top of page

Uskomukset uuden oppimisen ja kehittymisen esteenä?

Päivitetty: 20. jouluk. 2022On hämmästyttävää, miten tiukasti tietyt uskomukset ja epätietoisuudet vallitsevat golfissa ja miten ne vaikuttavat monen ajatteluun.


Tällaisia ovat muun muassa seuraavat asiat, jotka kohdistuvat golfiin: Vartalojohtoista Bodyswing-tekniikkaa eli oikeaa lajitekniikkaa pidetään liian vaikeana aikuisille pelaajille, jotka eivät ole opetelleet sitä lapsina. Se on vain hyville pelaajille suunnattu. Bodyswingiä on kuulemma hyvin vaikea omaksua, jos liikkuvuus on heikolla tasolla. Sen opettelussa swing menee lopullisesti sekaisin ja paluu vanhaan ei enää onnistu. ”Vanha koira” ei opi uusia temppuja eli poisoppiminen vanhoista liikemalleista on aivan liian työläs savotta.

Käsiswing parempi senioreille?

On tullut myös ilmi, että jotkut valmentajat jopa suosittelevat ja opettavat käsiswingiä senioreille saadakseen heidät vain osumaan palloon - edes hieman helpommin. Suoraan sanottuna on siis aliarvioitu senioreiden kykyä oppia vartaloswing. Tai ainakin on annettu ymmärtää, että senioreille käsiswing on sittenkin parempi -ja helpompi vaihtoehto. Toki tämän voi ymmärtää, jos kyvyt sekä vammat ilmiselvästi estävät täysin vartalon käytön.

Kilpapelaajalla on eri vaatimustaso

On havaittu ennakkoluuloja myös heiltä, jotka ovat rohkeasti lähteneet muuttamaan käsilyöntiä vartaloswingiksi, mutta saatu opetus on ollut liian teknistä, teoriapainotteista ja vaikeaselkoista. Vaatimustaso opetuksessa on ollut enemmänkin kilpapelaajalle suunnattua, tai näin klubipelaaja on kokenut. Tämänkaltainen valmennus on saanut monet heittämään pyyhkeen kehään vartaloswingin suhteen. Ei siis ole osattu eriyttää valmennusta niin oppilaan fyysisiä kykyjä kuin valmiuksia vastaaviksi.

Bodyswing sopii kaikille, ikään katsomatta!

Bodyswing-valmennuksen filosofia lähtee siitä, että jokainen voi ja pystyy kehittymään koko ajan! Vanha klisee ”vierivä kivi ei sammaloidu” pitää tässä ajatusmaailmassa paikkansa. Lähdemme siitä. että vaikka priimaan pyrimme, niin siitä huolimatta swingin ei tarvitse olla täydellinen ollakseen hyvä ja toimiva.


Bodyswing-metodissa otetaan aina huomioon pelaajan kyvyt, lähtötaso ja tavoitteet. Siis eriytämme ja räätälöimme opetussisällön kulloisellekin oppilaalle, kurssiryhmälle sopivaksi. Tämä periaate pätee kaikille, etenkin senioripelaajille.

Tavoitteena juuri sinulle toimiva swing

Opetusmetodissa kehitellään systemaattisesti golfin liikerataa ja edetään pikkuhiljaa kohti oikearytmistä Bodyswingiä. Harjoitteet ovat ymmärrettäviä ja selkeitä – ja hyvin helppoja toteuttaa ja oppia! Harjoitteita tehdään rauhallisesti keskittyen. Ei siis pakottamalla, vaan luonnollisuuden ja rentouden periaatteella. Avustamme kädestä pitäen, mikä auttaa oppilasta ymmärtämään ja tuntemaan, miten liike menee. Samalla kun opitaan itse lajitekniikkaa, myös liikkuvuus ja kehonhallinta paranevat sekä motoriikka kehittyy.

Emme pyri väkisin täydelliseen swingiin, vaan toimivaan swingiin. Sellaiseen, joka on luonnollinen, mukavan rento ja sujuva - ollen samalla toistettava, hallittava ja tehokas. Eli mahdollisimman hyvä, yksilöllinen Bodyswing.


Aina voi oppia uutta, ikä ei ole este. Katso video:

Nämä harjoitteet sopivat kaikille. Katso videot: https://www.bodyswing.fi/harjoitteet


Oppilaiden spontaaneja kommentteja


”Nyt vasta tajusin swingin ison idean, tämähän on todella looginen kokonaisuus.” ”Olipa mahtava kokemus, kun swing rakennetaan näin selkeiden harjoitteiden ja kehittelyn kautta. "Jäi todella selkeä kuva, mitä pitää tehdä ja miten juttujen pitää mennä.” Tästä sai juuri niitä tehtäviä, joita voi siirtää suoraan peliin tai harjoituksiin.” ”Näköjään ei tarvitse tietää ja osata kuin 4 kohtaa ja laittaa ne vaan oikeaan järjestykseen.”

Bodyswing-opetusmetodi siis todella toimii!


Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, GVT


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa. Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV

Katso myös:


Ikä ei ole esteenä oppimisessa


Seniorigolfaritkin haluavat kehittyä


Hyvän swingin salaisuus


Miten oppilas oppii parhaiten?


Muut blogit

239 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page