Miksi en ole oppinut Bodyswingiä? - onko syy opetuksessa?
Moni oppilaani on pohtinut: ”Kun katson ammattilaisia, nuoria ja muitakin hyviä pelaajia, swing näyttää niin ihanan rennolta ja yksinkertaiselta. Ihan kuin he vain päästäisivät mailan vapaaksi pitkille ja suorille käsille. Pallokin lentää tosi pitkälle!
"Miksi en minä saa menemään noin, vaikka olen mielestäni kohtuu notkea?"
Mistähän johtuu? Grippi? Pallon paikka? Vai olisiko se sittenkin se lyöntiasento?
Miksi en pysty tuohon yksinkertaiseen, rentoon liikkeeseen? Miksi käteni menevät koukkuun, eivät pysy suorina? Miksi swingini tuntuu raskaalta ja vaivalloiselta lyönniltä? Slaissaan, vaikka kuinka yritän korjata sitä? Miksi en opi vaikka minulle on kerrottu tekniikan yksityiskohtia? Onko golf sittenkin vaan liian vaikea minulle?

Bodyswingiä ei opita tietämällä pieniä yksityiskohtia
Pelaajat ovat joskus sitkeitä. Periksi ei anneta. Kokeillaan ja säädetään, eikä kysytä apua. Harjoitellaan tuhansia virheitä. Ajetaan niitä lihasmuistiin. Mennään sitten ”hoitoon”, kun mikään muu ei auta. Joskus se voi olla turhan myöhäistä.
Onko syy meidän opettajien? Vai tietotulvan, vai alkuopetuksen? Vai tyytyvätkö klubipelaajat vaan käsilyöntiin?
Varmasti osa palaajista ei ole koskaan käynyt swingin tekniikka- valmennuksessa Green Card- kurssin jälkeen. Ovat opetelleet itse, mukautuneet käsilyöntiin, tai vain tyytyvät tasoonsa.
Tässä on hyvä muistuttaa, että Green Card- kursseilla ei juurikaan valmenneta swingliikettä- tekniikkaa valmennuksellisin periaattein, vaan käydään enemmänkin läpi yksittäisiä asioita mitä swingiin liittyy. Se on siis lähempänä teoriaopetusta, kuin käytännön swing- tekniikka valmennusta.
Monella valmentajalla on tapana pilkkoa swing pieniin osiin ja kun golfissa kehon liikesuorituksen lisäksi on vielä maila mukana, näitä pieniä osia onkin sitten riittämiin.
Pelkästään mailaan ja osumaan liittyviä muuttujia löytyy helposti yli 50. Eli korjattavaa ja kehitettävää kyllä riittää hyvinkin kahteen elämään. Etenkin, jos pyrimme saamaan kaikki kehon ja mailaan ja osumaan liittyvät tapahtumat ja toiminnot optimaalisiksi eli golfin teoreettisen mallinnuksen mukaisiksi.
Tällä absurdilla ja järjettömällä , joskin hyvin tutulla, "opi golfin teoria" esimerkillä ei ole mitään tekemistä swingin -ja siihen liittyvän liikkeen- ja tekniikan käytännön valmennuksen kanssa. Valmennusta tehdään ja toteutetaan aivan toisilla menetelmillä.
Oppiakseen Bodyswingin, pitää olla vahva mielikuva suorituksesta
Oppiakseen Bodyswingin lähtökohtana pitää olla hyvin vahva ja selkeä mielikuva oikeasta suorituksesta. Sen jälkeen pitää opetella tietyt kehitysharjoitteet, usein vielä ohjelmoidusti. Näiden jälkeen riittävä määrä toistoharjoitteluakin pitäisi tehdä.
Videolta saat tietoa ja mielikuvia Bodyswing-tekniikasta
Katso Tigerin Bodyswing-video hidastettuna ja innostu siitä ja tule oppimaan Bodyswing-tekniikka!
Ystävällisin terveisin,
PGA Pro Turkka Stenlund
Tutustu myös harjoitevideoihin
ja muihin blogeihin
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV

Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.