top of page
Turkka Stenlund

Ikä ei ole este oppimisessa! - lue Liisan tarina!

Päivitetty: 7 päivää sitten



”Miksi vasta nyt?”, totesi Liisa, 60 +, jolla on pelivuosia yli 20 vuotta ja on käynyt useilla kursseilla ja yksityistunneilla vuosien varrella. Vasta Bodyswing-valmennuksessa hän oppi rennomman ja varmemman swingin.


Kun ensimmäisen kerran tapasin Liisan, tiedustelin tietysti ensin hänen taustojaan ja tavoitteitaan. Lisäksi kysyin myös sitä, onko tarpeellista läpikäydä swingin perusteita ja niihin liittyviä lainalaisuuksia ja tekniikkaan liittyviä yksityiskohtia. Hän totesi kohteliaasti: ”Ei tarvitse, olen niitä juttuja jo kuullut ihan tarpeeksi vuosien varrella. Tulin hakemaan lähinnä rentoutta ja sujuvuutta swingiin.”

Ensin käsivarsien ja mailan vapautus kuntoon

”Hyvä on”, sanoin. Lähdimme sitten ensimmäiseen harjoitteeseen, joka on käsivarsien ja mailan vapautusharjoitus, jossa rightin pelaajalle kehotetaan oikean käsivarren johtavan mailan liikettä. Heittoliikkeen tapaan, aivan kuin kiekonheitossa tai tenniksen kämmenlyönnissä. Oikea käsivarsi ja ranne sekä mailanpää kiertyvät osuman jälkeen vasemmalle kiinni. Sormet rentoina, käsivarren ja mailan kiertyessä loppuun asti – kunnolla läpikiertoon.

Harjoite tehdään avatusta asennosta eli vasen jalkaterä ja samalla lantio ovat hieman avoinna lyöntisuuntaan, jolloin alavartalo ei ole esteenä käsivarsien vapautukselle ja ylävartalon kiertymiselle lyöntisuuntaan. Tässä asennossa myös lyöntirata eli saattorata avautuu lähes itsekseen.



Näytin Liisalle muutaman kerran kyseistä harjoitetta puolivauhdilla, rennosti tehden ja samalla kysyin, näyttääkö selkeältä, näyttääkö mahdolliselta? Liisa piti näkemästään ja alkoi kokeilla liikettä rauta 9:llä. Avustin aluksi liikettä muutaman kerran kädestä pitäen, jotta tunne liikkeestä tulisi tutummaksi ennen palloon swingaamista. Sitten hän alkoi itsenäisesti kokeilla lyhyellä taakseviennillä. Heureka! ”Ei ole todellista! En ole ikinä swingannut näin hyvin ja kuinka luonnolliselta ja helpolta tuntui! En ole ikinä päässyt loppuasentoon, ja pallokin lähti tosi pitkälle! Eihän tämä ollut mitään lyömistä” Liisa hihkui. ”Aivan mahtavaa!” Voi sitä riemun määrää, mitä Liisa koki.

Yksinkertaisuus toimii

On päivänselvää, että Liisa oli monilla opetustunneillaan ja kursseillaan saanut tietoa, tai ainakin nähnyt kyseisen liikkeen, siitä ei epäilystäkään. Miksi se oli sitten niin uutta ja ihanaa? Kysyin Liisalta, mikä asia aukesi ja miksi se tuntui niin hyvältä? ”No, kun sai ihan vapaasti vaan heittää tuon mailan tuosta kiertoon.”


Liisalle oli, kuten aika monelle muullekin, jäänyt kovin erilainen mielikuva swingistä. Oli kerrottu paljon monenlaisia pieniä teknisiä yksityiskohtia, asentoja ja jopa painojakautumien prosentteja ja vastaavia asioita. Kuulosti, että oli siis opetettu enemmän teoriaa ja keskitytty osumaan, kuin itse swingin pääperiaatteisiin: Vartalon avauskiertoon ja mailan vapautukseen - vapautuneeseen heilahdusliikkeeseen. Vaikka teoria ja tekniset yksityiskohdat ovat myös tärkeitä tietää, Liisan swingistä oli kuitenkin muodostunut kovin kulmikas ja vaivalloinen. Lyönti oli luonnottoman näköinen. Mahdollisesti oli kovasti yritetty tehdä jotain tarkkuutta ohjaavaa, palloa nostavaa suoritusta. Rentous oli kateissa.


Mitä tästä voimme oppia? Riittävän selkeä yhteen asiaan keskittynyt näyttö on tärkeää. Ei liikaa asioita yhdellä kertaa. Mielikuvat ja sanoitukset ovat tärkeitä. Tunne, miltä tuntuu, on kaikkein tärkeintä.

Swingin pääkohdat pääosin kuntoon


Bodyswingin eli koko vartalolla suoritettu kokonaisuus on sujuva ja rennon tehokas, joka takaa parempia tuloksia. Bodyswingissä lyönti saadaan vakaammaksi, tehokkaammaksi ja toistettavammaksi, koska lyönnin voimantuotto lähtee pääosin vartalosta, maila vapautetaan osumaan ja käsivarret pysyvät vakiona ja ranteet vakaina. Näin pallon lentolait toimivat optimaalisemmin kaikilla mailoilla ja lyöntien onnistumisprosentti kasvaa. Tulee useammin puhtaampia osumia, lyönnit pitenevät ja ne ovat tarkempia.

Bodyswing-tekniikan ei tarvitse olla täydellinen kaikkine yksityiskohtineen saadakseen swinginsä todella hyvin toimivaksi. Riittää kun saa swingin pääkohdat pääosin kuntoon. Oikealla kehon liikeradalla, käsi-hartiakolmiolla, suorilla saattokäsillä, yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon pystyy tekemään jo erinomaisen tarkkaa, tehokasta ja tarkempaa swingiä. Tee kuten Liisaa, opettele Bodyswing. Koskaan ei ole myöhäistä hioa swingiä varmemmaksi ja helpommaksi. PGA Pro Turkka Stenlund www.bodyswing.fi



Turkka Stenlund (PGA Pro v.1991) on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV



Syvempää, mutta yksinkertaistettua tietoa saat Opi Bodywing-kirjasta.



15 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page