top of page

Mikä on syy ja seuraus?

Päivitetty: 8. tammik.

Miksi sitä puristaa mailaa niin helposti? Miksi osuman näkeminen on niin pirun vaikeaa? Miksi hyvän pelaajan swing näyttää niin helpolta?


On kohtuullisen helppoa luetella oppilaiden tekemiä virheitä – etenkin jos sitä verrataan täydelliseen swingiin eli malliin, joka on kuitenkin hyvin pitkälti teoreettinen.

Toki näitä ”täydellisen” swingin omaavia pelaajia on ihan olemassakin. Heitä on nähty useampia sinäkin aikana, milloin itse olen ollut valmentajana ja joista minullakin on omat suosikkini.


Hyvä malli motivoi


Hyviä malleja tarvitaan, sillä johonkin sitä pitää verrata, jotta löytäisi oppilaalle aihetta harjoitteluun ja tekniikan parantamiseen. Yleisesti ottaen kaikilla hyvillä pelaajilla toteutuvat hyvin swingin perusperiaatteet ja fysiikkaan liittyvät lainalaisuudet. Isoja erojakin on, mutta tietyt ydinasiat vaan pitää toimia oikein, jotta saavuttaisi edes kohtuullisen tarkkuuden, toistettavuuden ja lyöntipituuden.

Näitä seikkoja sitten vertaillaan oppilaiden kanssa ja ihmetellään käsien koukkaamista, ranteiden vippausta, liikkumatonta lantiota, taakse jäänyttä painoa, liian aikaisin auennutta kyynärkulmaa, ulkoa sisälle kulkevaa lyöntirataa, nousevaa kyynärpäätä, mailan hidasta vauhtia jne.


Syy jää usein selvittämättä

Verkkokalvoille piirtyy siis erilaisia lyönnin seurauksia - ikävän näköisiä sellaisia. Seurausten eli virheiden korjaaminen on kovaa hommaa, ainakin jos ne ovat olleet pitkään. Harvemmin - ainakin mitä olen kuullut - varsinaisia syitä ei niin kauheasti etsitä eikä pohdita. Enemmän korjataan vaan seurauksia. Ikävää tässä virheiden korjauksessa on se, että jos itse syytä ei korjata, ei myöskään seuraus parane. Eli swing ei edellekään toimi, tule varmemmaksi.


Hento ote ja heilahdus!


Puristaminen ja lyöminen on ongelmien juurisyy


Meillä oli golfvalmentajakoulutuksessa iso, paksu ja painava kirja, ja siinä luki vierasta kieltä. Siinä kirjoitettiin otekovuudesta tai pikemminkin käsiteltiin ongelmia, joita seuraa, jos puristaa mailaa liian kovasti. Muistaakseni tätä aihetta käsitteleviä sivuja oli lukuisia. Silloin ajattelin, että onhan se suora käsi osumassa tai lantionkierto ennen osumaa paljon tärkeämpi kuin tuo hellä ”kanarialintu” ote. Mutta useimmille se puristaminen, jännittäminen onkin yksi päävirheistä.


Myös sana golflyönti on paha. Se kuvaa sellaista tapahtumaa, jossa jännitetään ja samalla puristetaan. Keinu, heilahdus tai vapautus kuulostaa jotenkin paremmalta ja swing on sitä. Se ei ole lyömistä.

Kun puristaa mailaa oikein kovasti ja samalla lyö palloa ylöspäin, tapahtuu kummia - ja se on aika tavallista. Pää nousee ja kääntyy, kädet koukistuvat, paino jää taakse, lantio ei kierry kunnolla, maila menee pois suunnasta, ranne-kyynärkulmat aukeavat liian aikaisin, mailan rata tulee ulkoa sisälle, mailan vauhti hidastuu jne. Voisin luetella näitä virheitä eli ongelmia enemmänkin, mutta blogin on hyvä olla lyhyt.


Olenko harjoitellut itselleni virheitä?

Ajatelkaapa, jos nyt sitten on hyvässä uskossa tehnyt tätä sormilla puristavaa pallon lyöntiä mailalla ylöspäin vuosikausia? Miten paljon on tullut harjoiteltua virheitä? En tiedä, oliko ensin lyönti ja sitten vasta puristaminen tai päinvastoin, mutta joka tapauksessa ne liittyvät yhteen. Ja lisänä vielä ylöspäin pelaaminen.


Oikea suoritus olisikin ollut mailan päästö eli vapautus palloon. Annetaan siis mailan nostokulman hoitaa pallon ylöslento. Ja sitten kun vapaaksi ja rennoksi päästetyt käsivarret suoristuvat osumaan, ne pysyvät tarkkoina, säännönmukaisina ja toistettavina. Mailaan saadaan vauhtia ja pääkin pysyy paikallaan.


Mitä tästä voimme oppia? Ainakin sen, että jo kevyempi, hellempi otekovuus voi poistaa monia ongelmia ja virheitä. Jos ette usko kysykää heiltä, jotka ovat käyneet Bodyswing-klinikoilla ja kursseilla.


PGA Pro Turkka Stenlnd

www.bodyswing.fi


Bodyswing golfklinikat - Eroon käsilyönnistä

662 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page