top of page

Miksi en opi? Miksi swingini ei pysy hallinnassani?

Moni oppilaani on pohtinut: ”Kun katson ammattilaisia, nuoria ja muitakin hyviä pelaajia, swing näyttää niin ihanan rennolta. Ihan kuin he vain päästäisivät mailan vapaaksi pitkille ja todella suorille käsille. Rennosti, mutta kuitenkin niin tehokkaan näköisesti. Pallokin lentää tosi pitkälle! Miksi en minä saa menemään noin, vaikka olen mielestäni kohtuu notkea? Mistähän johtuu? Grippi? Pallon paikka? Puristanko mailaa liikaa? Vai olisiko se sittenkin se lyöntiasento? Miksi en pysty tuohon yksinkertaiseen, rentoon liikkeeseen? Miksi käteni menevät koukkuun, eivät pysy suorina? Miksi swingini tuntuu lyönniltä? Slaissaan, vaikka kuinka yritän korjata sitä? Onko golf sittenkin vaan liian vaikea minulle?

Tässä vielä yksi, melko tyypillinen esimerkki: Pelaajalla on hyvä osuma kadonnut, tulee toppereita, soketteja, aukeaa, slaissaa jms. Hiki nousee päähän, sormia puristaa vielä enemmän ja pää nousee. Mistä johtuu? Ei ymmärrä. Jotain ihan outoa. Pelaaja ei anna periksi. Kyllä se sieltä löytyy, harjoitellaan lisää. Tullaan huomenna uudestaan. Sama meno jatkuu huomenna, vaikka on 300 palloa lyöty. Kädet ovat rakkuloilla. Takana on taas 300 virhesuoritusta. Kuulostaako tutulta?

Pelaajat ovat joskus sitkeitä. Periksi ei anneta. Kokeillaan ja säädetään, eikä kysytä apua. Harjoitellaan tuhansia virheitä. Ajetaan niitä lihasmuistiin. Mennään sitten ”hoitoon”, kun mikään muu ei auta. Joskus se voi olla turhan myöhäistä. Onko syy meidän opettajien? Vai tietotulvan, bisneksen vai alkuopetuksen? Vai tyytyvätkö klubipelaajat vaan käsilyöntiin? Eivät halua kehittyä?

Varmasti osa palaajista ei ole koskaan käynyt valmennuksessa green cardin jälkeen. Ovat opetelleet itse tai vain tyytyvät tasoonsa. Toki myös valmentajilla voi olla osuutta siihen, että lyönti menee sekaisin. Monella valmentajalla on tapana pilkkoa lyöntisuoritus pieniin osiin ja kun golfissa kehon liikesuorituksen lisäksi on vielä maila mukana, näitä pieniä osia onkin sitten riittämiin. Pelkästään mailaan ja osumaan liittyviä muuttujia löytyy helposti yli 50. Eli korjattavaa ja kehitettävää kyllä riittää. Etenkin, jos pyrimme saamaan kaikki kehon ja mailaan ja osumaan liittyvät tapahtumat ja toiminnot optimaalisiksi eli golfin periaatteiden, swingteorioiden ja lainalaisuuksien mukaisiksi.

Tosiasia kuitenkin on, että paljon helpommalla pääsisi, jos keskittyisi ensin olennaiseen eli vartalon käyttöön swingissä eli opettelisi hyvän bodyswingin, niin pääsisi nauttimaan pelistä nopeammin enemmän ja sitä kautta kehittymään myös pelaajana.

Katso Tigerin Bodyswing-video hidastettuna ja innostu siitä ja opettele Bodyswingtekniikka!PGA Pro Turkka Stenlund

2 035 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page