Onko pelaamisesi jämähtänyt paikoilleen? Eikö tulokset parane ja virheet vähene? Jos vastasit kyllä, niin ehkä kuulut käsiswingaajiin? Ikävä tosiasia nimittäin on, että käsiswingaajan hyvät lyönnit ovat pääosin onnenkantamoisia.
Lyönnit ovat usein epätasaisia. Välillä osuu hyvin, välillä ei. Tulee usein toppereita, duffeja, slaisseja, tai hookeja. Tietyt virheet seuraavat vääjäämättömästi käsilyöntiä ja pallo ei menekään sinne, minne sen haluaisi saada. Näitä virheitä ei oikein voi estää tulemasta – biomekaniikka on sellaista.
Käsilyönnissä golfin tärkeät lainalaisuudet ja siihen liittyvät tarkkuuden, toistettavuuden, erilaisten mailojen lentopituudet ja osumapuhtaudet eivät valitettavasti toimi kovin hallittavasti, saatikka optimaalisesi. Hyvän swingin periaatetta voi verrata heittoliikkeeseen. Jos vartalo ei lähde mukaan toimintaan, heitosta tulee kömpelö, käsivarret menevät koukkuun ja maila ja pallo ei lennä juuri minnekään tai lentää minne sattuu.
Ongelma on lyöntisuuntaan kiertyvän vartalon puuttuminen
Käsilyönnissä vauhti ja voima mailaan tehdään pääasiassa hartioiden kierrolla ja lyövillä käsillä, jotka kiihdytetään osumaan. Jo itse lyöminen ja sen kiihdyttäminen tuottavat helposti puristusta sormiin ja vartalon taaksepäin suuntautuvan vastaliikkeen, joka taas heijastuu käsivarsiin ja mailan suuntaa ja vauhtiin.
Jännittyneet käsivarret menevät koukkuun ja samalla pois lyöntilinjasta, minkä takia alkaa tulla monia virheitä. Jos tämä liike tehdään vielä todella vauhdikkaasti, seuraa automaattisesti vastaliike, joka estää painonsiirron ja pelaaja jää takapainoiseen osuma-asentoon. Tästä ei hyvää seuraa.
Käsilyönti aiheuttaa siis monia ongelmia, ja siksi sillä tekniikalla on hyvin vaikeata saada pelaamista vakaaksi hyvälle tasolle. Vaikka rangella lyönti vielä kulkisikin, niin pelitilanteen paineessa yritetään usein liikaa ja lyönnit menevätkin sekaisin. Toki, jos käsilyönti on jo hyvin vakiintunut lihasmuistiin, ei yritä liikaa ja se toistuu samanlaisena, pelaaminen voi olla kohtuullisen tasalaatuista.
Haasteena onkin usein tietämättömyys
Miksi sitten swingataan pääosin epävarmalla käsilyönnillä? No siksi, että pelaaja ei välttämättä tiedä edes paremmasta. Ei tiedetä ylipäänsä, mikä on käsilyönti ja mikä Bodyswing? Mitkä ovat niiden erot? Ei tiedetä, miksi käsilyönti tuottaa niin paljon ongelmia. Eikä tiedetä, että ammattilaiset käyttävät vartaloaan swingissä, jolla suurimmat ongelmat poistuvat jo heti kättelyssä. Siksi Bodyswing olisi klubipelaajallekin paras vaihtoehto, koska se takaa varmemmat ja vakaammat swingit.
Perusajatus swingin periaatteesta on tärkeintä!
Valitettavasti usein Green Card -kursseilla ei oikein ehditä käydä läpi golfin oikean lajitekniikan- swingtekniikan periaatetta, perusteita ja lainalaisuuksia. Eikä sitä, miten ja millä periaatteella oikeastaan pitäisi swingata, jotta jatkoharjoittelun kautta pääsisi kohtuulliseen tarkkuuteen, parempiin tuloksiin ja ylipäätään swingin hallittavuuteen.
Siksi jokaisen aloittelijan tulisi mennä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa golfin tekniikka-kurssille, jotta saisi tehokkaampaa swingin käytännön valmennusta. Sellaista, jossa keskitytään kokonaisvaltaiseen swingvalmennukseen, laadukkaiden harjoitteiden opetteluun ja swingin perusajatukseen, eli vartalon oikearytmiseen toimintaan, joka mahdollistaa suorat maalilinjaan päästetyt käsivarret – ja sen tärkeimmän, että golfswing ei ole lyönti!
Voima ja vauhti tulevat ja välittyvät vartalon kautta vapautettuun ylävartaloon, käsivarsiin ja sitä kautta mailaan. Swingin tulee olla kuin pallon tai keihäänheittoa. Niitä ei heitetä pelkillä puristuneilla käsillä, vaan luonnollisesti vartalon virityksellä kohti käsien vapautusta!
Bodyswingaajan kehitys ei pysähdy!
On aika selvää, että suurin osa pelaajista ”vihaa” huonoa pelaamista, haluasi pelata paremmin sekä nauttia hyvistä lyönneistä ja paremmista tuloksista. Bodyswingin omaksuminen on varma tie parempaan pelaamiseen, se on kiistaton tosiasia. Olit sitten aloittelija, hieman pelannut tai jo kokenut – saatika tavoittelet singletasoa. Jos olet omaksunut useimmille klubipelaajalle tyypillisen käsiswingtyylin, niin siitäkin pääsee eroon.
Bodyswing opitaan selkeän opetusmetodin ja harjoittelun kaavan kautta!
Bodyswing-tekniikan oppiminen ole ollenkaan vaikeaa, sillä opetuksessa käytetään aivan omaa, Bodyswing valmennukseen kehiteltyä opetusmetodia ja ohjelmoitua harjoittelun kaavaa, joka poikkeaa suuresti tavallisesta ja yleisesti käytössä olevasta teknis-teoria painotteisesta metodista
Bodyswing-valmennus tuo sinulle selkeän ymmärryksen vartalon kautta välittyvän voimantuoton biomekaniikasta, miten vartalon viritys ja vapautus tapahtuu.
Metodia ja harjoituskokonaisuutta on kehitelty pitkään ja se on tuottanut erinomaisia oppimistuloksia - riippumatta siitä, vaikka et olisikaan maailman notkein. Sen voi todistaa sadat opetuksessa olleet.
Panosta jatkossa oikeaan swingtekniikkaan, jota myös kaikki ammattilaiset käyttävät. Vartalolla tehty swing kestää paremmin myös henkistä painetta ja pelitilanteen tuomaa stressiä. Pelaaminen Bodyswingillä pitää pelin tasaisempana ja se tekee pelaamisesta mukavampaa. Golfista tulee oikeasti kivaa ja sehän on kaiken tarkoitus.
Bodyswing-tekniikkaa voi opetella joko kursseilla tai yksityisvalmennuksessa. Näin onnistuu helpommin ja nopeammin sekä tulokset paranevat oikeasti.
Terveisin,
Turkka Stenlund
Bodyswing valmentaja
PGA Pro, LO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Hanki Opi Bodywing-kirja, jossa swingin ydinasiat on kerrottu yksikertaisesti ja jossa paljon hyviä harjoiteita, miten itsekin kehität swingiäsi! Myös harjoitteita, joilla pääset eroon käsiswingistä.
Comentarios