top of page
Turkka Stenlund

"Ei kiinnosta! Bodyswing kuulostaa ihan liian helpolta?"

Päivitetty: 20. lokak. 2023


Juttelin pitkään puhelimessa singletasolla olevan valmennettavani kanssa. Hän kertoi aika yllättävän jutun. Oli keskustellut muutamien kavereittensa kanssa Bodyswingistä ja kertonut, kuinka hyvä juttu se on ja kuinka Bodyswing-valmennus on parantanut paljon hänen tekniikkaansa ja pelaamistaan.


Kaverit olivat vastanneet: ”Bodyswing ei juurikaan kiinnosta, sillä se kuulostaa ja näyttää ihan liian helpolta ja yksinkertaiselta. Lapsetkin sen kuulemma osaa! Eikös se ole kohdistettu pääosin aloittelijoille?


Moni luulee osaavansa Bodyswingin

Totesin vaan, että olemme ihan tarkoituksella pyrkineet yksinkertaistamaan esitystapaamme ja että tähän asti ei ole tullut vastaan montakaan klubipelaajaa, joka olisi osannut, tai edes ymmärtänyt bodyswingin, vartalon kautta mailaan välittyvän voimantuoton periaatetta, kehon kineettistä liikeketjua, swingin liikerataa ja siihen nivoutuvia tekniikan yksityiskohtia.


Moni luulee, että heidän swinginsä toimii kutakuinkin bodyswingin, vartalojohtoisuuden periaatteella ja ydinkohdatkin on kunnossa. No, ikävä kyllä näin ei useinkaan ole. Olen kuvannut tuhansia aikuispelaajia - todella paljon myös singletasolla olevia pelaajia - ja voin sanoa, ettei kenenkään swing ole vielä täyttänyt Bodyswing-tekniikan ydinperiaatteen, voimantuoton mekanismin, siihen liittyvän biomekaniikan vaatimusta. Joitain yksittäisiä tekniikan ydinkohtia kyllä monet ovat hallinnet hyvällä tasolla. Tämä on ollut monelle todella ikävä yllätys, mutta videoanalyysi näyttää armottoman totuuden!


Sen verran vaativa siis tämä golfin lajitekniikka on, jota myös ammattilaiset käyttävät. Kukaan ei ole luonnonlahjakkuus, eikä pelkällä yksityiskohtaisella teorialla, tai jonkin yksityiskohdan osaamisella swing parane. Tarvitaan optimaalinen ja selkeä kehityspolku hyvän tekniikan oppimiseen ja sisäistämiseen. Ja paljon harjoittelua ja hiontaa!



Swing on yksinkertainen - kun sen osaa

Me kyllä opetamme yksinkertaisuuden periaatteella, mutta se ei tarkoita, että Bodyswing olisi yksinkertainen ja helppo. Päinvastoin. Bodyswing ja sen osa-alueet ovat erittäin haastavia. Kun siis puhutaan täydellisestä ajoituksesta, liikeratojen luotettavasta toistettavuudesta ja parhaasta osumatarkkuudesta. Puhumattakaan väärien liikemallien poisoppimisesta, hermoston ja limbisen järjestelmän sekä lihasmuistin muutosprosessista.


Useimmiten monimutkaisesta teoria-asiasta on pirun vaikeaa tehdä käytännössä yksinkertaista.

Voisiko teoriassa vaikeaa asiaa kuitenkin opettaa yksinkertaisesti? Menisikö silloin teknisempi asia helpommin tajuntaan? Eikö klubipelaajan tarvitse oppia samaa golfin lajitekniikkaa, mitä kilpapelaajat käyttävät? Eikö heille riittäisi, että pyritään korjaamaan vaan pahimmat swingvirheet, jotta osuisi ja pärjäisi vähän paremmin? Suurin osa klubipelaajistahan on käsilyöjiä, joten fiksataan vaan sitä hieman?


Me olemme sitä mieltä, että uuden oppiminen ja teoriassa vaikean tekniikka-asian yksinkertaistaminen on mahdollista. Se nimenomaan kannattaa, koska olemme näyttäneet toteen, miten hyvin oppilaat kehittyvät!

Tuskinpa kukaan väittää, että Roryn swing on ”yksinkertainen”, vaikka sitä näyttääkin? Hän on yksi monista ammattilaispelaajista, johon vertaamme teknistä tavoitettamme ja oppilaidemme osaamista. Se, miksi Roryn ja muidenkin ammattilaisten swing näyttää niin helpolta, on seurausta äärettömän paljosta harjoittelusta ja jumalattoman pitkästä kokemuksen tuomasta ammattitaidosta.



Toimiva opetusmetodi ja harjoittelun konsepti tuo tulokset

Yksinkertaistettu, järjestelmällinen, asteittain etenevä ja kehittyvä Bodyswingin opetusmetodi ja harjoittelun konsepti on tietoinen valinta. Se mahdollistaa Bodyswing-tekniikan oppimisen aikuisina golfin aloittaneelle pelaajalle.

Metodin ja siihen liittyvän swingin rakennus-harjoitus ohjelman lanseeraaminen julkisuuteen, kuvaaminen videoille, avaaminen blogeissa ja sosiaalisessa mediassa sekä kirjoittaminen omaksi kirjaksi, on vaatinut paljon rohkeutta ja kokemuksen tuomaa itsevarmuutta.


Rohkeutta on ollut myös poiketa valtavirrasta ja tieteellisen valmennuksen ihannoinnista kohti swingin oleellisempien ydinasioiden ja urheiluvalmennuksen perusperiaatteiden pariin. Palkinnoksi olemme saaneet paljon hyvää palautetta nimenomaan siitä, että asiat on yksinkertaistettu, teksti on ymmärrettävää ja harjoitteet ovat selkeitä. Suurin osa eri-ikäisistä oppilaista ovat tulleet kurssille, koska ovat lukeneet Opi Bodyswing-kirjan, katsoneet harjoitevideoita ja tutustuneet muutenkin nettisivuille ja somessa olevaan sisältöön.


Moni on saanut uuden herätyksen golfiin. Ymmärtänyt mikä swingissä oikeasti on oleellisinta.

Bodyswing-metodilla on monia hyviä puolia. Se on antanut mahdollisuuden hyvin monen tasoisille pelaajille omaksua vaativa tekniikka. Se on nopeuttanut uuden asian oppimista ja vanhan poisoppimista. Se on kehittänyt pelaajaa kokonaisvaltaisesti. Se on motivoinut pelaajaa harjoittelemaan ja kehittämään itseään.



Opi swingaamaan kuin pro

Keskustelu siitä, että jokaisella on omanlaisensa swingtyylinsä, pitää tietenkin paikkansa. On aivan selvää, että lyhyet pelaajat swingaavat eri tavalla kuin pitkät, ja notkeat eri tavalla kuin jäykät jne. Mutta, jos tavoitteena on tarkka, toistettava ja tehokas sekä optimaalinen osuma, on muutama golfin lainalaisuus ja perusperiaate aina toteuduttava.


Ne eivät suinkaan tarkoita golfin perusjuttuja, kuten alkuasento, pallon paikka, ote mailasta yms., jotka jokainen on kuullut Green Card kurssilla.


Pitää oppia ymmärtämään Bodyswingin iso periaate eli miten vartalonkierron vauhti välittyy käsivarsiin ja mailaan. Miten vartalon pitää toimia, jotta sen kautta tulee voimantuotto ja miten vartalon pitää toimia että myös käsivarret ja maila voivat toimia oikein? Mikä on mailan vapautus, miten vapautus toimii ja mitä sillä saavutetaan? Näillä tekijöillä tehdään kilpapelaajia ja myös parempia klubipelaajia. Tavoitteena swingaa kuin pro!



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta





20 katselukertaa0 kommenttia

Comments


bottom of page