top of page

Bodyswingin ja käsiswingin erot

Päivitetty: 29. kesäk.

Useimmat aikuispelaajat, joita olen valmentanut, ovat aloittaneet golfin oppimalla käsiswingin. Tavan, jossa mailalla yritetään osua palloon ja vauhtia mailaan tehdään pääasiassa käsivarsilla, ranteilla ja hartioilla.


Käsiswing ei ole siis varsinainen swingtekniikka, kohtuullisen tarkkoine lainalaisuuksineen, perusteineen ja periaatteineen, kuten varsinainen ja PGA yleisesti hyväksytty lajitekniikka Bodyswing on. (vrt. virallinen nimitys: Body release- tekniikka) Selvyydeksi: Bodyswing on tekniikka jota myös kaikki kilpapelaajat toteuttavat.


On selvää, että käsilyönnillä voi hyvin harrastaa golfia ja se voi parhaimmillaan olla suhteellisen hallinnassa ja tarkkakin, ainakin harjoituksissa, mutta usein – varsinkin pelitilanteissa, paineen alla, jännittäessä tai yliyrittäessä siitä voi tulla hyvin epävarma ja paljon virheitä tuottava. Lentopituudet, osumapuhtaudet ja hajonnat vaihtelevat päiväkohtaisesti melko paljon. Myös käsiswingin virheitä ja virheiden syitä on vaikeampi analysoida ja itse korjata. Helposti ajautuu korjaamaan virheen toisella.


Bodyswingissä ei siis lyödä mailaan vauhtia käsillä, vaan vauhditus ja voimantuotto mailaan välittyy vartalonkierroista, painonsiirrosta ja itsekseen laukeavasta - ja vapautetusta mailasta, jossa käsivarsien tehtävänä on vain seurata vartalonkiertoa.


Bodyswingissä ei varsinaisesti yritetä osua palloon mailalla, vaan osuma vain tulee ja tapahtuu liikkeen aikana. Tämä on se suurin ero!


Bodyswing on käsiswingiä paljon varmempi monista syistä. Bodyswing kestää huomattavasti paremmin pelin paineita ja sen en pystyy vakiinnuttamaan toistettavammaksi, tarkemmaksi ja tehokkaammaksi. Bodyswing on siis yksinkertainen ja vähän erilaisia muuttujia sisältävä kokonaisuus. Bodyswing on myös hyötysuhteeltaan käsiswingiä huomattavasti parempi ja biomekaniikaltaan luonnollisempi, eli keholle terveellisempi vaihtoehto.


Katso videolta lisää:


PGA Pro Turkka Stenlund

Katso video


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


277 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page