top of page
proturkka

Swingin perustekniikka ja eri tyylit?

Päivitetty: 23. marrask.

Olympiagolfin aikana keskustelu swingtekniikasta kiihtyi jälleen iloisesti. Kenellä oli perinteinen ja hyvin ortodoksinen swing,  kuka swingasi Argentiinalaiseen tapaan, kenellä vauhti ja lyönnin suuri pituus tuli jostain käsittämättömästä dynamiikasta, ja kenellä swing ei ollut aivan oppikirjan mukainen ”opistoswing”, vaan enemmänkin omien fyysisten ominaisuuksien ja vahvuuksien muokkaama tekniikka. 



Alkuun hieman pohdintaa;  Onko parhailla pelaajilla jokin todellinen, ennalta määritelty tekniikka, jota he yrittävät soveltaa  lyönneissään, vai onko  jokaisella oma, heidän vahvuuksiinsa ja ominaisuuksiinsa perustuva tapa pelata palloa mahdollisimman tarkasti, toistettavasti ja tehokkaasti?  Voiko edes sanoa, että golf on urheilulaji, joka perustuu tiettyyn tekniikkaan?


Golfswing itsessään näyttäisi olevan melko yksinkertaisen  ja varmasti monien mielestä varsin luonnollisen näköinen liike. Joillakin pelaajilla on hieman kulmikkaampi tyyli, kun  taas toisilla rennompi,  notkeampi ja yksinkertaisempi tyyli.  Jotkut swingaavat hieman nopeammalla temmolla kuin toiset, kun taas toiset swingaavat eri rytmillä.

Näihin ulkoisiin tyyleihin,  tempoon ja rytmiin vaikuttavat muun muassa  pelaajan olemus, koko, fyysinen kyky ja ikä, notkeus ja sisäinen temperamentti, asiat kuten  persoonallisuus. 


Tyylit vaihtelevat ja ovat erilaisia, mutta tietyt tekniikan perusteet, periaatteet ja lainalaisuudet ovat hyvin samankaltaiset kaikilla huipputason pelaajilla.

Swing-tyylit vaihtelevat ja ovat erilaisia, mutta tietyt tekniikan perusteet, periaatteet ja lainalaisuudet ovat hyvin samankaltaiset kaikilla huipputason pelaajilla. Niitä on vain niin vaikea nähdä, koska heidän swingejä näytetään hyvin harvoin  hidastettuina monista eri kuvakulmista,  ja osataan ymmärrettävästi kuvailla  niissä tapahtuvia toimintoja. 



On siis kohtuullisen ”virkistävää”  lukea miten monella tavalla hyvää swingin tekniikkaa kuvaillaan etenkin sosiaalisen median alustoilla. Tekniikan kuvaukset ovat joskus kovinkin erilaisia. Milloin oikea jalka ponnistaa maasta ylöspäin, jotta lantio voisi kiertyä paremmin, swingissä ei ole olemassa mitään varsinaista eteenpäin suuntautuvaa painonsiirtokiertoa, vaan kiertymisen pitää tapahtua yhdellä akselilla, milloin alakäden olkapään kierto pitää mennä tietyllä tavalla ja liikeradalla, jotta heittoliikkeen periaate voisi toteutua jne.  


On tietenkin mahdollista, että näiden ”ohjeiden” kirjoittajat tietävät tiettyjä tekniikkaan liittyviä biomekaniikan, fysiikan ja tekniikan lakeja, perusteita ja periaatteita, mutta eivät vain osaa kirjoittaa tai sanoittaa  niitä kaikille ymmärrettävään muotoon. 


Perustekniikka on kaiken pohja ja kivijalka


Tietenkin swingtekniikkaa voidaan kuvailla ja selittää monilla eri sanoilla, mutta kohtuuden nimessä, kyllä nämä asiat pitäisi olla jossain rajoissa ja jotenkuten jokaisen lukijan, harrastajan ymmärrettävissä.   Ainakin jos yritetään käsitellä swingin perimmäistä perustekniikkaa,  swingin eri vaiheiden, muunnelmien, omien mieltymysten, tai tyylien sijaan. 


On aina hyvä muistaa, että perustekniikka viittaa lähtökohtaan tai tiettyyn kehykseen, jossa tiettyjä, kaikkialla yleisesti hyväksyttyjä  toimintoja harjoitellaan ja tavoitellaan, pohjaksi ja kivijalaksi jatkon jalostumiselle. Käytännössä jokaisella pelaajalla tekniikka muotoutuu kuitenkin aina hieman erilaiseksi ja omannäköiseksi. 



Vaikka olen ollut ”vasta” 35 vuotta golfvalmentajana, en ikinä lakkaa ihmettelemästä, kuinka monimutkaiseksi ja käsittämättömäksi golfin varsinaisen lajitekniikan, (body release) perustekniikka pystytään kuvailemaan, ja mitä siinä pidetään tärkeimpinä ja myös mitä,  miten ja millä systeemeillä sitä pitäisi valmentaa. 


Voi hyvinkin olla, että monet muutkin urheilulajit ovat samassa tilanteessa. On monia mielipiteitä, ajattelutapoja ja koulukuntia jotka  ymmärtävät perustekniikkaa eri näkökulmista, mutta muutamissa urheilulajeissa mukana olleena, golf näyttää olevan ylivoimaisesti suurin erilaisten mielipiteiden ja koulukuntien tyyssija. 


En tiedä mistä nämä erilaiset mielipiteet, kuvaukset ja kirjoitukset ovat saaneet alkunsa, mutta veikkaisin joko väärinymmärrettyä sanastoa, tai sanontoja, joita käytetään golfissa, tai  golftekniikkaa käsittelevistä  huonoista käännösteksteistä, tai niistä lukemattomista YouTube- videoista, joissa on usein kovin kirjavaa ja vaikeaselkoista tarinaa. 


Meiltähän ei löydy  omaa suomalaista ”valmentajagurua” jolla olisi varauksetonta uskottavuutta, ja joka olisi kirjoittanut suomenkielisen valmennuksen käsikirjan, tai perustekniikka oppaan, kaikki tieto on tullut enemmän, tai vähemmän ulkomailta.  




 

Kun tähän monipolviseen ja usein ristiriitaiseen keskusteluun sekoitetaan kilpavalmennus, juniorivalmennus ja aikuisina golfin aloittaneiden vartaloswingin perustekniikan valmennus,  soppa on  valmis.


Tottakai hyväksyn sen, että swingiä voidaan ja pitääkin valmentaa monin eri tavoin ja menetelmin, harjoittein ja harjoituksin, ja aina pelaajalähtöisesti, onhan pelaajat hyvin erilaisia lähtökohdiltaan, varsinkin aikuisena golfin aloittaneet, mutta  totuuden nimissä, kyllä  swingin perustekniikkaan liittyvät tietyt  lainalaisuudet, perusteet, periaatteet ja biomekaniikka ja fysiikan lait ovat ja pysyvät, ne on jo keksitty.  Jotkut vain  tekevät ne tehokkaammin, paremmin , tai hieman eri tavoin ja tyyleillä. 


Ystävällisin terveisin,

Turkka Stenlund



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.



Tutustu myös harjoitevideoihin  


32 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page