top of page

Voiko aikuisena golfin aloittanut oppia Bodyswingin?" - uskomukset kehityksen esteenä

Päivitetty: 29. huhtik.



On valitettavaa, miten tietyt uskomukset ja epätietoisuudet koskettavat uuden oppimista, tekniikan opettelua ja swingin muutosprosessia.

Tällaisia uskomuksia ovat muun muassa seuraavat asiat:


Vartalojohtoista Bodyswing-tekniikkaa eli varsinaista lajitekniikkaa pidetään liian vaikeana ja monimutkaisena aikuisille pelaajille, jotka eivät ole opetelleet sitä lapsina. Se tekniikka on vain kilpapelaajille ja hyville pelaajille suunnattu.


Bodyswingiä on kuulemma hyvin vaikea omaksua, jos liikkuvuus ja kehon motoriikka on heikolla tasolla. Bodyswing ei ole tarkoitettu iäkkäille, tavallisille klubipelaajille, käsiswingillä on helpompi osua palloon.


Sen opettelussa swing voi mennä lopullisesti sekaisin ja paluu vanhaan ei välttämättä enää onnistu. ”Vanha koira” ei opi uusia temppuja eli poisoppiminen vanhoista liikemalleista on aivan liian työläs savotta.

Onko vanhempien pelaajien kykyjä ja potentiaalia on aliarvioitu?


On tullut myös ilmi, että jotkut valmentajat jopa suosittelevat ja opettavat käsiswingiä vanhemmille pelaajille saadakseen heidät vain osumaan palloon - edes hieman helpommin. Suoraan sanottuna on siis aliarvioitu iäkkäämpien pelaajien kykyä oppia vartaloswing.

Tai ainakin on annettu ymmärtää, että senioreille käsiswing on sittenkin parempi -ja helpompi vaihtoehto.


Toki tämän voi ymmärtää, jos vammat, tai pelaajan hyvin heikko fyysinen kunto ilmiselvästi estävät täysin vartalon käytön.




Onko opetus sittenkin liian vaikeaselkoista ja teoreettista?

On havaittu ennakkoluuloja myös heiltä, jotka ovat rohkeasti lähteneet muuttamaan käsilyöntiä vartaloswingiksi, mutta saatu opetus on ollut liian teknistä, teoriapainotteista ja vaikeaselkoista. Tai vaatimustaso opetuksessa on ollut enemmänkin kuin suoraan kilpapelaajalle suunnattua.


Eli ei olla huomioitu tarvittavaa kehittelyvaihetta, uusien mielikuvien luomista, kokonaisuuteen valmistavia harjoitteita ja harjoituksia, puhumattakaan vanhojen virheiden ja liikemallien poisopettelun tärkeästä prosessista.


Tämänkaltainen valmennus on saanut monet heittämään pyyhkeen kehään vartaloswingin suhteen. Ei siis ole osattu eriyttää ja kehitellä valmennusta niin oppilaan fyysisiä kykyjä, kuin valmiuksia vastaaviksi.

Katso miten meillä valmennetaan bodyswing-tekniikkaa:


https://www.bodyswing.fi/post/keskittymisen-merkitys-vanhan-poisoppimisessa-ja-uuden-oppimisessa

https://www.bodyswing.fi/post/käsiswingistä-bodyswingiin-valmennuksen-esittely


https://www.bodyswing.fi/post/teoria-treeni-ja-turkka

Bodyswingin voi oppia jokainen, ikään katsomatta!

Bodyswing-valmennuksen filosofia lähtee siitä, että jokainen voi ja pystyy kehittymään koko ajan! Iästä ja lähtökohdista riippumatta! Vanha klisee ”vierivä kivi ei sammaloidu” pitää tässä ajatusmaailmassa paikkansa. Lähdemme siitä. että vaikka priimaan pyrimme, niin siitä huolimatta swingin ei tarvitse olla täydellinen ollakseen erinomaisen hyvä ja toimiva.


Bodyswing-metodissa, käytettävissä harjoitteissa ja harjoittelun ohjelmoinnissa otetaan aina huomioon pelaajan kyvyt, lähtötaso ja tavoitteet. Siis räätälöimme opetussisällön kulloisellekin oppilaalle ja kurssiryhmälle sopivaksi. Tämä periaate pätee kaikille, etenkin vanhemmille, aikuisina golfin aloittaneille pelaajille.

Tavoitteena toimiva, toistettava ja luonnollinen bodyswing!

Opetusmetodissa kehitellään systemaattisesti kehon ja kehon osien liikerataa ja edetään pikkuhiljaa kohti oikearytmistä, toistettavaa ja luonnollisuuteen pyrkivää Bodyswingiä. Kokonaisuuteen valmistavat harjoitteet ovat ymmärrettäviä ja selkeitä – ja hyvin helppoja toteuttaa ja oppia!


Harjoitteita tehdään rauhallisesti keskittyen. Ei siis pakottamalla, vaan luonnollisuuden ja rentouden periaatteella. Avustamme kädestä pitäen, mikä auttaa oppilasta ymmärtämään ja tuntemaan, miten liike menee. Samalla kun opitaan itse lajitekniikkaa, myös liikkuvuus ja kehonhallinta paranevat sekä motoriikka kehittyy.


Emme pyri väkisin täydelliseen swingiin, vaan toimivaan bodyswingiin. Sellaiseen, joka on luonnollinen, mukavan rento ja sujuva - ollen samalla toistettava, hallittava ja tehokas

Katso käsilyönnin ja bodyswingin erot


Katso Bodyswingin edut ja hyödyt


Aina voi oppia uutta, ikä ei ole este. Katso video:



Katso kaikki Bodyswing harjoitteet:

https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Oppilaiden spontaaneja kommentteja


”Nyt vasta tajusin swingin ison idean, tämähän on todella looginen kokonaisuus.” ”Olipa mahtava kokemus, kun swing rakennetaan näin selkeiden harjoitteiden ja kehittelyn kautta. "Jäi todella selkeä kuva, mitä pitää tehdä ja miten juttujen pitää mennä.” Tästä sai juuri niitä tehtäviä, joita voi siirtää suoraan peliin tai harjoituksiin.” ”Näköjään ei tarvitse tietää ja osata kuin 4 kohtaa ja laittaa ne vaan oikeaan järjestykseen." " Swingihän on helppo juttu" "Bodyswing-opetusmetodi siis ''todella toimii!"


Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV

Katso myös:


Ikä ei ole esteenä oppimisessa


Seniorigolfaritkin haluavat kehittyä


Hyvän swingin salaisuus


Miten oppilas oppii parhaiten?


Muut blogit

292 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page