top of page

Hyvän swingin ”salaisuus”

Päivitetty: 20. toukok.

Ihan alkuun voi todeta: ”Meillä jokaisella on swing kehossamme. Se pitää vaan ottaa käyttöön!”


Olen päässyt aitiopaikalta seuraamaan, miten paljon erilaista keskustelua käydään swingtekniikasta, ja eritoten sen opettamisesta. Kannanotot ovat hyvinkin erilaisia ja väittelyt paisuvat välillä kovinkin kiivaiksi.


Kun itse opiskelin golfvalmentajaksi, perustimme swinganalyysimme yleisesti hyväksytyn swingteorian pohjalle. Tähän liittyi tietyt suorituksen kriittiset pisteet, joita sitten vertasimme valmennuksessamme olleiden pelaajien tekemisiin. Meille kerrottiin myös se tosiasia, että myös huippupelaajilla eli maailman parhailla oli eroavuuksia swingeissään - jopa huomattaviakin eroja. Kuitenkin tietyt swingin vaiheet, lainalaisuudet, esimerkiksi vähän ennen osumaa, osumahetkellä ja vähän jälkeen osuman, olivat kutakuinkin samanlaisia suurella osalla huipuista.Tietyt fyysiset, sekä osuman ja mailan toimintaan liittyvät lainalaisuudet pitäisi täyttää, jotta suoritus olisi optimaalinen, eli tehokas, tarkka ja vakaa.

Nykyään digitaalisten laitteiden, huipputarkkojen tutkien, analysaattoreiden ja erittäin tarkkojen videoiden avulla pääsemme lähes solutasolle vertaamaan omia tekemisiämme huippujen analyyseihin. Painojakatumat, prosentit, selkärangan kulmat, asteet, kyynärkulmien aukeamisvaiheet, kulmakiihtyvyydet, osumapaineet, tulokulmat, asteet jne. ”Tigerilla on sama arvo tuossa kohtaa kuin mullakin” tai ”Minun häntäluuni on eri kulmassa kuin Rorylla, tuota täytyy muuttaa. Ei kun treenaamaan!”


On vaikeaa nähdä metsä puilta!


Vaarana kuitenkin on, että lähdemme etsimään hyvän lyönnin salaisuutta liiankin pienistä yksityiskohdista, irrallisista seurauksista. Opettelemme, vertaamme ja tutkimme asioita, jotka eivät olekaan suorituksen kannalta niin merkityksellisiä kuin voisi kuvitella - eivätkä edes mahdollisia toteuttaa, mikäli itse swingin perimmäiset perusperiaatteet eivät toteudu kuten niiden pitäisi.


Korjataan, säädetään ja harjoitellaan pieniä tekniikan yksityiskohtia ja virheiden seurauksia eikä opetella varsinaista toiminnan pääperiaatetta, joka mahdollistaa yksityiskohtien oikean toiminnan.

Ymmärrän ja hyväksyn kyllä, että ”tieteellisellä" -teknis-teoreettis painotteisella valmennuksella voi olla rooli pelaajan kehityskulussa. Sen avulla voimme konkreettisemmin mitata, dokumentoida ja todistaa kehitystä ja joidenkin asioiden oikein menemisen ja myös kohdentaa harjoittelua tarkoituksenmukaisemmin, varsinkin vanhojen, hyvin pinttyneiden virheiden poisopettelussa. Se voi luoda motivaatiota, mielenkiintoa, systemaattisuutta ja intoa harjoitteluun. Mutta se voi myös ahdistaa ja hämärtää sitä tosiseikkaa, että golfswing on kuitenkin kohtalaisen yksinkertainen tapahtumasarja.


Jotta pelaajille olisi analyyseista varsinaisesti mitään konkreettista hyötyä, olisi swingin iso kuva eli toiminnan varsinainen periaate oltava kutakuinkin kunnossa.


Bodyswing-tekniikka itsessään on kuitenkin kohtalaisen yksinkertainen tapahtumasarja, jossa monet asiat toimivat ihan itsekseen oikein


Ben Hogan, Bodyswingin isä


Vanhemmat pelaajat muistanevat, ketä pelaajaa pidetään yleisesti bodyswing-tekniikan isänä. Hän on Ben Hogan, jonka swingistä on muodostettu pitkälti koko swingteorian pohja: 11 kriittistä pistettä, 5 pallon lentolakia ja 3 ennen swingiä tehtyä asetelmaa. Nämä tehtiin ilman videoita ja analysaattoreita. Aika hyvin, eikös? Tiedetään, että kyseinen herra oli kova harjoittelija ja hän ei suinkaan ollut pelaajana maailman kuuluisimpia. Samoihin aikoihin pelannut Sam Snead oli hieman menestyneempi kilpapelaajana.


Swingin salaisuus!

Luulenpa, että Ben siinä harjoitellessaan huomasi tiettyjen asioiden toimivuuden. Huomasi, että jos ensin kiertää selän "maaliin" päin vasen käsivarsi suorana ja sormet löysänä. Sitten vaan kiertää-päästää "viritetyn" vartaloa menemään kohti "maalia" mailan tulessa perässä. Ja, kun pääkin on vähän kallellaan oikealle osumahetkellä, pallo lähtee niin pirun helposti – ja vielä suoraan ja pitkälle! Ben oivalsi, kuinka vartalosta itsestään voi purkautua energiaa, joka välittyy vauhtina mailaan ja maila laukeaa osumaan ihan itsekseen, lyömättä!


Vartalosta muodostetaan ikään kuin jousi, viritetty kuminauha, joka sitten päästetään vapaaksi- kierretään kohti lyöntisuuntaa.


Kehosta purkautuu energiaa, joka välittyy kyynärkulman auetessa suoriksi vapautettujen käsivarsien kautta mailaan. Elastista energiaa, voimaa ja nopeutta, jota ei oikeastaan tajua voimakkaana. Ja PAM! Lyönti lähtee kuin itsestään! Luonto, keskipaikoisvoima hoitaa mailan päästön osumaan. Sormien ollessa hellät, lähes irti gripistä. Kehon viritys ja vapautus voimakkaasti lyöntisuuntaa, oikeassa järjestyksessä. Siis pelkkää biomekaniikkaa ja vapautettuja mailoja!


Vartalolla avulla tehty swing eli Bodyswing. Että sellainen salaisuus!Katso vielä: Bodyswing-tekniikan pääidea ja toiminnan periaatteen kuvaus: https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin


Bodyswingin suurimpia oivalluksia on siis tuntea, miten kädet ja maila seuraavat vartalonkiertoa, eikä päinvastoin.


"Kierrä vaan kroppaa, kyllä se maila sieltä perässä tulee"


Bodyswing-tekniikassa havaitsee konkreettisesti, miten vartalon kiertoliike välittyy mailaan ja miten vartalonkierron nopeus saa mailan liikkeelle, heilahtamaan nopeammin. Lisäksi saa ymmärryksen ja tuntemuksen siitä, ettei käsillä ja hartioilla tarvitsekaan laittaa lisävauhtia, vaan pelkkä vartalonkierto ja ranne/kyynärkulmien vapautuminen pitkälti riittää.


Kierto tuottaa keskipakovoimaa, joka välittyy käsivarsien kautta mailanpäähän. Kun vartalo kiertyy akselillaan esim. 40 mph, varren päässä olevaan mailanpäähän voi tulla yli 100 mph.


Aikuisvalmennuksessa Bodyswing opitaan valmistavilla kehitysharjoitteilla:

Katso Bodyswing harjoitteet: https://www.bodyswing.fi/harjoitteetBen Hoganin kiteytys Bodyswingistä. Kannattaa katsoa! .


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA Pro) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin


Katso tulevat 2023 Bodyswingkurssit

3 233 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page