top of page

Luonnollinen Bodyswing on turvallinen valinta seniorille


Lihasvoima, liikkuvuus ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta niitä voi edelleen kehittää – tai ainakin ylläpitää. Nämä kehon muutokset toki vaikuttavat myös swingiin, mutta niitä voi vielä kehittää vielä seniorinakin. Pitää vaan ottaa nämä muutostekijät huomioon, jolloin voi pelata golfia ilman turhia rasitteita.

”Bodyswing-tekniikka hieman avatusta lyöntiasennosta takaa terveellisemmän swingin”

Jos liikkuvuus on heikentynyt tai on kroonisia kipuja selässä, lonkassa, polvessa tai nilkassa, ei kannata tehdä selän kiertoa eli backswingiä liian suurena ja lantion kiertoa liian nopeana. Hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon onnistuu jo tekemään erinomaisen tarkkaa ja tehokastakin swingiä.


Kun jalat ja lantio ovat alkuasennossa auki lyöntisuuntaan, saadaan aikaiseksi riittävä kierto ja painonsiirto osumahetkeen. Lyönti menee helposti kunnolla läpi, ja pallo lentää yllättävän pitkälle pienellä hajonnalla.

Senioreiden tavoitteena toimivat lyönnit

Voisi äkkiseltään luulla, että senioreita harmittaa eniten lyöntimitan väheneminen vuosi vuodelta. Varmaan se harmittaakin, mutta lyönnin pituus ei yllättäen olekaan se suurin tavoite, vaan monen ykköstavoitteena on luonnollisuus ja rentous. Muina toiveina on, ettei swing sattuisi tai tärähtäisi liikaa – oppisi siis swingaamaan turvallisemmin. Toki moni haluaa, että lyönti olisi riittävän vakaa ja toistettava ja että pystyisi pelaamaan mahdollisimman pitkään. Senioripelaajat ovat realisteja. He kyllä ymmärtävät, etteivät heistä tule enää Tigereita tai Annikoita. Onneksi heidän peli-ilonsa ei perustu ensisijaisesti huipputulosten tavoitteluun, vaan ihan kohtuupelaaminenkin usein riittää. Senioripelaajien tavoitteissa on monia seikkoja, jotka liittyvät hyvin kiinteästi juuri Bodyswing-tekniikan ja sen osa-alueiden osaamiseen ja hallintaan. Esimerkiksi toistettavuus, luonnollisuus ja rentous ovat sellaisia, jotka vaativat kohtalaisen Bodyswing-tekniikan osaamisen, sillä käsilyönti ei yksinkertaisesti voi täyttää näitä tavoitteita.

”On hyvä tietää että luonnollisuus, toistettavuus ja rentous eivät poissulje hyvää teknistä osaamista. Ne kulkevat aina rinnakkain”.

Bodyswing opetusmetodi auttaa oppimaan

Opetusmetodimme huomio mahdolliset rajoitteet, kuten heikompi liikkuvuus ja lihaskunto sekä vanhat vammat tai muut vastaavat. Pyrimme opettamaan sellaisen Bodyswingin, joka oikeasti toimii kullekin. Swingin, joka on mahdollinen, selkeä, vakaa ja luo pohjan luonnollisuudelle, rentoudelle ja toistettavuudelle. Pelaaminen tulee siis helpottumaan Lisäksi Bodyswingillä saa enemmän onnistumisia ja näin voi nauttia enemmän pelaamisesta. Kuten hyvin tiedämme, golfin opetusmetodeja on useita, joista osa toimivia, osa ei niin hyviä. On tullut varsin selväksi, että etenkin liian teoreettispainotteinen, moniin pieniin kokonaisuuden kannalta merkityksettömiin yksityiskohtiin keskittyvä opetusmetodi, pikemminkin hidastaa ja vaikeuttaa swingin ymmärtämistä ja oppimista. On yllättävää, että tämäntyyppinen opetusmalli on edelleen käytössä niin monilla opettajilla. Eikö opettajien tulisi olla ihmisten opettajia eikä golfin ”tutkijoita”? Swingtekniikan oleellisimmat vaatimukset täyttävä, vakaa ja luonnollisuuteen perustuva Bodyswing-tekniikka opetetaan siis aivan eri metodeilla, sellaisilla, joihin suurin osa pelaajista ei ole vielä opetuksissaan törmännyt tai edes kuullut olevan olemassa. Ei ihme, sillä tällä tapaa ei Green Card -kursseilla opeteta. Eikä niitä opeteta myöskään golfvalmentajakoulutuksessa PGA opettajillekaan. On hyvä tietää, että golfopettajat eivät ole automaattisesti opetuksen ammattilaisia, varsinkaan liikunnanopetuksen, jossa teoria ja käytäntö pitää osata eriyttää toisistaan ja käytäntö osata eriyttää vielä oppilaalle sopivaksi. Näiden asioiden oppiminen ja sisäistäminen vaativat ensinnäkin vuosien kokemuksen, pedagogiikan ja yleisen urheiluvalmennuksen perusperiaatteen ymmärtämisen sekä liikuntafysiologian ja biomekaniikan sekä liikkeen opettamisen metodin osaamisen. Liitteet: Mikä Bodyswing on? Mitä tarkoitetaan käsilyönnillä? Miksi Bodyswing on niin paljon parempi golfissa? Harjoitteet Blogit Valmentajan esittely-/ CV

135 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page