top of page

Slaissi kuntoon - helposti?

Vaivaako slaissi? Eikö poistu, vaikka mitä yrität? Sekaisin ohjeiden viidakossa?

Pelaajien hyvin yleinen ongelma on ulkoa sisälle kulkeva mailanpään liikerata osumahetkellä. Mailanpää on hieman auki miinuskulmassa osuessaan palloon - näin etenkin draiverilla. Tämä tuottaa palloon sivukierteen ja se lähtee oikealle. Tapahtuu leikkaus, jota slaissiksi kutsutaan. Käsiswingaajille tämä slaissaaminen draiverilla on hyvin yleinen ja tuttu virhe. Sama slaissiongelma aiheuttaa vastaavasti lyhyillä raudoilla pallon lentämisen vasemmalle.

Virheen ydinsyy

Perimmäinen ja suurin syy ongelmaan on kehomme virheellinen liikejärjestys ja liikerata. Alavartalon kierto joko puuttuu kokonaan ennen osumahetkeä tai se on vajaakierrossa eli on ajoituksellisesti väärässä ajassa suhteessa ylävartaloon, käsivarsiin ja mailaan. Tähän kun vielä lisätään väärä pallon paikka ja koukkukäsillä lyöminen, on mailan optimaalinen kulku lyöntiradalla lähes mahdotonta.

Kootut selitykset

Tämä yksinkertaistettu syy ei ole kaikille opettajille tuttu – ainakaan sen perusteella, kun kuuntelee oppilaiden saamia korjausohjeita. Milloin slaissaaminen johtuu vasemman olkapään asennosta, milloin gripistä, milloin alkuasennosta, niskanikaman linjauksesta häntäluuhun, milloin mistäkin hermoratajärjestelmän häiriöstä. Syitä ongelmiin voi löytyä häkellyttävän paljon. Jopa nuoruuden pihapeleistä lähtien.

Onko se niin, kuten eräs oppilas sanoi: ”Haluamme etsiä itsellemme sitä kuuluisaa ahaa-elämystä, jotain kikkakuutosta, joka yllättäen saa kehomme toimimaan oikein. Jos kokeilen tuota, niin lähteekö paremmin?”

Slaissaaminen on saanut ehkä eniten palstatilaa erilaisissa golfin julkaisuissa, lehdissä, kirjoissa ja YouTubessa. Ikävän ongelman poistamiseen saadaan hyvin monenlaisia korjausvinkkejä, ehdotetaan erilaisia apuvälineitä, säädettäviä mailoja ja ajureita sekä analysaattoreita, jotka kertovat asteina virheen suuruuden. Tähän väliin hieman pohdintaa: Olisiko niin, että me kaikki ihmiset olemme anatomisesti ja hermostollisesti niin erilaisia, että joudumme etsimään aivan uusia toimintoja opetellessamme kehon liikeketjun perusbiomekaanista toimintaa? Voisiko olla niin, että elämämme aikana kehoomme ja aivoihimme on muodostunut sellaisia liikemalleja, lihasmuisteja ja hermotuksia, jotka estävät kehoamme toimimaan biomekaanisesti luonnollisella tavalla? Opetellessamme esimerkiksi lantionkiertoa joudummekin ensin kartoittamaan ryhdin, asentotuntemukset tai opettelemaan paremman tasapainokyvyn ja koordinaatiokyvyn? Tai että uuden oppiminen lähtisikin liikkeelle vasemmasta olkapäästä, koska sitä kautta hermoratajärjestelmä on yhteydessä lantion toimintaan? Vai onko vaan niin, että jos emme lapsina osanneet heittää palloa tai kiviä, kykymme aikuisina oppia heittoliikkeen perusperiaate on erityisen vaikeaa, jopa mahdotonta?

Keskity vartalon toimintaan

Bodyswing-valmentajana on joskus hyvin hämmentävää kuunnella kaikkia niitä monimutkaisia analyyseja, hypoteeseja ja muita selityksiä, jotka käsittelevät tätä ”golfarin suurinta vitsausta”. Meille lajivalmentajille eli valmentajille, jotka perustavat koko opettamisen siihen, että pelaaja opettelee ensin vartaloswingin perusliikkeen, tämä slaissin korjaus on aika yksinkertainen asia. Ei tarvitse kikkailla, vaan korjausharjoitteet ovat hyvin selkeitä ja ymmärrettäviä.


Pelaaja, joka ei osaa bodyswingiä eli on käsiswingaaja, tuntuu saavan melko outojakin korjausohjeita ja valitettavan usein sellaisia, jotka ei tule poistamaan slaissia. Tulee väkisinkin mieleen, että virhettä korjataankin toisella virheellä. Laastaroidaan eikä puututa juurisyihin. Miksi näin? Halutaanko tehdä prosessista ”ammattimaisempaa” tekemällä siitä monimutkaisempaa? Vai onko syynä tietämättömyys ihmisen anatomiasta ja biomekaaniikasta tai opettamisen perusperiaatteista, oppimisen tavoista ja opettelun metodeista? Miksei oikeasti vaan opetella oikeaa kehon liikerataa, käsien ja mailan vapautusta ja siihen sitten oikea pallon etäisyys ja paikka. Meneekö liian yksinkertaiseksi?


Perusmetodi sopii lähes kaikille

Omaan filosofiaani kuuluu se, että pyrin välttämään opetuksessani erilaisia säätöjä ja monenmoisia kokeiluja viimeiseen asti. Pyrin myös välttämään asioiden liallisen teoriasoimisen. Haluan uskoa, että pohjimmiltamme olemme kutakuinkin samanlaisia anatomialtamme ja voimme kaikki oppia käyttämään vartaloamme niin, että opimme swingissä vartalon luonnollisen liikeketjun. Olen vuosien varrella opettanut tuhansia oppilaita kehittämälläni metodillani ja voin rehellisesti väittää, että suurin osa oppilaistani on oppinut hyvin vartaloswingin periaatteen, joka riittää saavuttaakseen swingin hyvän toistettavuuden, hajonnan pienenemisen, tarkkuuden ja vakiintumisen elementit sekä riittävän tehon ja pituuden. Jopa kyvyn ja mahdollisuuden pelata singletasolla. Kannattaa siis opetella vartalon käyttö golfissa eli bodyswing, jossa luotetaan luonnolliseen biomekaniikkaan ja pääsee helposti eroon slaissista. Kaikki voi oppia bodyswingin, ainakin kohtalaisesti. Lisäbonuksena alkaa nauttia pelaamisesta enemmän ja saa parempia tuloksia.


Katso videot:


Bodyswing tekniikka, edut ja hyödyt https://youtu.be/92FBeOROfBo


Miten välttää turhaa harjoittelua? https://youtu.be/-S-tfEnmowQ


Bodyswing harjoitusmetodi https://youtu.be/uLVDBBTn3aY21 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page