Bodyswing on hyvä valinta seniorille!
Päivitetty: 20. maalisk.

Lihasvoima, liikkuvuus ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta niitä voi edelleen kehittää – tai ainakin ylläpitää. Nämä kehon muutokset toki vaikuttavat myös swingiin, mutta swingiäkin voi edelleen kehittää. Pitää vain ottaa nämä tekijät huomioon, jolloin voi pelata hyvää golfia ilman turhia rasitteita.
Bodyswing-tekniikka hieman avatusta lyöntiasennosta takaa terveellisemmän, tarkemman ja vakaan swingin.
Jos liikkuvuus on heikentynyt tai on kroonisia kipuja selässä, lonkassa, polvessa tai nilkassa, ei kannata tehdä selän kiertoa - backswingiä - liian suurena ja lantion kiertoa liian nopeana. Hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon onnistuu jo tekemään erinomaisen tarkkaa ja tehokastakin swingiä.
Kun vielä jalat ja lantio ovat alkuasennossa auki lyöntisuuntaan, saadaan aikaiseksi täysin riittävä vartalonkierto ja painonsiirto osumahetkeen. Tällöin lyönti menee helpommin kunnolla läpi, ja pallo lentää yllättävän pitkälle pienellä hajonnalla!
Senioreiden päätavoitteena rennot ja luonnolliset lyönnit!
Voisi äkkiseltään luulla, että senioreita harmittaa eniten lyöntimitan väheneminen vuosi vuodelta. Varmaan se harmittaakin, mutta lyönnin pituus ei yllättäen olekaan se suurin tavoite, vaan monen ykköstavoitteena on luonnollisuus ja rentous. Muina toiveina on, ettei swing sattuisi selässä, tai tärähtäisi käsissä – oppisi siis swingaamaan turvallisemmin, luonnollisemmin ja terveellisemmin. Toki moni haluaa, että lyönti olisi riittävän vakaa, tarkka ja toistettava ja että pystyisi pelaamaan mahdollisimman pitkään hyvää ja nautittavaa golfia.
Senioripelaajat ovat useimmiten realisteja. He kyllä ymmärtävät, etteivät heistä tule enää Tigereita, Brysoneita, tai Nelly Kordia. Onneksi heidän peli-ilonsa ei perustu ensisijaisesti huipputulosten tavoitteluun, vaan ihan kohtuu pelaaminenkin riittää.
Vartalojohtoinen Bodyswing mahdollistaa hyvän tekniikan toteutumisen!
Senioripelaajien tavoitteissa on monia seikkoja, jotka liittyvät hyvin kiinteästi juuri Bodyswing-tekniikan ja sen osa-alueiden osaamiseen ja hallintaan.
Esimerkiksi toistettavuus, luonnollisuus ja rentous ovat sellaisia, jotka vaativat kohtalaisen Bodyswing-tekniikan osaamisen, myös teknisten yksityiskohtien toimivuuden, mutta siihen todellakin kannattaa satsata, koska käsilyönti ei yksinkertaisesti voi täyttää näitä tavoitteita!
On hyvä tietää että luonnollisuus, toistettavuus ja rentous eivät poissulje hyvää teknistä osaamista. Ne kulkevat aina rinnakkain.
Bodyswing opetusmetodin kautta opit!
Opetusmetodimme huomio mahdolliset rajoitteet, kuten heikomman liikkuvuuden tai lihaskunnon tai vanhat vammat tai muut vastaavat. Pyrimme opettamaan sellaisen Bodyswingin, joka oikeasti toimii kullekin. Swingin, joka on mahdollinen, selkeä, vakaa ja luo pohjan luonnollisuudelle, rentoudelle ja toistettavuudelle. Swingaaminen ja sitä kautta pelaaminen tulee siis helpottumaan. Bodyswingillä saa takuuvarmemmin enemmän onnistumisia ja näin voi nauttia pelaamisesta enemmän.
Oppilaat haluavat oppia parempaa swingitekniikkaa, eivät kuunnella teoriaa!
Kuten hyvin tiedämme, golfin opetusmetodeja on useita, joista osa toimivia, osa ei niin hyviä. Oppilaideni kommenteissa on tullut varsin selväksi, että etenkin liian teoreettispainotteinen, moniin pieniin kokonaisuuden kannalta usein melko merkityksettömiin yksityiskohtiin keskittyvä opetusmetodi, jossa enemmänkin vain kerrotaan ja esitetään swingin teoriaa, pikemminkin hidastaa, hämmentää ja vaikeuttaa swingin ymmärtämistä ja käytännön oppimista. Onkin yllättävää, että tämäntyyppinen "opetusmalli" on edelleen käytössä niin monilla opettajilla, varsinkin kursseilla. Eikö opettajien tulisi olla ihmisten opettajia, eikä golftekniikkaa esitelmöiviä ”tutkijoita"
Swingtekniikan oleellisimmat tekniikan vaatimukset täyttävä, vakaa, tarkka ja luonnollisuuteen perustuva vartalojohtoinen Bodyswing-tekniikka opetetaan liikunnanopetuksen ja urheiluvalmennuksen metodeilla
Swingtekniikan oleellisimmat vaatimukset täyttävä, vakaa ja luonnollisuuteen perustuva Bodyswing-tekniikka opetetaan siis aivan omanlaisilla, siihen erikseen suunnitelluilla metodeilla, joihin suurin osa pelaajista ei ole opetuksissaan välttämättä törmännyt, tai edes kuullut olevan olemassa. Ei ihme, sillä tällä tapaa ei Green Card -kursseilla opeteta.
Opettajat eivät ole automaattisesti käytännön valmennuksen ammattilaisia
On siis hyvä tietää, että golfopettajat eivät ole automaattisesti valmentamisen ja opettamisen ammattilaisia, varsinkaan liikunnanopetuksen, jossa teoria ja käytäntö pitää osata eriyttää toisistaan ja osata mukauttaa käytäntö vielä oppilaalle sopivaksi.
Monialaista osaamista ja kokemusta
Näiden asioiden oppiminen ja sisäistäminen vaativat yleensä vuosien käytännön kokemuksen. Pedagogiikan opinnot ja yleisen urheiluvalmennuksen perusperiaatteen ymmärtämisen, opinnot ja osaamisen. Liikuntafysiologian ja biomekaniikan, sekä liikkeen valmentamisen metodin osaamisen ja erikseen aikuisvalmennukseen erikoistumisen
Terveisin,
Turkka
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.
Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.
Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.
Valmentaja Turkka Stenlundin esittely-/ CV Katso lisää: Mikä Bodyswing on? Mitä tarkoitetaan käsilyönnillä? Miksi Bodyswing on niin paljon parempi golfissa? Harjoitteet

Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.