Blogini saavat usein inspiraationsa pelaajien kommenteista, eikä tämäkään ole poikkeus. Keskustelin erään kokeneen pelaajan kanssa, joka halusi muuttaa swingiään parempaan suuntaan, mutta hän ei vaan oikein tiennyt miten se oikein pitäisi tehdä.
Hänellä oli omasta mielestään varsin hyvä mielikuva siitä, miten oikeaoppisen swingin pitäisi mennä ja hän tiesi paljon swingiin liittyviä teknisiä yksityiskohtia, mutta aina kun hän videokuvasi oman swinginsä se ei ollut lähellekään sellainen, mitä hän oli mielessään kuvitellut tekevänsä.
Back swing meni ihan liian pitkälle, vasen käsivarsi meni koukkuun. Downswingissä ranne- kyynärkulma aukesi liian aikaisin, lantio ja hartiat eivät kiertyneet ollenkaan ja käsivarret ja ranteet menivät koukkuun osumahetkellä ja saatossa. (eli tyypilliset käsilyönnin kautta tulleet ongelmat.)
Miten sitten pitäisi toimia, että voisi omatoimisesti muuttaa swingin paremmaksi?
Svingin muuttaminen on joskus haastavaa pelaajille, jotka ovat harjoitelleet toistoja todella paljon ja pelanneet pitkään. Pahimmassa tapauksessa liikkeet ovat saattaneet ajautua lihasmuistiin. (Lihasmuisti on aivoissa, joista käskyt liikkeille tulevat automaationa.)
Näin ollen, vaikka mielikuva oikeasta liikkeestä olisi kuinka selkeä tahansa, olemassa oleva lihasmuisti hallitsee liikettä, varsinkin täydellä swingillä ja kovalla vauhdilla. Tämä näkyy erityisesti pelitilanteissa, joissa tilanne on paljon paineisempi kuin harjoituksissa.
Ainakin kokeneemmat pelaajat muistavat Nick Faldon, 6- kertaisen Major voittajan, joka uransa huipulla päätti muuttaa swingiään toistettavammaksi ja vakaammaksi, tiettävästi hänen silloisen valmentajansa, David Leadbetterin valmennuksessa.
Mitenköhän hän alkoi muuttaa swingiään? Yrittikö hän muuttaa täysivauhtisen kokoswingin mielikuvien, tai videoanalyysien kautta, vai purkiko hän swinginsä pienempiin osakokonaisuuksiin ja muutti ne yksi kerrallaan?
En tiedä ihan tarkkaa totuutta hänen menetelmistään, mutta sen olen monesti kuullut, että swingin muutokset alkoivat chipeillä, etenivät niistä pitheihin ja siirtyivät sitten vähitellen täyteen swingiin.
On vaikea kuvitella, kuinka paljon toistoja, kontrollointia ja keskittymistä tämä swingin muutosprosessi häneltä vaati, mutta sen on täytynyt ottaa satoja tunteja ja tuhansia toistoja, ensin harjoituksissa ja "harjoitus" peleissä ja sitten paljon vaativimmissa kilpailutilanteissa, ennen kuin uusi tekniikka alkoi toimia.
Luojan kiitos tavallisten, aikuisina golfin aloittaneiden klubipelaajien tilanne muutosprosessin suhteen ei ole lähellekään sama kuin lapsena aloittaneiden ja "miljoonia" toistoja tehneiden kilpapelaajien kohdalla on.
Aikuisina golfin pelaamisen aloittaneiden kohdalla ei useinkaan ole kyse niinkään "vanhan tekniikan poisoppimisesta" vaan siitä, että muutosprosessiin liittyy uusia tekniikkaan liittyviä asioita ja toimintoja, jotka koetaan eri tavalla kehon liikkeissä, lihaksissa, ajatuksissa ja mielikuvissa.
Hyvin harvoin käy niin, että tietty liike, asento tai asema on juurtunut selkäytimeen niin syvälle, ettei sitä voida muuttaa kohtuullisella toistomäärällä ja riittävän ajan myötä.
Liikkeen muuttaminen tai tekniikan parantaminen onkin usein enemmänkin kiinni kehonhallinnan ja liikkuvuuden kehittämisestä ja uusien lihasten löytämisestä, ja mahdollisesti jo olemassa olevien liikemallien käyttöönotosta, kuin joidenkin aiemmin tehtyjen virheellisten liikkeiden, tai mielikuvien muuttamiseen liittyvistä haasteista.
Usein riittää, että opit toteuttamaan liikkeen kehittelyn periaatetta: hitaasta- nopeaan, pienestä- isoon ja helposta- vaikeaan.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensin: (lyhyet raudat, r9-r7)
1. Opettelet 1/4 osa swingistä miten ja kuinka paljon ylävartalo, hartiat kiertyvät osumahetkellä (n.40 astetta lyöntisuuntaan) - Tunnistat hartioiden kierron tuottaman vetovoiman käsivarteen ja mailaan. - käsivarret kiinni ylävartalossa osumahetkeen asti.
2. Tunnet onko yläkäsi ja ranne pallon etupuolella ja suorana osumassa
3. Onko pää osuman kohdalla, onko paino etujalan ulkosyrjällä osumahetkellä ja tuleeko mailan pää osumaan ylhäältä alaspäin.
4. Seuraavaksi, edelleen 1/4 swingistä, opettelet oikean ranne- kyynärkulman ja ratojen, tulorata- saattorata toiminnan jne.
Harjoittelu kannattaa tehdä aina avatusta alkuasennosta (n. 20-30 astetta lantio ja jalkaterät) tämä helpottaa huomattavasti ylävartalon ja lantion avauskiertoa ja painonsiirtoa osumaan, saattoon ja läpikiertoon.
Täältä löydät kehitysohjelman ja siihen liittyviä kehittelyharjoitteita: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet
Ymmärrän tietenkin, että tällainen tapa opetella on aluksi vaikeaa, epämukavaa ja jopa noloa. Kuka nyt haluaisi mennä yleiselle lyöntipaikalle lyömään hitaita pikkuswingejä ja lyhyitä lyöntejä ja keskittyä miltä hartioista, lantiosta ja käsistä tuntuu ja keskittyä kontrolloidusti, miten liike menee.
Tiedän omasta kokemuksesta, miten vaikeaa on oppia seuraamaan omaa tekemistään, tuntea oikeasti meneekö oikein vai väärin. Mutta kehittelyn systeemin, tai pikemminkin tapaan opetella oppii kuitenkin kohtalaisen nopeasti. Oppii keskittymään kehon ja kehon osien liikkeisiin, asentoihin ja asemiin, oppii tuntemaan miten menee ja oppii katsomaan itseään ja tekemistään.
Kun tämän prosessin käy läpi, on aivan varma, että hyvä swing on opittu. Kohtuullisen pienellä toistomäärällä siitä tulee myös ”pelikelpoinen”, eli swing alkaa kestää pelin paineita, eikä se enää palaa vanhaan tekemiseen, ainakaan kovin useasti.
Terveisin,
Turkka Stenlund
PGA Pro, LO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta
Tutustu myös harjoitevideoihin
ja muihin blogeihin
Comments