Monet pelaajat sanovat, että swingin muuttaminen erilaiseksi, tai paremmaksi on aivan liian haastava ja vaikea tehtävä. Monien mielestä tämä pätee erityisesti silloin, jos on pelattu tietyllä swingtyylillä pitkään, liikkuvuus on heikentynyt, tai golf on aloitettu vasta vanhemmalla iällä.
Toteamus, ”vanha koira ei uusia temppuja opi”, on varmasti tuttu metafora meille kaikille.
Swingtyylin, tai tavan muuttaminen on aina kohtuullisen haastava tehtävä. Syitä muutoksen vaikeuteen etsitään usein korkeasta iästä, huonosta liikkuvuudesta, heikentyneestä motoriikasta, kehonhallinnasta ja entisistä opeista
Syitä muutoksen vaikeuteen löytyy varmasti lukuisia, mutta voisiko olla niin, että uusien toimintojen oppimisen vaikeus johtuukin enemmän käytetyistä menetelmistä ja keinoista, joilla aiempaa tekemistä muutetaan uudeksi ja paremmaksi?
Oppiminen on helppoa vanhasta luopumiseen verrattuna!
On selvää, että ns. "oikeaoppisen", vartaloswingin, bodyswingin oppiminen vaatii pelaajalta kohtuullisen liikkuvuuden, motoriikan ja kehonhallinnan, mutta kokemukseni kautta voin sanoa, ettei niiden puute, tai heikentyminen ole ylitsepääsemätön este sille, etteikö pelaaja voisi muuttaa vanhaa tekemistään ja oppia hyvin toimivan bodyswing-tekniikan.
”Uusien toimintojen käyttöön ottamiseksi on hylättävä vanhentuneet ja kenties virheelliset käsitykset ja tavat”
Kuten alussa todettiin, ehkä suurin este uusien asioiden, toimintojen ja käytäntöjen oppimiselle on valmennusmenetelmien puute ja muutosprosessin osaaminen
Muutosprosessi edellyttää aina menetelmää, metodia jossa entistä tekemistä muunnetaan uudeksi tekemiseksi.
"Poisoppimisen, muutosprosessin kehitysohjelmaan ja metodiin sisältyy useita didaktiikkaan ja pedagogiikkaan liittyviä asioita ja toimintoja, joilla muutetaan vanhoja, vähemmän oikeita käytäntöjä, mielikuvia, uskomuksia ja tottumuksia"
Uusien toimintojen omaksumisen rinnalla kulkee uusien, tai joskus jo olemassa olevien motoristien taitojen kehittäminen ja liikkuvuuden lisääminen. Emme siis opeta vain hyvää bodyswing-tekniikkaa, vaan opetamme pelaajille kykyjä, joiden kautta hän voi vastaanottaa tekniikkaa.
”Golfswingin osalta jokaisella pelaajalla on jonkin verran tietoa tai ainakin ennakkokäsityksiä. Mitä kauemmin olemme pelanneet, sitä enemmän monet näistä uskomuksista ja toimintatavoista ovat juurtuneet”
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hyvän ja toimivan bodyswing-tekniikan oppiminen ei ole missään tapauksessa mahdoton tehtävä. Joillekin se ottaa vain vähän enemmän aikaa kuin toisilla. Jos ei ole osannut heittää palloa lapsena, kiertää vartaloa vauhdikkaasti, niin ei se nyt helpommaksi tule näin vanhanakaan, varsinkin jos on aiemmin opetellut ihan eri periaattein ja tavoin lyömään golfpalloa, kuten eräs rouva osuvasti totesi.
Tähän muutosprosessiin, jossa uutta ja vanhaa oppimista "puretaan" on kehitetty hyviä harjoitteita, harjoituksia ja kehittelyohjelmia, sekä pedagogisia ja didaktiikkaan liittyviä käytäntöjä ja menetelmiä.
Valitettavasti useiden pelaajien kommenttien mukaan niitä ei joko tunneta, ei käytetä tai niitä ei yksinkertaisesti ehditä toteuttaa ajanpuutteen vuoksi.
Jääkö sisäistämisprosessi ja käytännön muutos oppilaiden oman oivalluksen ja monien omien kokeiluiden varaan? Jos näin on, se on todella valitettavaa. Tiedän nimittäin, että monet pelaajat haluavat ja heillä olisi yllin kyllin potentiaalia oppia vaikka kuinka hyvä bodyswing- tekniikka.
Aina voi oppia uutta
Moni pitempäänkin pelannut ei monesti enää usko, että omaa swingiä ei voi, eikä kannata muuttaa. Näin ei ole kuitenkaan ole. Toki "poisoppimiseen" liittyvää harjoittelua pitää tehdä, koska ilman sitä ei muutosta parempaan, tai uuteen ei tapahdu.
On selvää, ettei uusi tekotapa tunnu heti helpolta eikä osuma ole aina ja heti puhdas. Täytyy siis antaa aikaa, olla kärsivällinen ja harjoitella ahkerasti. Se kyllä palkitaan, sillä kohta alkaa tulemaan tuloksia ja golfista pääsee nauttimaan enemmän.
Katso video:
Comments