top of page
eijaholmala

Panosta alkuun! – opettele heti oikea golfin lajitekniikka-Bodyswing!

Päivitetty: 6. toukok.



Golfin oikea lajitekniikka, Bodyswing- tekniikka on hyvä opetella heti harrastuksen alkutaipaleella. Jotta pelaaminen olisi aidosti kivaa, motivoivaa ja palkitsevaa, eikä pelaamisen kehitys pysähtyisi.


Oikeat mielikuvat ja ymmärrys swingin periaatteesta ja ideasta!


Green Cardin suorittamisen jälkeen pääsee toki kentille pelaamaan golfia, mutta silloin ollaan vasta aivan alkutaipaleella oikean swing-tekniikan osaamisessa. Lyhyet pikakurssit voivat antaa hyvän alkusysäyksen harrastukselle, mutta jos itse swing-tekniikan tuntemus, tekniikkaan liittyvät oikeat mielikuvat ja vartalojohtoisen voimantuoton periaatteen ymmärtäminen ja osaaminen jäävät liian vähäisiksi, kehittyminen ja pelaaminen ei yleensä edisty toivotulla tavalla.


Itseoppineesta tulee helposti käsiswingaaja!


Väite ”golfia oppii vain pelaamalla” ei pidä paikkaansa, jos tekniikan ydintoiminnat, perusteet ja periaatteet eivät ole kunnossa.

Pelaamisen yhteydessä nimittäin moni pelaaja alkaa helposti kehittelemään omia erilaisia "virityksiä ja säätöjä" osuakseen helpommin palloon, vain saadakseen sen lentämään ylös ja eteenpäin. Mikäli tässä erilaisten yritysten ja erehdysten "suossa" keplottelee pitempään, on selvää, että pelaajan keho, hermotukset, mielikuvat ja tuntemukset harjoittavat kehoa väärään suuntaan.


Tämä suorittaminen on useimmiten hyvin kaukana golfpelin vaatimuksista, toistettavuudesta, vakaudesta, tarkkuudesta ja pituudesta – luonnollisuudesta puhumattakaan!


Alkuun kannattaa panostaa!


Olisi siis tärkeää, että jokainen juuri Green Card-kurssin käynyt, tai vähemmän aikaa pelannut jatkaisi opetuksessa ensimmäisen vuoden, tai kahden sisällä, ennen kuin väärät toiminnan ovat ajautuneet lihasmuistiin. Oppisi myös tekemään tekniikkaa parantavia ja kehittäviä harjoitteita ja tallentaisi aivoihinsa oikeita mielikuvia ja näin saisi heti huomattavasti vankemman teknisen pohjan pelaamiselle ja jatkokehitykselle.


Katso video:


Hieman taustaa:


Lähes kaikki aikuispelaajat, joita olen valmentanut, ovat jossain vaiheessa ajautuneet, tai mukautuneet käsilyöntiin. Swingiin, jossa voima ja mailanpään nopeus tuotetaan pääosin käsillä. Pääasiana vain, että osuisi palloon ja että se lentäisi ylös.


Tämä käsilyönti on hyvin yleinen, mutta valitettavasti se on hyvin epävarma ja tuottaa paljon ongelmia ja virheitä, varsinkin pelitilanteissa jossa helposti yliyritetään ja jännitetään. Lentopituudet, osumapuhtaudet ja hajonnat vaihtelevat lähes päivittäin.


Tuloksenteon ja oman kehityksen kannalta käsiswing ei ole siis paras vaihtoehto golfiin, jossa lyöntien tarkkuus, swingin hallittavuus, toistettavuus ja lentopituudet ovat ratkaisevia tuloksenteossa ja pelaamisen sujuvuudessa.


Käsiswingin tuottamia virheitä ja niiden syitä on vaikea omatoimisesti analysoida ja korjata. Pelaaja ajautuu helposti korjaamaan virheen toisella virheellä ja tämä tuottaa vain lisää ongelmia.

Yllättävän monet, kokeneetkin klubipelaajat luulevat, että käsiswing on ainut tapa tehdä swing ja uskovat vain olevansa huonoja pelaajia, kun lyönnit sinkoilevat minne sattuu.

Heidän kannattaisi opetella käyttämään lyönnissä vartaloa pelkkien käsien sijan, ja näin myös kehittyminen olisi mahdollista.


Katso video käsilyönnin ja bodyswingin eroista.




Golfin oikea lajitekniikka – Bodyswing!


Pitkän valmennuskokemukseni perusteella uskallan väittää, että golfin pelaaminen on monin tavoin nautittavampaa, kun heti alusta alkaen oppii oikean swing- tekniikan ja saa mieleensä oikeat mielikuvat suorituksesta. Tämä ammattilaistenkin käyttämä body release -tekniikka, eli koko vartalolla tehty, vartalojohtoinen kokonaisuus, on sujuva, vakaa, rennon tehokas ja takaa parempia tuloksia.


Bodyswingissä lyönti saadaan vakaammaksi, tehokkaammaksi ja toistettavammaksi, koska lyönnin voimantuotto lähtee vartalon kierroista, käsivarret pysyvät vakaina, vartalossa kiinni osumahetkeen asti, ja mailanpää laukeaa osumaan itsestään.

Mailanpää vapautuu osumaan ja käsivarret pysyvät vakiona ja ranteet vakaina. Näin pallon lentolait toimivat optimaalisemmin kaikilla mailoilla ja lyöntien onnistumisprosentti kasvaa. Puhtaita osumia pallon tulee useammin, lyönnit pitenevät ja tulevat tarkemmiksi.


Katso video:



Virheistä poisoppiminen on työlästä!


Bodyswingin hallitseminen on kaikkein nopein tie golfissa kehittymiseen. Vähän aikaa pelanneen on hyvä tietää, että vääristä liikkeistä "poisoppiminen" on huomattavasti työläämpää kuin puhtaalta pöydältä aloittaminen.


Kannattaa siis oikeasti panostaa alkuun ja opetella tekniikkaa kursseilla tai yksityisvalmennuksessa. Vartalolla tehty swing kestää paremmin myös henkistä painetta ja pelitilanteen tuomaa stressiä.


Pelaaminen bodyswingillä pitää pelin tasaisempana, ja se tekee pelaamisesta mukavampaa. Golfista tulee oikeasti kivaa ja kehittyminen pelaajana voi jatkua vaikka kuinka pitkälle!


Ystävällisin terveisin,


PGA Pro, LO, Po, GVT Turkka Stenlund



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta



Osta Opi Bodyswing-kirja, joka antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia Bodyswingin. Kirja sisältää myös oleellisimmat perusasiat swingtekniikan kannalta, jotka kaikkien on syytä tietää.


Kirjatilaukset suoraan opettajalle: proturkka(at)gmail.com / Hinta: 25 euroa +postikulu 10,20 euroa.










1 264 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page