Mallioppimisen kautta kohti Bodyswing-tekniikkaa!

Päivitetty: 14. maalisk. 2021

Opetuksen ja kasvatuksen asiantuntijat väittävät, että mallista oppimisen kyky vähenee tai loppuu kokonaan noin 15 ikävuoden vaiheilla. Onko näin? Vai kuvitellaanko asian olevan niin?


Minulla on ollut oppilaina lukemattomia aikuisia pelaajia, jotka ovat pystyneet matkimaan ja toistamaan swingin liikettä lähes täydellisesti mallioppimisen avulla. Kun katsot huippupelaajan oikeaa suoritusta tarkasti - etenkin hidastettuna - riittävän usein, alkaa se kuva piirtymään mieleesi paremmin ja siitä on apua omassa kehityksessäsi. Näin alat tiedostaa paremmin, miltä sen pitäisi näyttää. Kannattaa myös itse ottaa oma lyönti videolle ja katsoa se hidastettuna. Alat itsekin tällöin helpommin oivaltaa, missä itse kaipaat kehittymistä.


Liilinen yritys useimmiten kostautuu, sillä suurin osa pelaajista tiedostaa sen tosiseikan, että kun palloon yritetään oikein tosissaan osua, se saattaa muuttaa paljon swingiä. Kun sitten osumisen lisäksi tulee vielä näyttämisen tai tulokseen liittyviä paineita, voi koko liike muuttua huomattavasti. Ja lopputulos yleensä ei ole hyvä.

Ei heti palloa mukaan


Mallioppimisen ja mielikuvaharjoitteluun perustuvassa opetusmenetelmässä harjoittelussa käytetään kyllä palloja, mutta - suhteessa aikaan - hyvin säästeliäästi. Valmentautumisessa fokus on itse liikesuoritukseen keskittymisessä, liikkeen tuntemisessa ja oikeiden suoritusten imitoinnissa. Kun tämä tuntuma on melko hyvä, sovitetaan pallo sitten liikkeeseen ja tehdään koko liikerata pallon kanssa. Aluksi tulee tietenkin huonoja osumia, mikä on normaalia. Oleellisinta on saada itse liike kuntoon. Osuma ei ole pääroolissa.

Kun kehon ja kehon eri osien liikkeet varmentuvat, puristaminen ja jännittäminen vähenevät. Kun mailan “maahan osuminen” eli pieni ”tärähtäminen” tulee oppilaalle tutummaksi, palloon osuminen alkaa onnistua paremmin, mikä on monelle todella yllättävää. Kun sitten pikkuhiljaa alkaa luottamaan, että näin pitää mennäkin, swing alkaa toimia ja tulee puhtaampia osumia kerta kerran jälkeen. Ja se kannustaa!

Pitkään kokemukseeni perustuen painotan sitä, että jo aivan alkutaipaleella saadut opit ovat keskeisessä roolissa koko jatkokehityksen kannalta. Jos opetuksessa on aluksi paljon ”itse palloon lyömistä” eli osumaan keskittymistä, jää liikkeet usein kehittymättä. Tämä osumaan “väkisin yrittäminen” tuo mukanaan mitä erilaisimpia ylimääräisiä vempautuksia eli vääriä ajatusmalleja. Nämä “väärät” liikkeet porautuvat hyvin syvälle ja osa niistä voi jäädä jopa pysyviksi. Ja se on huono asia!

Malliopetusmetodin tarkoituksena on siis vähentää perinteistä, pääosin rangella suoritettavaa perusharjoittelua (joka monelle on lähes pelkkää toistoharjoittelua) ja antaa enemmän valmiuksia pelinomaiseen harjoitteluun ja näin kehittää omaa swingiään. Sitten voikin siirtyä sujuvasti kenttäolosuhteisiin harjoittelemaan itse pelaamista.


Mallioppiminen auttaa liikkeen ymmärtämistä mielikuvan avulla ja siten nopeuttaa oppimista. Kun tähän lisätään itse tekniikan opettaminen lainalaisuuksineen ja liikkeiden avustaminen, oppiminen nopeutuu entisestään.

Lisää mallioppimisesta Opi bodyswing-kirjasta, www.bodyswing.fi ja tutustu myös muihin blogeihin.


PGA Pro Turkka Stenlund


@bodyswing

#bodyswingsuomi

"
230 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki