top of page

Eroon Slaissista- lopullisesti!

Päivitetty: 21. jouluk. 2023

Vaivaako slaissi? Eikö poistu, vaikka mitä yrität? Sekaisin ohjeiden viidakossa?

Pelaajien hyvin yleinen ongelma on ulkoa sisälle kulkeva mailanpään liikerata osumahetkellä. Mailanpää on hieman auki tulokulman ollessa miinuskulmassa osuessaan palloon - näin etenkin draiverilla. Tapahtuu leikkaus, jota myös kutsutaan slaissiksi. Aika usealle pelaajalle tämä slaissaaminen draiverilla on hyvin yleinen ja tuttu juttu. Sama ongelma usein aiheuttaa vastaavasti lyhyillä raudoilla pallon lentämisen vasemmalle- ja lyhentää huomattavasti pallon lentopituutta.

Virheen ydinsyy

Perimmäinen ja suurin syy ongelmaan on kehomme virheellinen liikejärjestys ja liikerata.

Alavartalon kierto joko puuttuu kokonaan ennen osumahetkeä tai se kiertyy väärään suuntaan, eli on ajoituksellisesti väärässä ajassa ja paikassa suhteessa ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan. Tähän kun vielä lisätään liian keskellä oleva pallon paikka, koukkukäsillä lyöminen, kyynärkulman liian aikainen aukeaminen ja mailan liiallinen puristaminen on mailan optimaalinen kulku lyöntiradalla lähes mahdotonta.


Kootut selitykset

Tämä kehon liikejärjestyksen toimintaan liittyvä juurisyy ei ole kaikille opettajille tuttu – ainakaan sen perusteella, kun kuuntelee oppilaiden saamia korjausohjeita. Milloin slaissi on johtunut vasemman olkapään asennosta, milloin gripistä, milloin alkuasennosta, niskanikaman linjauksesta häntäluuhun, milloin mistäkin hermoratajärjestelmän häiriöstä. Syitä ongelmiin voi löytyä häkellyttävän paljon. Jopa nuoruuden pihapeleistä lähtien.

Vai olisiko se niin, kuten eräs oppilas sanoi: ”Haluamme etsiä itsellemme sitä kuuluisaa "kikkakuutosta", joka yllättäen saa slaissin poistumaan. Jos kokeilen tuota, niin onnistuuko?”


Slaissaaminen on saanut ehkä eniten palstatilaa erilaisissa golfin julkaisuissa, lehdissä, kirjoissa ja YouTubessa. Ikävän ongelman poistamiseen saadaan hyvin monenlaisia korjausvinkkejä, ehdotetaan erilaisia apuvälineitä, säädettäviä mailoja sekä analysaattoreita, jotka kertovat asteina virheen suuruuden. Tähän väliin hieman pohdintaa: Olisiko niin, että me kaikki ihmiset olemme anatomisesti ja hermostollisesti niin erilaisia, että joudumme etsimään aivan uusia toimintoja opetellessamme kehon liikeketjun perusbiomekaanista toimintaa?


Voisiko olla niin, että elämämme aikana kehoomme ja aivoihimme on muodostunut sellaisia liikemalleja, lihasmuisteja ja hermotuksia, jotka estävät kehoamme toimimaan biomekaanisesti luonnollisella tavalla? Opetellessamme esimerkiksi lantionkiertoa joudummekin ensin kartoittamaan ryhdin, asentotuntemukset tai opettelemaan paremman tasapainokyvyn ja koordinaatiokyvyn?

Vai onko vaan niin, että jos emme lapsina osanneet heittää palloa tai kiviä, kykymme aikuisina oppia heittoliikkeen perusperiaate on erityisen vaikeaa?

Keskity vartalon toimintaan

Bodyswing-valmentajana on joskus hyvin hämmentävää kuunnella kaikkia niitä monimutkaisia analyyseja, hypoteeseja, skenaarioita ja muita selityksiä, jotka käsittelevät tätä ”golfarin suurinta vitsausta”. Meille lajivalmentajille eli valmentajille, jotka perustavat koko opettamisen siihen, että pelaaja opettelee ensin vartaloswingin perusliikkeen, oikeassa järjestyksessä ja liikeradalla kulkevan vartalonkierron, tämä slaissin korjaus on aika yksinkertainen asia. Ei tarvitse kikkailla, vaan korjaus- kehitysharjoitteet ovat hyvin selkeitä, ymmärrettäviä ja tehokkaitaPelaaja, joka ei osaa bodyswingiä eli on käsiswingaaja, tuntuu saavan melko outojakin korjausohjeita ja valitettavan usein sellaisia, jotka ei tule poistamaan slaissia. Tulee väkisinkin mieleen, että virhettä korjataankin toisella virheellä. Laastaroidaan eikä puututa juurisyihin. Miksi näin? Halutaanko tehdä prosessista ”ammattimaisempaa” tekemällä siitä monimutkaisempaa? Vai onko syynä tietämättömyys ihmisen anatomiasta ja biomekaaniikasta tai opettamisen perusperiaatteista, oppimisen tavoista ja opettelun metodeista?


Perusmetodi sopii lähes kaikille

Omaan filosofiaani kuuluu se, että pyrin välttämään opetuksessani erilaisia säätöjä ja monenmoisia kokeiluja viimeiseen asti. Pyrin myös välttämään asioiden liallisen teoriasoimisen. Haluan uskoa, että pohjimmiltamme olemme kutakuinkin samanlaisia anatomialtamme ja voimme kaikki oppia käyttämään vartaloamme niin, että opimme swingissä vartalon luonnollisen liikeketjun. Olen vuosien varrella opettanut tuhansia oppilaita kehittämälläni metodillani ja voin rehellisesti väittää, että suurin osa oppilaistani on oppinut hyvin vartaloswingin periaatteen, joka riittää saavuttaakseen swingin hyvän toistettavuuden, hajonnan pienenemisen, tarkkuuden ja vakiintumisen elementit sekä riittävän tehon ja pituuden. Jopa kyvyn ja mahdollisuuden pelata singletasolla. Kannattaa siis opetella vartalon käyttö golfissa eli bodyswing, jossa luotetaan luonnolliseen biomekaniikkaan ja pääsee helposti eroon slaissista. Kaikki voi oppia bodyswingin, ainakin kohtalaisesti. Lisäbonuksena alkaa nauttia pelaamisesta enemmän ja saa parempia tuloksia.


Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.

Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.74 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page