top of page
  • proturkka

Pitääkö koko "keittokirja" käydä läpi?

Päivitetty: 16. jouluk. 2022

Näin kysyi minulta eräs jo vähän enemmän golfkilometrejä taivaltanut pelaaja. Olen tehnyt Vierumäellä golfvalmentajatutkinnon lopputyöni aiheesta, joka käsitteli mm. motivaatiotekijöitä golfin harrastamisessa. Kohderyhmänä oli Kisakallion Urheiluopiston golfkursseille vuosina 1990–1992 osallistuneet pelaajat. Perustin urheiluopistolle golfkoulun ja opetin itse niillä kursseilla. Siihen aikaan golfissa vallitsi valtava kasvubuumi, joten kyselytutkimukseen osallistuneiden määrä oli kohtalaisen suuri.


Motivaatiotekijöiden kärkeen sijoittui mielekäs luontoliikunta, eläkepäivien harrastusmahdollisuus, lajin riittävä haastavuus ja monipuolisuus. Suosittuja motiiveja olivat myös sosiaalisten kontaktien solmiminen, tiettyyn viiteryhmään kuuluminen, ystävien tapaaminen harrastuksen parissa sekä terveys ja kuntoilu. Yllättävän harva oli ensisijaisesti kiinnostunut kilpailemisesta tai vaikkapa bisnekseen liittyvästä verkostoitumisesta.

Jäin pohtimaan, voiko tutkimustuloksista ja tunnillani harjoitelleen pelaajan lausahduksesta tehdä myös swingiin ja sen harjoitteluun liittyviä johtopäätöksiä.

Onko mahdollista, että varsinkin aikuisten golfopetuksessa me valmentajat teemme huomaamattamme swingistä liian monimutkaista, tieteellis-teknistä, jolloin sen oppiminen on kertakaikkiaan aivan liian vaikeaa. Käymme läpi tekniikan teoriaa ja opetamme kilpapelaajille suunnattuja harjoitteita. Analysoimme ja puhumme helposti pelaajien kanssa samoin termein kuin kilpapelaajien kanssa. Vertaamme asiakkaidemme swingiä huippupelaajan swingiin ja yleiseen swingteoriaan. Emmekö pysty, tai uskalla yksinkertaistaa, jolloin käytännön oppiminen tulisi mahdolliseksi? Onko siis ihme, jos pelaaja kokee harjoittelun ja oppimisen vaikeaksi - joskus jopa mahdottomaksi?Valmentajan tehtävä on muuttaa teoriat käytännön osaamiseksi


Opetuksessani käy paljon sellaisia pelaajia, jotka ovat aloittaneet golfin vasta myöhäisellä aikuisiällä. Osa on vielä päivätyössä, osa lähestyy eläkeikää tai jo vapaa työelämän velvoitteista. Jo ajatuksena tuntuisi absurdilta kertoa heille kaikki täydellisen swingteorian kriittiset pisteet ja kehon toiminnan, biomekaniikan millimetrintarkat asteluvut prosentteineen. Puhumattakaan mailan tulokulmien ja osumakulmien asteluvuista tai tour pelaajien statistiikasta. Olisi jokseenkin naurettavaa verrata heidän swingiään maailman huippujen lyönteihin-analyyseihin.


Toisaalta kaikkien mielestä on kiinnostavaa tietää, miten swingin voi parhaiten suorittaa, ja toki moni haluaa verrata täydellistä lyöntiä omaansa. Halusipa oppia kohtuullisia pelitaitoja tai täydellistä swingiä, on jokaisen pelaajan ja valmentajan hyvä pitää järki ja realismi mielessä.


Bodyswing-valmennuksessa opetetaan ja valmennetaan ymmärrettävää käytäntöä, ei pädetä teorian tietämyksellä


Olen jopa aistinut, että yksi suurimmista kynnyksistä tulla oppitunnille on pelko saada opetusta, jota ei ymmärrä - ei edes mielikuvissaan - saati käytännössä pysty toteuttamaan. Toinen pelko on, että yrittäessään oppia uutta sekoittaa vanhan, kohtuullisesti toimineen swinginsä, jonka jälkeen pelaamisesta uuden ja vanhan välimaastossa ei tule mitään.

Vaikka Bodyswing on golfin virallinen lajitekniikka, ei se tarkoita suinkaan sitä, että noudattaisimme ja pyrkisimme valmennuksessamme kaikkien pienten teknisten yksityiskohtien ja viimeisempien tutkimustulosten noudattamiseen ja toteuttamiseen.

Otamme käyttöön ja harjoitteluun ensisijaisesti vain ne toiminnot ja tekniikan ydinkohdat, jotka muodostavat hyvin toimivan ja luonnollisen swingin. Jo muutaman ydinasian opittuaan lyönneistä tulee huomattavasti tarkempia, vakaampia ja tehokkaampia. Koska Bodyswing pohjautuu vartalon luonnolliseen kiertoon ja voimankäyttöön, on se lempeämpi ja terveellisempi erityisesti sekä kehittyvälle että ikääntyvälle keholle.Olemme varioineet kilpapelaajien lyöntitekniikan sopivaksi ja mahdolliseksi oppia myös aikuisiällä.

Valmennuksessa tehdään joitakin helpotuksia ja kompromisseja, jotka helpottavat keskeisten ja tärkeiden lyönnin osien oppimista. Esimerkiksi polvikulmat ja ponnistus ei saa klubipelaajan valmennuksessa yhtä paljon huomiota kuin kilpapelaajan harjoittelussa. Keskitymme valmennuksessamme kokonaisuuden kannalta tärkeimpien asioiden oppimiseen, niiden hallintaan ja automatisoitumiseen. Siltikin, vaikka ”täydelliseen swingiin” on tehty joitain helpotuksia, pelataan sillä kevyesti single-tasolla.


Kuulen usein valmennettaviltani, mitä asioita heidän aiemmissa opetuksissaan on pidetty tärkeinä. Joillekin on painotettu asioita, joiden merkitys on todellisuudessa lähes olematon tai kokonaisuuden oppimisen kannalta jopa virheellinen. Toisille on opetettu asioita, joita pidetään tärkeinä kilpatasolla, vaikka pelaaja tavoittelee lähinnä sujuvaa pelaamista perheen kanssa. Ajoittain siis ollaan edelleenkin tilanteissa, joissa lähtökohta, tavoitteet ja harjoittelun mielekkyys eivät kohtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Klubipelaaja odottaa swingin opettelulta ihan jotain muuta kuin miditouria pelaava, eikä ehkä valmennustilanteessa turhautumiseltaan saa sitä sanottua. Tietysti jos ihan tavallinenkin pelaaja haluaa ja kokee että hänellä on valmiudet oppia haluamansa täydellisen swingin, opetan sellaisen mielelläni. Kerron kaikki yksityiskohdat ja ohjaan tarvittavat harjoitteet.


PGA Pro Turkka Stenlund

www.bodyswing.fi


Nämä videot ja tekstit kannattaa ehdottomasti katsoa:

https://www.bodyswing.fi/post/viritä-ja-vapauta-swingin-pääydin

https://www.bodyswing.fi/post/käsiswingistä-bodyswingiin-valmennuksen-esittely


Tutustu myös harjoitevideoihin

ja muihin blogeihin

Katso tulevat BodyswingkurssitTurkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana. Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa. Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana. Lisää tietoa ja tarkempi CV
Osta Opi Bodyswing-kirja, joka kertoo golfin perusteorian ja antaa konkreettiset ja yksinkertaistetut käytännön vinkit, miten voit oppia hyvän lajitekniikan, Bodyswingin.

Saat sen nyt 20 %.n alennuksella (eli hintaan 27,92 €) Fitra-kaupasta koodilla SWING2022
529 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page