuteen.
Mailan nostokulmalla siis törmätään pallon kylkeen mailan kulkiessa vielä alaspäin ja pallo kimpoaa ”kovan superpallon” tavoin ylöspäin. Tämä näin karkeasti kiteytettynä.
Käsilyöjien vitsaus
Kokemusteni perusteella uskallan väittää, että alaspäin pelaamisen osaamattomuus on yksi suurimmista haasteista, kun puhutaan tehokkaasta osumasta: pitkästä ja suorasta pallon lennosta. Tämä puute näkyy selkeänä käsilyöjillä, joiden alavartalon, lantionkierto on lähes aina puutteellinen. Ja kun tähän vielä lisätään väärä mielikuva oikeasta osumasta eli ylöspäin pelaamisesta, on selvää, että ollaan väärillä teillä.
Alla kaksi harjoitetta jossa käsitellään myös alaspäin pelaamista
Avain parempiin osumiin
Kysymys ei ole kuitenkaan mistään mahdottomasta tehtävästä. Ensin pitää muodostaa oikea mielikuva palloon osumisesta. Katsoa tarkkaan joko kirjoista mallikuvia tai videolta hidastuksia osumahetkestä.
Sitten kannattaa tulla Bodyswing-opetukseen klinikoille, kurssille tai yksityiseen valmennukseen.
Alaspäin pelaaminen on avain parempiin osumiin ja sitä kautta parempaan golfiin. Ensin pitää vain oppia vartalojohtoinen Bodyswing.
PGA Pro Turkka Stenlund
Bodyswing Golf Academyn perustaja ja päävalmentaja www.bodyswing.fi
p. 041 7265860
Katso kesän opetus ja valmennus:
Tulevat kurssit ja klinikat
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä.
Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Osta Opi Bodywing-kirja
Kirja antaa konkreettiset käytännön ohjeet, miten voit oppia hyvän Bodyswingin ja pääset eroon käsiswingistä. Näillä harjoitteilla ja ohjeilla tekniikkasi hioutuu vakaammaksi ja tuloksesi paranevat
Kommentare