top of page
proturkka

Swingtekniikka ja valmennus räätälöidään aina pelaajan mukaan!

Päivitetty: 3 päivää sitten

Body release- tekniikka on PGA:ssa yleisesti tunnustettu golfswingin lajitekniikka. Siihen kuuluu kolme (3) varsinaista lyöntiä edeltävää asetelmaa, yksitoista (11) kriittistä pistettä ja viisi (5) pallon lentolakia. Tätä lajitekniikkaa käyttävät myös kaikki kilpapelaajat. Me käytämme tästä tekniikasta nimitystä Bodyswing. 



Viime vuosina olen kuullut väitteitä siitä, että Bodyswing - valmennukseni on ollut hieman liiankin uskollinen swingteoriaan perustuvalle oikean tekniikan ”kehykselle”, erityisesti tekniikan vaikeimmissa ja tärkeimmissä kohdissa. Tavoitteena opettaa kaikille pelaajille, myös iäkkäimmille ja vähemmän kokeneille pelaajille, tekniikka, joka täyttää oikeaksi kutsutun tekniikan tarkemmatkin vaatimukset.


Lähestymistapani selventämiseksi olen päättäneet kuvata yksityiskohtaisemmin aikuisina golfin aloittaneiden tekniikkavalmennuksen perusperiaatteet ja tekijät, jotka vaikuttavat tekniikalle ja valmennukselle asetettaviin vaatimuksiin. 



Tässä blogissa haluan keskittyä itse tekniikan valmennukseen, enkä niinkään tekniikan opetukseen, (joka siis poikkeaa huomattavasti valmennuksesta) periaatteisiin ja menetelmiin, joita käytetään lyhyissä klinikoissa ja pienryhmäkursseilla. 


Tämä johtuu siitä, että aikarajoitusten ja heterogeenisten ryhmien vuoksi näissä klinikoissa ja lyhyillä pienryhmäkursseilla keskitytään enemmän siihen, mitä Bodyswing- tekniikka on, mitä se sisältää ja mitä asioita ja toimia olisi opittava, kuin itse tekniikan valmentamiseen. 


Vaikka klinikoilla ja lyhytkursseilla opetetaan tekniikkaa ja joitakin keskeisiä harjoituksia, kaikille osallistujille opetetaan lähtötasosta, taustatekijöistä, iästä tai aiemmasta pelikokemuksesta riippumatta pääosin samoja aiheita, harjoitteita ja harjoituksia ryhmävalmennuksen periaatteiden ja menetelmien mukaisesti.


Tekniikka on väline jonka avulla saadaan suoria ja pitkiä lyöntejä


Tietyt tekniikan osat ja elementit on todellakin otettava käyttöön, jotta voidaan varmistaa tarkat ja tehokkaat osumat sekä johdonmukainen, vakaa ja toistettavissa oleva suoritus. Tämä on välttämätöntä virheiden, epävarmuuden ja ”energiansyöjien” vähentämiseksi.


Esimerkiksi:

1. Vartalon, lantion riittävä kierto ennen osumahetkeä

2. Alakäden ranne- ja kyynärkulman oikea toiminta

3. Mailalla palloon alaspäin pelaaminen, sekä

4. Enemmän tai vähemmän suorat kädet ja ranteet osumassa ovat välttämättömiä sen varmistamiseksi, että pallo lentää suoraan ja pitkälle, jopa toistuvasti.



"Tekniikka on vain väline, jonka päätehtävänä on auttaa pelaajaa saamaan useammin tarkempia osumia, sekä suorempia ja pidempiä lyöntejä. Toisaalta tekniikan ei toimiakseen tarvitse olla kovin pitkälle vietyä, että kaikki olisi säädettävä ja hienosäädettävä tarkasti." 


Voisi helposti olettaa, että kun hyvää tekniikkaa tavoitellaan, se tarkoittaa sitä, että  valmennuksessa pyritään valmentamaan kaikkia pelaajia lineaarisesti ”täydellisen swingteorian” mukaisesti, tai kuten maailman parhaat pelaajat tekniikan tekevät, tutkimustietojen ja analysaattoreista saatujen muuttujien pienimpiä yksityiskohtia myöten. 


Katso video- hieno swing!


Käytännössä Bodyswing-valmennus on kuitenkin hyvin käytännöllistä, ymmärrettävää ja yksilöllistä, ja siinä keskitytään useimmiten vain tekniikan tärkeimpien ja keskeisimpien yksityiskohtien valmentamiseen. Valmennuksen yhteydessä monet erilaiset harjoitteet ja tekniikkaharjoitukset parantavat myös niitä fyysisiä taitoja, jotka muodostavat perustan tekniikan oppimiselle ja hallitsemiselle. 

Harjoittelussa ei juurikaan keskustella vaikeaselkoisista teorioista, ei korosteta muuttujia, joilla ei useinkaan ole merkitystä itse tekniikan kannalta, eikä puututa jatkuvasti oppilaan tekemiin ”virheisiin”.


Tärkeintä on se, että on opittu niin sanotut pohjat, eli kaikkein keskeisimmät toiminnat ja tekniikan kriittisimmät kohdat.


Swingtekniikka ja valmennus räätälöidään aina pelaajan mukaan!


Valmennus vaatii usein monia teknisiä kompromisseja, erityisesti painonsiirron, lantion ja hartioiden kierron, ranne-kyynärkulman toiminnan, taaksekierron laajuuden ja pituuden, sekä lyöntiasennon suhteen. 


Toisin sanoen lapsuuden ja nuoruuden tiettyjen herkkyyskausien aikana hankitut motoriset taidot, sisäinen koordinaatiokyky ja liikkuvuus vaikuttavat vahvasti siihen, minkälaista tarkkuutta, yksityiskohtaisuutta ja tekniikan elementtejä pelaajan kannattaa opetella, ja mitä hänelle kannattaa myös valmentaa, miten hyvin, helposti ja nopeasti hän pystyy ne oppimaan, ja ennen kaikkea, mitä toimintoja pelaaja todennäköisesti kykenee jatkossa siirtämään tuleviin pelitilanteisiin. 


Näin ollen voidaan sanoa, että pelaajan fyysiset perusominaisuudet, urheilulliset kyvyt, liikkuvuus ja muut taustatekijät määrittävät valmennuksen tavoitteet ja lyöntitekniikan vaatimukset.



Haastavinta on vanhan tekotavan "purkaminen"


On selvää, että jotkut lyhytkestoisille klinikoille, tai kursseille tulevat pelaajat eivät ehkä lyhyessä ajassa opi  kaikkia keskeisimpiä tekniikan ydinkohtia tai esimerkiksi kehon toimintaan liittyvää liikerataa, aivan oikealla tavalla toimivaa lantion kiertoa, tai vaikkapa vartalon kierron kautta mailaan välittyvää voimantuottoa, lähtötasonsa, motoriikkansa, liikkuvuutensa, tai vanhojen vammojen aiheuttamien rajoitusten vuoksi.

Tai sitten he ovat pelanneet käsilyönnillä jo vuosikausia ja harjoittaneet sitä tapaa paljon, jolloin  vanhan tekotavan ”purkaminen”, muutosprosessi osoittautuu aivan vaikeaksi. 


Vastaan on tullut tietenkin tilanteita, joissa edes kohtalaista bodyswing-tekniikkaa ei ole pystytty oppimaan.  Näissä hyvin harvoissa tapauksissa ei ole merkitystä, kuinka monta erilaista menetelmää, tapaa, metaforaa ja harjoitetta olisi käytetty, kehitetty ja kokeiltu. 


Bodyswing-tekniikan kehittämis- ja muutosprosessi


Toinen kysymys on tekniikan kehittämis- ja muutosprosessi ja se, miten päästä kullekin pelaajalle toimivaan  kokonaisuuteen. Millaisista harjoituksista ja  harjoitteista aloittaa, miten jatkaa ja mitä opetusmenetelmiä ja -tapoja toteuttaa kunkin pelaajan kohdalla. 


Voidaan sanoa, että tie oikeaan tai ainakin kohtuullisen oikeaan Bodyswing- tekniikkaan on erilainen lähes jokaisella pelaajalla, ja se sisältää erilaisia pedagogisia ja didaktisia lähestymistapoja, useita harjoituksia ja eri harjoitteiden kokeiluja, monia opetusmenetelmiä ja oikean tekniikan variaatioita.


Lopputulos  on aina kunkin pelaajan kohdalla  tietynlainen muunnelma, tai ”variaatiotekniikka” oikeasta ”teoreettisesta swingistä” Se sisältää kuitenkin kohtia ja toimintoja, jotka tekevät lyönnistä melko varman ja hallitun, tarkan, tehokkaan ja vähemmän vaihtelevan, pienellä hajonnalla olevan lyönnin. 


Bodyswingissä huonoakin lyöntiä pidetään periaatteessa hyvänä, koska  pallo lentää suoraan ja pitkälle!  


Ystävällisin terveisin,

Turkka

p. 041 7265860


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Katso: Bodyswing- harjoitteet:  https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page