top of page

Miksi en opi Bodyswingiä? -Voisiko syy löytyä opetuksesta?

Päivitetty: 5.5.

Monet golfin pelaajat  ovat epäilemättä pohdiskelleet: "Kun katson taitavien golfarien lyöntejä, heidän swinginsä näyttää niin helpolta, vaivattomalta ja luonnolliselta. Miksi minun lyöntini eivät koskaan kulje samalla tavalla, vaikka itsestäni tuntuu, että olen aika notkea ja urheilullinen ihminen?" "Onko ote väärä? Onko pallo väärässä paikassa? Tai kenties ongelma piileekin itse lyöntiasennossa? Miksi käsivarteni koukistuvat eivätkä pysy suorina? Slaissaan jatkuvasti, vaikka kuinka korjaan lyöntiäni? Miksi en opi, vaikka minulle on opetettu vaikka ja kuinka paljon swingin  eri yksityiskohtia ja hienouksia?"

 


Bodyswingin oppiminen ei tapahdu yksittäisten pienten yksityiskohtien omaksumisella.


Alkuun muutama huomio itse Bodyswing-tekniikasta. Vaikka tekniikka saattaa näyttää ulkoisesti silmiinpistävän yksinkertaiselta ja vaivattomalta, sen omaksuminen on tyypillisesti edellyttänyt ensinnäkin erittäin ammattimaista ohjausta ja asteittain kehittyvää ja laadukasta harjoittelua. Tämä pätee erityisesti aikuisena golfin aloittaneiden tapauksessa, ja varsinkin heidän kohdallaan, jotka ovat jo jonkin aikaa, tai pitempään pelanneet, ja jotka pääsääntöisesti ovat ajautuneet, tai sopeutuneet käsivarsien varassa tapahtuvaan lyöntiin.


Bodyswingin oppimisen lähtökohtana tulee olla selkeä mielikuva oikeasta kokonaissuorituksesta. Sen jälkeen on opittava tiettyjä kehitysharjoituksia, usein jopa ohjelmoituina.

On hyvä tietää, että Green Card -kursseilla ei yleensä ole aikaa, resursseja tai ohjaajien asiantuntemusta käsitellä swing-liikettä ja kehon käyttöä syvällisesti urheiluvalmennuksen ja liikkeenopetuksen perusperiaatteiden mukaisesti. Harva opettaja on automaattisesti valmennuksen asiantuntija, erityisesti aikuisten valmennuksen osalta, vaikka heillä olisikin tietty golfiin liittyvä pohjakoulutus. Kursseilla keskitytään usein vain  yksittäisten swingin osa-alueiden ja pienten yksityiskohtien esittelyyn ja kokeiluun.  Opetus onkin enemmän demonstraatiotyyppistä teoriaopetusta kuin varsinaista Bodyswing-tekniikan käytännön valmennusta. Valmennusta, joka pitää sisällään opetusmenetelmän, tai useita erillisiä menetelmiä sekä vaihe vaiheelta etenevän kehitysohjelman harjoitteineen ja eri harjoituksineen. Metodi sisältää esimerkiksi paljon henkilökohtaista ”kädestä pitäen” ohjausta, usein tehtyjä videoanalyysejä, välitöntä palautetta kehityksestä, selkeitä mallisuorituksia, monia metaforia ja oppilaan lähtötasolle ja kyvyille räätälöityjä harjoitteita.


Monet opettajat pyrkivät hajottamaan golf-svingin pieniksi osasiksi, ja kun liikkeeseen lisätään maila, näitä palasia löytyy runsaasti. Yksin mailaan ja osumaan liittyviä muuttujia on valtava määrä, yli viisikymmentä. Tämä tarkoittaa, että korjattavaa, kehitettävää ja pohdittavaa on paljon, riittäen jopa kahdelle elämälle. Etenkin jos tähtäämme kaikkien kehon, mailan ja osuman tapahtumien ja toimintojen täydelliseen optimointiin, golfin teoreettista mallia noudattaen.


Tällaisella absurdeilla ja järjettömällä, mutta hyvin tutulla "opi golfin teoria"-tyyppisellä ajattelulla ei juuri ole yhteyttä vartalo-svingiin - ja siihen liittyvän liikkeen ja tekniikan käytännön valmennukseen. Vaikka monen mielestä voi tuntua järkevältä tietää lukuisia yksityiskohtia, totuus on usein päinvastainen. Pelaaja ajautuu helposti miettimään ja kontrolloimaan suorituksensa yksityiskohtia, jolloin rentous ja luonnollisuus katoavat, ja liikkeen kokonaisuuden hahmottaminen, tunteminen ja hallinta tulee lähes mahdottomaksi


Olen myös saanut palautetta valmennukseen osallistuneilta pelaajilta, joiden kokemukset viittaavat siihen, etteivät monetkaan opettajat ole ottaneet tehtäväkseen opettaa Bodyswing-tekniikkaa heille, tavallisille klubipelaajille. Selkeää selitystä tälle on vaikea löytää, sillä Bodyswing on kuitenkin golfin keskeinen tekniikka. Mahdollisesti pienien yksityiskohtien opetus, hiominen ja korjaaminen voi olla opettajalle helpompaa, ja oppilaalle edullisempaa, kuin varsinaisen swing-tekniikan valmennus, joka painottaa enemmän lyöntiliikkeen kokonaisvaltaista rakentamista, kehittämistä ja muutosta.


Katso linkistä bodyswing-valmennuksen laaja esittely ja harjoitevideot: https://www.bodyswing.fi/post/k%C3%A4siswingist%C3%A4-bodyswingiin-valmennuksen-esittely


Ystävällisin terveisin,


PGA Pro Turkka Stenlund



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös muihin blogeihin

 
 
 

Comments


bottom of page