top of page

Miksi kädet menevät koukkuun ja paino jää taakse?- syy-seuraus suhteet?

Päivitetty: 4. lokak. 2023



Alkuun hieman taustaa


Hyviä malleja tarvitaan, sillä johonkin sitä pitää verrata, jotta löytäisi oppilaalle aihetta harjoitteluun ja tekniikan parantamiseen. Yleisesti ottaen kaikilla ammattilaispelaajilla ja kilpa pelaajilla toteutuu vartalojohtoisen Bodyswing-tekniikan perusperiaate, lainalaisuudet, perusteet ja golfswingin teoreettiseen mallinnukseen liittyvät tekniikan kriittiset pisteet.


Tietyt ydinasiat ja swingin periaate pitää toimia oikein, jotta saavuttaisi edes kohtuullisen tarkkuuden, toistettavuuden ja lyöntipituuden.

Näitä seikkoja sitten vertaillaan oppilaiden kanssa ja ihmetellään käsien koukkaamista, ranteiden vippausta, liikkumatonta lantiota, eteenpäin kiertymätöntä vartaloa, taakse jäänyttä painoa, liian aikaisin auennutta kyynärkulmaa, ulkoa sisälle kulkevaa lyöntirataa, nousevaa kyynärpäätä, mailan hidasta vauhtia jne.


On kohtuullisen helppoa luetella oppilaiden tekemiä virheitä – etenkin jos sitä verrataan täydelliseen swingiin eli malliin, joka on kuitenkin teoreettinen.

Toki näitä ”täydellisen” swingin omaavia pelaajia on ihan olemassakin. Heitä on nähty useampia sinäkin aikana, milloin itse olen ollut valmentajana ja joista minullakin on omat suosikkini.


Virheen syy jää usein selvittämättä

Virheiden korjaaminen on kovaa hommaa, ainakin jos ne ovat olleet pitkään. Helposti käy niin, ainakin mitä olen kuullut - varsinaisia juurisyitä ei niin kauheasti ehditä, tai osata etsiä, eikä pohtia. Keskitytään enemmänkin vain korjaamaan seurauksia.


Ikävintä on se, että jos itse juurisyytä ei korjata, ei myöskään seuraus parane. Eli swing ei edellekään tule toimivammaksi ja tarkemmaksi, ainakaan pelitilanteessa.


Puristaminen mailasta, käsillä lyöminen ja palloon ylöspäin saattaminen


Meillä oli golfvalmentajakoulutuksessa iso, paksu ja painava kirja, ja siinä luki vierasta kieltä. Siinä kirjoitettiin otekovuudesta tai pikemminkin käsiteltiin ongelmia, joita seuraa, jos mm. jos lyö liian kovasti käsillä ja mailalla palloa. Muistaakseni tätä aihetta käsitteleviä sivuja oli lukuisia. Ikävä kyllä useimmille pelaajille puristaminen, jännittäminen ja palloa ylöspäin lyöminen onkin yksi päävirheistä, juurisyy moniin ongelmiin.


Sanana golflyönti on huono. Se kuvaa sellaista tapahtumaa, jossa joudutaan jännittämään, puristamaan ja antamaan vauhtia käsivarsilla. Heilahdus tai vapautus kuulostaa jotenkin paremmalta ja swing on sitä.

Kun puristaa mailaa oikein kovasti ja samalla lyö palloa ylöspäin tapahtuu kummia.


Pää nousee ja kääntyy, kädet koukistuvat, paino jää taakse. Vartalo ja lantio ei pysty kiertymään eteenpäin, koska nopeat eteenpäin menevät käsivarret ja maila aiheuttavat vartalolle automaattisen vastaliikkeen taaksepäin. Maila menee helposti pois suunnasta, ranne-kyynärkulmat aukeavat liian aikaisin, mailan rata tulee ulkoa sisälle, mailan vauhti hidastuu jne.



Olenko harjoitellut itselleni virheitä?

Ajatelkaapa, jos nyt sitten on hyvässä uskossa tehnyt tätä sormilla puristavaa pallon lyöntiä mailalla ylöspäin vuosikausia? Miten paljon on tullut harjoiteltua virheitä? En tiedä, oliko ensin käsillä lyönti ja sitten vasta puristaminen, mutta joka tapauksessa ne liittyvät yhteen. Ja lisänä vielä palloa ylöspäin pelaaminen ja ylöspäin ja suoraan saattaminen.


Annetaan mailan nostokulman hoitaa pallon lento ylös

Oikea suoritus on mailan vapautus palloon alaspäin kulkevalla tulokulmalla ja heti osuman jälkeen kaartuvalla lyöntiradalla ja mailalla.



Annetaan mailan nostokulman hoitaa pallon lento-ylöspäin kimmahtaminen.

Kun vapaaksi ja rennoksi päästetyt käsivarret suoristuvat automaattisesti ja itsekseen osumaan, pysyvät ne tarkkoina, säännönmukaisina ja toistettavina.


Mailaan saadaan vauhtia ja tarkkuutta ja pääkin pysyy paikallaan.




Jos haluat poisoppia ja päästä eroon käsilyönnin aiheuttamista virheistä:


Katso alkuun linkistä bodyswing- tekniikan esittelyvideot, käsilyönnin esittely ja keskeiset bodyswing-harjoitteet (kattava paketti )


Kun haluat oppia Bodyswingin, ota yhteyttä: proturkka (at)gmail.com, tai p. 041 7265860.


Talvikauden valmennus aloitetaan marraskuun puolessa välissä Planmeca Golf Areenalla. Helsinki, Vuosaari.


Terveisin.

PGA Pro Turkka Stenlund

Bodyswing -valmentaja, Head Pro



Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetus ja harjoittelu metodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä golfin urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, senioreiden liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Katso Lisää tietoa ja tarkempi CV Valmentajasta






212 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page