top of page

Panosta alkuun! – opettele heti oikea golfin lajitekniikka-Bodyswing!

Päivitetty: 16. toukok.
Golfin suosio kasvaa yhä, ja Suomen kentille tulee paljon uusia pelaajia tänäkin vuonna. Oikea golfin lajitekniikka, Bodyswing- tekniikka on hyvä opetella heti harrastuksen alkutaipaleella


On hienoa, että golfiin on imua, koska laji on erinomaista luontoliikuntaa ja hyvää kuntoilua – pelin sosiaalisuutta ja itsensä kehittämistä unohtamatta. Jotta pelaaminen olisi kuitenkin aidosti kivaa, motivoivaa ja palkitsevaa, pitäisi golfia osata teknisesti edes kohtalaisesti. Lisäksi olisi hyvä pystyä omatoimiseen ja lajitaitoja kehittävään harjoitteluun.


Tärkeintä on oikeat mielikuvat ja ymmärrys swingin periaatteesta ja ideasta! Kyllä ne käytännön osaamiset sitten perässä tulevat!


Green Cardin suorittamisen jälkeen pääsee toki kentille pelaamaan golfia, mutta silloin ollaan vasta aivan alkutaipaleella golfin harrastamisessa ja tekniikan osaamisessa. Lyhyet pikakurssit voivat antaa hyvän alkusysäyksen harrastukselle, mutta jos itse golftekniikan tuntemus, swing- tekniikkaan liittyvät oikeat mielikuvat ja periaatteen- idean ymmärtäminen ja edes kohtuullinen osaaminen jäävät liian vähäisiksi, kehittyminen ja pelaaminen ei yleensä edisty toivotulla tavalla, tai siten kuin se parhaimmillaan voisi.


Itseoppineesta tulee helposti käsiswingaaja!


Väite ”golfia oppii vain pelaamalla” ei pidä paikkaansa, jos tekniikan ydintoiminnat, perusteet ja periaatteet eivät ole kunnossa.

Pelaamisen yhteydessä nimittäin moni pelaaja alkaa helposti kehittelemään omia erilaisia virityksiä saadakseen pallon lentämään ylös ja eteenpäin.

Pelaaja ajautuu todella helposti monenlaisten ”kokeilujen suohon”.

Jos tässä suossa rämpii pitempään, on selvää, että pelaajan keho, hermotukset, mielikuvat ja tuntemukset harjoittavat kehoa väärään suuntaan.

Tämä suorittaminen on useimmiten hyvin kaukana golfin teknisistä vaatimuksista, toistettavuudesta, vakaudesta, tarkkuudesta ja pituudesta – luonnollisuudesta puhumattakaan!


Panostaminen alkuun kannattaa!


Olisi siis tärkeää, että jokainen juuri alkeiskurssin käynyt, tai vähemmän aikaa pelannut jatkaisi opetuksessa jatkokursseilla. Oppisi tekemään tekniikkaa parantavia ja kehittäviä, oikeanlaisia harjoitteita ja tallentaisi aivoihinsa oikeita mielikuvia ja näin saisi heti huomattavasti vankemman teknisen pohjan pelaamiselle ja jatkokehitykselle.


Tutustu Bodyswing harjoitevideoihinKäsiswing on epävarma ja aiheuttaa virheitä!


Useimmat aikuispelaajat, joita olen valmentanut, ovat ajautuneet tai mukautuneet käsiswingiin. Swingiin, jossa voima ja mailanpään nopeus tuotetaan pääosin käsillä ja hartioilla. Pääasiana on vain, että osuu palloon ja että se lentää.


Tämä käsiswing on hyvin yleinen, mutta valitettavasti se on hyvin epävarma ja tuottaa paljon ongelmia ja virheitä. Lentopituudet, osumapuhtaudet ja hajonnat vaihtelevat lähes päivittäin.


Tuloksenteon ja oman kehityksen kannalta käsiswing ei ole siis paras vaihtoehto golfiin, jossa lyöntien tarkkuus, swingin hallittavuus, toistettavuus ja lentopituudet ovat ratkaisevia.


Käsiswingin virheitä ja niiden syitä on vaikea omatoimisesti analysoida ja korjata. Pelaaja ajautuu helposti korjaamaan virheen toisella virheellä. Ja tämä tuottaa vain lisää ongelmia.

Yllättävän monet, kokeneetkin klubipelaajat luulevat, että käsiswing on ainut swing, ja uskovat vain olevansa huonoja pelaajia, kun lyönnit sinkoilevat minne sattuu. Heidän kannattaisi opetella käyttämään lyönnissä vartaloa pelkkien käsien sijan, ja näin myös kehittyminen olisi mahdollista.
Golfin oikea lajitekniikka – Bodyswing


Monen vuoden valmennuskokemukseni perusteella uskallan väittää, että golfin pelaaminen on monin tavoin nautittavampaa, kun heti alusta alkaen oppii oikean swing- tekniikan eli bodyswingin ja saa mieleensä oikeat mielikuvat suorituksesta. Tämä ammattilaistenkin käyttämä body release -tekniikka, eli koko vartalolla tehty kokonaisuus, on sujuva, rennon tehokas ja takaa parempia tuloksia.


Bodyswingissä lyönti saadaan vakaammaksi, tehokkaammaksi ja toistettavammaksi, koska lyönnin voimantuotto lähtee pääosin vartalosta, käsivarret pysyvät vakaina ja mailanpää laukeaa osumaan itsestään.

Maila vapautetaan osumaan ja käsivarret pysyvät vakiona ja ranteet vakaina. Näin pallon lentolait toimivat optimaalisemmin kaikilla mailoilla ja lyöntien onnistumisprosentti kasvaa. Puhtaita osumia pallon tulee useammin, lyönnit pitenevät ja tulevat tarkemmiksi.Virheistä ja vääristä mielikuvista poisoppiminen on työlästä!


Bodyswingin hallitseminen on kaikkein nopein tie golfissa kehittymiseen. Vähän aikaa pelanneen on hyvä tietää, että vääristä liikkeistä poisoppiminen on huomattavasti työläämpää kuin puhtaalta pöydältä aloittaminen. Kannattaa siis oikeasti panostaa alkuun ja opetella tekniikkaa kursseilla tai yksityisvalmennuksessa.


Vartalolla tehty swing kestää paremmin myös henkistä painetta ja pelitilanteen tuomaa stressiä. Pelaaminen bodyswingillä pitää pelin tasaisempana, ja se tekee pelaamisesta mukavampaa. Golfista tulee oikeasti kivaa ja kehittyminen pelaajana voi jatkua vaikka kuinka pitkälle!


PGA Pro Turkka Stenlund


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihinOsta Opi Bodyswing-kirja, joka antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia Bodyswingin. Kirja sisältää myös oleellisimmat perusasiat swingtekniikan kannalta, jotka kaikkien on syytä tietää.


1 184 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page