top of page

Voiko mallioppimisen kautta oppia Bodyswing-tekniikan?

Opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijat väittävät, että mallista oppimisen kyky vähenee tai loppuu kokonaan noin 15 ikävuoden vaiheilla. Onko näin? Vai kuvitellaanko asian olevan niin?
Liikettä opitaan matkimalla, ei miettimällä!


Minulla on ollut oppilaina lukemattomia aikuisia pelaajia, jotka ovat pystyneet matkimaan ja toistamaan swingin liikettä lähes täydellisesti mallioppimisen avulla.

Kun katsot huippupelaajan, tai opettajan oikeaa suoritusta tarkasti - etenkin hidastettuna - riittävän usein, alkaa se kuva piirtymään mieleesi paremmin ja siitä on huomattavan paljon apua omassa oppimisessasi.


Näin alat tiedostaa paremmin, miltä sen pitäisi näyttää. Kannattaa myös itse ottaa oma lyönti videolle ja katsoa se hidastettuna. Alat itsekin tällöin helpommin oivaltaa, missä itse kaipaat kehittymistä!Kaiken liikunnan, tässä tapauksessa swingin oppimisen perusta on opettajan, tai hyvän pelaajan suorituksiin samaistuminen, niiden synkkaaminen ja imitointi

Liiallinen yritys ja lyöminen kostautuu!

Uskoisin että suurin osa pelaajista tiedostaa sen tosiseikan, että kun palloon yritetään oikein tosissaan osua ja lyödä, muuttaa se swingiä hyvinkin paljon. Kun sitten hyvän osumisen lisäksi mukaan tulee vielä näyttämisen tai tulokseen liittyviä paineita, voi koko liike muuttua huomattavasti. Ja lopputulos yleensä ei ole hyvä. Liika keskittyminen osumaan ja yliyrittäminen on yleensä hyvän swingin surma!


Liikkeen kautta osumaan!


Malli- ja mielikuvaoppimista sisältävässä harjoittelumenetelmässä käytetään kyllä palloja, mutta - suhteessa aikaan - hyvin säästeliäästi.


Oppimisessa fokus on itse liikesuoritukseen keskittymisessä, liikkeen tuntemisessa ja oikeiden suoritusten imitoinnissa.

Kun liikkeen, tai harjoitteen mielikuva on hyvin selkeä ja tuntuma liikkeestä on melko hyvä, aletaan kokeilemaan liikerataa, tai liikettä pallon kanssa. "Sovitetaan pallo oikeaan liikkeeseen". Aluksi voi tietenkin tulla huonoja osumia, mikä on normaalia. Pienikin muutos vanhasta voi aluksi häiritä hyvän osuman löytymistä.


Oleellisinta on saada itse liike kuntoon. Osuma ei ole pääroolissa.

Kun kehon ja kehon eri osien liikkeet varmentuvat, puristaminen ja jännittäminen vähenevät. Kun mailan “maahan osuminen” eli pieni ”tärähtäminen” tulee oppilaalle tutummaksi, palloon osuminen alkaa onnistua paremmin, mikä on monelle todella yllättävää. Kun sitten pikkuhiljaa alkaa luottamaan, että näin pitää mennäkin, swing alkaa toimia ja tulee puhtaampia osumia kerta kerran jälkeen. Ja se kannustaa!Alkutaipaleella saadut opit ovat keskeisessä roolissa

Pitkään kokemukseeni perustuen painotan sitä, että jo aivan alkutaipaleella saadut opit ovat keskeisessä roolissa koko jatkokehityksen kannalta. Jos opetuksessa on aluksi paljon ”itse palloon lyömistä” eli osumaan keskittymistä, jää liikkeet usein kehittymättä.


Toki mallioppimiseen perustuva metodi sopii erinomaisesti myös pitempään pelanneelle, valmennukseen lisätään vain hieman poisoppimista nopeuttavaa kädestä pitäen avustamista.


Alla yksi esimerkki Bodyswing-harjoitteista:
Tutustu muutamiin Bodyswing harjoitteisiin: https://www.bodyswing.fi/harjoitteetAlla olevassa videoesityksessä käyn läpi yleisimpiä ongelmia ja virheitä, sekä selvitän mikä on ns. käsilyönnin ero verrattuna vartalojohtoiseen Bodyswingiin. Kannattaa ehdottomast vilkaista.Osumaan “väkisin yrittäminen” tuo mukanaan mitä erilaisimpia ylimääräisiä vempautuksia ja vääriä ajatusmalleja, liikkeitä ja liikeratoja. Nämä “väärät” liikkeet porautuvat hyvin syvälle aivoihin ja osa niistä voi jäädä jopa pysyviksi. Ja se on huono asia! Tässä kohtaa on aina muistaa se tosiseikka, että golf on perimmältään tarkkuuslaji jossa tärkeimpinä tekijöinä ovat tarkkuus, toistettavuus.


Mallioppiminen tärkeintä Bodyswingin oppimisessa!

Mallioppiminen auttaa liikkeen, tässä tapauksessa bodyswingin ymmärtämistä mielikuvan avulla ja siten nopeuttaa huomattavasti oppimista. Kun tähän lisätään itse tekniikan yksityiskohtien opettaminen lainalaisuuksineen ja liikkeiden kädestä pitäen avustaminen, oppiminen nopeutuu entisestään. Näillä periaatteilla toimimme Bodyswing opetuksessa ja valmennuksessa.


Loppuun vielä hieman pohdintaa miten oppilas oppii nopeiten:


Valmennuksessa olleiden pelaajien ja omat kokemukset oppimisesta:


Haastattelut: Kohti Singeleä- valmennuskurssit, otos n. 50 pelaajaa


Oppilaideni ja myös oman kokemukseni mukaan paras ja toimivin tapa oppimisessa ja ymmärtämisessä oli mallisuorituksen katsominen ja sen välitön matkiminen. Ilman, että mallisuoritusta olisi kovin yksityiskohtaisesti analysoitu.

Tähän mielikuvaan perustuvaan matkimisen metodiin liittyy oleellisesti myös omien suoritusten vertaaminen malliin eli oma suoritus katsotaan videolta ja siitä saa välitöntä palautetta ja ohjeistuksen korjaaviin suorituksiin.


Toiseksi eniten ääniä sai yhdistelmä, jossa opettaja näyttää suorituksen ja oppilas matkii. Näin oppilas saa mielikuvan oikeasta tekniikasta ja oman suorituksen aikana opettaja lisäksi avustaa ”kädestä pitäen”. Avustamista pidettiin hyvin tärkeänä, jopa välttämättömänä, varsinkin tekniikan muutosvaiheessa eli vanhan virheen poisoppimisen prosessissa.


Vähiten ääniä sai suorituksen tai tekniikan muutoksiin liittyvät teoreettispohjaiset selitykset eli pienten irrallisten yksityiskohtien korostaminen, osatekijöiden näytöt ja niiden yksityiskohtainen selittäminen, esitelmät huippupelaajien tekemisistä tai muut vastaavat selitykset.


Terveisin,

Turkka Stenlund PGA Pro, LO, GVT.


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV valmentajasta


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin


Katso tulevat Bodyswingkurssit Kurssit, klinikat ja yksityiset valmennukset alkavat ulkorangella, Mega Range, Vantaa heti kun sää sallii.


"
12 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page