top of page

Visio: Aikuisenakin voi oppia Bodyswingin!

Päivitetty: 17. lokak. 2023
On valitettavaa, miten tietyt uskomukset ja epätietoisuudet koskettavat uuden oppimista ja swingin muutosprosessia. Tällaisia uskomuksia ovat muun muassa seuraavat asiat:


Vartalojohtoista Bodyswing-tekniikkaa eli varsinaista golfin lajitekniikkaa pidetään liian vaikeana ja monimutkaisena aikuisille pelaajille, jotka eivät ole opetelleet sitä lapsina. Se tekniikka on vain kilpapelaajille suunnattu.


Bodyswingiä on kuulemma hyvin vaikea omaksua, jos liikkuvuus, liikunnallisuus ja kehon motoriikka on heikolla tasolla. Bodyswing ei ole tarkoitettu iäkkäille ja tavallisille klubipelaajille. Käsiswingillä on paljon helpompi osua palloon.


Bodyswingin opettelussa swing voi mennä lopullisesti sekaisin ja paluu vanhaan ei välttämättä enää onnistu. ”Vanha koira” ei voi oppia uusia temppuja, eli poisoppiminen vanhoista liikemalleista ja uuden motoriikan, liikkuvuuden ja notkeuden lisääminen on aivan liian työläs savotta.


Ihminen on elämässään mukautunut niin moniin erilaisiin liikemalleihin ja hermotuksiin, ettei se kykene enää oppimaan bodyswingissä tarvittavaa liikemallistoa. Jokaisen tulisi opetella sellaisen swing joka sopiii itselle.

Onko aikuisten pelaajien kykyjä ja potentiaalia on aliarvioitu?


Oppilaideni kommenteissa on tullut ilmi, että jotkut valmentajat jopa suosittelevat ja opettavat käsiswingiä aikuisille pelaajille saadakseen heidät vain osumaan paremmin palloon - edes hieman helpommin. Tai ainakin on annettu ymmärtää, että käsiswing on sittenkin parempi -ja helpompi vaihtoehto pelaamiseen.


Onko siis vain suoraan aliarvioitu pelaajan mahdollista kykyä, potentiaalia oppia ihan oikeaoppinen swingtekniikka?


Tietysti tämän voi ymmärtää, jos vammat, tai pelaajan heikko fyysinen kunto ilmiselvästi estävät täysin vartalonkierron ja sen käytön voimantuottajana.Onko opetus liian monimutkaista, vaikeaselkoista ja teoreettista?

On havaittu ennakkoluuloja myös heiltä, jotka ovat rohkeasti lähteneet muuttamaan käsilyöntiä vartaloswingiksi, mutta saatu opetus on ollut liian teknistä, teoriapainotteista ja vaikeaselkoista. Tai vaatimustaso opetuksessa on ollut enemmänkin kuin suoraan kilpapelaajalle suunnattua.


Eli ei olla huomioitu tarvittavaa kehittelyvaihetta, uusien mielikuvien luomista, kokonaisuuteen valmistavia harjoitteita ja harjoituksia, puhumattakaan vanhojen virheiden ja liikemallien poisopettelun tärkeästä prosessista.


Tämänkaltainen opetus on saanut monet heittämään pyyhkeen kehään vartaloswingin suhteen. Ei siis ole osattu eriyttää ja kehitellä valmennusta niin oppilaan fyysisiä kykyjä, kuin valmiuksia vastaaviksi.

Riittävän hyvän Bodyswingin voi oppia jokainen, ikään katsomatta!

Bodyswing-valmennuksen filosofia lähtee siitä, että jokainen voi ja pystyy kehittymään koko ajan! Iästä ja lähtökohdista riippumatta! Vanha klisee ”vierivä kivi ei sammaloidu” pitää tässä ajatusmaailmassa paikkansa. Lähdemme siitä. että vaikka priimaan pyrimme, niin siitä huolimatta swingin ei tarvitse olla täydellinen ollakseen erinomaisen hyvä ja toimiva.


Bodyswing-metodissa, käytettävissä harjoitteissa ja harjoittelun ohjelmoinnissa otetaan aina huomioon pelaajan kyvyt, lähtötaso ja tavoitteet. Siis räätälöimme opetussisällön kulloisellekin oppilaalle ja kurssiryhmälle sopivaksi. Tämä periaate pätee kaikille, etenkin vanhemmille, aikuisina golfin aloittaneille pelaajille.

Tavoitteena toimiva, toistettava ja luonnollinen swing!

Opetusmetodissa kehitellään systemaattisesti kehon ja kehon osien liikerataa ja edetään pikkuhiljaa kohti oikearytmistä, toistettavaa ja luonnollisuuteen pyrkivää vartalojohtoista swingiä. Kokonaisuuteen valmistavat harjoitteet ovat ymmärrettäviä ja selkeitä – ja hyvin helppoja toteuttaa ja oppia!


Harjoitteita tehdään rauhallisesti keskittyen. Ei siis pakottamalla, vaan luonnollisuuden ja rentouden periaatteella. Avustamme kädestä pitäen, mikä auttaa oppilasta ymmärtämään ja tuntemaan, miten liike menee. Samalla kun opitaan itse lajitekniikkaa, myös liikkuvuus ja kehonhallinta paranevat sekä motoriikka kehittyy.


Emme pyri väkisin täydelliseen swingiin, vaan toimivaan bodyswingiin. Sellaiseen, joka on luonnollinen, rento ja sujuva - ollen samalla toistettava, tarkka hallittava ja riittävän tehokas

Oppilaiden spontaaneja kommentteja


”Nyt vasta tajusin swingin ison idean, tämähän on todella looginen kokonaisuus.” ”Olipa mahtava kokemus, kun swing rakennetaan näin selkeiden harjoitteiden ja kehittelyn kautta. "Jäi todella selkeä kuva, mitä pitää tehdä ja miten juttujen pitää mennä.”

Tästä sai juuri niitä tehtäviä, joita voi siirtää suoraan peliin tai harjoituksiin.”


”Näköjään ei tarvitse tietää ja osata kuin 4 kohtaa ja laittaa ne vaan oikeaan järjestykseen." " Swingihän on helppo juttu" "Bodyswing-opetusmetodi siis ''todella toimii!"


Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVTTurkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana (PGA) yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV39 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page