Naisgolfarit ja lyöntien pituudet

Päivitetty: huhti 29


Naisten kommenteissa ja tarpeissa korostuu yksi asia yli muiden: tehokkaampi rautamailoilla pelaaminen ja lyöntipituuden saaminen. Ennen kuin lähden pohtimaan varsinaisia parantamis- ja korjausliikkeitä, on hyvä miettiä millaiset ovat itse pelin ja golfkenttien vaatimukset erityisesti naispelaajille. Minun näkemykseni mukaan useat golfkentät ovat suhteessa pidempiä naisille kuin miehille. Ihannetilanteissa, jossa siis molemmat sukupuolet osaavat jo teknisesti ja taidollisesti pelata hyvin, pituusero punaisten ja keltaisten tiiauspaikkojen välillä on toki perusteltu ja pääsääntöisesti ihan kohdillaan. Mutta, jos ja kun ei olla ihannetodellisuudessa, nämä pituuserot korostuvat.


Miehet korjaavat usein tekniikan voimalla

Kuten hyvin tiedämme, miehet ovat - ainakin suurin osa miehistä - fyysisesti vahvempia kuin naiset. Miehet ovat monesti tottuneempia mailapeleihin ja pystyvät näin ollen vahvemmilla ja nopeimmilla käsivarsillaan kompensoimaan muita teknisiä puutteitaan. Miehet siis pystyvät lyömään pidemmälle käsiswingilläkin, ilman että voimantuotto tulisi juurikaan vartalosta. He saavat pallon lentämään tälläkin tekniikalla yllättävän pitkälle, vaikka pallon lentolait ja osuman periaatteet eivät toteudu lähellekään optimaalisesti.

Naisen vartalossa on potentiaalia

Pelkkä voiman käyttö ei yleensä toimi naisilla. Saadakseen riittävästi pituutta, etenkin pitkillä väylillä, ja saadakseen hyviä tuloksia, naisten tulisi hyödyntää oikeaa swingtekniikkaa erityisen hyvin. Heidän tulisi oppia ehdottomasti tehokkaampi vartalon käyttö, oikealla tavalla kiertyvä lantio ja ylävartalo, oikein rytmitetty painonsiirto sekä yhdistää siihen suorat osumakädet. Näillä pärjäisi jo todella hyvin. Jos vielä oppii pelaamaan palloa kunnolla alaspäin ja saa näin enemmän osumapainetta palloon, niin johan pallo lähtee. Näin etenkin rauta- ja hybridimailoilla. Jos näillä mailoilla swingataan palloon alhaalta ylöspäin, lyönti lähtee usein ohuena osumana tai kylkiosumana. Palloon ei siis saada riittävää painetta eikä alakierteisyyttä, mikä olisi tärkeää. Draiverilla sen sijaan swingataan ylöspäin, ja siksi moni onnistuu sillä paremmin. Naisilla on luontaisemman liikkuvuuden ansiosta huomattavasti parempi potentiaali oppia nämä vartalonkäytön biomekaaniset toiminnat kuin miehillä, joten tähän kannattaa panostaa. Ottaa siis vartalo monipuolisempaan ja tehokkaampaan hyötykäyttöön. Lisäksi rautamailoihin tulee saada lisää painetta, saada pitempi kontaktiaika mailan ja pallon väliin. Näin pallo puristuu ja kimmahtaa mailasta ylös lentoon ja lentää pidemmälle.


Bodyswing takaa pidemmät lyönnit

Nämä parantamis- ja kehittämistoimet eivät todellakaan ole mitään rakettitiedettä, vaan suhteellisen yksinkertaisia toimenpiteitä. Ne pitävät sisällään täsmäharjoittelua muutaman harjoitteen muodossa. Ei tarvitse omaksua vaikeaselkoista teoriaa, ainoastaan herätellä oma vartalo toimimaan tehokkaammin. Sitä varten tarvitaan hitusen rohkeutta, avointa mieltä ja uskoa itseensä.

Opetus etenee järjestelmällisesti osatehtävien kautta kohti kokonaisuutta. Asiat opitaan oikeassa järjestyksessä: pienestä isoon ja hitaasta nopeaan. Loogisesti. Voin luvata, että swing ei mene ”sekaisin”. Päinvastoin. Se paranee väkisinkin tehokkaiden ja oleellisiin kehityskohtiin suunnattujen täsmäharjoitteiden avulla.


Mitä tarkemmaksi ja hallitummaksi vartalon käyttö tulee, sen paremmin Bodyswing on hallussa. Oikein ajoitetulla painonsiirrolla, nopealla jalkojen ja lantion kierrolla, suorilla osumakäsillä sekä tehokkaalla ranne- ja kyynärkulmien toiminnalla saadaan lisää voimaa ja pituutta kaikkiin lyönteihin. Ei siis voimalla, vaan oikealla golfin lajitekniikalla, jonka naiset voivat omaksua yleensä miehiä helpommin.


PGA Pro Turkka Stenlund www.bodyswing.fi


Katso vielä Turkan vinkit naisille:


Tutustu myös:

Panosta alkuun - opettele heti oikea tekniikka

Bodyswingin ja käsiswingin erot

Bodyswing-tekniikan edut ja hyödyt

Mikä on syy ja seuraus

Bodyswingkurssit

Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia Bodyswingin.1,119 katselukertaa0 kommenttia