Bodyswing on liian helppo?


Juttelin tänään puhelimessa singletasolla olevan valmennettavani kanssa, joka on urheilumies henkeen ja vereen. Jatkamme tälläkin talvikaudella hänen kanssaan Bodyswing-tekniikan syvempää sisäänajoa tehostamalla joitakin osa-alueita. Hän kertoi aika yllättävän jutun. Oli keskustellut muutamien kavereittensa kanssa Bodyswingistä ja kertonut, kuinka hyvä juttu se on ja kuinka Bodyswing-valmennus on parantanut paljon hänen tekniikkaansa ja pelaamistaan. Kaverit olivat vastanneet: ”Bodyswing ei juurikaan kiinnosta, sillä se näyttää ja kuulostaa ihan liian helpolta ja yksinkertaiselta. Lapsetkin sen kuulemma osaa! Bodyswingissähän ei analysoida swingin yksityiskohtia, ei esitetä tieteellisiä faktoja, eikä huomioida erilaisia muuttujia. Eikös se ole kohdistettu pääosin aloittelijoille?”


Moni luulee osaavan swingata oikein

Totesin vaan, että olemme ihan tarkoituksella pyrkineet yksinkertaistamaan esitystapaamme ja että tähän asti ei ole tullut yhtään klubipelaajaa, jonka Bodyswing olisi lähellekään täydellinen. Moni luulee, että heidän swinginsä on ihan kunnossa. No, ei ole. Olen kuvannut tuhansia aikuispelaajia - todella paljon myös singletasolla olevia pelaajia - ja voin sanoa, ettei kenenkään swing ole vielä täyttänyt täysin Bodyswing-tekniikan periaatteen ja teknisten yksityiskohtien vaatimusta. Tämä on ollut monelle todella ikävä yllätys, mutta videoanalyysi näyttää armottoman totuuden!

Sen verran vaativa siis tämä golfin lajitekniikka on, jota myös ammattilaiset käyttävät. Kukaan ei ole luonnonlahjakkuus, eikä pelkällä yksityiskohtaisella teorialla swing parane. Tarvitaan optimaalinen ja selkeä kehityspolku hyvän tekniikan oppimiseen ja sisäistämiseen. Ja paljon harjoittelua ja hiontaa!


Swing on yksinkertainen - kun sen osaa

Me kyllä opetamme yksinkertaisuuden periaatteella, mutta se ei tarkoita, että Bodyswing olisi yksinkertainen ja helppo. Päinvastoin. Bodyswing ja sen osa-alueet ovat erittäin haastavia. Kun siis puhutaan täydellisestä ajoituksesta, liikeratojen luotettavasta toistettavuudesta ja parhaasta osumatarkkuudesta. Puhumattakaan väärien liikemallien poisoppimisesta, hermoston ja limbisen järjestelmän sekä lihasmuistin muutosprosessista.


Useimmiten monimutkaisesta teoria-asiasta on pirun vaikeaa tehdä käytännössä yksinkertaista. Eikö? Voisiko vaikeaa asiaa kuitenkin opettaa yksinkertaisesti? Menisikö silloin teknisempi asia helpommin tajuntaan? Eikö klubipelaajan tarvitse oppia samaa tekniikkaa, mitä kilpapelaajat käyttävät? Eikö heille riittäisi, että pyritään korjaamaan vaan pahimmat swingvirheet, jotta pärjää vähän paremmin? Suurin osa klubipelaajistahan on käsilyöjiä, joten fiksataan vaan sitä hieman?


Me olemme sitä mieltä, että uuden oppiminen ja vaikean tekniikka-asian yksinkertaistaminen on mahdollista. Se nimenomaan kannattaa, koska olemme näyttäneet toteen, miten hyvin oppilaat kehittyvät!

Tuskinpa kukaan väittää, että Roryn swing on ”yksinkertainen”, vaikka sitä näyttääkin? Hän on yksi monista ammattilaispelaajista, johon vertaamme teknistä tavoitettamme ja oppilaidemme osaamista. Se, miksi Roryn swing näyttää niin helpolta, on seurausta äärettömän paljosta harjoittelusta ja jumalattoman pitkästä kokemuksen tuomasta ammattitaidosta.

Toimiva opetusmetodi tuo tulokset Yksinkertaistettu, järjestelmällinen, asteittain etenevä ja kehittyvä Bodyswingin opetusmetodi on tietoinen valinta. Sen lanseeraaminen julkisuuteen, kuvaaminen videoille, avaaminen blogeissa ja sosiaalisessa mediassa sekä kirjoittaminen omaksi kirjaksi, on vaatinut paljon rohkeutta ja kokemuksen tuomaa itsevarmuutta. Rohkeutta on ollut myös poiketa valtavirrasta ja tieteellisen valmennuksen ihannoinnista kohti swingin oleellisempien ydinasioiden ja urheiluvalmennuksen perusperiaatteiden pariin. Palkinnoksi olemme saaneet paljon hyvää palautetta nimenomaan siitä, että asiat on yksinkertaistettu, teksti on ymmärrettävää ja harjoitteet ovat selkeitä. Suurin osa eri-ikäisistä oppilaista ovat tulleet kurssille, koska ovat lukeneet Opi Bodyswing-kirjan, katsoneet harjoitevideoita ja tutustuneet muutenkin nettisivuille ja somessa olevaan sisältöön. Moni on saanut uuden herätyksen golfiin. Siihen, mikä swingissä oikeasti on oleellisinta.


Bodyswing-metodilla on monia hyviä puolia. Se on antanut mahdollisuuden hyvin monen tasoisille pelaajille omaksua vaativa tekniikka. Se on nopeuttanut uuden asian oppimista ja vanhan poisoppimista. Se on kehittänyt pelaajaa kokonaisvaltaisesti. Se on motivoinut pelaajaa harjoittelemaan ja kehittämään itseään.


Opi swingaamaan kuin pro

Keskustelu siitä, että jokaisella on omanlaisensa swingtyylinsä, pitää tietenkin paikkansa. On aivan selvää, että lyhyet pelaajat swingaavat eri tavalla kuin pitkät, ja notkeat eri tavalla kuin jäykät jne. Mutta, jos tavoitteena on tarkka, toistettava ja tehokas sekä optimaalinen osuma, on muutama golfin lainalaisuus ja perusperiaate aina toteuduttava. Ne eivät suinkaan tarkoita golfin perusjuttuja, kuten alkuasento, pallon paikka, ote mailasta yms., jotka jokainen on kuullut Green Card kurssilla. Pitää oppia ymmärtämään Bodyswingin iso periaate eli miten vartalonkierron vauhti välittyy käsivarsiin ja mailaan. Miten vartalon pitää toimia, jotta sillä saadaan hyvä vauhti mailaan? Mikä on mailan vapautus, miten vapautus toimii ja mitä sillä saavutetaan? Näillä tekijöillä tehdään kilpapelaajia ja myös parempia klubipelaajia. Tavoitteena swingaa kuin pro!


Tutustu myös

Opi Bodyswing ja onnistut

Käsiswingin ja Bodyswingin erot

Kaikki blogit Lue lisää opetusmetodista


Opi Bodyswing kurssit

406 katselukertaa0 kommenttia