top of page

Bodyswingin harjoittelu on hyvä asia ikääntyvälle pelaajalle!


Lihasvoima, liikkuvuus ja tasapaino heikkenevät iän myötä, mutta niitä voi edelleen kehittää – tai ainakin ylläpitää. Nämä kehon muutokset toki vaikuttavat myös swingiin, mutta sitäkin voi edelleen kehittää. Pitää vain ottaa nämä tekijät huomioon omassa harjoittelussa.


Bodyswing-tekniikka hieman avatusta lyöntiasennosta takaa terveellisemmän, tarkemman ja vakaan swingin.

Jos liikkuvuus on heikentynyt tai on kroonisia kipuja selässä, lonkassa, polvessa tai nilkassa, ei kannata tehdä selän kiertoa - backswingiä - liian suurena ja lantion kiertoa liian nopeana. Hyvällä käsi-hartiakolmiolla yhdistettynä vartalon painonsiirtokiertoon onnistuu jo tekemään erinomaisen tarkkaa ja tehokastakin swingiä.

Kun vielä jalat ja lantio ovat alkuasennossa auki lyöntisuuntaan, saadaan aikaiseksi täysin riittävä vartalonkierto ja painonsiirto osumahetkeen. Tällöin lyönti menee helpommin kunnolla läpi, ja pallo lentää yllättävän pitkälle pienellä hajonnalla!

Tavoitteena rennot, luonnolliset ja tarkat lyönnit!

Voisi äkkiseltään luulla, että vanhempia pelaajia harmittaa eniten lyöntimitan väheneminen vuosi vuodelta. Varmaan se harmittaakin, mutta lyönnin pituus ei yllättäen olekaan se suurin tavoite, vaan monen ykköstavoitteena on luonnollisuus, rentous, tarkkuus ja toistettavuus. Se, että swing menisi kutakuinkin oikein. Muina toiveina on, ettei swing sattuisi selässä, tai tärähtäisi käsissä – oppisi siis swingaamaan turvallisemmin, luonnollisemmin ja terveellisemmin. Toki moni haluaa, että lyönti olisi myös riittävän pitkä ja että pystyisi pelaamaan mahdollisimman pitkään hyvää ja nautittavaa golfia.


Pelaajat ovat useimmiten realisteja. He kyllä ymmärtävät, etteivät heistä tule enää Tigereita, Brysoneita, Roryja, tai Nelly Kordia. Onneksi heidän peli-ilonsa ei perustu ensisijaisesti huipputulosten tavoitteluun, vaan ihan kohtuu pelaaminenkin riittää.


Vartalojohtoinen Bodyswing mahdollistaa luonnollisuuden, rentouden ja toistettavuuden!

Pelaajien tavoitteissa on monia seikkoja, jotka liittyvät hyvin kiinteästi juuri Bodyswing-tekniikan ja sen osa-alueiden osaamiseen ja hallintaan.

Esimerkiksi toistettavuus, luonnollisuus ja rentous, pituuskin ovat sellaisia, jotka vaativat kohtalaisen Bodyswing-tekniikan osaamisen ja myös keskeisten teknisten yksityiskohtien toimivuuden.


Bodyswingiin- ja erityisesti sen harjoitteisiin kannattaa todellakin kannattaa satsata, koska käsilyönti ei yksinkertaisesti voi täyttää näitä tavoitteita!
On hyvä tietää että luonnollisuus, toistettavuus ja rentous eivät poissulje hyvää teknistä osaamista. Ne kulkevat aina rinnakkain.


Opettelumetodin ja Bodyswing-harjoitteiden kautta kehityt!


Opettelumetodimme ja Bodyswing-harjoitteet huomio mahdolliset rajoitteet, kuten heikomman liikkuvuuden tai lihaskunnon tai vanhat vammat tai muut vastaavat. Pyrimme opettamaan sellaisen Bodyswingin, joka oikeasti toimii. Swingin, joka on mahdollinen, vakaa ja luo pohjan luonnollisuudelle, rentoudelle ja toistettavuudelle.

Pelaajat haluavat oppia hyviä ja kehittäviä harjoitteita ja paremman swingin, eivät kuunnella teorioita!

Kuten hyvin tiedämme, golfin opetusmetodeja on useita, joista osa toimivia, osa ei niin hyviä. Oppilaideni kommenteissa on tullut varsin selväksi, että etenkin liian teoreettis-painotteinen, moniin pieniin kokonaisuuden kannalta usein melko merkityksettömiin irrallisiin yksityiskohtiin keskittyvä opetusmetodi, jossa enemmänkin vain kerrotaan ja esitetään swingin teoriaa usein hidastaa, hämmentää ja vaikeuttaa swingin ymmärtämistä ja käytännön oppimista. Onkin yllättävää, että tämäntyyppinen "opetusmalli" on edelleen käytössä niin monilla opettajilla, varsinkin erilaisilla kursseilla. Eikö opettajien tulisi olla ihmisten opettajia, eikä golfia esitelmöiviä ”tutkijoita"


Bodyswing-tekniikka opetetaan liikunnanopetuksen ja urheiluvalmennuksen metodeilla

Swingtekniikan oleellisimmat vaatimukset täyttävä, vakaa ja luonnollisuuteen perustuva Bodyswing-tekniikka opetetaan siis aivan omanlaisilla metodeilla ja siihen erkseen suunnitelluilla bodyswing-harjoitteilla, joihin suurin osa pelaajista ei ole opetuksissaan välttämättä törmännyt, tai edes kuullut olevan olemassa. Eikä ihme, sillä tällä tapaa ei Green Card -kursseilla opeteta.Opettajat eivät ole automaattisesti opetuksen ja valmennuksen ammattilaisia!

On siis hyvä tietää, että golfopettajat eivät ole automaattisesti valmentamisen ja opettamisen ammattilaisia, varsinkaan liikunnanopetuksen, jossa teoria ja käytäntö pitää osata eriyttää toisistaan ja osata mukauttaa käytäntö vielä oppilaalle sopivaksi.

Näiden asioiden oppiminen ja sisäistäminen vaativat yleensä vuosien käytännön kokemuksen. Pedagogiikan opinnot ja yleisen urheiluvalmennuksen perusperiaatteen ymmärtämisen, opinnot ja osaamisen. Liikuntafysiologian ja biomekaniikan, sekä liikkeen valmentamisen metodin osaamisen.Terveisin,

Turkka


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.

Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.


Valmentaja Turkka Stenlundin esittely-/ CV Katso lisää: Mikä Bodyswing on? Mitä tarkoitetaan käsilyönnillä? Miksi Bodyswing on niin paljon parempi golfissa? Harjoitteet

BlogitOsta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.3 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page