top of page

Löydä oma potentiaalisi Bodyswing-valmennuksessa!

Päivitetty: 3. huhtik.

Pidän tasaisin väliajoin ilmaisia Bodyswing- klinikoita, jotka toimivat samalla myös valmennusmetodini promotilaisuuksina. Ne ovat olleet hyvin suosittuja, sekä maksuttomuuden että tavanomaisesta poikkeavan harjoittelumenetelmän ansiosta.


"Jokaisen klinikan jälkeen yllätyn yhä uudestaan ja uudestaan samasta aiheesta: Siitä, miten näennäisen pienillä mielikuvan ja tekemisen muutoksilla pelaaja pystyy saamaan itsestään irti sellaista, mitä hän ei ole koskaan aiemmin kokenut, tai tiennyt osaavansa. Kyse on tietenkin Bodyswing-liikkeen oppimisesta."




Klinikan sisällössä olen tehnyt tietoisen valinnan. Vältän puhumasta pienistä yksityiskohdista, mutkikkailta kuulostavista tekniikoista ja teorioista ja keskityn sen sijaan liikkeiden selkeisiin mallinäyttöihin, niitä tukeviin kielikuviin ja rentoihin, luonnollisen oloisiin mailan vapautuksiin.


Opetustilanteeseen pyritään luomaan hyvin rento ja suvaitseva ilmapiirin, jossa jokaisella on hyvä ja turvallinen olo.

Näytän swing- harjoitteiden mallisuoritukset hymyssä suin ja mahdollisimman rennon oloisesti, sekä normaalitempolla että hidastetusti, riittävän monta kertaa, näyttöjä tukevilla kielikuvilla höystettynä.


Klinikan kantava ajatus on swing liikkeen matkiminen, siihen eläytyminen, sekä kokonaisliikkeen kohtuullinen hallinta, hahmottaminen ja ymmärtäminen.


Harjoitteita on neljä ja ensimmäinen, saattoharjoitus tehdään tiin päältä. Näin osuminen tulee helpommaksi ja liikkeen matkimiseen pystyy keskittymään paremmin ja rennommin.


Ei siis keskitytä osumiseen, eikä palloon lyömiseen, vaan liikkeeseen!










Katso myös muut harjoitteet: harjoitevideoihin 


Tämä swing-tekniikan opetustapani saattaa aiheuttaa hämmennystä, joten avaan valintani taustaa.


Swingliikkeen opettelussa ei saisi miettiä monia yksityskohtia!


Jokainen pelaaja tietää kuinka jännittäminen, yliyrittäminen ja palloon lyöminen, sekä yksityiskohtien miettiminen vaikuttaa swingiin. Näissä tilanteissa taitavallekin pelaajalle tulee herkästi huonoja osumia tekniikan pettäessä.


Sama tapahtuu oppimistilanteessa. Jos mietit liikaa monia yksityiskohtia, pelkäät virheitä, yrität väkisin osua palloon, alat huomaamattasi jännittämään, puristaa sormia ja lyömään käsillä. Ja olkapäät nousee, kädet vetävät koukkuun ja vartalo "jäätyy" paikoilleen.


Swingissä ei yritetä osua palloon, vaan keskitytään oikeaan liikkeeseen!


Yksityiskohtien miettiminen ja sitä kautta puristaminen, sekä palloon lyöminen muuttaa swingiä paljon ja sen myötä swingiin tulee helposti monia virheitä.

Swingin rento ja yksinkertainen heittoliikkeen ja vapautuksen periaate katoaa.


Voiko swingiä sitten oppia, jollei tiedä teoriaan liittyviä yksityiskohtia? Vastaus on vahva kyllä. Liikettä opitaan pääasiassa ilman miettimistä - matkimalla ja synkkaamalla, tuntemalla ja oivaltamalla.


Swingissä osuma palloon tapahtuu liikkeen sisällä ja aikana! - palloa ei siis lyödä mailalla!


Videolla kerrotaan liikkeen oppimisen periaatteista:



Rentojen, vain vähän teknistä spekulaatiota, miettimistä ja ajattelemista sisältävien harjoitteiden myötä pelaajat oppivat swingliikkeen erinomaisen hyvin, myös teknisesti tarkastellen.

Suuri osa pelaajista on todennut klinikalla ja myös jälkeenpäin, ettei ole koskaan swingannut yhtä helpon tuntuisesti, hallitusti ja hyvin! Siitä huolimatta, ettei käyty juurikaan läpi yksityiskohtaisesti tekniikan pieniä yksityiskohtia, eikä teoriaa, vaan pyrittiin olemaan rentoina, eikä kielletty mitään.


Sen sijaan, kuten jo mainitsin, keskityttiin harjoittelemaan yksinkertaisilta ja helpoilta näyttävien mallisuoritusten ja oivallusta lisäävien kielikuvien mukaisesti. Rennossa ja sallivassa oppimisilmapiirissä.

Osa klinikkaharjoituksissa käyneistä on myöhemmin tullut maksullisille kursseilleni hakemaan lisävahvistusta klinikalla tapahtuneen oivalluksen ylläpitämiseen. Swingharjoittelussa oman ajattelun muutos on merkityksellinen ja sen tueksi moni kokee tarvitsevansa ammattilaisen tukea.


Voiko edellä kertomastani tehdä mitään suurempaa johtopäätöstä? Kokemukset ovat tunnin mittaisista klinikkaharjoituksista. Oliko kyse sattumista, vai voiko tekniikan, hyvän swingliikkeen oppiminen perustua noin helppoihin ja "heppoisilta" kuulostaviin ja näyttäviin menetelmiin ja harjoitteisiin?


Onko meidän vaikeaa hyväksyä, että yksinkertaisuus ja kiteytys saattaakin olla juuri se tärkein pointti, ja että rentouden ja luonnollisuuden myötä monet ongelmat ja virheet poistuvat ihan itsestään?

Klinikoihin kuului myös videointi, josta katsotaan miten swing onnistui tekniikan näkökulmasta. Kerta toisensa jälkeen useimmat hämmästelevät omaa suoritustaan. "Ikinä en ole saanut lantiota kiertymään ennen osumaa" Miten on mahdollista, että tunnin sisällä opin tuon vartalonkierron, mitä olen vuosikausia yrittänyt opetella"


Monille on valtava yllätys huomata, kuinka näennäisen yksinkertaisilla harjoitteilla päästään myös teknisesti hyvinkin lähelle ihan oikeata swingliikettä ja siihen liittyvää tekniikkaa.





Jos swingin oppiminen on kuvatun mukaisesti noin yksinkertaista ja helppoa voisiko metodia käyttää laajemminkin?



"Metodi ei ole suinkaan mikään uusi keksintö, vaan se liittyy liikkeen -ja liikunnan opetuksen ikiaikaisiin peruskuvioihin ja pedagogisiin periaatteisiin."

"Se, miksi tämä tapa opettaa- ja oppia swingliikettä on monelle niin uusi asia, johtunee pitkälti siitä, että esim. Green Card-kursseilla todennäköisesti keskitytään enemmän swingin teoriaan ja joidenkin teknisten yksityiskohtien kertomiseen ja niiden esittämiseen, kuin itse swingliikkeen ja siihen liittyvien mielikuvien, kielikuvien ja kehitysharjoitteiden opettamiseen:"


"Syynä saattaa olla myös se, että hyvin harvalla golfin opettajalla on liikunnan opetuksen ja urheiluvalmennuksen ammattitaito, koulutus ja kokemus"



Terveisin,

Turkka Stenlund

Bodyswing valmentaja

PGA Pro, LO, GVT



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin


Katso tulevat Bodyswingkurssit

21 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page