top of page

Naisgolfarit ja lyöntien pituudet!

Päivitetty: 12.4.



Naisten kommenteissa ja tarpeissa korostuu yksi asia yli muiden: tehokkaampi ja parempi rautamailoilla pelaaminen, sekä lyöntipituuden saaminen.


Ennen kuin syvennyn tarkastelemaan niitä varsinaisia parannuksia tai muutoksia swingtekniikkaan, joilla saa tehoa ja pituutta erityisesti rautalyönteihin, on ehkä hyvä ensin pohtia pelin olemusta, sen perimmäistä tavoitetta ja golfkentille asetettuja vaatimuksia. Mielestäni monet golfkentät ovat suhteellisesti pidempiä naisille kuin miehille. Ihannetilanteissa, joissa sekä naiset että miehet hallitsevat tekniikan ja taidot hyvin, punaisten ja keltaisten tiiauspaikkojen välinen pituusero on varmasti perusteltu ja periaatteessa täysin hyväksyttävä. Tämä pituusero kuitenkin korostuu usein vähemmän ideaalisessa todellisuudessa.


Miehet paikkaavat usein tekniikan voimalla


Tiedämme hyvin, että miehet - ainakin useimmat heistä - ovat fyysisesti vahvempia kuin naiset. Miehet ovat usein tottuneempia mailapeleihin tai muihin käsivoimia vaativiin suorituksiin, ja täten kykenevät vahvemmilla ja nopeammilla käsivarsillaan korjaamaan swing-tekniikassaan olevia puutteita.


Miehet pystyvät lyömään pidemmälle pelkästään käsivoimin, ilman että voimaa tulisi mailaan tehokkaasta- ja oikein käytetystä vartalosta. He saavat pallon lentämään tälläkin "tekniikalla" yllättävän pitkälle, vaikka pallon lentolait ja swingin perusperiaatteet eivät toteutuisikaan lähellekään optimaalisesti. Eli, se onkin sitten aivan toinen juttu, lentääkö ne pallot suoraan. 


Alla kaksi erinomaista harjoitusta mailanpään nopeuden kehittämiseen:





Tehoa osumaan ja painetta palloon rautamailoilla!





Naisten keho piilottelee potentiaalia


Pelkkä raaka voima ei useimmiten riitä. Jotta naispuoliset golfarit saisivat lisää pituutta ja pääsisivät hyviin tuloksiin etenkin pitkillä väylillä, heidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota oikeaan lyöntitekniikkaan. Ehdottomasti pitäisi oppia käyttämään vartaloa tehokkaammin, kiertämään lantiota ja ylävartaloa oikein, saamaan ranteen ja kyynärpään kulma toimimaan optimaalisesti ja vapauttamaan maila oikealla tavalla. Hyvä rytmikäs kierto, jossa paino siirtyy ja käsivarret sekä ranteet ovat suorana osumassa, riittää jo melko hyvin.


Jos pelaa palloa kunnolla alaspäin- (kuva) ja saa enemmän osumapainetta palloon, niin johan lentää!

Tämä on erityisen totta rauta- ja hybridimailoilla pelattaessa. Mikäli näillä mailoilla heilautus suuntautuu alhaalta ylöspäin, lyönti tuottaa usein ohutta, oikealle "auki" menevää osumaa tai jopa topperia. Pallo ei siten saa tarvittavaa painetta, voimaa eikä myöskään alakierrettä, mikä on olennaista. Draiverilla sen sijaan lyönti tapahtuu siten, että mailalla pelataan nousevasti kohti palloa.





Katso mitä tarkoitetaan osumapaineella ja alaspäin pelaamisella:  https://www.bodyswing.fi/post/alaspäin-pelaaminen-avain-hyväksi-golfariksi



Alla kaksi lantionkierron oppimiseen suunnattua harjoitetta.


Lantionkierto harjoitus


Katso linkistä lisää, miksi lantiolla on niin ISO merkitys swingissä: https://www.bodyswing.fi/post/lantiolla-iso-merkitys-swingissä



Bodyswing tuo lisää pituutta lyönteihin!


Nämä parannus- ja kehitystoimet eivät ole todellakaan mitään monimutkaista, vaan suhteellisen helposti ymmärrettäviä juttuja. Ne vaativat harjoittelua, joka koostuu muutamasta yksinkertaisesta harjoitteesta. Ei tarvitse opiskella monimutkaisia teorioita tai "pikkujuttuja", vaan ainoastaan "herätellä" vartalo toimimaan tehokkaammin. Tähän tarvitaan hieman rohkeutta, avointa mieltä ja luottamusta itseensä.


Opetus etenee systemaattisesti osien kautta kohti kokonaisuutta. Asiat omaksutaan oikeassa järjestyksessä: pienestä suureen, hitaasta nopeaan ja helposta vaikeaan.

Mitä tarkemmaksi ja hallitummaksi vartalon käyttö kehittyy, sitä paremmin Bodyswing on hallinnassa. Oikealla painonsiirrolla, nopealla keskivartalon, lantion ja hartioiden kiertoliikkeellä, suorilla osumakäsillä ja oikealla ranne- ja kyynärkulmien toiminnalla saadaan lisää voimaa ja pituutta kaikkiin lyönteihin. Ei siis voimalla, vaan oikealla golf-tekniikalla, bodyswingillä.



Mikäli olet kiinnostunut Bodyswing- opetuksesta-valmennuksesta ole yhteydessä: proturkka@gmail.com, tai p. 041 7265860 / Turkka



tai katso myynnissä olevat kurssit, klinikat ja yksityisopetus täältä: https://www.bodyswing.fi/shop


Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa



Alla vielä pari harjoiteta ja kokonaissuoritus





Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV




Yorumlar


bottom of page