top of page

Trackman, simulaattori vai Bodyswing-valmennus?

Päivitetty: 9. marrask. 2023

Tämä kysymys on todella aiheellinen etenkin nyt kun yleinen hintakehitys tulee nostamaan arjen lisäksi harrastusten kustannuksia. Talvella harjoittelu, erilaiset swing-valmennukset ja opetukset voivat tulla kalliiksi, joten on selvää että rahalle ja sille varatulle ajalle on saatava hyötyä ja todellista vastinetta.


Moni miettiikin nyt, onko bodyswing-valmennuksessa ja talviharjoittelussa ylipäätään mitään mieltä.

Ehkä tärkeimpänä pohdittavana on mahdolliset takuut harjoittelun ja valmennuksen todellisista hyödyistä. Onko valmennus niin ammattitaitoista, tehokasta ja hyvää, että varmuudella saa rahalle ja käytetylle ajalle vastinetta?


Esittelen toimintaani siitä näkökulmasta, että talvikausi voi olla parasta aikaa niin kokonaisvaltaiselle kehittymiselle, swingissä olevien vanhojen virheiden poisoppimiselle, kuin myös uuden ja paremman swingin pysyvälle oppimiselle.


Talvikaudella on aikaa harjoitella ja ajaa uutta tekniikkaa lihasmuistiin, lisätä liikkuvuutta ja parantaa kehon motoriikka, sekä poisoppia vanhoja virheitä pelkäämättä swingin sekoamista.

Talviharjoittelussa pystyy huomattavasti paremmin keskittymään olennaiseen, kehon-ja kehon osien ja mailan liikkeisiin, liikeratoihin ja liikesuorituksen rytmiin, tempoon ja ajoitukseen kun palloon osuminen, sen pitkälle ja suoraan saaminen ei häiritse keskittymistä eikä ole se tärkein asia.


On selvää että monia hyviä asioita ja toimintoja voi oppia omatoimisesti, mutta esimerkiksi vaativan poisoppimisen ja swingin muutosprosessin avuksi tarvitaan lähes poikkeuksetta asiansa osaava ja kokenut valmentaja.



Alkuun hieman pohdintaa simulaattoreista ja analysaattoreista valmennuksen ja harjoittelun apuvälineinä.


Simulaattorissa on kiva pelata ja kisailla kavereiden kanssa kun samalla näkee oman lyönnin kannalta muutamia tärkeitä arvojakin, mailanpään nopeuden, lyönnin pituuden ja pallon lentoradan jne. Mutta onko eri arvojen seuraaminen ja niiden perusteella tehdyt mahdolliset muutokset, korjaukset ja säädöt sittenkään parasta valmentautumista varsinkaan lyöntitekniikkaa ajatellen? Voiko tavallinen klubipelaaja muuttaa swinginsä oikeaksi lajitekniikaksi, body release tekniikaksi lyöntiarvojen ja pallon lentoratojen perusteella?

Lyöntianalysaattorit, erityisesti Trackman on saavuttanut viime vuosina suuren suosion harjoittelun ja swing-valmennuksen apuvälineenä. Laite onkin oikein käytettynä ja tulkittuna oiva väline tekniikkaharjoittelun motivaattorina, tiettyjen asioiden tehostamisessa ja säätämisessä, mutta vasta sitten kun pelaajan perustekniikka, vartalojohtoinen bodyswing-tekniikka on jo hyvällä. tai erinomaisella tasolla.

Tähän kohtaan on varmasti hyvä todeta, että olen aiemmin itsekin pitkään valmentanut Trackmania apuna käyttäen.


"Käyttö valmennuksessa on hyödyllistä vasta kun vartalojohtoisen swingin perustekniikka on jo hyvällä tasolla"

Pidän suurimpana ongelmana sitä, että erilaisten laitteiden avulla pelaajan on melko haastavaa oppia ja parantaa perimmäisiä kehityskohteita, tai ongelmien juurisyitä, kuten esim. vartalon oikeaoppista toimintaa, poisoppia vanhoja pinttyneitä virheitä, lisätä kehon motoriikkaa ja liikkuvuutta, poistaa vanhoja mielikuvia, tai hyödyntää entisiä liikemalleja jotka edistävät oikean swingliikkeen oppimista.


Poisoppimiseen ja uuden oppimiseen liittyvät toiminnat vaativat lähes poikkeuksetta lukuisia videointeja, välittömiä analyysejä ja palautteita, runsaasti kädestä pitäen avustamista ja paljon erilaisia kehitysharjoitteita, mielikuvia ja omaan kehoon keskittynyttä harjoittelua.




Kun halutaan oppia parempi swing, pitää keskittyä kehon tuntemiseen!


Monien arvojen, muuttujien ja palloon osumisen "viidakossa" saattaa helposti lipsahtaa monien kikkailujen, yliyrittämisen ja erilaisten "ajatusten sekamelskan" suohon, jossa keskittyminen kehon toiminnan tuntemiseen on lähes mahdotonta.




Miten ja mitä sitten pitäisi tehdä, jotta harjoittelu olisi varmuudella hyödyllistä ja kehittävää?


"Pienestä isoon ja hitaasta nopeaan" sanat yhdistetään usein liikkeen oppimiseen ja opetukseen.

Meidän valmennuksessa nämä sanat tarkoittavat sitä, että harjoittelemme oikeita liikkeitä ja samalla poisopimme virheitä tiettyjen osa-alue harjoitteiden kautta. Harjoitteiden kautta pelaaja pystyy keskittymään huomattavasti paremmin juuri niihin toiminnan kohtiin jotka ovat opittavana. Tuntemaan miltä oikea suoritus tuntuu ja myös tuntemaan miten se eroaa vanhasta.



Harjoitteita tehdään aluksi hitaalla vauhdilla, lyhyemmillä liikeradoilla ja tuntien miltä kehossa ja kehon osissa tuntuu. Opettaja avustaa kädestä pitäen, että suoritus menee oikein. Välillä videoidaan ja katsotaan miten meni ja jatketaan harjoittelua ja oikean liikkeen, tai liikesarjan löytymistä. Tuntemista. Kun toiminnat ovat vakiintuneet oikeiksi, tai edes kohtuullisen oikeaksi, voidaan pikkuhiljaa lisätä vauhtia ja edetä kohti kokonaissuoritusta ja tehollisempaa tekemistä.


Täältä näet keskeisiä harjoitteita joita käytämme: harjoitevideoihin


Haasteena on keskittyminen kehon tuntemiseen!


Miltä tuntuu, missä tuntuu, mitä käskytän, menikö oikein vai väärin. Aluksi ehkä hankalaa, mutta kun näitä riittävästi ja intensiivisesti tehdään ja haetaan , niin kyllä se alkaa onnistumaan. Pääsee siis eroon osumiseen ja palloon keskittymisestä ja oppii keskittymään kehoon, liikkeeseen ja liikkeen osiin.

Bodyswing harjoittelussa käytetään useita harjoitteita, mallisuorituksia, mieli-ja kielikuvia, avainsanoja ja videointeja oppimisen avuksi.

Jotkut harjoitteet ja mielikuvat toimivat paremmin, jotkut eivät niin hyvin. Niistä sitten valikoituu kullekin omat suosikkinsa joiden kautta kehittyminen ja oppiminen helpottuu ja nopeutuu. Joskus vanhojen, oikein pinttyneiden virheiden kanssa joudutaan harjoittelemaan erityisillä virheenpoisto harjoitteilla.





Katso vielä video:



Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT

Bodyswing Golf Academy

Perustaja, pääopettaja



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV




Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.

KIRJATILAUKSET SUORAAN OPETTAJALTA: proturkka(at)gmail.com


Hinta: 25 euroa + postikulut





Tutustu myös muihin blogeihin


Katso talven 2023-24 Bodyswingkurssit ja ilmoittaudu mukaan!



53 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page