Mikä Bodyswing? Mikä golfin opetusmetodi?

Päivitetty: kesä 21Törmään edelleen aina silloin tällöin kysymykseen, että mikäs tämä Bodyswing oikein on? Useimmat eivät ole kuulleet sanaa aiemmin. Muutamat ovat kuvitelleet, että olen keksinyt hyvän nimen, jolla myydä opetusta. No en ole, sillä Bodyswing ei ole ajatuksena mikään uusi, koska kyseessä on sama lajitekniikka, jota myös ammattipelaajat käyttävät eli Body Release. Tätä vartalon tehokkaampaa käyttöä sana Bodyswing kuvaa hyvin. Jenkeissä Paul Wilson käyttää The Body Swing-nimeä ja on rekisteröinyt sen sinne. Itse olen käyttänyt Bodyswing-nimeä aktiivisesti vuodesta 2017 ja vuonna 2020 se rekisteröitiin Suomessa virallisesti meille.

Taustaa Olen toiminut golfopettajan ja valmentajan ammatissa yli 30 vuotta. Sitä edelsi 4 vuoden koulutus liikunnanohjaajaksi ja liikunnanohjaajana toimiminen. Kolmen eri urheilulajin seuravalmentajan tutkinnot, toimiminen urheiluvalmentajana, toimiupseerin tutkinto ja noin 7 vuoden työskentely puolustusvoimissa liikuntakasvatusupseerina ja kouluttajana. Tulipa siinä sivussa kilpaurheiltuakin vuosikausia useassa urheilulajissa. Käytyäni golfliiton valmistavat koulutukset suoritin golfvalmentajan ammattitutkinnon GVT:n ja minut hyväksyttiin PGA:n täysjäseneksi. Koulutukset olivat mielenkiintoisia ja kattoivat hyvin sen tarpeen, jota tarvitsinkin eli golfin teoriatiedon, swingin perusteiden ja periaatteiden sekä tiettyjen lainalaisuuksien ymmärtämisen. Oli kiehtovaa saada tietää tärkeitä swingin yksityiskohtia ja verrata näiden kriittisten pisteiden toteutumista maailman huippupelaajilla. Opetusmetodin synty Vuonna 2015 päätin, että jotain konkreettista pitää tehdä golfin eteen. Jotain, millä on pysyvämpää merkitystä ja todellista vaikutusta aikuisten klubipelaajien kehitykseen.

Sitten aloin suunnitella golfin opettamis- ja opetteluprosessin konseptia, joka perustuisi erityisesti swingliikkeen kokonaissuorituksen oppimiseen mahdollisimman selkeällä tavalla. Poistin harjoitteista liikkeiden oppimista häiritsevät pienet teoreettiset yksityiskohdat ja pyrin pitämään kaiken sanallisen viestinnän ja näyttämisen hyvin ymmärrettävänä ja yksinkertaisena. Tavoitteena oli pitää myös kaikki liikkeet ja niiden kehittelyt selkeinä, huomioiden silti eri taito- ja lähtötasot sekä mahdolliset liikerajoitukset. Aloin siis toteuttamaan urheiluvalmennuksen ja liikkeen opettamisen pedagogisia perusperiaatteita. Innostustani tähän projektiin lisäsi myös tieto siitä, kuinka vähän todellista ymmärrystä tavallisilla pelaajilla itseasiassa on lajitekniikan, Body Release/Bodyswing-tekniikan, suoritusperiaatteesta. Joitakin irrallisia tekniikan yksityiskohtia kyllä tiedettiin, mutta varsinainen suorituksen ”iso kuva”, tärkeimmät periaatteet ja suorituksen biomekaniikka olivat melko hämärän peitossa. Oppilaiden kommenteissa on toistunut useasti kysymykset, miksi näin opetetaan? Miksei näitä periaatteita, perusteita ja lainalaisuuksia ole opetettu kyllin selkeästi jo alkeiskursseilla tai edes jatkokursseilla? Kysehän on lajitekniikasta eli tekniikasta, joka on muotoutunut nimenomaan lajin vaatimuksiin, jotka edellyttävät niin tarkkuutta ja pituutta kuin suorituksen toistettavuutta ja vakautta. Käsiswing on epävakaa valinta


Lapsi tai nuori oppii lajin kuin lajin yleensä helpommin kuin aikuinen ja se pätee myös golfiin. Tällöin golfista opetetaan automaattisesti oikea lajitekniikka eli Bodyswing. Kun aloittaa myöhemmin, suurin osa pelaajista omaksuu tai ajautuu käsiswingiin eli Hand Releaseen. Tällä tavalla toki osuu palloon yksinkertaisemmin ja helpommin, mutta valitettavasti käsiswing ei ole vakaa eikä helppo toistaa samanlaisena, ja siksi pelaaminen alkaa monella hajota. Vartaloon ei tule kiertoa ja alastuonnissa vartalo kiertyy ylöspäin, paino jää taakse, ei tule painonsiirtoa, vartalo kallistuu taakse. Alkaa tulla toppereita, jota helposti korjataan niiaamalla. Muodostuu tuplavirhe: koukkukädet ja niiaus. Myös olkapäät nousevat. Pahinta on, kun paino jää selkeästi taakse, jolloin ei voi saada enää hyvää osumaa. Eli ei enää niin kivaa golfia. Mutta onneksi käsiswingistä pääsee eroon, jos haluaa. Myös aikuisena. Sen olen todistanut useamman tuhannen oppilaan kanssa.

Miksi Bodyswing-golfvalmennusta juuri aikuisille, myös senioreille?


Bodyswing-tekniikan oppimisessa ja opettamisessa käytetty metodi sopii kaikille aikuisille. Hyvin myös iäkkäämmille ja erityisesti naisille. Ainakin kun kuuntelee oppilaiden antamia palautteita. Eikö olekin kummallista? Voisi kuvitella, että tekniikka, jota maailman huippupelaajat toteuttavat ei missään nimessä voisi soveltua perusaikuisille, saatika senioreille tai - ei niin mailapeleihin tottumattomille - naisille. Ajatellaan, että Bodyswing on liian vaikeaa, liian fyysistä? Onneksi näin ei ole.


Bodyswing on hyötysuhteeltaan käsiswingiä parempi ja biomekaniikaltaan luonnollisempi eli keholle terveellisempi vaihtoehto. Seniorit, tai joilla liikkuvuus on hieman heikentynyt, pystyvät hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon tekemään jo erinomaisen tarkkaa, tehokasta ja tarkempaa swingiä. Olen saanut todella paljon kiitosta, että olen kannustanut heitä parantamaan swingiään paremmaksi ja samalla terveellisemmäksi eli ikä ei ole este kehittymiselle. Yhtenä lisähuomioina myös, että naisille Bodyswing tuntuu luontuvan hieman helpommin kuin miehille, sillä heillä perusliikkuvuus ja rytmitaju ovat yleensä parempia ja näistä on hyötyä oppimisessa. Kannustan siis naisia Bodyswingin pariin, sillä sen avulla lyönteihin saa hyvin myös pituutta, tarkkuuden lisäksi.


Vielä yhteenvetona: Bodyswing-harjoittelussa ja siinä käytettävissä harjoitteissa yleistaitavuus, motoriikka ja kehonhallinta paranevat selkeästi. Tulee enemmän hallittavuutta ja tarkkuutta swingiin sekä tietenkin myös pituutta lyönteihin. Liike on luonnollisempi ja tehokkaampi, mutta samalla terveellisempi. Metodissa ei näperrellä tieteellisten teorioiden hypoteeseilla, jotka jopa ahdistavat useita oppilaita. Teoriat pidetään erillään käytännön tehtävistä. Asiat pidetään yksinkertaisina - "keep it simple" toimii aina paremmin! Tämä jos mikään nopeuttaa todellista käytännön oppimista.

Monenlaista opetusta

Oppilaiden kommentoinneissa on käynyt myös selväksi se, kuinka epätasaista heidän saamansa opetuksen taso on ollut. Ainakin silloin tällöin. Välillä opetetaan oppilaalle vaikeaselkoista, lähinnä kilpapelaajille suunnattua ja heitä kiinnostavaa teoriaa, jota ymmärtääkseen oppilaan olisi jo hallittava ja ymmärrettävä perusteet. Osattava jo siis golfswing. Toisinaan taas laastaroidaan seurausta, ei puututa juurisyihin. Kerrotaan ja jutustellaan monimutkaisia tekniikka-asioita, pieniä toisistaan irrallaan olevia yksityiskohtia. Ymmärtämättä, ettei oppilaalla ole useinkaan mitään mahdollisuutta siirtää tätä hänelle suhteellisen tuntematonta ja usein liian teoriapainotteista tietoa käytäntöön, kokonaisvaltaiseksi liikkeeksi. Suurin osa oppilaista ei ollut koskaan nähnyt omaa suoritustaan videolta. Tämä ihmetyttää kovasti, koska oppilas ei oikein osaa hahmottaa omaa liikettään ellei näe sitä. He ovat kyllä nähneet joitain mallisuorituksia, yrittäneet matkia niitä parhaansa mukaan, mutta vertailua mallin ja oman suorituksen välillä ei ole juuri tehty. Ei ole myöskään tehty tärkeää kädestä pitäen avustamista, joka kuuluu ehdottomasti uuden oppimisen ja etenkin liikkeiden oppimisen prosessiin.


Opettamisen peruskaava toimii


Peruskuvio liikunnan opetuksessa yleensä on: mielikuva suorituksesta, oma kokeilu, suorituksen vertaaminen mielikuvaan ja malliin (videoanalyysiin), korjaukset, avustaminen, kehon liikkeen tunteminen, uusi kokeilu jne. Kun tätä kaavaa jatkaa useita kertoja, uuden oppimista syntyy kohtuullisen nopeaan tahtiin. Riippumatta kohderyhmästä. Tämä sama metodi toimii hyvin myös golfin swingopetuksessa. Liian teoreettisella opetuksella ei opi niin hyvin. Pitää olla pedagogista otetta eli oikeasti opettaa oppilasta oppimaan! Näin saadaan parempia golfareita, jotka osaavat paremmin ja alkavat itsekin ymmärtää, mistä omat virheet toisinaan johtuu ja voivat korjata niitä. PGA Pro Turkka Stenlund

www.bodyswing.fi
Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.


Tutustu myös:

Panosta alkuun - opettele heti oikea tekniikka

Bodyswingin ja käsiswingin erot

Bodyswing-tekniikan edut ja hyödyt

Mikä on syy ja seuraus

Bodyswingkurssit

628 katselukertaa0 kommenttia