Golf on yksinkertaista, kun sen oikein oivaltaa

Päivitetty: maalis 14

Olen päässyt opettamaan ja ohjaamaan myös lukuisia lapsia ja nuoria. Nuorena valmentajana innoissani yritin kertoa heille teorioita ja kaiken maailman lainalaisuuksia, mitä olin valmentajakoulutuksessa saanut opiskella. Pitäähän ne nyt kertoa kaikille, eiväthän oppilaat muuten voi mitään oppia. Kaikki tieto ulos vaan. Menestys oli huono, ketään ei kiinnostanut. Ja, jos kiinnosti, kehitys näytti kuitenkin pian pysähtyvän. Swing oli silti aika kankean näköistä.

Aloin kokeilla toista tapaa eli leikkimään matkimisleikkiä, joka oli rytmiharjoitus. 10 palloa riviin ja samalla rytmillä kulkien koko pallosarja. Yks—- ja kaks. Amster—-dam! YES! Homma alkoi toimia. Sormet rennoksi, näe osuma, kengännumero, anna mennä, päästä maila, napa taivaaseen!

Kysyin pikku Paavolta, mitä opit? Mitä näit? Hän vastasi: ” Näin sellaisen aaltoliikkeen, kun ope swingasi”. Aha, asia selvä. Olin ottanut salaa videolle Paavon swingailua rytmileikissä, joka oli teknisesti lähes täydellinen suoritus eli hyvä bodyswing!

Mitä tästä opimme? Voiko aikuinen oppia tästä mitään? Mehän olemme erilaisempia kuin lapset, emme siis voi oppia samalla tavalla. Aikuisilla kun on monenlaisia rajoitteita ja puutteita. Myös tasapaino, elastisuus, liikkuvuus, kehonhallinta, motoriikka ja matkimisen kyky ovat usein heikommalla tasolla kuin pihapelejä harrastaneilla aktiivisilla lapsilla. Olemme enemmän tai vähemmän jäykkiä ja kehomme on täynnä erilaisia ”vanhoja” liikemalleja, jotka estävät matkimistyyppisen opettelumetodin. Sellainen ei oikein toimi, meidän kun pitää tietää lähes kaikki yksityiskohdat ja tietää mikä meni väärin.

Mutta. Voimme oppia paljon edellisestä kuvauksesta. Jos tavoitteena on oppia rento ja sujuva swing sekä kohtuullisen suoraankin lentävä pallo, pitäisi ensinnäkin ymmärtää, että swing ei ole lyönti, vaan enemmänkin mailan heilahdus. Swing eli ”keinu” on sitä, että mailaan tulee vauhtia, kun sen annetaan vaan mennä. Se siis päästetään. Rennoilla sormilla. Mailan omalla painolla. Eihän hellällä otteella pystykään lyömään. Toinen tärkeä asia on rytmi ja tempo. Yks (maila taakse) —— ja kaks (osuma). Pitkän viivan kohdalla vartalo aloittaa kierron lyöntisuuntaan. Fred Couple. Amster —— Dam! Sama juttu.

Tärkeintä sujuvuudelle ja rentoudelle on, että vartalolla, lantiolla ja keskivartalolla on aikaa kiertyä lyöntisuuntaan päin ennen kuin maila heilahtaa osumaan. Kun vartalo on kiertynyt, avautunut, mennyt pois tieltä, voimme päästää mailan ja käsivarret vapaaksi lyöntiradalla, kauniisti ja pitkälle saattoon. Perussuoritus on valmis!

Riittäkö tämä? Ei, liian yksinkertaista! On selvää, että jos haluamme tehostaa kehon toimintaa, saada lisää nopeutta mailaan, tehoa osumaan ja tarkkuutta jne., on asiallista tarkistaa tietyt kohdat toiminnassa ja kehittä niitä. Mutta isossa kuvassa riittää, että saamme vartalon kiertymään ennen osumaa, päästämme mailan vapaaksi ja näemme osuman. Rennoilla sormilla ja rennolla asenteella. Katso Fredin swing. Siis hyvin yksinkertaista!


PGA Turkka Stenlund

Katso lisää Bodyswingistä ja uudesta kirjasta Opi Bodyswing www.bodyswing.fi

1,702 katselukertaa0 kommenttia