Loppuasento! - takaa onnistuneen swingin ja pelin!
- proturkka
- 8.6.
- 4 min käytetty lukemiseen
Päivitetty: 4 päivää sitten
Oletko huomannut, että lähes kaikki hyvät pelaajat päätyvät tasapainoiseen ja ryhdikkääseen loppuasentoon? Miksi näin on? Onko loppuasennolla suurempi merkitys kuin osaamme edes kuvitella? Koska sinä olet videoinut swingisi loppuasennon, onko se tasapainoinen ja loppuun asti viety?

Blogin loppuosassa on lyhyesti syitä, miksi vakaa ja ryhdikäs loppuasento on niin tärkeä. Erityisesti, mitä ongelmia ja puutteita swingissäsi voi ilmetä, jos loppuasentoon pääseminen on vaikeaa tai se jää kokonaan tekemättä. Lisäksi saat vinkkejä, miten voit kehittää loppuasentoasi vakaammaksi ja siten paremmaksi.
Aloitan blogin jakamalla omia kokemuksiani pelilyönneistäni sekä havaintoja, joita olen tehnyt pelaajien keskuudessa niin harjoitusalueella kuin kentällä. Vaikka itse tiedän hyvin, että läpilyönti ja rohkea loppuun asti kiertyminen ovat swingissä erittäin tärkeitä, huomaan usein itsekin keskittyväni ja kontrolloivani aivan muita asioita.
Esimerkiksi saatan kontrolloida taaksevientiä tai osumahetkeä; meneekö backswing riittävän ”tiukaksi”, kiertyykö vasen olkapää leuan alle, osunko pallon alle, tuleeko divot, onko pää paikallaan pallon päällä osumassa, tai näenkö osuman? Vaikka olin swingiä tehdessä mielestäni keskittynyt ihan oikeisiin kohtiin ja asioihin, silti lyönti jääkin usein kesken. Paino ei siirrykään oikein, kehon kierto jää heikoksi tai vajaaksi, ja ajoitukseen liittyvät toiminnot (rytmi ja tempo) eivät menekään ihan kohdilleen. Tämän seurauksena pallon lento useimmiten aukeaa ja jää lyhyeksi. Joskus tosin käsivarret menevät niin sanotusti ”läpi” eli liian lujaa vauhtia suhteessa vartaloon, niin että pallo lentää voimakkaasti vasemmalle. Ja miksi näin?
Pelilyönneissä keskitytään eniten läpivientiin ja loppuasentoon!
Selitys: kun pääsen, tai pikemminkin ehdin hyvin harvoin pelaamaan, alan ”väistämättä” varmistella hyvää osumaa, pelata niin sanotusti "varman päälle", sillä kuka sitä nyt haluasi itsensä nolata huonoilla osumilla? Todellinen syy epäonnistuneisiin pelilyönteihin: Aloin varmistella sitä, että osuisin teknisesti oikealla tavalla, ja varmemmin palloon, joka johti siihen, että aloin keskittymään joihinkin, usein ennen osumaa, tai osumahetkellä oleviin yksittäisiin yksityiskohtiin. Tämä taas johti siihen, että swingistä tuli niin sanottua "katkokävelyä", joka ei mennyt vauhdikkaasti ja hyvällä rytmillä läpilyöntiin ja loppuasentoon.
Eli opetuksena; Keskity pelilyönneissä kohteeseen suuntautuvaan läpikiertoon- ja rohkeasti pelattuun loppuasentoon, äläkä mieti tekniikkaa - harjoituksissa voit tietenkin kontrolloida, miettiä, kehittää ja harjoitella niitä pienempiä tekniikkaan liittyviä yksittäisiä yksityiskohtia.
Olen tarkkaillut pelaajien loppuasentoa paljon myös kentällä ja huomaan, että vain harva päätyy loppuasentoon kunnollisen läpikierron kautta. Syitä tähän on varmasti monia, mutta näyttää siltä, että tietynlainen osuman varmistelu, yksittäisten, ennen osumaa, ja osumahetkellä tapahtuvien toimintojen miettiminen, pakottaminen, jännittäminen ja liiallinen keskittyminen palloon osumiseen sekä sen saamiseen ylöslentoon johtavat siihen, ettei rento ja vauhdikas loppuun asti pelaaminen ei yksinkertaisesti voi onnistua.
Tämä puute näkyy eniten pelaajilla, jotka lyövät pelkästään käsillä mailaa eli eivät osaa käyttää vartaloaan tai eivät ole koskaan saaneet ohjausta siitä, miten vartaloa käytetään swingissä, joka tuo pituutta, tarkkuutta ja toistettavuutta. Toki voi olla myös niin, että pelaaja kokee, että on huomattavasti yksinkertaisempaa, varmempaa ja helpompaa lyödä pelkillä käsillä maila palloon ja osua siihen. Tai selityksinä voi olla, että olen jo niin vanha, jäykkä ja raihnainen, ettei vartalon kiertyminen lyönnin suuntaan onnistu kirveelläkään.
Loppuasento on tärkeä!
Oikea loppuasento golflyönnissä on erittäin tärkeä, koska se vaikuttaa suoraan lyönnin laatuun, tasapainoon ja voiman siirtoon.

Tässä muutamia keskeisiä syitä:
1. Tasapaino ja kontrolli – Hyvä loppuasento varmistaa, että pelaaja pysyy tasapainossa koko lyönnin ajan, mikä auttaa lyöntien toistettavuudessa.
2. Voiman siirto – Oikea loppuasento kertoo, että voima on siirtynyt tehokkaasti palloon eikä pysähtynyt kesken swingin.
3. Svingin rytmi ja sujuvuus – Jos loppuasento on rento ja hallittu, se kertoo, että swing on ollut teknisesti hyvä eikä pakotettu.
4. Kehon linjaus ja nivelten suojaaminen – Oikea asento vähentää rasitusta selässä, hartioissa ja polvissa, mikä auttaa ehkäisemään loukkaantumisia.
5. Vihje virheiden korjaamiseen – Jos loppuasento ei ole luonnollinen ja tasapainoinen, se voi paljastaa swingin virheet, kuten liian aikaisen käsien nopeuttamisen (vastaliike) tai osumaan pysäyttämisen tai huonon painonsiirron.
Harjoitusvinkit parempaan loppuasentoon
Hyvä loppuasento tarkoittaa yleensä, että paino on etujalalla, hartiat ovat avoimet kohteeseen päin ja vartalo on täysin kiertynyt. Jos loppuasento horjuu tai tuntuu epämukavalta, swingissä voi olla teknisiä ongelmia.
Tässä muutamia harjoitusvinkkejä, joiden avulla voit parantaa loppuasentoasi golflyönnissä:
1.Tasapainoharjoitukset
Lyönnin jälkeen pidä loppuasento 3–5 sekunnin ajan ja tarkista, että olet tasapainossa.
Harjoittele yhdellä jalalla seisomista, se auttaa kehittämään kehon hallintaa lyönnin aikana.
2. Painonsiirron vahvistaminen
Tee hitaasti toistettuja swingejä ja keskity siihen, että paino siirtyy takajalalta etujalalle luonnollisesti.
Käytä vastuskuminauhaa lantion ympärillä ja vedä sitä eteenpäin swingin mukana, se auttaa vahvistamaan painonsiirtoa.
3. Loppuasennon ”stop” -harjoitus
Tee swing ja pysäytä se täydelliseen loppuasentoon, pidä hetki ja tarkista, että vartalon kierto on täysi ja ryhti pysyy hyvänä.
Pyydä joku ottamaan kuva loppuasennostasi, jotta voit analysoida omaa asentoa ja tehdä tarvittavia korjauksia.
4. Kehon kierron tehostaminen
Harjoittele kuntopallon tms. heittoa seinään tai maahan, se kehittää vartalon kiertoa ja räjähtävyyttä.
Tee dynaamisia venytyksiä, kuten kehonkiertoja tai joogaliikkeitä, jotta selkä ja lantio pysyvät liikkuvina.
5. Vakauden vahvistaminen
Lyö golfpalloja jalat lähekkäin avatusta alkuasennosta, jolloin joudut käyttämään enemmän keskivartalon lihaksia tasapainon ylläpitämiseen
Tee harjoitusswingejä erilaisilla alustoilla (esim. nurmi, hiekka), jotta keho oppii stabiloimaan liikettä.
Kun harjoittelet näitä tekniikoita säännöllisesti, loppuasennosta tulee tasapainoinen, kontrolloitu ja luonnollinen – mikä parantaa lyöntien toistettavuutta ja voimansiirtoa!
Jos koet loppuasentoon kiertämisen olevan vaikeaa, etkä tiedä syitä tai tekijöitä, jotka estävät onnistumista, tule valmennukseen. Valmennuksessa sinut videoidaan ja saat mahdollisuuden tarkastella swingisi toimintaa. Näet suorituksesi ja saat ohjeita, harjoitteita sekä harjoituksia niistä osa-alueista, joita kannattaa kehittää ja oppia. Ja kas kummaa, alkaa lyönnit mennä suoraan ja pidemmälle.
Katso klinikat, kurssit ja yksityisopetus: https://www.bodyswing.fi/shop
Kesäkauden opetuspaikka: Megarange, Airport, Vantaa
Terveisin,
Turkka Stenlund, PGA Pro, LO, GVT

Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA Pro) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana ja golfkoulujen perustajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion, Kisakeskuksen ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Tutustu myös harjoitevideoihin
Comments