top of page
  • proturkka

”Pelaa palloa alaspäin”? - mitä sillä tarkoitetaan ja miten tätä tärkeää toimintaa tehdään oikein!

Päivitetty: 6 päivää sitten

Swingin opetuksessa käytetään monia sanontoja  ja kielikuvia joiden tarkoituksena on auttaa pelaajaa ymmärtämään ja oppimaan, kuinka jokin toiminta tai asia tulee tehdä swingissä oikein. Useimmin käytettyjen sanojen joukossa on todennäköisesti myös "pelaa palloa alaspäin"


Monille, varsinkin ”golfuransa” alkutaipaleella olevalle pelaajalle tämä alaspäin palloa pelaaminen saattaa kuulostaa kovin oudolta, eikö sillä mailanpäässä olevalla nostokulmalla pitäisi pikemminkin pelata palloa ylöspäin, kuin pyrkiä osumaan palloon alaspäin kulkevalla tulokulmalla? 

Se, miksi käsittelen tätä, varmaankin monille pelaajille tutulta kuulostavaa aihetta, johtuu siitä, että valmennukseeni tulee kohtalaisen usein pelaajia jotka ovat joko käsittäneet palloon  alaspäin pelaamisen väärin, tai ovat  katsoneet esimerkiksi YouTubesta opetusvideoita, joissa aihetta on käsitelty epämääräisesti, tai epäselvästi. 


Myös siksi, että jos tekee tähän toimintaan liittyvää harjoitetta suurilla toistomäärillä väärin, on sen tuottamat ongelmat osoittautuneet kohtuullisen vaikeiksi ”vanhan poisoppimisen” ja uuden oppimisen muutosprosessissa. 


Alla muutama valmennuksessani olleen pelaajan osumakuva
Palloon mailalla alaspäin pelaaminen on tehokkaan lyönnin tärkeä osatekijä. Tämä toiminta synnyttää elastista voimaa pallon sisällä, eli osumapainetta, kimmahduspainetta, ja synnyttää tärkeän ja  olennaisen alakierteen  muodostumista. 


Yleisesti käytetty käsite on negatiivinen tulokulma, joka voi olla esimerkiksi n. -6 astetta PW-mailaa käytettäessä. (PGA pelaajien eri tulokulmien statistiikat löytyvät Googlesta) 

Tässä blogissa syvennyn alaspäin pelaamisen yleisimpään harjoitteeseen ja siihen mitä siinä tulisi huomioida, että se tulisi tehtyä oikein. 


Näen usein pelaajien tekevän tähän alaspäin pelaamiseen liittyvää harjoitetta niin, että tehdään ranne- kyynärkulmalla mailanvarren alasvetoa ja samalla kyykistytään alaspäin polvista ja lantiosta. 


Tällainen toiminta voi helposti aiheuttaa ongelmia, mikäli ei ole osattu , tai ymmärretty samanaikaisesti kiertää lantiota ja ylävartaloa eteenpäin ja vasemmalle, ja avata vartaloa kohti lyönnin suuntaa. 


Jos näin ei toimi, downswingissä kehon kierrosta välittyvä voimantuotto jää käyttämättä, eli ranne- kyynärkulman ja mailan automaattisesti tapahtuva laukaisu jää pois ja pelaaja joutuu lyömään kulmat auki ja mailan alaspäin osumaan pelkillä  käsillä, ranteilla ja puristavilla sormilla. 


Tässä kuvassa pelaaja tekee aivan oikein, huomaa painonsiirto ja lantion aukaisukierto


Vartalonkierto siis luo keskipakovoimaa, joka laukaisee ranteen ja oikean kyynärkulman ja mailan osumaan automaattisesti, ja  kehon eteenpäin kiertäminen, painonsiirtokierto mahdollistaa  mailan pään tulon alaspäin palloon. - mailaa ei siis lyödä käsillä


Osumahetkellä lantion tulisi avautua noin 60 astetta lyöntisuuntaan ja hartioiden ja rintakehän noin 40 astetta, jotta vartalo hallitsisi täysimääräisesti mailaan välittyvää voimantuottoa.
Mitä muita ongelmia voi syntyä, jos tätä harjoitusta ei tehdä oikein? Ainakin se, että pelaaja ei pysty pelaamaan eteenpäin, tulee niiausta alaspäin, lantio tipahtaa alas, paino pysyy keskellä, tai takana, käsivarret ja ranteet menevät helposti koukkuun osumahetkellä.


Väärintehtynä se voi pilata hyvän swingin kaikki periaatteet;  eteenpäin pelaamisen, vartalon eteenpäin suuntautuvat painonsiirtokierrot, vartalon kautta mailaan välittyvän voimantuoton, voimansiirron,  eteenpäin ja kaarevalle radalle suuntautuvat mailan pään ja käsivarsien kiertämisen ja  tietysti rentouden ja luonnollisuuden. 


Katso alla olevasta videosta yksi esimerkki ranne-kyynärkulman vapautus harjoitteesta (huomaa, että harjoite on vasta kehittely kohti kokonaissuoritusta jossa tietyt asiat ja kohdat ovat ylikorostettuja, alavartalo, ja jotkin asiat, painonsiirto, hartioidenkierto saavat vähemmän painoarvoa)
Terveisin,

Turkka Stenlund

PGA Pro, LO, PO, GVT
Turkka Stenlund on golfvalmennuksen rautainen ammattilainen ja taattuja tuloksia tuovan Bodyswing-opetusmetodin kehittäjä. Hän on toiminut golfin (PGA) ammattivalmentajana yli 30 vuotta ja sitä ennen urheiluvalmentajana sekä useiden eri lajien kilpaurheilijana.


Turkka on toiminut useassa isossa golfseurassa Head Prona ja ollut mukana kehittämässä urheilulukio- sekä Golfliiton aluevalmennustoimintaa ja toiminut valmentajana muun muassa Vierumäen, Kisakallion ja Kuortaneen urheiluopistoissa.


Golfin lisäksi Turkka on toiminut liikunnanopettajana ja liikunnanohjaajana, liikuntakasvatusupseerina, kouluttajana, liikuntatuotteiden kehittäjänä sekä miekkailu-, hiihto- ja triathlonvalmentajana.Tutustu myös harjoitevideoihin  

ja muihin blogeihin  
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page