top of page

Syy ja seuraus? Mistä huonot lyönnit johtuvat? Miksi hyvän pelaajan swing näyttää niin helpolta?

Päivitetty: 21. maalisk.

Miksi sitä puristaa mailaa niin helposti? Miksi osuman näkeminen on niin pirun vaikeaa? Miksi hyvän pelaajan swing näyttää niin helpolta?On kohtuullisen helppoa luetella oppilaiden tekemiä virheitä – etenkin jos sitä verrataan täydelliseen swingiin eli malliin, joka on kuitenkin hyvin pitkälti teoreettinen.

Toki näitä ”täydellisen” swingin omaavia pelaajia on ihan olemassakin. Heitä on nähty useampia sinäkin aikana, milloin itse olen ollut valmentajana ja joista minullakin on omat suosikkini.


Hyvä malli motivoi


Hyviä malleja tarvitaan, sillä johonkin sitä pitää verrata, jotta löytäisi oppilaalle aihetta harjoitteluun ja tekniikan parantamiseen. Yleisesti ottaen kaikilla hyvillä pelaajilla toteutuvat hyvin swingin perusperiaatteet ja fysiikkaan liittyvät lainalaisuudet.


Erojakin on, mutta tietyt ydinasiat ja swingin periaate vaan pitää toimia oikein, jotta saavuttaisi edes kohtuullisen tarkkuuden, toistettavuuden ja lyöntipituuden.

Näitä seikkoja sitten vertaillaan oppilaiden kanssa ja ihmetellään käsien koukkaamista, ranteiden vippausta, liikkumatonta lantiota, taakse jäänyttä painoa, liian aikaisin auennutta kyynärkulmaa, ulkoa sisälle kulkevaa lyöntirataa, nousevaa kyynärpäätä, mailan hidasta vauhtia jne.


Virheen syy jää usein selvittämättä

Verkkokalvoille piirtyy siis erilaisia lyönnin seurauksia - ikävän näköisiä sellaisia. Seurausten eli virheiden korjaaminen on kovaa hommaa, ainakin jos ne ovat olleet pitkään. Harvemmin - ainakin mitä olen kuullut - varsinaisia syitä ei niin kauheasti etsitä eikä pohdita. Enemmän korjataan vaan seurauksia.


Ikävää tässä virheiden korjauksessa on se, että jos itse syytä ei korjata, ei myöskään seuraus parane. Eli swing ei edellekään toimi, tule varmemmaksi.


Puristaminen mailasta ja palloon ylöspäin lyöminen on virheiden juurisyy


Meillä oli golfvalmentajakoulutuksessa iso, paksu ja painava kirja, ja siinä luki vierasta kieltä. Siinä kirjoitettiin otekovuudesta tai pikemminkin käsiteltiin ongelmia, joita seuraa, jos mm. puristaa mailaa liian kovasti. Muistaakseni tätä aihetta käsitteleviä sivuja oli lukuisia. Silloin ajattelin, että onhan se suora käsi osumassa tai lantionkierto ennen osumaa paljon tärkeämpi kuin tuo hellä ote.

Mutta useimmille se puristaminen, jännittäminen ja palloa ylöspäin lyöminen onkin yksi päävirheistä, juurisyy moniin ongelmiin.


Myös sana golflyönti on paha. Se kuvaa sellaista tapahtumaa, jossa jännitetään ja samalla puristetaan. Keinu, heilahdus tai vapautus kuulostaa jotenkin paremmalta ja swing on sitä. Se ei ole lyömistä.

Kun puristaa mailaa oikein kovasti ja samalla lyö palloa ylöspäin tapahtuu kummia.


Pää nousee ja kääntyy, kädet koukistuvat, paino jää taakse, lantio ei kierry kunnolla, maila menee pois suunnasta, ranne-kyynärkulmat aukeavat liian aikaisin, mailan rata tulee ulkoa sisälle, mailan vauhti hidastuu jne. Voisin luetella näitä virheitä eli ongelmia enemmänkin, mutta blogin on hyvä olla lyhyt.Olenko harjoitellut itselleni virheitä?

Ajatelkaapa, jos nyt sitten on hyvässä uskossa tehnyt tätä sormilla puristavaa pallon lyöntiä mailalla ylöspäin vuosikausia? Miten paljon on tullut harjoiteltua virheitä? En tiedä, oliko ensin lyönti ja sitten vasta puristaminen, mutta joka tapauksessa ne liittyvät yhteen. Ja lisänä vielä palloa ylöspäin pelaaminen.


Annetaan siis mailan nostokulman hoitaa pallon ylöslento.

Oikea suoritus olisikin ollut mailan päästö vapautus palloon alaspäin kulkevalla mailanpäällä ja heti osuman jälkeen kaartuvalla lyöntiradalla, mailalla. Katso kuva.

Annetaan siis mailan nostokulman hoitaa pallon ylöslento. Ja sitten kun vapaaksi ja rennoksi päästetyt käsivarret suoristuvat osumaan, ne pysyvät tarkkoina, säännönmukaisina ja toistettavina. Mailaan saadaan vauhtia ja pääkin pysyy paikallaan.Jos haluat tietää enemmän alaspäin pelaamisesta ja paineen saamisesta palloon katso tämä:https://www.bodyswing.fi/post/alaspäin-pelaaminen-avain-hyväksi-golfariksi


Terveisin.

PGA Pro Turkka Stenlund

Bodyswing valmentaja

www.bodyswing.fi


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia uovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä golfin urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, senioreiden liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV


Tutustu myös harjoitevideoihin ( bodyswingin kokonaissuoritus, edut ja hyödyt, sekä keskeiset harjoitteet)

ja muihin blogeihin
947 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page